Egyéb utazásaink
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Világjáró
Hozzászóló Üzenet
# 1201
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Szepeva
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
494 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#121583 Üzenet linkje2009-11-17 21:00:53  Válasz a #121553. hsz-ra

H.apci!

Végignéztem a fotoalbumodat is, szuperek a képek, persze legjobban a Vintgar-szurdokban a Socanál készültek tetszenek.
A Bohinj-tó és a Száva forrása nem fért bele az időtökbe? Gondolom, oda is elmentetek volna, ha futja az időtökből.

Éva

# 1202
Szepeva
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
494 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#121584 Üzenet linkje2009-11-17 21:04:10  Válasz a #121583. hsz-ra Előzmény #121583

Egy kép a Savice vízesésről

# 1203
Fefe5255
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
74 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#121585 Üzenet linkje2009-11-17 22:01:46 

Geot

Köszönöm a segítséget a Picasáról is próbáltam, nálam lehet valami gond de székely ember nem felejt holnap próbálkozom!!!!! icon_biggrin.gif

# 1204
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#121586 Üzenet linkje2009-11-17 22:19:36  Re:

szepeva írta:
H.apci!
...A Bohinj-tó és a Száva forrása nem fért bele az időtökbe?...
Éva

A Bohinj tónál voltunk, de sajna kissé ködös, majd borús időben. Őszintén szólva, nem voltam tőle elájulva... A Száva forrás kimaradt.
Mondtam, hogy ez csak egy villámlátogatás volt (negyedik útként ebben az évben) komolyabb előkészület nélkül. Úgy is mondhatnám: jártunk egyet. icon_biggrin.gif

Látom, Ti tavaly nyáron voltatok csoporttal, busszal; gondolom nem egy-két napra. Alaposabban szétnéztetek, azt látom.

(Bár ezek szerint az Indafotó nem engedi belinkelni a képeket, de csakazértis végignéztem. icon_wink.gif )

A Bohinj tó, amikor odaértünk:

# 1205
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#121588 Üzenet linkje2009-11-17 22:29:17  Re:

szepeva írta:
Egy kép a Savice vízesésről

Közben rájöttem, nem az Indafotóval volt a baj... icon_wink.gif

# 1206
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#121602 Üzenet linkje2009-11-18 11:48:14 

fefe5255 írta:
...holnap próbálkozom!!!!! icon_biggrin.gif

Próbálkozni csak a kiskutya szokott... icon_lol.gif Azért ne add fel! icon_rolleyes.gif A székelyeket meg ne keverd bele, mert egy székely már régen megoldotta volna, ha másképp nem, hát baltával... icon_biggrin.gif

A székely és a fia az erdőben fát vág.
Egyszer csak a székely fiú beleállítja a baltát a székely hátába.
Mire a székely:
-Fiam ez vicc volt?
-Nem édesapám.
-Akkor jó mert viccnek is rossz.

# 1207
Fefe5255
Kiemelt fórumtag
Kiemelt fórumtag
74 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#121621 Üzenet linkje2009-11-18 22:01:10 

Szia H.apci
Nekem csak fejszém van de már ide van támasztva a gép mellé!!! icon_mrgreen.gif

# 1208
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#121623 Üzenet linkje2009-11-18 22:51:29 

fefe5255 írta:
Szia H.apci
Nekem csak fejszém van de már ide van támasztva a gép mellé!!! icon_mrgreen.gif

Remélem, tudod is használni! icon_lol.gif

Pihentetőnek egy csak szó szerint érintőlegesen szlovén jópofaság, ugyanis a szlovén-oszták határon, a Loiblpass-on, de az osztrák oldalon leltem rá. Amikor be akartam kukucskálni az ablakon, csak akkor jöttem rá, hogy miről is van szó. A gombát az odatámasztott fán meg még később vettem észre. Nekem tetszett… icon_biggrin.gif

# 1209
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#121738 Üzenet linkje2009-11-23 15:56:10  A svédcsavar

Ezeken az unalmas novemberi napokon - rendezgetve a nyári emlékeket – került elő egy futtában megörökített látványosság, ami talán itt is érdeklődésre tarthat számot, s amit ott nagyhirtelen és önkéntelenül svédcsavarnak kereszteltem el magamban; a becsületes neve: Turning Torso (hát ez sem szebb név icon_rolleyes.gif ).

Finnországból hazafelé Svédországon át jöttünk (mi az, hogy jöttünk, szinte rohantunk icon_rolleyes.gif ) a változatosság kedvéért, mert hogy az gyönyörködtet. icon_wink.gif icon_biggrin.gif Korábban jártunk már erre, de azért útbaejtettünk néhány addig nem látott dolgot. Szándékosan nem kompoltunk Dánia vagy Németország felé, mert át akartunk menni a két nekünk új csodahídon (Öresund híd, Nagy Baelt híd). Így kerültünk Malmöbe, ahol legutóbbi látogatásunk óta felépült egy nem mindennapi toronyház, a Turning Torso. Az 54 szintes torony magassága 190 méter, mellyel Svédország legmagasabb épületének számít, egyben Európa második legmagasabb lakóépületének a moszkvai Triumph-Palace után.

# 1210
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#121739 Üzenet linkje2009-11-23 16:12:51  Re:

h.apci írta:
...Az 54 szintes torony magassága 190 méter, mellyel Svédország legmagasabb épületének számít, egyben Európa második legmagasabb lakóépületének a moszkvai Triumph-Palace után....

Csak hogy legyen összehasonlítási alap: Az ulmi székesegyház a világ legmagasabb keresztény temploma a maga 161,53 méteres magasságával, tehát az is lényegesen alacsonyabb ennél. icon_eek.gif

# 1211
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#126541 Üzenet linkje2010-02-22 17:51:18  Görög vacsora...

Nem is meséltem… icon_rolleyes.gif

A finn körutazásunk előkészítése minden korábbinál macerásabb volt. Odafelé és a visszaúton is elég feszes volt a tervezett tempó, s már csak ezért is ragaszkodtam hozzá, hogy előre lefoglalt tranzit-szállásunk legyen, s persze minél olcsóbban. Nem volt egyszerű, de végül szerencsésen összejött minden, sőt… icon_eek.gif

Meglepetésemre Hamburg mellett találtam egy kis útszéli fogadót étteremmel (mert szállodának - a neve ellenére - csak némi jóindulattal lehetett nevezni): Gasthaus Zur Seeve - Restaurant Aphrodite ( https://www.gastbeigari.de ). Nocsak! Görög vállalkozás, görög tulajdonos és személyzet, görög étterem. Már előre nagyon élveztem a helyzetet; elhatároztuk, hogy majd megvacsorázunk, kiélvezzük Németországban is a görög ízeket.

Megérkezve egy idősebb görög úr fogadott (meg görögös hangulat, jóvágású görög pincérek sürögtek-forogtak a meglepően sok vendég körül), majd átadott bennünket egy fiatalasszonynak. Adategyeztetés, információcsere… Érdeklődtem a vacsora felől, mondva, hogy szívesen ennénk egy igazi stifado-t; van-e? Az mi – kérdezte… Porba voltam sújtva a kérdéstől. Meghallotta az „öreg”, elzavarta a hölgyeményt, zavartan elnézést kért, sajnálkozott, hogy stifado az nincs, de van számtalan más görög étel, amint később kiderült, csak grillvariációk, de azok bőségesek és nagyon finomak. Mondanom sem kell, hogy a vacsoránál az "öreg" szolgált ki bennünket megkülönböztetett figyelemmel, ajándék desszerttel és ouzo-val. icon_wink.gif icon_razz.gif

Azóta is csak találgatok. Nem görög lenne (alig hiszem), vagy már ott született, s ezért hiányosak az ismeretei? Akárhogyan is van, kár, hogy így van…

# 1212
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#126653 Üzenet linkje2010-02-23 17:55:36 

Ha már a finn körutazás kapcsán a tranzitszállás szóba jött, tanulságul elmesélek még valamit.

Elég sokat vacakoltam a hazafelé út megszervezésével. Svédországon át jöttünk, s bár korábban jártunk már ott, mégis szerettünk volna néhány már ismert és ismeretlen helyen egy kevés időt eltölteni, hogy ne csak az állandó utazásról szóljon a hazafelé út. Igen, de a szállás és az étkezés Svédországban nagyon drága, ezért a szokásosnál még körültekintőbbnek kellett lenni a szervezésnél. Turkuból kompoltunk át Stockholmba, ami elég hosszú út, ezért felmerült bennem az éjszakai átkelés kabinbérlettel, de kapásból elhessegettem a gondolatot a várható költségek miatt. Jóval később derült csak ki a többi variáció kidolgozása után, hogy ezúttal tévedtem. Bármilyen szálláskombinációval próbálkoztam, drámai összegek jöttek ki. Nem tudtam korábban, de szerencsére még időben rájöttem, hogy az egyik hajótársaságnál, ha kombinált jegyet veszek (német irodán keresztül és nem a MAHART-nál foglalva, ahol egyébként már egy hónapja alkudoztam ezügyben), akkor jelentős kedvezményt kapok. A Tallinn-Helsinki nappali gyorskomp (drágább, mint a lassú normál) és a Turku-Stockholm éjszakai komp kabinnal két főre (kocsival együtt) itt összesen csak118 Euro, amit először nem akartam elhinni, mert ugyanez máshol bőven 200 felett lett volna. Igaz, azonnal ki kellett (januárban) fizetni, s nem lehetett módosítani, illetve csak jelentős ráfizetéssel lehetett volna. Interneten kártyával fizettem, s az email-ben kapott visszaigazolással lehetett becsekkolni; sehol semmi bonyodalom. Szuper volt…

Ezek után már csak hab volt a tortán, hogy a másik svéd szállásunk, ami vidéken egy elfogadható árú privátszoba lett volna közös fürdőszoba- és konyhahasználattal (amire nagyon keservesen, hosszas keresgélés után találtam rá), végül – más vendég hiányában – egy komplett aranyos kis összkomfortos házikó lett, ahol kényelmesen meg tudtunk a maradékainkból vacsorázni, s kaptunk bőséges reggelit is. Aki keres, az talál…

# 1213
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#133674 Üzenet linkje2010-05-09 14:55:38  Utazni jó (és kell)

Tudom, hogy sokak számára a déli tengerek melletti strandolós nyaralásnak nincs párja; én is így voltam ezzel sokáig, főleg amíg a gyerekek is velünk utaztak. Az is mellette szól manapság, hogy ezekből az utakból van a legnagyobb választék, mennyiségben, minőségben és árban egyaránt. Szerencsére hamar rájöttem – az akkor még korlátozott utazási lehetőségek ellenére, hogy rengeteg más érték és szépség is van szerte a világban, akár szinte karnyújtásnyira is, ami megtekintésre érdemes. Sokan utaznak egyénileg, s nyilvánvalóan mindenkinek más az érdeklődési köre, de meggyőződésem, hogy a ma már hihetetlen bőséggel megtalálható információk alapján mindenki meg tudja találni a számára legmegfelelőbbet.

Az internet adta lehetőségek teljesen átrendezték utazási szokásainkat, no meg a nyugdíjas-korral járó rengeteg szabadidő. Már nem bírjuk ki egyik nyártól a következőig egy utazással, inkább többször megyünk rövidebb-hosszabb időre. Jó, tudom, ehhez megfelelő anyagi háttér is kell, de mi már nem gyűjtünk semmire, nincs adósságunk, s a szürke hétköznapokban viszonylag szerényen élünk, így valamivel könnyebb. Mielőtt ebbe belevágtunk, tartottam a költségektől, de kellemes meglepetések értek. Nagyon sokat kell kotorászni érte az interneten, de néha szinte hihetetlen dolgokat lehet találni. Írtam itt már én egy-két dolgot korábban is erről, meg máshol is, de most, hogy sokan tartanak a görög helyzettől, talán nem árt egy kis bíztatás.

Tavaly voltunk (saját szervezésben, személykocsival) Montenegróban, Finnországban (meg ami útba esik jövet-menet), a Felvidéken és a lengyel Tátrában, s végül villámlátogatásként Szlovéniában. Az idén Csehország (várak, kastélyok, védett óvárosok kisvárosokban, Prága), Bulgária (a déli hegyvidék, ódon falvak, szurdokok, majd tengerpart, végül Veliko Tarnovo és környéke), augusztusban pedig az elzászi borvidék bűbájos városkái és a Feketeerdő. Mielőtt bárki a szívéhez kapna, leírok néhány szállásárat (kétágyas, fürdőszobás szoba reggelivel, kivéve a német lakást, ahol nincs benne reggeli):

- Csehország: kicsi, de szigorúan belvárosi panziók: 28-40 €
(Nagyon jókat és elfogadható áron lehet kajálni, a sörről nem is beszélve!)
- Bulgária: 2-3 csillagos szállodai szoba reggelivel jó helyen: 15-25 €
(Az étkezés itt sem lehet gond, olcsó és – szerintem – jó, csak tudni kell választani.)
- Németország: kisvárosi komplett lakás családi házban kertkapcsolattal: 30 €
(Az élelmiszerárak nem tragikusak, a nagy láncok olcsóbbak néha, mint nálunk.)

Ezek csak példák, de számtalan más potenciális célpont és lehetőség van. Nagy élvezettel gyűjtök mindenhonnan minden információt, soha nem lehet tudni, mikor, mire lesz jó. Tervezgetem a Mazuri tavakat és ami onnan elérhető (horgászással egybekötve), Provence bejárását, stb. Ez is egyfajta szenvedély, s én csak bíztatni tudok rá mindenkit, hogy a lehetőségei határain belül használjon ki minden alkalmat arra, hogy utazzon és világot lásson. icon_wink.gif icon_razz.gif

Végezetül néhány kép a mostanság meglátogatni tervezett helyekről (a neten található választékból):

# 1214
Pontikos
Törzstag
Törzstag
1082 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#133678 Üzenet linkje2010-05-09 15:20:48  Válasz a #133674. hsz-ra Előzmény #133674

h.apci, jó utak, jó tervek!
Én is preferálom az egyéni utazást, egyrészt, mert nem kell alkalmazkodni, másrészt pedig töredék-áron meg lehet oldani, mintha irodával menne az ember. Való igaz, hogy sokat kell keresgélni érte, de már maga az is kellemes elfoglaltság. icon_biggrin.gif Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy nyelvtudás nélkül nem megy önállóan a dolog, és néha van egy-egy út (ált. nyaralás), ami még mindig jobban megéri szervezetten.
Kalandra fel! icon_lol.gif

# 1215
H.apci
Törzstag
Törzstag
2675 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#133697 Üzenet linkje2010-05-09 17:35:11  Válasz a #133678. hsz-ra Előzmény #133678

Ne is mondd a nyelvtudást... icon_rolleyes.gif Nagyon korán viszonylag jól megtanultam németül; gondoltam én... Aztán gimis koromban odajött hozzám NDK-ban az emeletes vonaton valaki és megszólított. Köpni-nyelni sem tudtam, csak makogtam. Amikor otthagyott, akkor esett le, hogy csupán azt kérdezte, hogy hány óra van. icon_eek.gif Ez alapeset volt minden nyelvórán, s mégis begörcsöltem, de itt dőlt el valószínüleg minden. Azóta gátlások nélkül beszélek németül szinte folyékonyan, de amilyen a formám, ez szinte soha nem elég. Nagyszerű szláv egyvelegem is van (orosz alapon), s nem lehet eladni angolul sem (német alapon).

Igen, ez kell az utazáshoz, illetve a nyelvtudással sokkal jobban élvezhető minden. Az imént kissé karikíroztam a dolgot, de hála a szinte minden országban korábban begyűjtött barátoknak, akikkel sokáig kölcsönösen látogattuk egymást és csodaszép napokat töltöttünk el együtt (sajnos csaknem kihaltak mára icon_cry.gif ), tényleg sikerült több nyelvben valamicske alapot összeszedni, ami nagyon hasznos.

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Világjáró
<   1 2 3 ... 80 81 82 ... 94 95 96   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu