Annak idején én is ezt csináltam. Leterítettem a szőnyegen egy nagy térképet, és bejelöltem rajta mindent, amit látni szerettem volna. Aztán ehhez választottam ki a szállások helyét is, hogy minden elérhető távolságban legyen. Utána csináltam napi útiterveket, aztán mikor ott voltunk, csak azt kellett eldönteni, hogy melyik nap melyiket valósítsuk meg.
Az autózásba amúgy sem fogtok belepusztulni, mert ez azért nem olyan... először én is tartottam tőle, és igyekeztem úgy tervezni, hogy egy nap ne nagyon kelljen 3 óránál többet autózni (ezért is mentünk kétszer is egy-egy kétnapos túrára), de aztán ott már egyáltalán nem volt vészes. Útközben a táj mindenhol annyira érdekes, meg az ember figyelmét leköti a sok újdonság, meg a fotószünetek... szóval így szinte észrevétlenül eltelik az autóút is, és nagyon élveztes. Mi imádtuk minden percét Krétának, még az autóban is. Állandóan valami helyi rádiót hallgattunk, és lehúzott ablakkal autókáztunk a hegyekben... istenem, de jó is volt!
Falassarna azért nincs olyan messze Balostól, sőt, krétai viszonylatban nagyon is közelinek mondható.
#1555092011-01-29 16:34:37 Válasz a #155490. hsz-ra
Szia Verka!
Az autózással kapcsolatban most megnyugtattál egy kicsit.... Azért még izgulok, igazából hármunknak is van jogsija, de legjobban a párom vezet , meg persze neki van a legtöbb rutinja és nem nagyon merem bevállni azokat az állati szerpentines meg szakadékos, néha látszólag nagyon szűk utakat, de azt sem szeretném, hogy szegény nagyon "kidögöljön". De mivel tériszonyom van, elég lesz nekem a parázás meg az aggódás is
Ez a viamichelin oldal nagyon jó, de nyomtatott térkép nélkül nem az igazi. Valahogy nem látom át annyira, úh. hétfőn neki is állok a térkép gyártásnak. Néha viszont nagyon nehéz az x javaslatból kiválasztani a megfelelő települést (mármint nyilván tudom mit keresek, csak akkor padlózok le, mikor kidob kb. 10 találatot és abból ki kell választani ) De legalább jól begyakorlom, hogy mi hol van
Reálisak azok a becsült idők, amiket kiszámít? Mert azért az is nagyon sokat segít a tervezésben, még ha rá is számolok mondjuk egy fél órát, biztos, ami biztos. Igazából ennek csak a visszaúton lesz tétje, mikor Xerocambosból megyünk ki a reptérre. És hát ugye nem jönne jól semmilyen baki, szerencsére délután azt hiszem 16 óra körül indul a gép.
#1555332011-01-29 23:27:12 Válasz a #155509. hsz-ra
Szia Adri!
Köszi előre is a szállásinfókat!
Igen, a Viamichelin tapasztalatom szerint igen jól becsül, nyugodtan használhatod. De ha rászámolsz, az sosem baj, útközben úgyis folyton meg kell állni fényképezni.
Ne aggódj, ha a párodnak van a legnagyobb rutinja, akkor sima ügy lesz neki a vezetés ott is, nem fog kidögleni!
Megnéztem a fotóalbumodat (nagyon szépek a képek )! Elolvastam ám az egész fórumot, de nem emlékszem, hogy mikor voltatok Krétán. Csak azért, mert furi, hogy néha esett az eső.
Ja és lenne még egy kérdésem, ha nem baj, "a part" az melyik település partja?
#1555382011-01-29 23:44:42 Válasz a #155533. hsz-ra
Szia Verka!
Nincs mit, szívesen! Legalább egyszer én is tudok infót adni vmiről "első kézből" Remélem hamarosan, mert tűkön ülök....
Éppen a Krétás fotóalbumodat kezdtem nézegetni, mert úticélokat keresek és meg kell jegyezzem, nagyon megörültem neki neki, hogy így feliratoztad Nem tom miért mondtad, hogy nincs tehetséged a fotózáshoz....
Köszi az infót a viamichelinről, így azért jobban megy a tervezés, hogy tudom, hogy elég jól kalkulál!
Jenike!
Megnéztem a Te fotóalbumodat is (majd mindenkiét megnézem ), szuperek lettek a Te képeid is!
Hát, ha jól látom, egész pontosan 209 nap múlva... majd csak egyszer eljön az is... Vigasztaljon, hogy addig legalább van időd alaposan felkészülni.
A feliratozáshoz nagyobb tehetségem van, mint a fotózáshoz. Egyébként meg inkább utazni szeretek, mint fotózni, s Krétán még kevesebbet fényképeztem, mint azóta, s nem is úgy, mint ahogy ma tenném.
Eddig milyen helyeket gyűjtöttél ki, hová fogtok majd menni? Anyukád jól bírja a sok jövést-menést?
#1555462011-01-30 10:46:47 Válasz a #155543. hsz-ra
Szia Verka!
Igen, remélem, hogy egyszer eltelik, bár most egy örökkévalóságnak tűnik....
De a 40 nap, az nagyon jól hangzik
Hú, hát nagyon sok mindent néztem már, majd a térképpel azért könnyebben orientálódok, mert voltak települések, amiket azt hittem messze van és okáig tart és nem is, viszont ez megvolt fordítva is.
Falassarnáról: Balos, Elafonissi az biztos, aztán Kournas-tó (bár az már egy picit messze van, de nem szabad kihagyni szerintem), Preveli most erősen mérlegelendő, mert az is messze van, meg hát hogy leégett a pálmaliget nem lehet egy szívderítő látvány, szóval még nem tudom. Loutró is messze van, de nagyon szép, viszont nem körvonalazódott még teljesen, hogy hogyan lehet odajutni Viszont szeretjük a kevésbé zsúfolt, természetes kis falvakat, ahol nincsenek nagy szállodák, meg ilyesmi. Talán még Panormos is (bár az is messzinek tűnik), aztán Kissamos az tuti, Chania, meg ami még útbaesik egy 10-20 perces megállóval, meg ugye útközben vhol kaja.
Aztán Xerocambosból: Ithanos, Vai, Koutsounari, Makrigialos, Ferma, Ierapetra (az útviszonyokat nem vágom, de közelebb van, mint mondjuk Falassarnától a Korunas-tó), Mohlos, Analipsi, Sitia, Agia Fotia. Ja és hát még szavazás tárgyát képezi Chrissi is.
Most egyenlőre kb. ennyi aztán nem tudom, hogy ebből mit húzunk ki, vagy mi jön mellé. Ha logikusan állítom össze, egymás után lévő településeket, akkor nem lesz vészes (remélem).
A történelmi vonatkozású részeket meg kell szavaztatnom, igazából nem tudom kit mi érdekel, úh. most ahhoz is túrok infót, aztán beépítjük az útitervbe.
Tudom, most soknak tűnik, de elég jól bírja anyu is az utazást, főleg, ha egy kicsit belelkesítem, meg amúgy is pörgősebb ő is, szeret jönni-menni (nyilván amennyire a műtött lába engedi, szóval túlzásokba nem akarok esni). Meg tavaly Zantén is összeállítottam egy listát ezer látnivalóval és szinte minden belefért, jó a végén már kicsit olyan volt, mintha futószalagon mennénk, de mindent megnéztünk, ami be volt tervezve.
J"a és hát még szavazás tárgyát képezi Chrissi is."
Tavaly Chrissi szigetét mi is beterveztük, de a tenger eléggé haragos volt, így akkor nem indítottak hajókat. Ierapetraból indulnak hajók, ha jól emlékszem 3-4 hajó, különböző időpontokkal történő indulással. A hajók 4-5 órát vannak kikötve, majd ahogy érkeztek olyan sorrendbe indulnak is vissza 1-2 órás különbséggel. Az utolsó hajó indulása olyan dél körül volt (szerintem az út kb. 1 óra oda) visszaérkezés Ierapetraba értelemszerűen. Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk elmenni oda, de egyel több ok, hogy visszatérjünk Krétára a későbbiekben. De ez egy egész napos programot jelent, ételt és italt vigyünk magunkkal ! A látott fényképek alapján nagyon gyönyörű hely!
Na igen, a 40 nap szimpatikusabb, de nem is két hétre megyünk. Ráadásul mire Ti mentek, akkor én már csak vágyakozni fogok.
Szerintem a Kournas-tóhoz menjetek majd aznap, mikor átköltöztök a sziget másik felére. (Legalábbis mi így csináltuk.) Persze nem tudom, hogy mit akartok ott csinálni, ha fürdeni is, akkor nem biztos, hogy jó ötlet.
Loutro nekem is a szívem csücske, legközelebb, amikor a Samariát is megjárjuk, egy éjszakát szeretnék majd ott tölteni. Oda csak komppal lehet eljutni. A falassarnai oldalról Paleochorából vagy Sougiából. Ha odamentek, akkor az magában egynapos program, először az autózás, aztán odakompozás, visszakompozás, meg hát erősen függ a kompmenetrendtől is a dolog... Nem biztos, hogy ezért az egy faluért megéri arra lekavarni.
Prevelit én kihagynám, de ezt csak halkan mondom, mert én a leégés előtt sem voltam annyira oda érte.
Koutsounari, Makrigialos, Ferma, Ierapetra, Agia Fotia - hát ha éppen belefér az időbe, akkor meg lehet őket nézni, de ha van más, akkor én inkább azt választanám.
Nem tűnik soknak ennyi minden. Azt hiszem, mi is annyi helyen voltunk két hét alatt, amennyi csak belefért, és még csak futószalagos érzésünk sem volt. Igaz, ha valami nem fért bele, akkor inkább lemondtunk róla. Mindent úgysem lehet látni ennyi idő alatt.
Ha nem nagyon rajong a család a történelemért, akkor szerintem nem kell óriási kitérőket tenni emiatt. De hogy ne maradjon ki teljesen, Kato Zakrosnál van egy palota, mivel úgyis ott lesztek mellette Xerocambosban, azt esetleg elugorhattok megnézni.
Mondjuk az valószínűleg kevésbé látványos, mint Knossos (igaz, kevésbé tömeges is ). Mi utolsó nap voltunk Heraklionban, esetleg Ti is szervezhetitek úgy, az már úgyis csak olyan hazautazós nap... de mivel du. megy a gépetek, még van idő délelőtt Knossosra.
#1555532011-01-30 11:56:55 Válasz a #155549. hsz-ra
Szia Adri!
És minden Krétára utazó
Csak a történelmi látnivalókkal kapcsolatban egy rövid javaslat: Knosszosz szép és érdekes, de turistaidény közepén olyan tömeg van ott, hogy teljesen elvész a varázsa. Mi voltunk szeptemberben is, de még akkor is elbújt a hely szelleme a sok látogató elől
Szóval, hallgass Verkára és ha romokat szeretnétek látni, valamelyik útbeesőt nézzétek meg!
Ha valakit viszont komolyan érdekel a történelem, akkor feltétlenül nézze meg az iraklioni régészeti múzeumot. Nagyon szép gyűjtemény, igényes, és gyönyörű darabokat láthattok. Ízelítő itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Heraklion_Archaeological_Museum
Középkori erődítmény is akad: az iraklioni például gyönyörű fekvésű (kilátással a tengerre, illetve a a yahtkikötőre) és szépen rendben van tartva, egy sétát mindenképpen megér. Iapetrában is van egy.
És ha valkit érdekelnek a régi kolostorok, nos, akkor az is akad Krétán (is), legalább fél tucat olyan van, ahová szívesen elmennék. De ez is egyéni, van akit nagyn nem érdekelnek.
Még valami, ha már a történelmi látogatnivalóknál tartunk: a múzeumok szinte mind zárva vannak hétfőn és a sok történelmi látnivaló, múzeum délután viszonylag korán bezár. Ugyanakkor a komolyabb helyek nyitvatartásáról lehet neten is tájékozódni. Útvonaltervezés előtt érdemes erre is figyelni (saját tapasztalat, mert mi párszor ráfaragtunk).
Bocs, ha ismételtem valakit, aki előttem már ugyanezt elmondta.
A "kisebb" régészeti helyek, múzeumok tapasztalataink szerint Görögország-szerte általában 15 óráig vannak nyitva. Én 2008-ban (és azóta is minden évben szokásommá vált) összeírtam, hogy mi mikor és meddig volt nyitva (persze csak azok közül, ahol voltunk), mert az internetről a legnagyobb helyek kivételével elég nehéz összeszedni az információkat. (Igaz, ennek az is az oka, hogy ezek évről-évre változhatnak - de azért lényegesen nem szoktak.)
A beszámolóim utolsó oldalán mindig leírom az információkat, de most akkor bemásolom ide is az én kis 2008-as gyűjteményemet:
Kolostorok:
Agia Triada (Akrotiri-fsz.): nyitva: 08.00-19.00; jegy: 2 EUR
Moni Gouvernetou: nyitva: 08.00-14.00; 16.00-20.00; jegy: nem volt.
Moni Chrisoskalitissa: nyitva: ??.00-19.30; jegy: 2 EUR
Moni Preveli: nyitva: 08.00-13.30; 15.30-19.30; jegy:2,5 EUR
Moni Arkadiou: nyitva: 08.00-19.00; jegy: 2,5 EUR
Múzeumok:
Iraklioni Régészeti Múzeum: nyitva: 08.00-19.30; jegy: 4 EUR
Chania Régészeti Múzeum: nyitva: 08.00-15.00; jegy: 2 EUR
Knossos: ha valaki ragaszkodik hozzá, érdemes nyitásra odamenni. Igaz, hogy korán kell kelni, főleg Xerocambosból, de akkor még viszonylagos nyugalomban lehet nézelődni. Mi annak idején augusztusi főszezonban nyitás után fél órával értünk oda, a parkoló még jóformán üres volt, és nem zavartak nagy tömegek. Persze már így is voltak ott rajtunk kívül mások is, de azért nem volt idegesítő a dolog. Viszont el tudom (vagy el nem tudom... ) képzelni, hogy milyen lehet az, amikor az összes parkoló megtelik (láttam, hogy van ott több is), megjönnek a nagy buszok is stb.
Ha valakit annyira nem érdekel a történelem, a kolostorok, a múzeumok, akkor esetleg csak egyet-egyet érdemes kikapni, és azt megnézni, fölösleges magát a többivel kínozni. Szerintem egy nyaralásban nincsenek muszáj-dolgok, kötelező látnivalók, az én elvem az, hogy olyankor csak olyat csinálunk, amit mindenki szeretne.
Adriék útvonaltervét nézve én mondjuk kolostorból az Arkadit tenném bele a Kournas-tó napján tett látogatás mellé. Amúgy is az az egyik leghangulatosabb kolostor.
Múzeumból vitán felül a heraklioni a legjobb, ráadásul aki annyira nincs oda az ilyesmiért, az sem fog belehalni, mert ha azóta nem változott semmi, még mindig csak az ideiglenes kiállítás van meg, mert évek óta felújítanak. (Aztán lehet, hogy ez már nem igaz, nem olvastam külön utána.) Ez pedig csak az összes anyag egy része, persze a legfontosabb leletekkel.
Loutró is messze van, de nagyon szép, viszont nem körvonalazódott még teljesen, hogy hogyan lehet odajutni
Falassarnához nagyon közel van Hora Sfakion, ahonnan kompok indulnak Loutro és Agiai Roumeli (Szamariai szurdok kijárata, "lusta" szurdok kirándulás kezdete és vége) felé. Ne hagyd ki gyönyörű partszakasz láthatsz a hajóról és az erózió csodáit.
Itt a 2009-es menetrend:
- https://picasaweb.google.com/j.....9634092402
#1555622011-01-30 13:27:17 Válasz a #155560. hsz-ra
Bocs Jenike , de szerintem nem jól lőtted be Falassarnát. Falassarna a sziget északnyugati csücskében van, elég messze Chora Sfakiontól. Szerintem Frangocastellóra gondolhatsz, az van délen és közel Chora Sfakionhoz.