Eddig Polichrono, Stavros, Sarti, Paralia és idén Makrigialos (+ 3 éjszaka Tolo) volt a nyaralásaink helyszíne. Egyszer autóbusszal, valamint négyszer autóval utaztunk és minden alkalommal két hetet töltöttünk el a családdal Görögországban. Ezekrõl a helyekrõl kindulva bejártuk a Chalkidiki félszigetet, valamint Thesszalonikit, kétszer a Meteorákat, Kavalat, Thassos szigetét, Petralonai cseppkõbarlangot, Platamonast, Olymposzt. Az idei nyaralásunk képeit pedig már láttad.
Stavrosban éreztük magunkat eddig a legjobban, és talán ez a hely hasonlít legjobban Makrigialosra: halászfalu jellegû település nyaralókkal megspékelve.
Paralia egyszerûen nem vonz minket. Az egész évi hajtás és stressz után egyszerûen nem vagyunk kiváncsiak erre a tömegre. A szálláshelyek számunkra csak kiinduló pontnak tekinthetõek, és paralia északi részén több kitûnõ strandolásra alkalmas szakasz található, ezért ez a hely sem okozott gondot számunkra. Érdekes, a budapesti barátainknak ez a hely tökéletesen megfelelt, és a gyerekeikkel jó kis sétákat tettek a pezsgõ utcákon. Izlések és pofonok.
Polichrono és Sarti nagyon hasonlít egymásra, mindkettõ megfelelt az igényeinknek. Ezeknek a nyaralóhelyeknek a hátránya, hogy elég messze vannak a jelentõsebb látnivalóktól.
Makrigialos az elhelyezkedésével számunkra tökéletes, hiszen az idén ajtótól-ajtóig (Szeged - Makrigialos) 10 óra 00 perc alatt megjártuk az utat, valamint innen nagyon egyszerû meglátogatni Görögország északabbi részén található nevezetességeket.
Bár már egy napot eltöltöttünk öt évvel ezelõtt Thesszalonikiben, de szeretném még egyszer alaposabban bejárni, ezért tervezem jövõre Makrigialost kiinduló helynek, valamint Vergina és Pella idén kimaradt a terveinkbõl és ezt is pótolni szeretném, és talán Kavala is belefér még.
Sajnos a mi pénztárcánknak csak az itt található szálláshelyek (4 fõnek 120.000 Ft/2 hét) felelnek meg, ezért a szigetek egyenlõre szóba sem kerülhetnek.
Ha kérdésed van szivesen segítek.
jenike!
Nos ahogy olvasom szinte azonos helyeken jártunk az évek során mint ti, bár Polichrono helyett mi Pefkohoriban voltunk és rászántunk egy nyaralást Vrasnára is. Egész pontosan mi Vrasnán voltunk elõször. Parália nekünk sem lopta a szivünkbe magát éppen az általad említett okok miatt, de tavaly Stavros után éppen a közeli látnivalók miatt mentünk át. De Makragialos nekünk is bejött és a Diassal sem volt annyi gondunk mint nektek. Érdekes volt, hogy mivel 3 studió volt a miénk, amikor az utca felöli részben nem volt víz a miénkben volt. Ezt így jól megtudtuk oldani. De maradtam már talpig habban más helyeken, nem egyedi dolog ez. Fõleg akkor van ez amikor szinte mindenki egyszerre akar zuhanyozni. A tulaj fõleg azokat "babusgatja" akik sok pénzt hagynak ott a kirándulásokra, de bár mi ezzel nem éltünk lévén saját autónk, bármi kérdésünk, kérésünk volt mindig segített. Az egyik szobában elromlott a hûtõ, amit szinte azonnal kicseréltek. Az irodában tényleg nem volt ott mindig valaki, de mindig találtunk valakit aki segített ha kértük. Nekünk pedig mindig rengeteg kérdésünk volt, vagy arról amit napközben láttunk, vagy valamely étel elkészítési módjáról, vagy ami éppen felmerült bennünk. Mindig készségesen válaszolgattak, segítettek, pedig csak éppen náluk laktunk. Az biztos, hogy a legnagyobb segítség számonkra a tulaj felesége, Éva volt, aki nem mindig tartózkodik kinn, de Jannis is bármikor mosolyogva segített, de mivel õ nem túl jól beszél magyarul, az angollal pedig én nem állok túl jól, néha sokáig tartott tisztázni a dolgokat.
Szóval vannak nyílván negatív dolgok is amit ti is és már én is leírtam, de összességében nekem nagyon bejött ez a kis falu. Csak egy dolog miatt nem megyünk vissza: mindig új helyet keresünk lehetõleg egyre lejjebb.
Szia Jenike!!!
Nagyon szép helyeken jártatok,és fõleg csodálatos dolgokat láttatok.Mi is szeretnénk egy kicsit jobban megismerni ezt az országot,a lakóit a kultúráját, a szokásait. Remélem hogy sikerül !!! Olyan helyeket keresünk ahol mindenki a csapatból megtalálja a számítását. Mert hogy van közöttünk /3,és 56 éves is/. Van aki csavarogni szeretne,és van aki csak egyszerûen pihenni, napozni és fürödni. Apukám jövõre célba vette Athént,illetve környékét. Ott keresünk majd valami szép helyet magunknak elfogadható áron. Ha van valami ötleted,netán fotók azt nagyon megköszönném.Thessalonikibe, a Meteorákhoz az Olymposra remélem újra eljutunk majd,mert nagyon tetszett. Nagyon nagy élmény volt mindenkinek.
Ha jövõre Athén és környéke jön számításba, akkor kiindulási pontnak Evia szigetét vagy Tolot ajánlanám. Evia mellet az szól, hogy közelebb van és autóval egyszerûbb megközelíteni. Idén sokáig gondolkodtam az eviai szállás lehetõségeken, de végül Tolo mellett döntöttünk, mert vonzottak a peleponneszoszi látnivalók. Sajnos a szabadság kiadások és egyéb (anyagi!) okok miatt csak 3 éjszakára foglaltunk itt szállást, de próbáltam minél frappánsabban megszervezni ezeket a napokat. Nálunk is szempont az igények különbözõsége, de megpróbáltunk kompromisszumot kötni. Idén az elsõ napokban én irányítottam a családot, utána pedig meghajoltam az akaratuk elõtt. Szerintem másképpen nem megy.
Az árakkal gondban leszel, mert olyan áron amiért pl. Makrigialosban két hetet lehet eltölteni, ezeken a helyeken már csak egy hétre lesz elég ez az összeg.
Interneten szállás ajánlatokat Toloba a www.haniboy.hu oldalon találsz. Az elõnye, hogy magyar nyelven tudsz kommunikálni. Idén mi így intéztük toloi szállást, mert az utazási irodákban amikor megemlítettem, hogy három éjszakára kellene a hely, akkor mindenhol csak kérdõen néztek rám.
Eviaba a www.evia.homestead.com honlapon lehet szintén magyarul érdeklõdni a szállásokról, és szintén nagyon korrekt segítséget kaphatsz.
Szia Jenike!!!
Köszönöm a gyors választ,és az infókat. Már kattintok is és nézelõdöm. Csak sajnos még sok idõ van addig. De legalább fellehet készülni rá.
Köszönöm a segítséget.
Szia Jenike!!!
A www.haniboy.hu-n körülnéztem,hát.....tényleg jó árak vannak
De nagyon szép Tolo,és tudod mit ?Isteni Görög zenéket lehet a honlapon hallgatni. Nagyon örülök neki,mert imádom a Görög népzenét.
MEgkérhetek valakit hogy foglalja össze hogy mit érdemes megnézni makrigialosban, mert sajnos nincs idõm hogy végig olvassam az egész fórumot.És kedden megyünk ha minden igaz.
Pedig jó lenne, ha szakítanál kis idõt rá, kedves Silver!
Itt a lányok nagyon sokat dolgoznak az élménybeszámolókkal, útleírásokkal, hogy megosszák Velünk. Ajánlom Kriszta35 és Rebeka beszámolóit, nemrég voltak Makrin!! (lehet, hogy más leírás is van már fenn!) Üdv Judit
Ja és nem kell az egész fórumot elolvasni, a fõoldalról a beszámolókra kattintva megtalálod az elõbb említetteket meg Katus írását is! Azért böngészgess itt is, hidd el, sok hasznos tapasztalatot olvashatsz!
Szia Silver!!!
Kár hogy nem olvasod a fórumot,mert sokféle infót kaphatnál Makrigialosról. Mert ahány ember, annyiféle vélemény. Kinek mi az elvárása,az igénye stb. Szerintem Makrigialos egy nagyon csendes,egyszerû kis halászfalu. Semmi extra,sõt...... Viszont remek kiindulási pont különbözõ kirándulásokhoz./Olympos,Meteora kolostorok,Thessaloniki,Dion,Skiathos,Tembi völgye/stb. Szebbnél szebb helyek!!!! Visszatérni kipihenni a csavargást nagyon is klassz. A tenger nem annyira szuper,mert eléggé hínáros volt,és valahogy tisztábbra számítottam,így mi pár kilométerrel odébb strandoltunk ahol egy fokkal jobb volt.Makrigialoson van egy pékség ahol nagyon fincsi kenyeret és péksütit lehet venni,pénteken piac van, ahol friss tengeri halat,zöldséget ,gyümölcsöt ,ruhanemût lehet beszerezni ha szükség van rá.Vannak jó kis éttermek a parton,ahol finomak az étkek. Egyszóval minden van ami egy jó nyaraláshoz kell a többi rajtatok múlik.Nem túristaparadicsom,de Görögország!!!! És ha Görögország akkor jó helyen vagy.
Érezzétek magatokat jól,jó utat kíván: Katus
Silver!
Hát én is szakítanék a helyedben egy kis idõt az olvasgatásra. Makri nagyon megosztja a közvéleményt, nem árt felkészülni belõle mielõtt elindulsz oda.
Ha busszal mentek nehezebb dolgotok lesz, mert helyben nem sok látni való lesz. Talán a Pydnai romok, amit egy kis sétával érhettek el Parália felé a parti úton. Nem mindig volt nyitva a kapu és nem is túl nagy terület. Tovább menve, de gyalog nem ajánlom, a sólepárló van, ahol jó kis iszappakolást lehet végezni. Eddig mindenkinek bejött. Autó nélkül maradnak a fak. programok.
Kata említette a piacot, ahol halat is lehet kapni. Én hal ügyben mindenkinek inkább a parti halboltott ajánlanám (Diastól a part felé vezetõ utca végén jobbra), tündéri tulaja van és mindig nagy és friss a választék mindenféle tengeri herkentyûbõl.
A péken kívül reggel kocsival is hordják a pékárut, nagyon finom kenyeret, kalácsot árul.
Autóval sok mindent elérhettek, egy térképpel megtervezhetitek a kirándulásokat. Thesszalonikitõl sokan félnek, de hétvégén kell bemenni és a Fehértorony után, a park vége felé leparkolni. Minden újságosnál kapható egy egyszerû térkép a városról, mi jól elboldogultunk vele.
Kata nem említette még Edessát. Az autópályán hamar oda lehet érni (fizetõ kapu sincs arra felé), célszerû útba ejteni Verginát, Veriát és Naussát.
Jó, részletes térképet láttam kirakva a Pydna iroda falán, a Diassal szembe a környékrõl.
Szia Silver!!!
Az internet kávézó a parti sétányra leérve, jobbra van,
majdnem a sétány végén. Küldök egy képet róla,bár nem a legjobban sikerült,de biztos enélkül is megtaláljátok.
Remélem jól fogjátok magatokat érezni.