Nem lehet elégszer ismételni , életművesz a javából, a képek nagyonszépek, a kitartásod elismerésre méltó. Látom halmoztátok az élvezeteket, rák, hal, gomba, és gondolom harapni lehetett a levegőt. Nagyon tetszett amit láttam.
...Látom halmoztátok az élvezeteket, rák, hal, gomba, és gondolom harapni lehetett a levegőt...
...meg amit nem láttál; pácolt, füstölt rénszarvas-sonka... (Csak az ára rogyasztott meg egy cseppet... Bár megjegyzem, hogy ez Helsinkiben a kikőtőben történt, ahol előtte már kicsit megrogytam, mert 6 Eurót fizettem két órás parkolásért, de utóbb kiderült, hogy ott ez volt a legolcsóbb "szórakozásom"... )
Na de azért az íze remélem kárpótolt, a parkolás az érdekes tud lenni Dubrovnikban járva sehol nem találtunk parkolót, így bementünk a Hilton légkondis parkolóházába 2-óra 16-euro , ilyenkor szoktam mondani " nem úr aki nem pazal" . Másik véglet Genf belvárosa 2 óra 2 CHF, és ez a főtéren, csúcsidőben .
Na de azért az íze remélem kárpótolt, a parkolás az érdekes tud lenni Dubrovnikban járva sehol nem találtunk parkolót, így bementünk a Hilton légkondis parkolóházába 2-óra 16-euro ...
A sonka isteni volt, de nagyon beosztottuk a reggelikhez... (Ha jól emlékszem, több mint 60 Euró volt kilója. )
Azt a parkolóházat én is láttam a nyár elején, de időben észbekaptam... Kicsit feljebb van egy másik parkolóház a töredékéért, ahol mindíg van hely.
A parkolás valóban érdekes tud lenni. Akartam venni indulás előtt parkolóórát, amit a kocsiablakba lehet tenni, mert tudom, hogy külföldön néhol még mindíg használják. Nem kaptam sehol... Rauma-ban ingyenes parkolás, max. két óra, s ki kell tenni az érkezési idővel beállított parkolóórát. Miután nekem nincs, hát felírtam egy cetlire az időpontot. Ezt a tippet Dániában adta régebben egy parkolóőr. Bementem néhány üzletbe, mire találtam, ráadásul ingyen osztogatták. Nosza, vissza az autóhoz, de addigra (kb. 20 perc) már ott volt a 30 Eurós büntetés. Nagyon begurultam, s előszedtem a parkolóőrt valahonnan, de kiderült nagy ricsajozás közepette, hogy nem ő volt, hanem a kollégája, de őt nem volt hajlandó előkeríteni. A lármára odajött egy járókelő idős hölgy, s addig nem tágított, amíg le nem rendeztük. Elkísért egy közeli irodába, ahol kitöltöttem egy fellebbezést (mellékelve a büntetőcetlit meg a sajátomat is), jól lerámolt mindenkit, hogy milyen eljárás ez. Megnyugtattak, hogy minden le van rendezve...
Igyekszem nagyon körültekintően eljárni sok szempont alapján a körutazásoknál a szálláshelyek kiválasztásánál. A balti államokban pl. a szűkreszabott idő miatt fontos szempont volt, hogy a központban legyen a szállás, így letéve az autót, aznap már nyugodtan mehetek városnézésre, s ehetek, ihatok kedvemre… Jártam annak idején a Szovjetunióban, s laktam Moszkvában fillérekért – hivatalos úton kényszerből – valami rettenetes szállodában, így az utódállamok tekintetében aggódtam egy cseppet, s fel voltam készülve lelkileg mindenre. Az első állomás Kaunas; patinás szálloda a sétálóutca sarkán a belvárosban. Tudnak az érkezésemről, kedvesek, szolgálatkészek. Az emeleti folyosón már kezdtem gyanakodni… Belépve a szobába először döbbenet, aztán szétröhögtük magunkat. Tiszta volt, rendes volt, de a megoldások tekintetében igazi szovjet… Nagy szerencsém, hogy lelkileg fel voltam készülve még ettől rosszabbra is, mert különben lehet, hogy a röhögés helyett agyvérzést kaptam volna.
Hozzáteszem, hogy alig valamivel drágábban (49 Euró/szoba/nap) – megcsípve egy egyhetes akciót – az utána következő napokban - Rigában és Tallinnban - 4-5-csillagos szállodákban aludtunk az óváros szélén, ahol pl. név szerint üdvözöltek a szobai TV képernyőjén, s a büféreggelinél a lazac után sem kapkodott senki, akkora volt a hideg-meleg ételválaszték…
A megoldásokról nekem a következők jutottak eszembe:
1. A falban valószínűleg szétrohadt a vezeték.
2. Hogy néz ki egy igényes szálloda víz nélkül?
3. Vigyáztak a drága csempére.
4. Látszik, hogy modern technolódiát alkalmaznak.
5. Hideg és meleg víz is, na ne!!!
6. Nem tudom hogy az angol Wc helyett miért nem reklamáltad a beállós pottyantóst.
7. A karnis miért nem szürke?
8. Azért látszik a fejlődés, régen az ablakokon nem volt függöny.
...6. Nem tudom hogy az angol Wc helyett miért nem reklamáltad a beállós pottyantóst...
El nem tudtam képzelni, miért van szinte a fürdőszoba közepén a WC-csésze, de most, hogy mondod, lőn világosság... Régen ott lehetett a pottyantós tálcája, s nem akarták felbontani a padlót az elvezető cső áthelyezése miatt. Ügyes...
Sokan voltak már Zakopaneban és Krakkóban, sőt van aki rendszeresen jár, de csak ide, s sajnos - tisztelet a kivételnek - szinte semmit sem tud a szűkebb és tágabb értelemben vett környékről…
Óriási a forgalom a két várost összekötő úton. Áll közvetlenül az út mellett Chabówka-nál egy kis fatemplom, parkoló is van mellette. Sok ilyen van a környéken, s az un. Kis-Lengyelország déli részének fatemplomai méltán lettek a világörökség része. Ez nem tartozik a leglátványosabbak közé, de ha már útba esett, hát megálltunk. Nem időztünk túl sokat, üres volt a parkoló, s később is csak egy német rendszámú autó állt meg… A híresebbekhez, mint pl. Debno-ba, busszal viszik az irodák a turistákat.
Tekintettel a fokozott érdeklődésre meg kell említenem – ha már a fatemplomokat szóba hoztam, hogy a szlovák oldalon is van jó néhány, melyek közül talán az egyik legértékesebb Késmárk evangélikus temploma. (Nem is beszélve a számos magyar vonatkozású különféle emlékről…)
Szia H.apci!
Mit ne mondjak, nem semmi amit végbe visztek egy nyáron , már nagyon régen voltunk Zakopaneban és télen, mi lovas szánon ültünk, Krakkó, Katowice, kedvenc helyeink, de nyáron még nem láttuk. Inkább ősszel és télen voltunk ott, a képek mint mindíg szépek,szeretem az ottlakó embereket, remek házigazdák és vendéglátók.Sok barátot ismertünk ott meg, még nálunk is voltak vendégségben, de a távolság és az idő elsodorta őket.Az ottani építészeti stílus, és a fából épült házak melege, mindig lenyűgözött.
Szia H.apci!
Mit ne mondjak, nem semmi amit végbe visztek egy nyáron , már nagyon régen voltunk Zakopaneban...
Akkor alig merem leírni, hogy ugrásra készen állunk egy szlovéniai villámlátogatásra - Bled, Bohinj és a Triglav körbejárása, persze Ausztrián keresztül, hogy két még nem ismert kisebb hágó is benne legyen; csak a megbízható jó időt várjuk, de ha nem lesz, akkor elhalasztva...
Rá sem ismernél Zakopanera... Nagyot fejlődött, s nem mindenben előnyére. Nagyszerű vendéglők is vannak már; nem muszáj káposztát vagy céklát enni (indításnak be is kaptam egy grillezett csülköt, s lecsúszott némi Zubrówka is )... Az őskorban (60-as évek ) volt, hogy egy évben háromszor is ott voltunk túrázni, s csencselésből fedeztük a költségeket , de talán erről már volt itt szó...
Nocsak-nocsak útra fel ,én már évek óta nézegetem Szlovéniát, közel is van és szépnek is tűnik, de még nem indultunk neki. Légyszi jól nézd meg, és mond el nekünk hogy mit láttál .
Nagyon szerettük a céklalevest főtt tojással, főleg a másnapos gyomorra