#1048272009-06-16 19:10:45 Válasz a #104779. hsz-ra
Idézet:
Πού γίνεται το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλάδα και πόσο καιρό διαρκούν οι εκδηλώσεις;
Για ένα χρόνο σχεδόν έκατσα στην Πάτρα και απ' ότι θυμάμαι τα γεγονότα του καρναβαλιού έπεφταν σε ένα ή δυο σαββατοκύριακα. Παρέλαση, θεατρική παράσταση, βεγγαλικά και κάποια μυστικά πράγματα τα οποία δεν τα είδα και όσα είδα όμως δε μου άρεσε και πολύ.
Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ελλαδα διεξάγεται στην Παρτα και διαρκεί ως 3 εβδομάδες. (το καρναβάλι τελειώνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς )
Μάλιστα, στην Πάτρα.
Αλλά δεν είναι καλή απάντηση ούτε 2, ούτε η 3 εβδομάδες
Λοιπόν, για να μαθαίνετε: Αυτό το σύνθημα το φωνάζουν συνήθως στους αστυνομικούς γιατί οι αστυνομικοί των ΜΑΤ (αυτοί που πηγαίνουν να σταματήσουν τον κόσμο στις διαδηλώσεις) είναι ιδιαίτερα σκληροί και αναίσθητοι. Τους αρέσει να χτυπάνε τον κόσμο."μπάτσος" είναι η αργκό λέξη για τον αστυνομικό. Μπάτσος σημαίνει το δυνατό χτύπημα.
" - Θα σου δώσω ένα μπάτσο...!"
Τον Δεκέμβριο λοιπόν, ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν 16χρονο νεαρό και με αφορμή αυτό ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις. Στους δρόμους ο κόσμος φώναζε "Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι."
Sztatosz, nem tudom, hogy hol találtad a szó eredetének ezt a magyarázatát, de hibás!!!
A wikipedián ezt talátam:
Οι Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης είναι οι πρώτες ειδικές αστυνομικές μονάδες της Ελλάδας. Δημιουργήθηκαν με σκοπό την απαλλαγή των άλλων σωμάτων της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων από την ενασχόλησή τους με την καταστολή ταραχών, παράνομων συγκεντρώσεων και έκρυθμων διαδηλώσεων. Οι άντρες των ΜΑΤ είναι γνωστοί και σαν «ματατζήδες» ή σπανιότερα «ματάδες» και συνήθως αποκαλούνται τα ΜΑΤ αντί για οι ΜΑΤ. Η ιδέα της δημιουργίας τους ήταν του χουντικού πρωθυπουργού Σπύρου Μαρκεζίνη, ενώ η εντολή για την υλοποίηση και τη δημιουργία της πρώτης ομάδας δόθηκε το 1976 από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Η δύναμη της επαυξήθηκε επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, για να καταλήξει τελικά τριπλάσια επί κυβέρνησης Σημίτη.
Ezzel szemben a jóval régebbi keletkezésű rebetika dalokban is sokszor μπάτσος -kent emlegetik a rend őreit.
Utánanéztem a szó eredetének, az eredmény a következő:
a μπάτσος, mint pofon -
bizonytalan eredet, valószínűleg a "Kotsoblahiki" batsa (pofon) szóból ered, a nem megváltoztatásával. Egyébként hangzásában hasonlit a német "patch" (pofon) szóra.
a μπάτσος, mint rendőr (argo)
oszmán török bac (adó, az adót a χωροφυλάκες - mezőőrök - szedték), illetve a perzsa bac (adó, fizetőkapu)
Sztatosz, nem tudom, hogy hol találtad a szó eredetének ezt a magyarázatát, de hibás!!!
Szerintem, nem nagy titok, hogy az a játék - amit elkezdtünk - , nem az én kezem alól jött ki. A Görögországból jött
- 5 évig itt tanító -, nagyon kedves tanárunk találta ki, és vezette le, egy zárt Google csoportban. (alul olvashattok Róla, az ellinizmos utolsó oldalánál)
A játékot, és a tanár úr szavait, én már csak ide másolgatom (némi módosítással), és aktualizálva idézgetem, mintha csak az én fejemből pattant volna ki...
A fenti szóhoz adott magyarázata is Tőle ered (egy másik görög tanár segítségével ki is adott egy füzetecskét, egy görög ARGO szótárt, de ha kívánod, rákérdezhetek még, mert bár idén utoljára tanított itt (új tanárok jönnek 5 évenként váltva egymást), szeretnék továbbra is levelező kapcsolatban maradni vele!
Sőt, bíztattam is már arra, hogy amikor véget ér a játék, kezdjen Ő maga itt újat!!
De örülök a hozzászólásodnak, mert fontos hogy igyekezzünk utánajárni a dolgoknak! ( a hozzászólásodban az ékezeteket javítottam és a kiemelések tőlem származnak, nem tudom, hogy jól értelmeztem - erre gondoltál-e?!)
Mellesleg, BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNOK az összes fórumozó nevében is!)
Legutóbb Stratos szerkesztette (2009-06-21 16:33:01), összesen 2 alkalommal
#1051332009-06-18 13:42:25 Válasz a #105101. hsz-ra
Öhöm, mégis Jorgosznak volt igaza? Nem értjük, amit írunk meg olvasunk görögül? Szerintem a wikis szómagyarázat semmiben nem üti a Sztrati által leírtakat.
"οι αστυνομικοί των ΜΑΤ (...) είναι ιδιαίτερα σκληροί και αναίσθητοι" vs semmi
""μπάτσος" είναι η αργκό λέξη για τον αστυνομικό" vs "μπάτσος, mint rendőr (argo) "
Μπάτσος σημαίνει το δυνατό χτύπημα. vs "μπάτσος, mint pofon "
Szerintem a wikis szómagyarázat semmiben nem üti a Sztrati által leírtakat.
Szerintem sem, mindenesetre örülök, hogy gondolkodott rajta. (Lehetséges volna, hogy hirtelenjében a MAT rövidítéséből eredő megnevezés "matatzides" tévesztette meg, és keverte össze az mp-vel írt: "batszosz"-szal?)
Remélem, hogy Ellinolatrinak is visszatér a kedve (ha nem vettük el tőle egészen) a szavak, mondatok boncolgatásához, elemzéséhez, és csatlakozik a játékhoz!
Akad nálam egy remek lexikon / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ (vagyis egy értelmező szótár), ami a következőket írja:
μπάτσος (ο) ουσ. (από το ήχο μπατς, που κάνει το ράπισμα) ράπισμα, χαστούκι * Συνών. σκαμπίλι // (μτφ.) ηθηκή προσβολή // αστυνομικός
Ami megerősíti mindazt, amiket már korábban is megírtatok. (Illetve, az értelmező szótár, kiegészítésként elmagyarázza, hogy a "pofon" szó, egy hangutánzó szóból - a csattanó "baccs"-ból - ered.)
Legutóbb Stratos szerkesztette (2009-06-18 16:24:40), összesen 1 alkalommal
#1052572009-06-19 07:31:24 Válasz a #105251. hsz-ra
Ο Νίκος Καζαντζάκης. Την θεωρούσε κύριο έργο του ενώ εμείς λατρεύουμε τα μυθιστορήματά του τα οποία τα έγραψε έτσι για να περνάει η ώρα και την Οδύσσεια την αγνοούμε.