Görög szavak, mondatok
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
Hozzászóló Üzenet
# 1546
KijelentkezvePrivát üzenet küldése
Sydneycrosby
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
5 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#151108 Üzenet linkje2010-09-03 12:27:16 

igazából a 2. idézetet szeretném tetoválásnak...de nem értem most a magyar szöveggel van gondotok v hogy görögül nem az igazi....?icon_smile.gif sztem jól nézne ki...más nyelven igazából nem tudok elképzelni! főleg nem ilyen arab stb...
# 1547
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#151132 Üzenet linkje2010-09-04 00:38:44  Válasz a #151108. hsz-ra Előzmény #151108

A kérdés az, hogy szerinted icon_rolleyes.gif ki számára nézne ki jól? icon_cool.gif

(Igazából, csak azt szerettem volna valahogy kifejteni, hogy ha szóról-szóra igyekszünk lefordítani más nyelvre egy olyan mondatot, ami
esetleg más szóhasználattal, ragozással érthetőbb lehetne - mert különben félreértés származhat belőle, hiszen esetleg egészen másképp fejezik ki ugyanazt, más hasonlatottal élnek, vagy másképp mondják. Egyszerűen azért, mert másképp ragoznak, jobban megkülönböztetik a nemeket, vagy más argó kifejezéssel élnek adott esetben.
És a fordítónak is pontosan kell tudnia, mit értesz egy-egy kifejezésen, hogy pontosan adhassa vissza, amire gondolsz!

Vegyük csak az első mondatodban a "számít" szót. Ennek is mennyi értelmezése lehet??? Az "Az, aki számít" érthetőbb lehet, ha megtoldod egy szóval, vagy másképp fogalmazod: " Az, akinek a véleménye számít", esetleg "Az, aki számodra fontos", vagy "Az, akinek adsz a véleményére" stb...)

De végülis: annak, aki nem tud görögül, bármit kiírhatsz...! icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif (Kicsivel több a világon: a görögül NEM tudó...! Aki meg esetleg érti, legfeljebb fére-érti...!)

Pl. az alábbi "bölcseleteket" is használhatod (ha csak a betűk rajzolatait tartod érdekesnek, szépnek!):

Κανείς δεν είναι τόσο πλούσιος, που να μην έχει ανάγκη ένα χαμόγελο. Και κανείς δεν είναι τόσο φτωχός, που να μην μπορεί να το δώσει.
Senki sem lehet olyan gazdag, hogy ne lenne szüksége egy mosolyra.
És senki sem lehet mégis annyira szegény, hogy ne tudna (belőle) adni...!

vagy:

Δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος άνθρωπος. Φτάνει και περισσεύει να είσαι μόνο άνθρωπος.

Nem szükséges, hogy "nagy" ember légy...!
Elég, ha egyszerűen csak ember vagy.

Υπάρχουν άνθρωποι που σ' όλη τους την ζωή δεν κάνουν τίποτα γι' αυτό δεν κάνουν και λάθη. Αλλά όλη η ζωή τους είναι ένα λάθος

Akadnak olyan emberek, akik egész életükben nem csinálnak semmit, és ezért, nem is követnek el hibákat, nem is tévednek...
Ám, éppen ezért, az EGÉSZ életük, egy nagy hiba / tévedés!

Τον άνθρωπο πρέπει να τον γνωρίσεις για να τον αγαπήσεις. Τον Θεό πρέπει να τον αγαπήσεις για να Τον γνωρίσεις

Az embert meg kell ahhoz ismerned, hogy megszeresd. Az Istent szeretned kell ahhoz, hogy megismerd!

icon_idea.gif De magad is rákereshetsz a Google fordító segítségével egy-egy általad fontosabbnak ítélt témára: Beírod a kulcsszót, és esetleg azt, hogy mondás, vagy bölcsesség (amiket görögre fordítasz), és a megjelenő kifejezéseket másolod át a Google KERESŐBE. Ekkor különböző oldalak, cikkek jelennek meg, amiből kiválasztható a megfelelő hosszúságú mondat (aminek értelmét úgy kapod, hogy visszafordítod magyarra...). icon_wink.gif

# 1548
Vikso
Aktív fórumos
Aktív fórumos
482 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#151586 Üzenet linkje2010-09-10 13:34:53 

Kiváncsi lettem, mert van aki olyan kedvesen ejti, hogy "mou". Ez olyan képző szócska, vagy más? Nem életbevágóan fontos, de megköszönöm ha kapok választ. : icon_question.gif
# 1549
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#151606 Üzenet linkje2010-09-10 18:46:18 

vikso írta:
Kiváncsi lettem, mert van aki olyan kedvesen ejti, hogy "mou". Ez olyan képző szócska, vagy más? Nem életbevágóan fontos, de megköszönöm ha kapok választ. : icon_question.gif

Szia!

A "μου" az "ÉN" személyes névmás birtokos alakja, a birtokos névmás a görögben. ( Ejtsd: mu ! Mert az omikron és ipszilon együttese az: u betű! Ám, a görögök a latinbetűs "sms írásmódnál, nem tudják elfeledni, hogy ami náluk kettősbetű, az nálunk hogyan is írható eggyel?? - bár az angolok a dupla "oo"-t használják, ha jól tudom...)

"ENYÉM"

Pl.:
agapi mou = szerelmem
to aftokinito mou = az autóm
diko mou lathos = az én hibám

Vagy részeshatározós alakja"NEKEM".

Pl.:
Dos mou kati = adj nekem valamit
Pes mou, pou ise; = mondd (meg nekem), hol vagy? (itt is úgy ejtjük: Pesz mu, pu ísze?)
Mou leipis = hiányzol (nekem) (ejtsd: Mu lípisz)

# 1550
Vikso
Aktív fórumos
Aktív fórumos
482 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#151624 Üzenet linkje2010-09-11 07:51:27 

Nem hittem volna, hogy milyen fontos ez a szavacska. Ha ügyesen használom, még azt hihetik, hogy tudok görögül. Kipróbálom.
Köszönöm. icon_surprised.gif

# 1551
Kijelentkezve--
-törölt nick 12762
Törzstag
Törzstag
1456 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#151627 Üzenet linkje2010-09-11 10:40:24 

vikso írta:
... Ha ügyesen használom, még azt hihetik, hogy tudok görögül ...

esetleg a szerbek...

# 1552
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#151629 Üzenet linkje2010-09-11 10:51:54 

Bitang írta:

esetleg a szerbek...

Köszönjük szépen a sok hasznos információval teli, kedves hozzászólást!
A hozzáadott értékről meg ne is beszéljünk!

Na 'sze kala!

# 1553
Kijelentkezve--
-törölt nick 12762
Törzstag
Törzstag
1456 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#151630 Üzenet linkje2010-09-11 10:54:48  Válasz a #151629. hsz-ra Előzmény #151629

Meggyőződésem, hogy poén-szinten ment a diskurzus, ehhez próbáltam hozzátenni...
(vigyorogj má' te is... kapcsolódj ki, a hétvége a modinak is hétvége icon_wink.gif )

# 1554
Vikso
Aktív fórumos
Aktív fórumos
482 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#151632 Üzenet linkje2010-09-11 11:16:32  Válasz a #151630. hsz-ra Előzmény #151630

Szerencséd, hogy nem......................szólitottál. icon_twisted.gif Különben már tudtam a megismert szóval, helyesen forditani.
# 1555
Petros
Moderátor
Moderátor
1413 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#151633 Üzenet linkje2010-09-11 11:28:36  Re:

Bitang írta:
Meggyőződésem, hogy poén-szinten ment a diskurzus, ehhez próbáltam hozzátenni...
(vigyorogj má' te is... kapcsolódj ki, a hétvége a modinak is hétvége icon_wink.gif )

Én vigyorgok eleget, hidd el, de ez a megjegyzés valahogy nem késztetett rá... icon_rolleyes.gif
Na, mindegy!
Amúgy a diskurzusra ott a "Dumcsi" topik!
Ne hígítsunk már fel minden hasznos topikot mindenféle erőltetett, "csak hogy mondjak én is valamit..." hozzászólásokkal!!!
Épp elég a már eddig is "megmérgezett" téma itt a fórumon, úgy gondolom!

Efhariszto para poli!
Kai na ehisz mia orea mera ke kalo szavatokiriako!

# 1556
Zolda
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
1 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#152541 Üzenet linkje2010-09-28 14:33:49 

Sziasztok szeretnék egy kis segítséget kérni!!!!! Lenne Nekem egy pici szövegrészletem amivel nem boldogulok fordítás ügyileg......

Tudna Nekem valaki segíteni???

Előre is köszönöm
Zolda

# 1557
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#152547 Üzenet linkje2010-09-28 16:34:41  Válasz a #152541. hsz-ra Előzmény #152541

Szia! icon_smile.gif

Tudtommal, icon_rolleyes.gif ez a fórum nem tiltja az ilyen kéréseket. De ahelyett, hogy az igenre, vagy a nemre várnád a választ, inkább "lökd" az idézett szöveget! icon_wink.gif És akkor előbb-utóbb kiderül, hogy tudunk-e érdemben segíteni... icon_cool.gif

# 1558
Ninacy
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
1 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#153258 Üzenet linkje2010-10-25 14:43:32  Válasz a #848. hsz-ra Előzmény #848

Kedves Kriszta!

Én Cipruson élek, a férjem ciprusi görög, így általa tanultam meg görögül. Szerintem nem nehéz a nyelv, hozzám közelebb áll mint az angol, a kiejtésben és a szavak értésében is. Bár itt Cipruson a ciprusi görögöt beszélik, de az iskolában görögül tanulnak, a görögök nem értik meg a ciprusiakat, de a ciprusiak értik a görögöket. Szóval, én is egyszerre tanultam meg a görögöt, meg a ciprusi görögöt. De legtöbbet a fiaimtól tanultam meg, szerintem egy nyelvet úgy lehet a lehjobban tanulni, ha rá vagy kényszerülve, azaz mindennap ezt tanulod. Én nem jártam iskolába itt, beszéd alapján tanultam, írni-olvasni meg a közlekedési úttáblák alapján. Sok sikert a tanuláshoz!

# 1559
Stratos
Spec. Moderátor
Spec. Moderátor
2693 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#153262 Üzenet linkje2010-10-25 18:53:38  Re:

ninacy írta:
Kedves Kriszta...!

Szia Ninacy! icon_cool.gif

Úgy látom, kezdő fórumozó vagy, mert Te úgy... icon_rolleyes.gif egy... öt éves hozzászólásra feleltél... (Azóta Kriszta, elég ritkán szól hozzá a témákhoz, talán nem is olvas minket... icon_redface.gif )
...mindenesetre, én örülnék a legjobban, ha Kriszta reagálna valamit...
..mert anno, miatta kezdtem el aktívabban hozzászólni a témákhoz. icon_razz.gif

# 1560
AleSs
Kezdő fórumos
Kezdő fórumos
10 hozzászólás

Nincs beírva úticél.
#153823 Üzenet linkje2010-11-21 12:00:13 

Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni, hogy a görögök hogy köszöntik egymást névnap alkalmából?
Előre is köszönöm!

KERESŐ:
Nyomtatóbarát verzió
  Fórum : Szótár
<   1 2 3 ... 103 104 105 ... 112 113 114   >

Copyright © 2003-2025 Hellasz.hu