#1128302009-08-06 06:17:52 Válasz a #112818. hsz-ra
A bocsánatot azt csak úgy dobálni fogják rád, mint valami kézigránátot, ebben biztos lehetsz. "szegény ember az aki még ígérni (és bocsánatot kérni) sem tud..."
Sziasztok már megint én vagyok,de kitartás már csak 1 nap és megyek,de addig is lenne még pár kérdésem!
Szerintetek érdemes dinárt váltani vagy elég ha eurot váltok??A görögök mikor sziesztáznak??
Úgy számolunk hogy pénteken 18kor indulunk és kb szombaton 16 körül érünk oda laza tempóban pihenőkkel...És nem szeretném azt hogy odaérünk olyan 4 körül és várni kelljen a szieszta végére + a szállásra...
Sztetek jó a Zagrab-Belgrad-Sofia-Thessaloniki-Katerini útvonal??
Vélemények tippek ötletek észrevételek??
Üdv és köszi!
#1128342009-08-06 08:07:30 Válasz a #112832. hsz-ra
Helló,
Én most utánaszámoltam: a szerb pályán a kapuknál kb. 5%-ot spórol a magyar, ha vált itthon szerb dínárt. (271 HUF-os € és 3,1 HUF-os RSD árfolyamon számoltam.) Szerintem ezért nem érdemes nyakat törni... én is csak azért váltottam, mert elég bizalmatlan vagyok Dadanékkal , így elkerülöm pl. hogy benzinkútnál €-ban fizetek és RSD-ben kapom a visszajárót.
Mér akarsz Zágrábnak menni? M1 v. M7 - M0 - M5 nem jó? vagy honnan indulsz? Szófia??? Az meg minek? Én biztos nem mennék arra. (Ezen az útvonalon tényleg közelíteni fogod a 22 órát, sőt...)
22 órát számolsz az útra? Nem bízod a véletlenre... De amúgy meg igazad van, idő mint a tenger. Bár kényelmes tempóban is kb. 15-16 órás odautakról számolnak be az érkezők, ebben ugyan nincs benne a határokon a többórás várakozás meg a 3 órás szusszanás.
Be is b...na (bocs) ha az apartmanosok is sziesztáznának és rájuk kellene várni! De a szállásokat 14 órától lehet elfoglalni hivatalosan, úgyhogy nem hiszem hogy várnotok kellene 18-ig.
aki busszal ment már idén paraliára, kb mennyi idő az út átlagosan?
jó, tudom, határfüggő, de úgy saccperkábé??
én ugyanis tgnap tudtam meg, hogy a busz délben fog indulni a hősökről, ami nem jelenti persze, hogy valóban el is indul délben de mondju max fél egy körül (vki úgyis tuti lemarad és meg kell várni... ezt "tapasztalt" buszosként mondom), nade akkor nem érünk ki túl korán vajon?
mert ha azt számolom, hogy monjduk jó esetben 20-22 óra az út, akkor is másnap reggel 10 körül érünk ki????
és hánytól lehet elfoglalni a szállást? azt meg úgy tudom, csak délután 1 vagy kettő körül....
mennyire igazak, amiket állítok??? (22 óra út, kiérés és elfoglalás időpontja)
és akkor délelőtt 10től 4 órát üljek a csomagokon (mert a buszon nyilván nem maradhat! a sofőr is megy tovább letenni az utasokat, meg pihenni, stbstb), míg be nem "eresztenek" a szobába??
vagy ki mit tapasztalt ezügyben?
#1128372009-08-06 08:34:38 Válasz a #112827. hsz-ra
A legtutibb apartman, sztem. Nézz be a fotóalbumomba, vannan benti képek is. Csendes nyugodt helyen van, a tenger kb.100-150 méter. A lényeg, egész délután nem süti a nap az ablakokat. A központ is pár perc sétával elérhető. Mellette van bolt is. Úgyhogy minden adott egy jó nyaraláshoz! Ezt kívánom nektek és jó időt hozzá!!!!
#1128382009-08-06 08:36:54 Válasz a #112835. hsz-ra
Kedves Dorka!
Én 2 évvel ezelőtt voltam Parálián.
Busszal mentünk az Apollon Travellel.
Nekünk is dél körül indult és olyan reggel 5-6 körül megálltunk egy görög benzinkúton, ahol vártunk még vagy 2 órát, hogy ne olyan túl korán érjünk a szállásra.
Aztán természetesen reggel 9 körül megérkeztünk az apartmanhoz és kb. 12-ig ott ültünk a csomagokon, mert a szobákat nem vehettük át előbb, takarították.
De ez a várakozás volt a legrosszabb az egészben, azt az első tengerben fürdőzés után el is felejtettem.
Ne aggódj, kibírható, mert akkor már annyira be vagy zsongva az előtted álló élményektől, hogy egyáltalán nem érdekel, hogy várni kell. - legalább is én jól tűrtem.
és ahol megállt a busz két órát várni, legalább van valami "látnivaló" is, vagy csak szimpla benzinkút?
jó, az biztos, hogy nem fogjuk halálba unni magunkat tele leszünk izgalommal, de akkor is, remélem, nem lesz vészes
én is voltam már görögben amúgy, még nagyon régen, nem is emlékszek talán 6 vagy 7 éve, Stavrosban, de akkorról az érkezésből annyi maradt meg, hogy a határokon való sokórás várakozás miatt sokkal később érkeztünk, így fogalmam sincs, mostanság mire lehet számítani... mennyire gyorsan lehet átmenni a határokon, hányszor állunk meg útközben (akkoriban ezt sem vittük túlzásba, volt hogy hat órán át nem állt meg a busz, és még csak nem is éjszakára gondolok, mindent öszevetve az az utazás nem volt valami nagy szám.
persze a táj az szép volt meg a városka is, a tenger pefdig fantasztikus, de az út kibírhatatlan... )
hazafele jövet is, akkor már 10-re ki kellett pakolni az apartmanból és csak délután háromkor indultunk haza...
#1128462009-08-06 09:19:42 Válasz a #112832. hsz-ra
Geo:
szerintem is felesleges szófiát érinteni, hacsak nem akartok ott is körülnézni. egyébként mi szombaton értünk haza, és ha nem okoz nagy gondot dinárt váltani, akkor én mindenképp javasolnám. nekünk ugyan a szerb omv kutaknál euroból euróval adtak vissza, na de a váltás. hát elég érdekesen váltanak. volt olyan kút, ahol a srác állt kívül, hogy a kasszából lássák, és jelezte, hogy hányas kútnál milyen népek tankolnak, kit hogy lehet húzni. hát nem mondanám, hogy jól járunk velük. egyébként most 101 dínár volt a benzin (a dizelben nem vagyunk érdekeltek, sajnos azt nem jegyeztem meg), ezzel nagyjából lehet számolni.
még érdekesség, hogy visszafelé a macedon-szerb határon (ahol egyébként laza 3 órát várakoztunk verőfényes napsütésben, amíg a - nem minősítem - szerb határőrök valószínüleg valami baromi fontos dolgot csináltak) szóval belépve szerbiába, első mol kút: begurulunk, hogy tankoljunk, bár még volt valamennyi benyó, de biztosamituti, jön a kutasfiú: NO EURO, NO EURO felkiáltások. Na, akkor ti sem húztok le minket gondolattal be is fejeztük a tankolást. már csak a wc használatát próbáltuk meg, de az ugyanúgy, mint a többi kútnál, ahol buszok és törökök megállnak, természetesen tömve, a török csuhás asszonyságot tolják előre 15 db lányukat, nem baj, hogy nekem ott van a kisgyerek a kezembe, ettől még simán felborít. szóval pofátlanul, erőszakosan kell velük viselkedni, mert aki nyámnyila, az ott össze is pisilheti magát.
még valami: az egyik omv kútnál a női mosdóban áll a szerb kutas tyúk: mutogatja a wc papírt, és magyaráz, hogy 50 eurocent. na, hát ez érdekes, gondoltuk, ugyebár olyan országban, ahol a dínár a hivatalos fizetőeszköz. szóval reagáltunk mi is: rutinosak lévén előhúztam a táskámból a kis tekercs wc papíromat, és mutogattam neki, hogy köszi, nem kell, törögesd vele a magadét. úgyhogy erre is készüljön, aki megy.
volt azért pozitív élmény is: tavaly nem emlékszem, hogy lett volna, vagy csak én vagyok béna, de nem láttam, szóval az omv és a mol kutaknál vannak hátul kis játszótér-elemek a kicsiknek, a sok ücsörgés után tudnak egy kicsit mozogni. igaz, hogy a csúszda a napon kb 150 fokosra melegedik és nincs az a kisgyerek, aki égési sérülések nélkül ezt megússza, de legalább a szándék a fontos, ne mindig a negatív dolgokat lássuk meg. jó utat kívánok a most utazóknak (és persze sárgulok, mert én már nem lehetek ott:) )
Csak szimpla benzinkút volt.
Nálunk a busz, a kb. 17 óra út alatt, 5-6 alkalommal állt meg, kb. negyed órákra.
A határok miatt ne aggódj, legalább is nekünk fél óránál hosszabb várakozási idő nem volt sehol.
Nem tudom mennyire emlékszel, de ha ajánlhatok valamit, éjszakára a buszra, vigyél valami takarót vagy meleg cuccot, mert nálunk rettenetesen hideg volt a buszon, majdnem megfagytam még törölközővel betakarva is. Nem készültünk fel rendesen.
Hazafelé mi is délután indultunk és nekünk is el kellett hagyni a szállást. Az szörnyű volt, bepakoltunk a buszba és utána mindenki mehetett a dolgára. Nem volt túl jó, menetfelszerelésben várni a hazautat. Sétáltunk, bementünk még Katerinibe, meg ettünk, ittunk, de már vártuk, hogy beüljünk a buszba és go haza, ha már így kell lennie. Szóval az utazás ne jött be nekem sem, meg is fogadtuk, hogy többet nem erőltetjük a buszozást. Azóta voltunk Krétán is és most Korfura megyünk, de inkább repcsivel.
De hidd el, hogy azon kívül, hogy most ezt neked megírtam, egyáltalán nem gondolok erre vissza, csak a szép maradt meg.
Szerintem abszolút kibírható.
#1128512009-08-06 09:35:50 Válasz a #112846. hsz-ra
Jó kis beszámoló, kriszta, köszi a még ezután indulók nevében
De ennek a budipapíros dolognak nem feltétlenül a lehúzás a mozgatórugója, ugyanis ezek a kutasok a wc-t is maguk takarítják, és hát egyes "szélső-dél-balkáni" népek nem csinálnak gondot abból, ha nincs wc papír, hiszen ott a kis kezük + az a szép, csempézett falfelület... egyszer már én is beszaladtam egy ilyen wc-re... brrr.
Euró meg mindenkinél van, és így történik egy szelekció az egyes emberek kulturáltságának kiszűrésére: aki nem akar fizetni és nem lobogtatja a hazai kis gurigáját, az megy az épület mögé a fa tövéhez.
wc papírral aszem én is készülök, a kézitatyóba, meg könnyebb takaróval is - spec mi anno megfőttünk éjjel, de ki tudja, mi lesz idén?! .
meg arra is emlékszek, hogy szerencsére kifogtunk egy olyan utánunk következőt az apartmanba, aki megengedte, hogy bent hagyjuk utolsó nap nála a csomagokat, mikor ők már bemehettek, mi meg még lementünk az indulásig fürödni egyet a strandra, aztán az utódnál még le is zuhanyolhattuk a sót magunkról, át is öltözhettünk, pisilhettünk, stb, szóval le a kalappal előttük így utólag, bár nevekre nem emlékszek, de a segítés becsülendő és figyelemre méltó