#1092172009-07-13 21:29:38 Válasz a #109212. hsz-ra
Szia Kissas!
Hát Jugoszlávia az smafu?
Minden esetre biztosan tudom, hogy Szerbiában sem kell nemzetközi jogsi. Nem is tudok Európában olyan országról, ahol kell. Nekem egyébként van NK jogsim, de még soha sehol sem kérték Európában. Nem is tudom tán a szovjet utódállamok egy részében kellhet.
Reméllem jól vagy!?
Üdv: Josza
Nis-nél mindkét oldalon van OMV kút (az út mellett), hatalmas parkolóval. Kb 15 km-rel előtte van MOL is (visszafelé).
A nemzetközi biztosítási papír hiánya miatt büntették meg barátom. Bár szerintem kevesebbel is megúszhatta volna, hiszen papírt nem adott róla.
Nemzetközi jogsi:
már évek óta van ez a mizéria, ami sok riadalmat és vitát kelt. 2 éve tőlem sem kérték, de most igen. Elővettem a kártyás jogsim és mutattam, mire az útlevélkezelő csóválta a fejét, hogy nemnemnem!! Én meg hajtogattam, hogy dededededede. De Ő csak hajtogatta a magáét. Erre elővettem egy energia italt és beadtam neki. Megkérdezte: pivo? Mondom: No. Energy drink. (adtam neki egy bomba-t). nézegette egy darabig aztán visszaadta az útleveleket és mehettünk.
A nemzetközi jogsit én is azért nem váltottam ki, mert nem kell. De ez nem azt jelenti, hogy nem is kérik. Szerintem 15-20 perc után mindenképp elengedett volna, de lehet kicsit átvizsgáltak volna, ezért megért nekem 256 forintot (a red bull-t jobban ismerik).
Én azt mondom minden megtörténhet és csak jó ha felkészülten vág az ember az útnak. De a felesleges kiadásokba ne menjen bele senki.
Úgy látom arra felé is egyre jobbak a feltételek, de mindíg akad, aki nem híve a változásoknak és csak a zsebére gondol.
#1092212009-07-13 21:43:18 Válasz a #109217. hsz-ra
Kedves Josza köszönöm kérdésed; remekül hiszen már csak 53 napocska és utána jön a nagy kaland.
Ez az egész NK jogsi még akkor kellett, amikor 10-en valahány éve béreltünk motort, v. autót, velem még soha nem fordult elő, hogy kérték volna, namármost ha ezt kérik akkor valamire le akarnak venni, jobban járok, ha adok 5€ és mindenki megy a maga útján, de ha csináltatok akkor 3000Ft-ba kerül a fényképpel 1üt az időmről meg nem is beszélek és akkor a szerv azt hiszi jól járt, + persze én is
#1092242009-07-13 21:58:58 Válasz a #109205. hsz-ra
Tessék, itt van angolul is. ha valaki óhajtja, ki lehet nyomtatni, hátha könnyebben értik mint a magyart.
The validity of the Hungarian driving licence
The Hungarian driving licence without an international driving licence is valid in the countries that joined the Vienna Road Traffic Treaty (in Hungary the Treaty was promulgated by law-Decree 3 of 1980) .
The signatories of the Treaty are as follows:
Austria, the Bahamas, Bahrain, the Belarus, Belgium, Brazil, Bulgaria, the Czech Republic, South Africa, Ivory Coast, Denmark, Estonia, Finland, France, Philippines, Greece, Guyana, Croatia, Iran, Israel, Yugoslavia, Central African Republic, Cuba, Kuwait, Poland, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Hungary, Macedonia, Morocco, Moldova, Monaco, Niger, Norway, Germany, Italy, Russian Federation, Pakistan, Rumania, San Marino, Switzerland, the Seychelles, Sweden, Senegal, Slovakia, Slovenia, Tajikistan, Turkmenistan, the Ukraine, Uruguay, Zaire, Zimbabwe
Furthermore, the Hungarian driving licence is valid in all Member States of the European Union, whether or not such Member State is a signatory to the Vienna Treaty.
A nemzetközi jogsiról: tőlem eddig még soha nem kérték (nem is váltottam ki!), én magam is itt többszőr azt írtam, hogy semmi szükség rá.
De; az idén kb hajnali 3-kor indultunk, f 10-kor érkeztünk a Mac határra, úgy gondoltam, hogy minden papírom meg van amit kérhetnek, de belépésnél a határőr kérte! Hiába mondtam, hogy nem szükséges, Ő ragaszkodott hozzá.
Na ilyenkor két lehetőség van; vagy hívom a parancsnokot, aki nekem ad igazat és átenged, de utána 5 méterrel a vámos garantáltan tart nekem egy "szuper kontrolt" (láttam már ilyet, a kocsi kárpitját is leszedik és ehez tényleg van joguk!) vagy pedig adok szép csendben átkozódva 5 €-t.
Én az utóbbit választottam és már mehettem is tovább.
És mielőtt valaki itt belekezd a balkánozásba vagy a amac. rendőrökről szóló korrupciós jelzők fejtegetésébe azt is felemlítem, hogy több, egyébként a térségben sokat utazó és több éve ismert külföldi barátom szerint a mi redőreink a legkorruptabbak.
Egyszóval egy szót se szóljunk; az a nyomorult 5-10 € férjen bele.
Vissza felé (és egyébként az út során) semmi más "kalandunk" nem volt.
Tudna valaki infót adni arról, hogy a magyar-szerb határ szerb oldalán lévő benzinkúton (ha jól emlékszem MOL) milyen árakkal dolgoznak. Szerb határ után szeretnék telitankot csinálni, de nem tudom, hogy a közelében van-e kút ami olcsóbb is mint itthon?
#1092452009-07-14 08:06:07 Válasz a #109239. hsz-ra
Tudomásom szerint az itthoni kút a legolcsóbb. Már ha olcsónak lehet ezt nevezni. Mikor szerveztem a nyaralást, akkor még 260 Ft-al számoltam ... ennek ellenére 400 fölött is tankoltunk (nem 95-ös benzint)
#1092472009-07-14 08:13:19 Válasz a #109237. hsz-ra
Szia Kakadu!
Azt megkérdezhetem, hogy ilyenkor hogyan adod neki az 5eurot? Mit csinál a határőr, hogy tudod most kell adni és hogyan mondja mennyit?
Bocs, de most megyek kocsival előszőr és nem akarom azt, hogy esetleg vesztegetésért le is csukjanak.
Nem tudom, hogy miért olyan nagy probléma aza ku..va nemzetközi jogsi. Nem kötelező, de aki el akarja kerülni, hogy 5-10 euro baksist keljen fizetni az kiváltja 1800 forintért az okmányirodában. Elmegy az ember az első vidéki okmányirodába, és soron kívül helyben azonnal kiadják. Fényképpel együtt volt 2500 forint. Tehát nincs 10 euro. Ja és három évig érvényes, tehát jövöre már nincs gond vele. Én korábban is kiváltottam, de csak egyszer kérték. Volt olyan eset, hogy előbb kérte a zöldkártyát, majd a nemzetközi jogsit, és így tovább. Mikor mindent oda tudtam adni, csak legyintett a határőr, és tovább engedett. Tehát sok minden nem lenne kötelező, de aki el akarja kerülni a szivatást az megpróbálja azt kiküszöbölni.
#1092562009-07-14 09:40:25 Válasz a #109247. hsz-ra
Jó a kérdés, killerlaca,
én speciel fullpancser vagyok vesztegetésnél... a suliban még puskázni is elég bénán tudtam Ja, és többször említettem már, mikor magyar-román átkelésnél a határőr az előttem lévő kocsiból átvett útlevelet megfordítva a bódé elé szórta ki belőle a kenőpénzt. Utána pedig 3 fegyveres kísérte az autót "C-szemlére". Belekerült az egész kb. másfél órába, addig állt a sor, de mukkanni sem mertek az emberek.
Én kiváltom a nk. jogsit, az tuti, kérek kölcsön porraloltót is, kérek EU kártyát, zöldkártyát, veszek H-matricát, izzókészlet-eü doboz-vontatókötél meg van, így meglesz minden amit kérhetnek. Teljesen szabályos átlépésre törekszem (Már csak abba is belegondolva, hogy mivan akkor ha azért kér el mindent a határőr mert éppen van valami fejes ott, aki őt ellenőrzi? Ha ilyenkor kened meg, még tán le is lő )
Nekünk ez tavaly a következőképpen zajlott: odaadtuk a határőrnek az útleveleket, meg egyéb papírokat, aztán kérte a nk.jogsit. Mondtuk, hogy az nincs. Akkor elmondta angolul, hogy ez baj, szólnia kell a főnökének és 200 euro lesz a büntetés, vagy pedig forduljunk vissza. Gondolhatod, majdnem elájultam. De rögtön elővett egy papírt, ráírta a 200-at, áthúzta, aláírt egy 20-ast, és elmutogatta-magyarázta, hogy ha adunk neki 20 eurot akkor mehetünk.
Csak az egyikünk útlevelét adta vissza, ebbe kellett beletenni a pénzt, odaadtuk, és ezután kaptuk vissza mindkét útlevelet és mehettünk.
Jövőre mi is kiváltjuk a nemzetközi jogsit, az tuti, nem akarunk még egyszer ilyen kis közjátékot, nagyon gáz volt. És a 20 euro nem is olyan kevés... tudtuk volna mire költeni...
Hát ez elég igazságtalan, hiszen Macedónia is csatlakozott az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, amely alapján nemzetközi jogsi nélkül is vezethetünk az adott országban. Majd elmagyarázom én ezt nekik, ha kérik. Hívhatja a főnökét...
#1092962009-07-14 12:55:07 Válasz a #109294. hsz-ra
Egyébként én valamiért azt hittem, hogy tavaly nyáron "lecsengett" ez a nk jogsi cirkusz, de meglepve látom, hogy nem, idén is kérik, ha úgy gondolják...
Ezért jövőre mi is inkább felszerelkezünk mindennel, mint Tibipapáék.