Szia Verka!
Bezsongattál Porosra. Azon filózok, hogy hozzárakok az elejéhez plusz két napot és Porosszal kezdenénk. Valamint pillanatnyilag úgy gondolom, hogy Monemvassia után, a tőle délebbre fekvő Ag. Stefanosban lenne jó megszállni és a következő nap felét Elafonissos előtt a Lakónia déli csücskére fordítani, ahonnan még egyetlen ember sem írt egy betüt sem, hogy járt volna ott (talán ninc sis miért odamenni). Pár kolostort jelez a térkép, öblöket és magát a fokot, na meg Neapoli sem tűnik kisebbnek, mint Gitgio, talán érdemes ott is csellengeni egyet. Így három nappal bővülne az út, amit le kellene venni másik napok terhére... Hm?
Poros nekünk ugye nagyon tetszett... Nem tudom, hogy Hydra milyen lehet, mert mindenki azt isteníti, hogy mennyire a legszebb a három sziget (Hydra, Spetses a másik kettő ugye) közül. A képek alapján nekem nem tűnik szebbnek, dehát amíg nem jártam ott, nem jelenthetek ki ilyesmit.
Porosban valahogy mindent megtaláltunk, ami egy békés, nyugodt nyaraláshoz kell. Festői kikötő (főleg a naplementében... ahogy olyan narancssárgásra festi a házakat a lemenő nap... ), jó kis tavernák, árnyékos fák, kellemes kis strandok, bőséges szálláskínálat. Talán külön-külön egyik sem olyan nagy világszám, mert lehet, hogy Hydra kikötőjében még szebb, amikor az utcák között bolyong az ember, az ország leggyönyörűbb strandjai sem itt vannak, de az összbenyomás akkor is az, hogy ez itt a béke és a boldogság szigete.
Ha legközelebb mennénk, akkor biztos, hogy több napot maradnánk, és közben átmennénk Hydrára, Spetsesre. Naponta sokszor járnak hajók ezekre a szigetekre, meg Portohelibe és Ermioniba, meg Pireusba is.
A többivel kapcsolatban: én biztos olyan helyre mennék inkább, ahol még nem voltam, a nyugati részt elég jól bejártátok már a múltkor.
Neapoli is kellemes hely lehet, nem egy őrültek háza, szerintem arra aztán tényleg alig lézeng turista:
(sotsta fotója)
Lent a csücsökben a világítótoronyhoz ezen az ösvényen tudtok majd kimenni:
A végén ezt a templomot is lehet látni a képek szerint, nemcsak a világítótornyot:
Poros annyira idillinek tűnt, hogy attól félek, a Kikládok nem is fognak annyira tetszeni. Persze a fehérházas-kékablakos-virágesős-kalderás látvány nyilván sok mindent feledtet majd, de a turistahad, ami elkerülhetetlenül velejár, egy csöppet sem hiányzik...
Kíváncsi leszek majd, hogy mit gondolok erről a hazaérkezésünk után. Szerintem az majd nagy részben meg fogja határozni a következő évek úticéljait is...
Köszi a választ és a képeket.
A nyugati részen alig lennénk, csak Finikounda lenne pár nap, mert abba beleszerettem az alatt a tíz perc alatt, amíg a partján ácsorogtunk és azóta is vágyom oda vissza...meg északon a szurdoknál.
Talán a Manit hagynám ki - bár mellette szól, hogy legutóbb szürke időben, esőben láttam, hogy szeretném a Pirgos Diroui cseppkübarlangot is megnézni és hogy szeretnék a Kambos-szurdokban túrázni (meg hogy Stoupába is beleszerelmesedtem).
Párom teljesen rám hagyja, ő sosem vesz részt a tervezésben, még az útikönyvet sem olvassa el, én elé tálalom a tervet, elfogadja és megyünk. De azért nehéz mindenről egyedül dönteni.
Porosról már Mia is nagyon áradozott, haosnlókat írt, mint te és csodás fotói vannak róla. Meg itt is írt tavaly valaki a topikjában, hogy ott nyaraltak és teljesen odáig voltak tőle.
Az útitervünk még nyilván sokat változik az egy év alatt. Párom ma azt mondta, hogy nem biztos, hogy lesz kedve a mexikói "matarhon" után még egy körutazáshoz. Ez majd utána dől el. De ha nem lesz kedve(vünk), akkor meg tuti Milos egyik szomszédjával kombinálva. Akkor a Peloponnészosz csúszna egy évet, de ez nem gond, mert én beírom wordbe az útiterveimet és ha pár évvel később kerül csak sorra egy utazás, csak elő kell venni a kész, tökéletesen megszerkeszett tervet.
Poros annyira idillinek tűnt, hogy attól félek, a Kikládok nem is fognak annyira tetszeni. Persze a fehérházas-kékablakos-virágesős-kalderás látvány nyilván sok mindent feledtet majd, de a turistahad, ami elkerülhetetlenül velejár, egy csöppet sem hiányzik...
Mindg az aktuális legfrissebb benyomás hat ránk a legjobban. Majd, ha ott leszel, másképp éled meg. Ha visszagondolok az elmúlt 11 görög nyaralásomra és arra, hogy mindegyik után az éppen az évit találtam a legfantasztikusabbnak, most így utólag is így látom, hogy mind fantasztikus volt, de másképp. Mert bár "Görögországra van egy recept, mégis minden helye egyedi"
Párom teljesen rám hagyja, ő sosem vesz részt a tervezésben, még az útikönyvet sem olvassa el, én elé tálalom a tervet, elfogadja és megyünk.
Nálunk dettó ez a helyzet...
Igen, olvastam a Poros topikot is, és bár Miát nem ismerem személyesen, de a beszámolója is önmagáért beszél.
vojandi írta:
Az útitervünk még nyilván sokat változik az egy év alatt.
Ezt sejtem, és talán még az úticél is... A milosi képekre és élményekre én is kíváncsi leszek, aztán ahogy írtam az előbb, még a mi másik nyaralásunk is biztos befolyásol majd. Egyelőre fogalmam sincs, hogy hová megyünk jövőre, de ez is olyan jó érzés, hogy bármit választhatok szabadon. Akár bejárhatjuk a nyugati felét is a Peloponnészosznak és a végén pihizhetünk egyet Poroson. Végülis nekünk sem kell mindig úton lenni a nyaralás alatt.
Muszáj befejeznem a másik előtt, mert utána majd azt kell írnom!
Már átnéztem, hogy mit húzzak ki belőle, dehát csak leírtam, hogy mi volt. Most már értem, hogy miért fáradtunk el annyira az első két napon. Leírva is sok, amit végignéztünk.
Sziasztok!
Látom Verka itt vagy, segítséget szeretnék kérni, kb 3 hét múlva megyünk Peloponnészoszra 1 hétre két gyerkőccel. Mi nem szeretnénk mindennap máshol aludni, tavaly a két hét nyaralásunk alatt 7 szállásunk volt, nagyon elfáradtunk végére. Most úgy tervezzük, hogy egy hét Peloponnészosz egy hét Halkidiki (konkrétan Vrasna).
... Na szóval szerinted hol legyen a szállásunk, ahonnan minden megközelíthető és nyugis szép hely?
Hát az attól függ, hogy mi az a "minden". Szerintem először nézd meg, hogy mi az, amit feltétlenül szeretnétek látni, és azoknak a helyeknek a közelében érdemes szállást keresni.
Mavrovouni pl. nagyon jó hely, nyugis stb., Gythio mellette csodaszép, onnan 45 perc Spárta és Mistras, lehet kalandozni a Mánin (arra mi nem voltunk), onnan el lehet menni akár Elafonissos szigetére is egy napra, vagy Monemvassiába. Igaz, akkor egy nagyobb darabot kell autózni reggel és este is, de így megoldható, ha nem akartok minden nap költözni. Ez végülis már min. négynapi program, úgyhogy egy hetet biztos tartalmasan el lehet ott tölteni, szerintem én ezt választanám.
De ha az északabbi helyek érdekelnek, az ókori nevezetességek, akkor valahol északon érdemes szállást keresni (Korinthosz, Nemea, Mükéné, Epidavrosz, Nafplion, Argosz, Tirünsz stb. közelében. Ezek eléggé közel vannak egymáshoz. Sokan szoktak Tolóba menni pl., de mi ott nem voltunk.)
Aztán lehet még nyugatra menni, bár én abban nagyon nem vagyok egyelőre képben, mert az nekünk teljesen kimaradt, de Olimpia, tajgetoszi kalandozások stb., illetve a nyugati oldalon van egy nagyon szép öböl, aminek most nem jut eszembe a neve , de a többiek majd biztos segítenek, ha ez a táj érdekel.
Legkésőbb a jövő héten biztos meglesz a beszámolóm, meg a képek, az majd talán segít egy kicsit.
"Tolo-Paralia Astros távolság 44 km (én ezt max. fél órás útnak tippelem). A Monemvassiáig tartót hosszabbnak gondoltam, a 3 óra megnyugtató. "
A múlt héten autóztam ezeket végig, igaz nem Toloból, de az a 40km félóra alatt nehezen lesz meg, át kell vergődni Napflion, az meg maga több lehet ennél a forgalom miatt. Utána már tiszta az út, de végig sebesség korlátozás, mindent tele raktak telepített trafipaxokkal, főleg a lakott helyeken. Döbbenten tapasztaltam, hogy még a görögök is lefékeznek a tábláknál!!!! Astrostól nagyjából 140km Monemvaszia, ami a hegyeken keresztül, hogy úgy mondjam nehéz terep. A hegyi utakon 50km/h-s korlátozás van végig, még ha tábla ezt nem is jelzi, bár ennyivel menni is meglehetősen nehéz az út többségén. Két út megy át a hegyeken, mindkettő totál szerpentin, a rövidebb meglehetősen rossz állapotú, a falvakban kriminális, több helyen leszakadva az út széle, viszont kicsi a forgalom, sehol útépítés, és csak 750m-re megy fel. A hosszabb út jó minőségű, de több helyen építik, ezen erős a teherautó és a busz forgalom, előzni szinte lehetetlen, 1200m-re megy fel. A két út Leonidio-nál ágazik el, a hosszabb Kosmas/Geraki felé, a rövidebb Peleta/Mari irányába, majd Ag. Dimitros-nál találkoznak.
Sofőr és autó kérdése, de szerintem necces a 3óra még megállás nélkül is, és nem nehéz elkeveredni. A térkép és a valóság időnként eltér, a navi meg elég hiányos arrafelé. A leágazások több helyen alig észrevehetők.
Viszont fantasztikus látvány a hegyek között, talán ezért sem érdemes "végigrohanni".
Azt állítom, 1 hét alatt nem lehet a Peloponneszoszt bejárni.
Ha a keleti oldalt szeretnétek látni, akkor szerintem Paralia Astros jó választás, (itt lassan mélyülő homokos part is van) ha a nyugati oldalra vágytok, akkor pl. Kiparissia. Ezekről a helyekről az adott oldal nevezetességei könnyen elérhetők.
Sofőr és autó kérdése, de szerintem necces a 3óra még megállás nélkül is, és nem nehéz elkeveredni.
Szia Triznyak,
nekünk kb. 3,5 óra volt a jobb úton végigmenni Monemvassiától Kiveriig. Szerintem ez reális megállás nélkül. (Kiveri P. Astrostól még északabbra van, kb. Tolo magasságában, csak az öböl másik partján.)
Mondjuk ez csak kb. időtartam, nem percre pontos, mert mi nagyon sokat megálltunk közben, és így összesen 6 óra volt a különbség az indulási és az érkezési idő között, de ebből lejön egy hosszú kajálás Kosmasban, a Moni Elonis meglátogatása, egy Lidl bevásárlás, egy kávézás valamelyik faluban útközben, jónéhány megállás, fotószünet stb. De az út közben többször felírtam az időket, hogy éppen hány km-nél hány óra volt, és ebből jött ki az, hogy a nettó, autóban töltött idő kb. 3,5 óra.
Monemvassia-Kosmas kb. 1 ó 30 v. 40 p, Kosmas-M.Eloni kb. 20 p, M.Eloni-Kiveri kb. 1 ó 30 v. 40 p-re jött ki, ha jól emlékszem.
Mivel P. Astros közelebb van Monemvassiához, mint Kiveri, ezért gondolta Andi, hogy a P. Astros-Monemvassia út akkor beleférhet 3 órába. Lehet, hogy ez a valóságban inkább 3 óra 15 percre megy fel, de annál többet nem gondolok én sem.
Eltévedni mi egyszer sem tévedtünk el, szerintem minden végig jól ki van táblázva, legalábbis nekünk nem okozott gondot. (Persze lehet, hogy te a másik, a kisebb útra írtad az eltévedést.) Útépítéssel valóban sok helyen találkoztunk az egy hetünk alatt, ezen a szakaszon egy elterelésre emlékszem, amikor valamilyen falun kellett átmenni és utána lehetett visszamenni a főútra.