Hát igen turáni átok az van rendesen.. Én külföldön közúton egyszer szorultam segítségre. Vagy húsz magyart megállítottam, vagy megállítottam volna, egy sem segített,. Volt, aki meg sem állt. Aki segített végül is egy lengyel volt.
Horvátországban mikor voltunk estére úgy maradt a lámpa, gondolom már sejtitek...
ügye nappal nem látszott, a csipogót nem hallottuk a zenétől, szóval, reggel németek segítettek, közben magyarok okoskodtak, hogy látták este...
ja, és a ház előtt álltunk, szóval nagy meló lett volna megtalálni minket
#1384732010-06-10 14:06:29 Válasz a #138468. hsz-ra
Még az "én időmben" ( ) a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez kellett egy BÜ vizsgát is tenni, ahol izzócsere, kerékcsere és hasonló üzemzavar-elhárítási dolgokat kellett elvégezni. Ezek szerint neked már nem kellett? (Feltételezem, nem fogott volna ki rajtad...)
A konvojban történő utazást, alkalmazkodást én sem kedvelem, de mikor az első alkalommal "csapódhattam" kezdőként valaki mögé megnyugtató érzés volt.
Ezért most én is szíesen kikísérek bárkit akinek igénye van rá.
#1384912010-06-10 15:08:36 Válasz a #138473. hsz-ra
Bü vizsgát azért nem kell ma tenni,mert:
1. A mai gépjárműveken nem igazán tudsz csinálni semmit se.
2. Nem akarom lenézni a mai 16 17 éves korosztályt,de már az jó,ha vezetni megtanulnak normálisan.(Tisztelet a kivételnek) Mindenki 2 nap alatt akar jogsit szerezni. Régen kicsit több idő volt mindenre...na jó azért ,Én se túl régen szereztem B-ből a jogsim! Viszont szerencsére sokat vezettem (kb. 300000km-t).
Egyébként aki megkapja a jogsit azthiszi Ő már tud vezetni.
Szóval szerintem az a baj,hogy nem a tapasztalataiknak,képességeiknek megfelelően vezetnek náhányan.
Erre szoktam mondani,hogy valaki 150-el képes olyan biztonságosan közlekedni,mint valaki 90-el
Minden a régi szerint halad tovább! Tehát, a hidat lehet használni,semmi extra dolgot nem láttunk 2 hete mikor hazaértünk.(minden mint tavaly)
Az üzemanyag árakat figyeljétek ,mert rengeteg honlapon rossz ár van feltüntetve.(pl. a holtankoljak.hu-n is)(Külföldre vonatkozóan!)
Szerbiában az üzemanyag átlagárak a következők: BMB95 119.4
Euro Diesel 117.4 LPG 55
Jajj, nehogy azt hidd, ilyen elvárásaim vannak, maradjatok csak a fakanálnál... de megkaptam már az ellenkezőjét is, hogy "nem nézel ki belőlem ennyi műszaki affinitást sem???"
zolee84 írta:
Bü vizsgát azért nem kell ma tenni,mert:
1. A mai gépjárműveken nem igazán tudsz csinálni semmit se.
Na, enyhe túlzást érzékelek ebben... Mi az, amit Bü-n kértek és nem tudod megcsinálni egy újonnan megvásárolható autón? Kerék-, izzó- vagy biztosítékcsere? Motorolajszint, hűtő- vagy fékfolyadékszint ellenőrzés? Ablaktörlő lapát csere? Ékszíjfeszesség ellenőrzés? Nem kellett ott sem talpascsapszeget cserélni, csak adott néhány használható furfangot az a pár óra.
Még egy gondolat a segítségnyújtásról: ez inkább hivatásos sofőrökre és a motorosokra jellemző, náluk gyakoribb a "kúcsolás" (persze évjáratfüggő...) Ők effektíven is tudnak egymásnak segíteni, míg az úrvezetők többsége max. együttérezni áll meg, ill. ennyit tud nyújtani.
#1385082010-06-10 16:43:30 Válasz a #138503. hsz-ra
Amiket felsoroltál a mai vizsgákon is kötelező! Gyakorlati vizsga megkezdése előtt húzol egy tételt és attól függően mit húztál, olaj szintet ellenőrzöl.............. Nekem megvan a C kategória is, szóval tudom,hogy mit kérhetnének,de egy átlagos vezetőnek bőven elég amit gyakorlati vizsgára tudni kell!
Egyébként pl. nagyon sok mindenki olajcserére is elviszi autóját,pedig (sokmindenkinek) nagyon egyszerű művelet, elviszik szerelőhöz és ennyi....
Szerintem a vezetési tudás ami kezd erősen gyenge lenni.
#1385092010-06-10 16:47:33 Válasz a #138508. hsz-ra
Nah, akkor csak van Bü, max. nem így hívják... A C kategória már kiegészül jópár dologgal, ezt most ne keverjük bele; de egy kerékcserét ezekszerint tudnia kell produkálni egy ma vizsgázó 18 éves kis hölgynek is?
Gyakorlom én is a kerékcserét, tavasszal - ősszel (téli-nyári gumi). Amikor kint voltunk és visszajöttünk, utána nem sokkal kaptam defektet, bőven a lakáshoz közel. Akkor derült ki, hogy az emelőm el van törve, full használhatatlan, és a pótkerék nem az autómra való (így sózta rám a kereskedő, nem néztem meg, igaz).
A kerékcserét meg a garázsban olajemelővel csináltam.
Na, azóta minden hosszú út előtt még a légnyomást is megnézem a pótkerékben, ja és vettem új emelőt a kocsiba.
Tavaly hazafelé éjfél körül Nis környékén kb. 160-nal átmentem valami műanyag csövön, ami ott volt keresztben a pályán. Akkorát durrant, hogy azt hittem ottmaradt a fél autó. Szerencsére csak a tankba mart bele egy kicsit, de ha nem műanyag lett volna a cső, hanem pl. acél, csúnya dolgokat művelt volna. Nem gyakori az ilyen, de azért valamilyen szinten fel kell készülnünk az ilyen váratlan dolgokra is.
Tavaly hazafelé éjfél körül Nis környékén kb. 160-nal átmentem valami műanyag csövön, ami ott volt keresztben a pályán. Akkorát durrant, hogy azt hittem ottmaradt a fél autó. Szerencsére csak a tankba mart bele egy kicsit, de ha nem műanyag lett volna a cső, hanem pl. acél, csúnya dolgokat művelt volna. Nem gyakori az ilyen, de azért valamilyen szinten fel kell készülnünk az ilyen váratlan dolgokra is.
Szia
Nem okoskodni akarok de ha csak 110-120 mentél volna lehet hogy észre vetted volna elöbb.
és nem ütött volna akkorát.
Én is találkoztam Macedoniában Teherautóval a melyik világittás nélkül ment éjjel 2 kor furcsa volt hogy ilyen is van
Mennyi is a megengedett
Az lehet, de tényleg sietnem kellett és a pályán esélyem se lett volna bármit csinálni. Amúgy ez pont a Nis-Belgrád szakasz volt, amelyik szerintem a legnormálisabb és legkisebb forgalmú a pálya. Egyébként nem is konkrétan erre az esetre kell koncentrálni, hanem általában a váratlan helyzetekre, amelyek bárhol előfordulhatnak, bármennyire is felkészülünk. A netrisk.hu-n számoltam utasbiztosítást 2 hétre 3 fő részére és ott kb. 4.000 Ft pluszért (19 helyett 23-ért) van gépjármű assistance szolgáltatás is. Ez kb. arra jó, hogy ha nem lehet helyben javítani az autót, beviszik ingyen a legközelebbi nagyobb szervizbe, vagy adnak szállást stb., ez mindig szolgáltatótól függ. Szerintem ennyiért nem rossz!