#1170282009-09-10 14:10:40 Válasz a #117025. hsz-ra
Szia Krisztin1!
Nekünk sokkal jobban bejön Tunézia, mint Törökország. Félre ne érts, gyönyörű Törökország is, de ott a déli tengerparton Alanya, Side környékén nagyon nyomasztó a levegő számomra. A szálloda is messze elmaradt a mostanihoz képest, pedíg 4*-os mind a kettő. Az alkalmazottak viselkedése között zongorázni lehetne a különbséget. Tunéziában angolul, franciául, németül megérteted magad, amíg Törökországban szinte csak oroszul.
Itt nem voltak bunkó orosz vendégek sem, mint a törököknél.
A látnivalók is sokkal elérhetőbb távolságban vannak.
A tengerpart is gyönyörű homokos, egész lassan mélyül. Tiszta a víz, minden nap takarítják a partot. Persze pár fűszálat kisodor a víz időnként, de egyáltalán nem zavaró. A levegő sokkal jobb mint Törökországban. Ott ugyan augusztus 20-tól voltunk két hetet, most csak aug. 28-án utaztunk, de szerintem a kimondott főszezonban is elviselhető a meleg. 2004-ben júliusban voltunk Sousséban és akkor sem volt olyan, hogy ne kaptam volna levegőt.
Gondoltam elég sokat arra, vajon hogy érezhetitek magatokat, már vártam a beszámolód. Örülök, hogy minden jó volt. Gubuc írt valami olyasmit, hogy egetrengetően párás volt. Akkor azért nem volt egészen egetrengető, ha Neked nem volt zavaró.
Ügyes volt a szálloda választásod biztos, mert azért Tunéziát is el tudják lepni jól az oroszok. Legalábbis Sousseban a Hotel Maraboutban volt belőlük bőven.
A ramadánból észrevettetek valamit, vagy ennek a hotelnek a környékén nem élnek helyi lakosok?
Hogy tetszett Monasztír?
Ha felszabadul egy kis időd, írj légyszív részleteket is.
Üdv. Éva
Szia,kedves Valcsika!
Nagyon örülök,hogy ez a nyaralás/bár nem Görögország.../végre jól sikerült és engedd meg,kérlek,hogy ezúton kivánjak neked nagyon jó egészséget,sok boldogságot és még rengeteg szép utazást születésnapod alkalmából!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a szülinapi jó kívánságokat!
Sajnos nincs időm most írni, de részletesebben is beszámolok majd az utazásról.
Sok-sok puszi: Valcsi
#1185642009-10-01 12:16:59 Válasz a #117032. hsz-ra
Kedves szepeva!
Ne haragudj, hogy csak most válaszolok a kérdésedre, de tele voltam munkával és nem volt időm!
A ramadánból a szállodában semmit nem éreztünk. Minden tökéletes volt. A szálloda Sousse és Monastír között található egy üdülőrészen, ahol csak hotelek vannak, a helyi lakosok nem itt élnek.
Azért a ramadánból is jutott, mikor bementünk Sousséba. A barátainkkal egyik nap ebéd után a helyi busszal (a szálloda elött van a megállója) átruccantunk a kb. 8 km-re lévő Sousséba. Megnéztük a ribatot és a többi látnivalót a Medinában, majd mivel Éviék vásárolni szerettek volna, jártuk a souk üzleteit. Itt már érezhető volt, hogy ramadán van, mert kb. az 1/4-e volt nyitva a boltoknak.
Szerencsére a Soula Center (fix áras bolt) nyitva volt, így ott nyugodtan tudtunk nézelődni és nem akartak ránktukmálni semmit.
Miután itt végeztünk elindultunk, hogy a General Magazinban (ez egy nagyobb bevásárló hely) vegyünk ajándékként az otthon maradottaknak egy kis Boukhát, mivel úgy tudtam, hogy Tunéziában a szállodákon kívül csak ezekben a boltokban lehet alkoholos italokat kapni (5 éve még így volt).
Útközben a párom felfigyelt egy presszóra, aminek az árlapján Celtia sör is szerepelt. Teljesen megdöbbentünk, mert ez szokatlan ebben az országban. Nagyon meleg volt és fáradtak is voltunk, így gondoltuk beülünk egy sörre. Az ajtó zárva volt, de mivel benn volt a tulaj, így bebocsájtást nyertünk. Legnagyobb megdöbbenésünkre, jó pár arab emberke sörözött benn. Gondolom csak ismerősök lehettek, mivel a vallásuk egyébként is tiltja az alkoholt, ráadásul ramadánkor napkeltétől napnyugtáig nem is ehetnek, ihatnak semmit. Biztosan úgy voltak vele, hogy Allah nem látja, hiszen zárt ajtók mögött, a félhomályban kortyolták a fincsi söröcskét. Mi is csatlakoztunk hozzájuk és pár sörrel és coca-cólával csökkentettük a presszó készletét, majd folytattuk utunkat a Generál Magazinba. Na itt nagyot csodálkoztunk, mert az elkülönített rész ahol alkoholt lehet kapni zárva volt a ramadán miatt. Csalódottak voltunk, mert máshol esélyünk sem volt beszerezni az otthoniaknak fügepálinkát. A reptéren ugyan lehetett kapni (vettünk is), de akkor még nem tudtuk, hogy lesz-e időnk bemenni vásárolni a vámmentes boltba a repülőgép indulása előtt.
Lesétáltunk a tengerpartra és leintettünk két taxit (6-an voltunk), amivel átmentünk Port el Kantauniba. Ez az út is emlékezetes marad, mert a mi kocsink sofőrjének egyik kezében szendvics, a másikban üdítő volt és közben 120-al száguldottunk. Szegény egész nap nem ehetett és ihatott a ramadán miatt valószínűleg, így most szürkületkor pótolta. Az nem zavarta, hogy közben ilyedt túristákat fuvaroz örült tempóban. Szerencsére megúsztuk minden baj nélkül. Nagy kő esett le a szívemről (talán még itt is lehetett hallani) mikor kiszálltunk a kocsiból.
Különben nagyon jók az útjaik. Egyáltalán nem érzed magad hullámvasúton még ilyen tempó mellett sem. Ami nagyon tetszett, hogy szinte mindenhol körforgalom van és nem igen van lámpás kereszteződés. (Nem is emlékszem, hogy láttam volna).
Miután körbesétáltuk Port el Kantaouni kikötőjét és a belvárosát a szökőkút felé vettük az irányt.
Itt esténként több alkalommal is zenére „táncol” a szökőkút, nagyon szép színes megvilágításban.
Ez egy tér közepén található, melynek szélein teraszos vendéglátóhelyek vannak. Beültünk az egyikbe, hogy ismét leöblítsük a torkunkat egy kis sörrel. Előtte azért megkérdeztük, hogy alkoholos-e vagy alkoholmentes. Mivel a válasz az volt, hogy alkoholos, így kényelmesen elhelyezkedve pihentettük fáradt lábainkat és vártuk frissítő nedűt. Természetesen nagyot kértünk, mert az ugye egy 0,5 literes korsót jelent.
Na akkor ért az első meglepetés mikor kihozták! Nem 0,5 literes, hanem 1 literes korsók voltak. Ez nem is lett volna olyan nagy probléma, hiszen porzott a vesénk a szomjúságtól, valahogy csak megbirkóztunk volna vele, hiszen időnk volt. A legnagyobb baj az volt, hogy becsaptak, mert alkoholmentes volt. Ennek pocsék íze van, nagyon nem szereti senki a társaságból. Nem is tudtuk meginni, éppen csak kortyoltunk belőle. A szemtelenség netovábbja pedig az volt, hogy a reklamációnkra azt hazudta a pincér, hogy bizony alkoholos az, csak nagyon kevés %-ban. Nem az a baj, hogy nem volt benne alkohol, hanem ne hazudjon és ne nézzen teljesen hülyének! Mondja azt, hogy a ramadán vagy valami miatt nincs.
A párom 30 éve vendéglátós így nem igen lehet megetetni ilyen hazugsággal és bizony én is szeretem a jó söröket, meg tudom különböztetni őket egymástól. A legaranyosabb az benne, hogy baromi drága volt. A 4 korsó (literes) vacakért fizettünk 36,-TND-t. (kb. 5500,-Ft)
A szökőkút nagyon szép volt, bár meg sem közelíti a Barcelónában lévőt, mert az meseszép! Ettől függetlenül nagyon jól éreztük magunkat. Taxikkal mentünk vissza a hotelbe (kb. 18 km), de most semmi extra nem volt az úton.
A szállodában már a rendes vacsora idején túl voltunk (fél 7-től fél 10-ig), de szerencsére 10 órakor újra kinyit az étterem és akkor lehet enni éjfélig azokból a kajákból ami megmaradt. Bőven van ilyenkor is választék, mi mindig találtunk nekünk való kaját.
Miután jól megtömtük a pocakunkat meglátogattuk a szálloda Irisz bárját és itt végre ihattunk csapolt Celtia söröcskét.
Örülök hogy végre akadt egy kis időd a beszámolóra (gondolom, Te még jobban örülsz). Tunézia klassz hely, a Kantaouni sörözést leszámítva nem csalódtál úgy látom. Eddig kétszer voltam (egyszer tavasszal, egyszer ramadán idején), de remélem eljutok még valamikor. Ha sikerül még elmennem, Kantaouiba szeretnék megszállni, nagyon szupernek láttam amikor egy délutánt ott töltöttünk. Vártuk a szökőkutat, aztán a társaság szavazott, féltek, hogy későn este nem jutnak vissza Sousseba és gyorsan fogtak taxit. Nagyon sajnáltam. De ugyanígy jártam Barcelónában is. Ott jobban megértettem, mert 2 éves gyerek is volt velünk. Remélem még valamikor lesz lehetőségem a pótlásukra!
A Soula Center az tök jó, ott nyugiban lehet nézelődni, vásárolni, a bazárból meg elég annak 1/4-e is.
A szökőkútról készített képed szép, a beszámolóval együtt azt is köszönöm.
Tényleg nem csalódtam, sőt! Nagyon meg voltam elégedve mindennel.
A Kantaouni sörözés sem rontotta el a kedvem, mert klassz volt a szökőkút látványa és egyébként is számítottam rá, hogy esetleg palira vesznek majd valahol, de arra nem, hogy pont a legrepibb helyen.
Szuper jó a szálloda (El Mouradi Skanes Beach****). Hatalmas, kb. 40 négyzetméteres, szőnyegpadlós szobánk volt. Klassz csendes volt, mert a hátsó medencére nézett, ahol nem voltak animációs programok. Minden nap volt takarítás, türülköző és ágyneműcsere. Kiválóan működött a légkondi (egyénileg szabályozható).
Reggel 6-tól éjfélig ehettél-ihattál. Választékos volt a svédasztal, még kardhal és rák is volt.
Nyugodtan maradhattatok volna megnézni a szökőkutat, hiszen éjjel is járnak a taxik. 2004-ben nem is taxival mentünk vissza este 11-kor Sousséba (Karawán hotel), hanem "kisvonattal".
Nem akarom fájdítani a szíved, de Barcelónában olyan gyönyörű és hatalmas a szökőkút, hogy a mai napig vágyom oda vissza. Felvettük ugyan videóra, de az nem igazán tudja visszaadni azt az élményt amit élőben láttunk.
Kantaouniban is szép, csak tudod én összehasonlítom a barcelónaival.
Remélem valamikor vissza tudsz menni Tunéziába és Barcelónába is, és akkor pótolod amit akkor el kellett mulasztanod.
Én is utálom a bazárt, de a barátainkat kellett pesztrálnunk. Én kihagytam volna, hiszen jártam már ott többször is 5 éve, sőt a sokkal nagyobb Tuniszi bazárban is.
Hoztunk magunknak is egy 7dl-es flaska fügepálinkát. Még nem bontottuk fel. Szereted? Meghívlak egy kupicára szívesen!