Kedves Kriszta!
Szeretnék én olvasni erről a süni evésről.Ezt ugye nem lehet kapni étterembe?
Pedig inyenceknak való eledel .Én kipróbálnám ha lehetne kapni ott felétek.
Megkopasztják a sünikét?Érdekel ez a dolog nagyon.!
#1025982009-06-01 08:48:43 Válasz a #102558. hsz-ra
Szia
en etteremben meg nem lattam legalabbis amerre en jartam a vilagban
arra nem de elokelo es meregdraga tengeri herkentyuket arulo helyeken biztos van
es azt is megmondom oszinten hogy en korfun lattam sokszor hogy eszik nem itt toloban
amikor itt rakerdeztem a halaszoktol (ugyanis en is meg akartam kostolni ) akkor ok azt mondtak hogy azt a fajtat amit itt lehet mindenhol latni(barnasefkete szinu)nem eszik meg csak a lilat meg a feketet hat nem tudom
meg ugy is neztek ram mint aki a holdrol jott hogy amikor itt a rengeteg friss hal es mas inyencseg (polip tintahal stb.)akkor minek akarok en undormanyos sunoket falni ugyhogy hagytam is a temat logva
Sziasztok!
Segítséget kérek oliva olaj ügyben. Főzéshez, sütéshez Görögországban milyen néven találom meg az oliva olajat?
Sok néven, de ha ránézel az üvegre vagy dobozra, rögtön tudod, hogy mivel van dolgod! Nem kell hozzá semmilyen nyelvtudás!
Én mindig veszek, de ha lehet, akkor krétait! Állítólag (szerintem ténylegesen) a legjobb minőség.
Amire azt írják, hogy "extra virgin", az általában salátákhoz való. A többi inkább főzésre.
Legutóbb Csutek szerkesztette (2009-06-01 17:09:28), összesen 3 alkalommal
Én aki nem ért az olajhóz úgy jártam hogy az olajok mellé volt rakva az ecet és nagyon hasonló volt nagyon fincsi volt vele a grill pác itthom
Tehát figyelni és olvasni Mondom én aki meg sem nézte hogy mit vesz le a regálról
Nem kinevetni!
#1026412009-06-01 17:23:15 Válasz a #102640. hsz-ra
Az olivából sok fajta olajat nyernek ki különféle technológiával. A legkiválóbb minőség a mindenki által ismert "Extra szűz", ezt hidegen sajtolják a kimagozott gyümölcsből. De a visszamaradt oliva pépben még mindig sok olaj marad, ezt már főzéssel, mindenféle kemikáliákkal nyerik ki, de ez már közönséges oliva olaj. Amit az előbb említettem (Pirinelado), az a magból készült, minősége meg sem közelíti az előbbieket, de sütésre alkalmas.
A valóban jó minőséget az extra szűz feliraton kívül a savtartalmáról ismerheti fel a laikus, ennek 0,5 % alatt kell lennie. Ha a savtartalmat nem tüntetik fel mindenképpen indokolt az egészséges gyanakvás (lásd olasz oliva a magyar tecsóban).
Tavaly a minőségi extra szűz oliva olaj 5 l-es fémdobozos kiszerelésben a Lidl-ben 23 € volt.
20 € alatt (5 l-es fémdobozos kiszerelésről beszélek) jó minőségű olajat biztos nem kapsz.
Robi!
Az előbbi megnyilvánulásod egy vendéglátóipari szakember szájából meglepő, bár kétségtelenül megejtően őszinte volt
Fentiek szerint a Pirinelado az olyan mint a pomace. Nem hidegen sajtolt és nem is maradék oliva olajból nyert olajat keresünk.
Valami olyasmit, mint az olasz "Bertolli classico" finomított oliva olajból és szűz oliva olajból álló olivaolajat, ami görög és kint lehet kapni. Ja és nem 5 l-es kiszerelésben.
#1026452009-06-01 17:49:37 Válasz a #102644. hsz-ra
Bocs, de az olasz minősítésekből nem vagyok büfé.
És az olasz olajokból sem.
És nem is tervezem
Számomra az oliva az legyen görög vagy szír.
A többiben egyszerüen nincs bizodalmam és még mielőtt valaki "helyre tesz": tisztában vagyok vele, hogy ez engem minősít.
Természetesen, alanyi jogon
Már csak az a kérdés, hogy ezek után én akarok-e a vendéged lenni?
Mert én pedig egy raplis öregúr vagyok, akinek vannak elvárásai...
Tehát GÖRÖG olivaolajat szeretnék venni Görögországban ami finomított és szűz olivaolajból áll és főzésre, sütésre lehet használni.
Csutek! Ránézésre honnan állapítom meg a minőségét? Legalább egy megnevezést írj, hogy laikusként is megtaláljam!
Már csak az a kérdés, hogy ezek után én akarok-e a vendéged lenni?
Off:Lehet hogy már voltál is csak az ember a jóra nem nagyon emlékszik vissza."Ez tapasztalat"A jó dolgokat nem nagyon szeretik a vendégkönyve írogatni.