#1664722011-06-20 20:37:40 Válasz a #166285. hsz-ra
Szia Titi!
Mi július végén szoktunk menni és megyünk is. Két éve aludtunk Hódmezővásárhelyen, Szegeden szabad szállás nem is volt akkor. Bár az autó elhelyezéssel nem volt gond, de a hűtött dolgok gondot jelentettek valóban. Kipakoltam a minibárból, meg bedugtam a hűtőtáskát, szivargyújtóról és 220-ról is megy. Hajnalban ébredtünk, és mire a határra értünk várhattunk több, mint 2 órát. Igaz, ez egy szombat reggel volt, aki visszafelé jött akkor, annak Röszkén 7 órás volt a várakozás.
Szorosan nem tartozik ide, bár nem nagyobb off, mint néhány ,,hozzászólás".
2005-ben mentünk először autóval, akkor még... Amikor indultunk Macedónia még nem is játszott a vízum miatt. Belgrádig autópálya szakasz egyáltalán nem volt. A Nis - Szófia út tele kátyúkkal, mint egy utolsó bekötőút nálunk, Szófia elkerülő se egy M0 volt, sőt kb. mint a Tököli út Pesten csak sokkal nagyobb forgalommal, autócsodákkal, utána útépítések szinte Kulatáig. 30 helyen mértek a szerb és bolgár rendőrök. A szerbek visszahajították az eurót, csak dínárral lehetett fizetni a kapuknál, drágább is volt az útdíj. Benzinkút, hát nem volt csak két ÖMV a szerb szakaszon Nis környékén, és talán Shell Szófiánál. Viszont a benzin olcsóbb volt, de a kártyát még nem nagyon ismerték. Nem volt még Egnatia Odos, Görögországba jött a szerpentines út, a Korfu felé utazóknak, Korfuig volt vagy 10 óra csak a görög rész.
Ma meg... ezekhez képest olyan mintha elmennénk kis túlzással Debrecenből - Sopronba, meg vissza.
Óriásit fejlődtek ezek a dolgok, persze igazán mélyről indulva lehet ez ilyen látványos.
Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani, hogy ismerőstől kölcsönkért autó esetén mi a teendő? Milyen papírt, vagy kölcsönszerződést kell bemutatni a határon, vagy mit kérhetnek?
Előre is köszönöm.
Triznyak. Egy példa, odaadtam a kapunál 7.5 eurot, erre a pasi mondta nyolc. Ránéztem mi van? Mutatta az ujjával nyolc. Persze ez éjjel számla nélkül történt. Ha zsebre ment arról nem tehetek. Visszafelé nappal kapásból adtam a nyolcat sorompó fel és tűz. Bocs ha nem ennyi, én igy jártam. Ez volt az első autós utam, csak segiteni akartam a többieknek.
#1665072011-06-20 21:42:05 Válasz a #166497. hsz-ra
Félre ne érts, egy pillanatig sem ellened irányult a hsz! Csak egy kérdés volt, nagyon is el tudom képzelni, hogy sumákoltak a sorompónyitogatók. A hivatalos árjegyzék eddig még mindig pontos volt.
#1665082011-06-20 21:44:33 Válasz a #166503. hsz-ra
Szia Triznyák!
De ki volt találva, csak 99% Bulgária felé ment, gondolom te is jártál már akkor arra.
Csak arra céloztam, hogy most sokkal egyszerűbb a dolgunk, minden le van írva már lassan nincs miről beszélni.
#1665202011-06-20 22:02:35 Válasz a #166513. hsz-ra
Szia!
Akkor még alsós voltam az általánosba, én is arra céloztam, hogy 6-7 éve voltak olyan körülmények, amik az igazi balkáni élményeket megidézték még talán. Apósomék jártak Bulgáriába, Törökországba két lánygyerekkel, a 80-as években, persze most jobban izgulnak miattunk, pedig akkor még... De szívesen emlékeznek, például mikor Rimnicu Valceában a kóbor kutyák jöttek a kolbász illatára éjjel, míg várták a román szervizest.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy aki útlevél nélkül, személyivel ment ki,annak nem volt semmi problémája emiatt a Szerb és Macedón határokon?
Ugyanis a lányom Londonban él és nem tud hamarabb haza jönni megcsináltatni az útlevelét,csak a nyaralás előtt 1nappal.De nem szeretnénk Bulgária felé menni.
Olvastam már itt róla,de nem tudtam annyit visszaolvasni.Köszönöm a segítséget!