#1235072010-01-15 23:06:33 Válasz a #123487. hsz-ra
Aug. végén én is ott tankoltam hazafelé. Viszont akkor még nem lehetett megfordulni, ez tuti. Megnéztem. Odaútnál meg Vranjéba mentünk be az OMV kútra, ki van táblázva elég jól.
Sziasztok. Igen Tibibaba jól keni a témát mert odafelé nem lehet a MOL-nál tankolni csak visszafelé.
De szerintem ha a Görög határ elött jól megtankoltok akkor bőven elég az első OMW-ig a benzin.
Mi rendszeresen a macedonoknál tankolunk. Egyrészt ott messze a legolcsóbb az üzemanyag, másrészt elfogadták a Visa kártyát (dombornyomott). Természetesen nagy kútnál (Makpetról) A görög határnál oda is és vissza is a macedon oldalon tudtunk tankolni. Oda felé kártyával, vissza euroval fizettünk. Jóárasítva számoltak!!!
Tavaly előtt mikor Nei Poriba mentünk találtam útvonal tervet , ha jól emlékszem Stívét ahol le volt írva hol mikor kell melyik kijáratnál letérni. Ilyet most nem találok ! vagy rossz helyen keresem ? ki tud erről valamit ???
Üdv mindenkinek !
Új tag vagyok ,de szeretnék bekapcsolódni a beszélgetésekbe . A következő helyeken nyaraltunk a családdal : Asprovalta(2004) , Polichrono(2005) , Stavros(2006) , Potidea(2008). Mind a négy helynek meg volt a maga varázsa, de általánosságban a Görög emberek kedvesek, segítőkészek , a tenger kitűnő, a kaja és a pia szuper.
A felsorolt helyekre kocsival jutottunk el . Határokon nem szórakoztak velünk , lehet hogy annak is betudható , hogy mindig mosolyogtunk és köszöntünk ( tök mindegy hogy milyen nyelven ). A DÍNÁRT és a DENÁRT Budapesten váltottam ( Ráday U . ), így nem kellett bajlódnom a határokon . A benzinkutaknál szónélkül elfogadták a dombornyomott MASTERCARD kártyát . Itt jegyezném meg ,hogy én a kártyás vásárlás híve vagyok. A bank kedvezőbben vált (középárfolyamon ) . Rendőrökkel tele volt az út , de ha normálisan közlekedik az ember , akkor semmi gond . Tudomásul kell venni , hogy a szabályokat be kell tartani .
Sosem érnék oda, mindig tankolni kellene. Egy átlagos tank jó esetben 250-300km-t megy egy feltöltéssel _sík_ úton. Ehhez társul ~600l/100km-es fogyasztás. Nem nekem való, elég nekem az öreg VW dieselem, ilyen úton, kicsivel kevesebb mint 5literes fogyasztásával. 60literes a tankja, így látható, 1100-nál is csak azért tankolok, mert nem szeretem, ha nagyon kiürül.
#1237752010-01-18 21:55:31 Válasz a #123449. hsz-ra
Szia figodeer!
Tavaly június 20-27 között voltunk Sartiban. Mi is paráztunk a Macedón határtól. Nemzetközi jogosítványt soha nem kértek, pedig már háromszor voltunk görögben. Utasbiztosítást először kötöttünk, tavaly (azt is csak a macedónok miatt), arra a napra, mikor leutaztunk, illetve a visszaút napjára. Csak a zöldkártyát kérték meg az útleveleket. Ezeket szó nélkül - előre - odaadtuk, nem volt semmi probléma. Mindenhol gyors, korrekt határátlépés, semmi fölösleges. Bezzeg hazafelé a magyar határon vámvizsgálat volt, hozzáteszem, ez tartott legtovább (kb. 20-30 perc).
Mindenkinek nagyon köszönöm a választ, sok infot kaptam, fogom olvasni továbbra is a fórumot, nagyon tetszik, h naprakész infokkal tudtok egymásnak szolgálni.
Én úgy tervezem, h az indulás napján eljutunk a Meteorákig, Kalambaka városba, ott kellene még találni vmi hotelt, v. panizót (keresgetem a www.booking.com oldalon). Innen indulnánk a végleges célunkig Kofru szigetére, Kalami faluba.
Az odaútra a benzinkutakat úgy, ahogy kiszámoltam (nekem kb. 900 km-t jelent egy tank gázolaj), visszafelé pedig Szalonikinél kell majd tankolnom (kicsi kitérő, de megéri az OMV) - persze lesz ezeken kívül még tankolásom biztos.
Javítsatok ki, ha rosszul néztem, de Szaloniki és a macedón-görög határ között nincsen már OMV kút, esetleg BP.
Nem vok az OMV-be beleesve, de oda van kártyám (Routex).
A vendégmunkások utazási idejéről pedig remélem a jövőben tud majd vki segíteni itt nekem, ill. a többi fórumozónak is.
#1238162010-01-19 14:47:11 Válasz a #123805. hsz-ra
Sziasztok!
Egy kis kitérő:
Az ilyen szavakat kétféleképpen is szokták írni, valószínűleg az írás és a kiejtés közötti különbség miatt:
Görög betűkombináció: μπ (=mp)
Kiejtés:
- [b] szó elején
- [mb] egyébként
Latin átírás: mp
https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6g_%C3%A1b%C3%A9c%C3%A9
#1238172010-01-19 14:51:44 Válasz a #123767. hsz-ra
Nem is tudom miért csodálkozom annyira hisz a mienkkel is 800 Km -t lehet menni talán kicsivel többet mert még nem volt kicentizve. Annyival rosszabb a fogyasztá, hogy ez benzines.