#1028372009-06-02 18:27:58 Válasz a #102644. hsz-ra
Szia
rengeteg fajta olajat lehet kapni itt minden regio sziget stb. eskuszik hogy az ove a legjobb
ami kifejezetten hires az a kretai illetve a kalamatai olaj nem irok markaneveket mert rengeteg van
ahogy a tobbiek is irjak olajbol sokfele minosegu van azon kivul hogy eztra szuz -e meg szamit az is hogy elso utesbol szarmazik e (az olajutes szobol )de megmondom oszinten hogy itt goroghonban ezt korantsem kategorizaljak annyifelekeppen mint a kulfoldon kaphato olajak eseteben
ahol eloiras hogy pontosan tuntessek fel a minosegi kategoriat es hogy hogyan sajtoltak az olajat
szoval itt leginkabb csak az van rairva hogy szuz
a tippem az hogy ha nyaralni mesz akkor ott ahol vagy baratkozz ossze valami falusi vendeglossel es kerd meg hogy hozzon neked 1.5 literes muanyagpalackban jobbat es olcsobbat ugy se talasz(vagy kerd meg az idegenvezetodet ha van hogy szerezzen)
en amig boltban vettem az olajat addig egyszeruen ar alapjan valogattam a legolcsobb szuz olajat vettem sutni fozni ide ugyan a nem szuz olaj is jo lenne de azoknal soha nem lehet tudni hogy siman melegitve vonjak ki vagy kemiai eljarassal es en az ilyenre haklis vagyok a dragat meg salatahoz es kesz
egyebkent az olivaolajat magasabb valo hofokon valo suteshez (rantashoz)nem ajanljak mert sokkal alacsonyabb hofokon megeg mint a tobbi olaj es kifejezetten egeszsegtelenne valik
udv
Kriszta
#1031002009-06-04 10:09:35 Válasz a #102839. hsz-ra
igen légyszíves, írj ide konkrétumot, már csak azért is mert az idén minden nap máshol szeretnék lenni, és nem lesz időm haverkodni a helyi vendéglősökkel, habár evvel egy hagyományt szakítok meg, remélhetőleg csak átmenetileg.
Kedves Kriszta!
Szeretnék én olvasni erről a süni evésről.Ezt ugye nem lehet kapni étterembe?
Pedig inyenceknak való eledel .Én kipróbálnám ha lehetne kapni ott felétek.
Megkopasztják a sünikét?Érdekel ez a dolog nagyon.!
Epidavrosban görögöket figyeltünk sün halászás, és sün evés közben és megkínáltak. Nem kopasztják meg, késsel ügyesen ketté vágták és a benne lévő késhegyni falatot kóstóltuk meg. Elég érdekes volt.
Ikarárián étteremben láttam sünt falatozni helyi görögöket. Ránézésre kb.50-60 db volt a tálon.Szerintem étlapon nem volt, hozták magukkal.
#1031802009-06-04 17:31:44 Válasz a #103049. hsz-ra
Szia
szoval itt a filezett hal nem annyira nyero (legalabbis az atlag ettermekben tavernakban stb. az elegans es draga Atheni ettermekben biztos megoldjak)
ha ugy kered hogy fileto akkor szelet halat fogsz kapni
ha ugy hogy pszari horis kokkala akkor szalkanelkuli halat ha van az etlapon (pl.kardhal es mas nagyobb halak)
van egy olyan hogy faszenparazson sult szardella amit lehet kerni filezve ilyenkor kiveszik a gerincet amivel jon a tobbi szalka is
es van a gavros ami olyan apro hogy meg lehet enni szorostul borostul (fejet kiveve)
van meg a bakaljaros (tokehal)amit rantva adnak es elvileg file de en mar talakoztam benne szalkaval
van meg jobb helyeken lazacsteak amiben annyira keves es egyebkent is nagymeretu szalka van hogy nem kunszt megtalani
es van meg egy par hal amit szeletben adnak es elvileg file (nyelvhal peldaul )de ezek nagyreszt melyfagyasztottak olyat meg otthon is ehetsz
ha ezek utan meg mindig ragaszkodsz ahhoz hogy megprobalod ravenni a szakacsot hogy filezze ki neked a halat akkor a kovetkezot mondd:
Borite na vgallete ta kokkala eszisz exo?
(Ki tudnak szedni a szalkakat Onok?)
de ebben az esetben szamolj a kovetkezokkel
a;a szakacs teged filez ki
b;megcsinalja ugyan (1 az 1000 hez az esely de ne zarjuk ki)de nem lesz tokeletes tehat ugyanugy oda kell figyelned a szalkakra
ennek az okai a kovetkezoek
a:itt szinte senki nem ker ilyet ,tenger mellett halon felnott nepek ugye ,megszoktak a szalkakat
b:a csaladi vallakozasban mukodo tavernak nagy reszeben a csaladtagok dolgoznak ami ervenyes a konyhara is tehat kituno hazikoszt van de a szacsok 80 % nem kepzett szakacs
c:altalaban soha nincs eleg szemelyzet es a konyhaban iszonyu a porges(halat ugye csak oda megyunk enni ahol latjuk hogy van rendes forgalom)
amibol kifolyolag ha a szakacs meg ki is tudna filezni a halat akkor sincs ra ideje
remelem azert segitettem valamennyit
Udv
Kriszta
#1031822009-06-04 17:52:26 Válasz a #103178. hsz-ra
pedig zöld citrommal nagyon finom, legalább is Evián anno nagyon finom volt igaz én nem tudtam kiszedni belőle de megfogni igen, mármint házastól.
utána az úzó sokkal jobban esik
Kedves Kriszta!
Szeretnék én olvasni erről a süni evésről.Ezt ugye nem lehet kapni étterembe?
Pedig inyenceknak való eledel .Én kipróbálnám ha lehetne kapni ott felétek.
Megkopasztják a sünikét?Érdekel ez a dolog nagyon.!
Sziasztok!
Én hajókázás során ettem sünit, a legénység összeszedte és a parton elkészítették nekünk....de inkább ne tettem volna... szóval nem annyira ízlett.
De ízlések és pofonok.
#1032152009-06-04 19:55:40 Válasz a #103100. hsz-ra
Szia
szoval ket olyan Gorogorszagszerte ismert marka amit mindenhol lehet kapni az az Altis es a Minerva
mind a ket ceg csinal tobbfajta olajat
megneztem mi van az olajakra irva
tehat a tuti biominosegu (GAEA) markaju olajra az van irva hogy;
ΑΘΕΡΜΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ami azt jelenti hogy hidegen sajtolt extra szuz olivaolaj
a sima extra szuz olivaolaj a kovetkezo cimke mogott buvik meg;
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
es van egy keverek amely felig szuz felig masodik sajtolasu maradek olajbol van ami a
ΕΛΑΙΛΑΔΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΑ ΕΛΙΟΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
becenevre hallgat
az extra szuz valo salatakra a tobbi fozeshez
van olyan olajmarka ahol olcson lehet ezt a keverekolajat venni en ezt nem vennem meg ki tudja mibol es hogy sajtoljak(kemikaliak stb.)
a jofajta olajaknal a ketto kozotti kulonbseg 1-2 euro tobb nem
de ahogy mondtam minden regio sajat olajat csinal tehat valaszd a helyben kaphatoak kozul azt amelyik Neked a legszimpibb
en izre a Kalamata olajat talalom a legjobbnak nemhiaba a kalamatai olajbogyo a legfinomabbak koze tartozik
Kedves Kriszta!
Igazán részletes tájékoztatásodat nagyon szépen köszönöm!
Én egyébként már ettem többféle halat is Görögországban, nagyon ízlett pl. a czipóra (nem tévedés nem czipúró, ezt a többieknek írom Te biztosan ismered). A feleségem jobban szereti a filézett halat, ezért kérdeztem. Szerintem maradunk a szálkás halaknál.
Mégegyszer nagyon köszönöm az információkat!
Szia!!
Elhiszem neked hogy nem volt fincsi,de az emberek izlelőbimbói nem egyformák.
Én érzek magamba annyi bátorságot és a gasztronomia iránti szeretetet,hogy én gondolkodás nélkül megkostolnám a sünikét.
Fel is csigázott ez a téma csak ezekszerint nem tudom megkostolni,de amik késik ugye az nem múlik
Igyekszem ezt az űrt kitölteni és remélem még sikerül is ebben a rövid életembe ezt kitölteni.