A medúzákról meg annyit,hogy szerintem Parália környéke jónak számít ebből a szempontól ,tehát Olympic-Beach is és Korinos környéke is. Thessaloniki kikötőjében a Fehér-torony környékén valami brutál sok van,még jó hogy nem strand. Látványnak mondjuk szép!
Tetszik ez a lapátos dolog.
Nálunk hálóval halászták illetve zacskóba szedték őket a
Cocus beachen. Megkérdeztük,hogy miért,azt mondták,h. gyógyszergyáraknak gyüjtik.A strand teljesen alkalmatlan volt egész héten a fürdésre,annyi volt benne. Nekem mindenesetre biztosítékot jelent a háló.
Nem hagyom,hogy azok a kis dögök még egy nyaramat tönkretegyék.
Szeptemberre a hálón belül mindig rengeteg van,mert azok a kicsik,akik korábban befértek a háló lyukán és bennragadtak,addigra megnőnek és nem tudnak visszamenni a nyilt vízre,mert nem férnek már ki. Ezért megyek júliusban.
Emici!
Jól van akkor megnyugodtam...mert tegnap már bántam, hogy beírtam a hozzászólásomat, féltem hogy elkeserítelek... de ha nincs júliusban medúza, akkor ok.
Nekem sajnos még csak úgy 5 éve volt szerencsém júliusban nyaralni, de akkor nem paralia vagy környékén...így nem tudom, akkor hogy s mint van.
Sajna munkám miatt mi nem tudunk júniusban, júliusban, augusztusban szabira menni. Ezért marad a szeptember...és akkor valszeg ezért láttam olyan sok medúzát O.B. tavaly.
Zolee84!
Szalonikin tényleg brutál a medúza, ott ahol mondod, de brutál Skyatos felé menet az egyik kikötőben is, ahonnan a hajók indulnak a szigetre...nem tudom sajnos a nevét...majd keresek képeket, sokat készítettünk róluk...
Sziasztok!
Mi idén megyünk először Paráliára. Azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendő meduza csípés esetén. Orvoshoz kell menni, vagy van valami amivel be kell kenni? A lányom öt éves, ezért nyugtalanít kicsit a dolog.
Szia! A medúza csípés kellemetlen, de nem nagy baj, talán mint egy darázs. Erre nem tudom érzékeny e valaki. Van a főutcán orvos érdemes megmutatni, ha nagyon piros lesz. Általában magyar az asszisztens, így a nyelvvel sincs gond, sőt a dokik is tudnak magyarul. Ha rápisilsz az tuti gyógyít.
Ja, és az érkezésnél a tájékoztatóknál erről is van szó. Szóval no para.
Bemész még itthon a gyógyszertárba, és kérsz kenőcsöt. Én mindig viszek, sose kellett, maradjon is így.
Vagy rákeresel a neten.
Egyébként medúzától is függ.
Ha pici, átlátszók lesznek, attól semmi bajotok nem lesz, ha a fentebbiek közé bementek ... én egyszer nyaraltam így, nem volt túl felhőtlen mindig azt lesni, tempózik-e felém egy, de még mindig jobb volt, mint megcsípetni magamat, hogy meglássam, hogy reagálok rá... Emlékezetes nyár volt. Szerintem kellő körültekintéssel még invázió esetén sem lehet gond.
Én is úgy hallottam, hogy a lepisilés csodákra képes medúzacsípés esetén.
De tényleg a medúza fajtájától függ, van, akinek csak egy pici piros hólyag marad, van aki pedig úgy reagál rá, hogy az egész nyaralása alatt maradhat a szobában az ágyban.
Mi mindig figyelünk a vízben, állandóan lessük, mi jön arra... jobbat nem tudok...inkább óvatosabban...
mi mindig mindenhová amúgy is viszünk kalcium-tablettát (egy darázscsípés, vagy akármi is lehet), és mivel a medúza csípés is allergiás reakciót vált ki, így ez is hatásos lehet.
-jobb tengervízzel kiöblíteni, mint friss vízzel, mert az fokozza a fájdalmat, ugyanúgy, mint a jegelés
-helyileg, higított ecet, paradicsom vagy isopropyl alkoholos lemosást alkalmazzunk
-akár borotvakrémmel, lisztel, szódabikarbónával, vagy iszappal fixáljuk az esetleg a bőrfelületre tapadt tapogatókat, majd lekaparjuk egy késsel, kagylóhéjjal vagy esetleg leborotváljuk
-hűsítő csípés elleni krémmel v. géllel bekenjük.
Hosszú évek óta járok a tengerhez, csípett már meg medúza, kb. olyan erős mint a csaláncsípés. Ha csak lemosod és nem kened be semmivel akkor is elmúlik 1-2 óra alatt.
Persze itt is előfordulhat, hogy valaki allergiás rá, de hát az hamar kiderül, akkor kalcium és orvos.
Köszönöm szépen a válaszokat! Már megnyugodtam egy kicsit.ahová eddig jártunk (Montenegro és Bulgária) nem találkoztunk meduzával, ez újdonság lesz nekünk... de már alig várom!!!!