#1661302011-06-18 18:35:40 Válasz a #166099. hsz-ra
Kedves Bettinaa!
Ha van időd, akkor egy kicsit bővebb beszámolónak is nagyon örülnénk!
Személy szerint engem a Mistras-i, és a Monemvassiai kirándulás érdekelne kicsit részletesebben. Mikor indultatok reggel, mikor értetek oda, és minden egyéb amit fontosnak gondolsz!
#1661322011-06-18 18:41:51 Válasz a #166116. hsz-ra
Szia!
Ketten voltunk, italokkal, két főétellel 22 és 28 euro között fizettünk mindenhol, hozzáteszem, hogy nagyon finnyás népség vagyunk, úgyhogy sokszor ettünk csirkét, ami a legolcsóbb. Szinte minden tavernánál ki van téve az étlap, úgyhogy azt nyugodtan át lehet böngészni, mielőtt beül az ember, hogy ne érje nagy meglepetés.
Voltunk párszor boltban, tapasztalatom szerint szinte minden drágább azért, mint itthon (természetesen szinte semmire nem emlékszem konkrétan...), talán a víz nem, 1,7 euro volt egy 6 db-os ásványvíz. Kozmetikai cuccokat, de főleg naptejet mindenképpen itthon vegyetek (nem a reklám helye, tudom, de az Ázsia centerben vettem 1500 ft-ért, kint meg 16-22 euro volt teljesen ugyanaz). A narancs olcsó (70 centért láttam kilóját), mindenhol narancsligetek vannak.
Mi az egyszerűség kedvéért útlevéllel utaztunk, odafelé a mecadónok kérték még a zöld kártyát, illetve az autó papírjait, visszafelé a magyarok nyittatták ki a csomagtartót, hogy hoztunk-e valami bevallanivalót. Egyébként sehol semmi probléma nem volt.
#1661362011-06-18 19:10:08 Válasz a #166130. hsz-ra
Szia Melinda!
Megkérdeztük, hogy indul-e már hajó Monemvasiába, sajnos még nem indult, pedig úgy lett volna az igazi. Fél 9 körül indultunk kedd reggel. Több út is vezet Monemvasiába, mi úgy döntöttünk, hogy odafele megyünk a kalandosabb úton (a mi térképünkön citromsárga kis út), ezen sikerült kb. 6-szor eltévedni, de a helyiek mindig nagyon segítőkészek voltak (annak ellenére is, hogy nem találtunk közös nyelvet), ezért kb. 4 és fél óra alatt értünk oda, de az út nagyon-nagyon szép volt, hatalmas hegyeken átvágva...
Amikor azt hittük, hogy 7.szerre is eltévedtünk, akkor rájöttünk, hogy Monemvasia egy kis félszigeten van. A szigetet a szárazfölddel egy kis, jó minőségű út köti össze, ezen még bátran át lehet menni egészen a kapuig, amin már nem mehet be autó (nem is férne be ), vissza kell fordulni, és helyet keresni. Monemvasia a leghangulatosabb kis falu, ahol eddig jártam, szűk kis utcácskák, kőből épült házak, van 1-2 kávézó, ha elfárad az ember, be lehet barangolni az egészet. Mi pont nagy esőzés előtt értünk oda, nagyon fülledt meleg volt, pedig 32-33 foknál nem lehetett több (és újra áldottuk az eszünket, hogy nem augusztusban jöttünk). Kellemes 2 és fél, 3 órát töltöttünk ott.
Visszafelé a narancssárga főutat választottuk, ezen már minden szuperül ki volt táblázva, követtük szorgalmasan a Sparti feliratot, Spárta előtt pedig ki volt táblázva Misztasz. Ekkor már zuhogott az eső legalább fél órája, és semmi nem mutatta, hogy el fog állni, úgyhogy nagyon szomorúan feladtuk a keresgélést (merthogy megtaláltuk Misztrasz falvat, de semmilyen tábla nem mutatta, hogy merre van, amit keresünk). Spártában autókáztunk még egy kicsit, csak oda nem ajánlom senkinek, hogy elmenjen, egy beépített nagyváros. Visszafele is legalább 4 órát jöttünk.
Összességében mindenképpen megéri elmenni erre, ha megteheti az ember, sajnálom, hogy nekünk végül Misztrasz nem jött össze. Emlékeim szerint fél 8-8 körül értünk vissza.
Utólag csak azt bánom, hogy nem tanultam meg még itthon görögül olvasni, pusztán annyit, hogy a kitáblázott városneveket ki tudjam olvasni. Mivel letértünk a főútról, ezért sok helyen csak görögül voltak kiírva a falvak, és ekkorra már 10 napja voltunk Görögországban, úgyhogy egész jól ment már a görög olvasás . Illetve, nekünk nem volt részletes Peloponésszos térképünk, csak egy nagy Görögország térkép, végülis megoldottuk ezzel is, de ha letér az ember a főútról, akkor jól jön egy ilyen.
Mi a legtöbb nap pihentünk a tengerparton a kikötői részen, a Hydra-Spetses, illetve Monemvasia voltak fixen betervezve. Egyébként pedig, amikor érzékeltük, hogy kezd beborulni, akkor összekaptuk magunkat és mentünk, amerre kedvünk volt (ennyiből nagyon szerencsés, ha van autója ott az embernek).
#1661372011-06-18 19:26:02 Válasz a #166136. hsz-ra
Köszi a híreket!
Azt gondolom, hogy Görögországban a kisebb, nagyobb eltévedés már szinte borítékolható, persze ha az ember nem a legfőbb utakon mászkál.
Mivel mi imádjuk a kalandos utakat, tuti, hogy nem fog nekünk sem kimaradni. Már néhányszor volt benne részünk, de a helyiek mindig segítettek. Én is kb. 4 órát sejtettem menetidőnek, persze csak akkor, ha útközben nem csábulunk el.
Mistrast külön napra tervezzük, mert még szeretnénk a Tajgetoson is átcsusszani.
Ezek még csak tervek, aztán ha majd ott leszünk, kiderül mi valósul meg belőle.
Hydra is szerepel a látnivalók között, az lesz az egyetlen progi, amit nem magán szervezésben tervezünk.
Képeket esetleg töltesz valahová?
#1661642011-06-18 22:39:56 Válasz a #166137. hsz-ra
Mi is szeretjük az izgalmakat . Most elsősorban pihenni mentünk, és nem kirándulgatni, de így vegyesen pont tökéletes volt. A Taigetosznak csak a lábánál jártunk, de csodaszép volt! Viszont a kalandos úton Monemvasia felé is csodaszép nagy hegyek vannak, amiket tisztességesen meg is kell mászni az autónak, megálltunk néha nézegelődni.
Képet lesznek pár nap múlva, majd megírom az elérhetőséget.
Jártunk már pár országban, de teljesen beleszerettünk Görögországba (most voltunk először), már tervezzük is, hogy jövőre merre menjünk, annyira kedvesek és segítőkészek a görögök, én ilyen vendégszerető néppel még nem találkoztam. Mire összeraktam angolul, hogy kérek szépen egy hamutartót, már hozta is, és sorolhatnám napestig .
Jártunk már pár országban, de teljesen beleszerettünk Görögországba (most voltunk először), már tervezzük is, hogy jövőre merre menjünk, annyira kedvesek és segítőkészek a görögök, én ilyen vendégszerető néppel még nem találkoztam. Mire összeraktam angolul, hogy kérek szépen egy hamutartót, már hozta is, és sorolhatnám napestig .
Hát igen, sokunkat rabul ejtett már ez az ország, akik nem jártak még, valahogy nem is érthetik. Bárhol, bármilyen helyzetben segítőkészek az emberek, ezért mi turisták is jobban le merünk térni a főbb utakról, kicsit talán otthon is érezzük magunkat.
Akkor majd várom a képeket
Nagyon jó ez a fórum. Sajnos még nem volt időm végig olvasni, rengeteg a hozzászólás és az információ. Elsőként az index forumára bukkantam rá azt már át is olvastam Tolorol, ezt is hamarosan "kivégzem"... de még mindig van jópár kérdésünk és mivel két hét múlva indulunk párommal, szeretnénk megtervezni az ott eltöltendő két hetet. Eléggé mászkálós típusuak vagyunk, amit lehet meg szeretnénk nézni és bírjuk a strapát rendesen.
Előre is elnézést ha olyan dolgokat kérdezek amik már előfordultak itt ...
Tehát:
1. Mennyibe kerül az autóbérlés idén? Több napra van-e esetleg kedvezmény? Van-e árkülönbség athéni ill. toloi bérlés esetén?
2. Mennyibe kerül a benzin manapság?
3. Az athéni kombinált jegy (12E) pontosan mire vonatkozik? És csak egy napra érvényes vagy felhasználható esetleg több napon keresztül is?
4. Tolo - Athén, Tolo - Nafplio között mennyibe kerül a buszjegy, illetve athénon belül a helyi közlekedésnek milyen árai vannak kb? Metro, busz jegyek...van-e esetleg egy vagy kétnapos bérlet, ha van mennyiért?
5. A jelenlegi athéni tüntetésekre való tekintettel érdemes-e sok időt és bátran itt eltölteni, esetleg egy-két éjszakára megszállni?
6. Delphoiba érdemes-e elmenni így, hogy Toloban lesz a szállás és egy napra szeretnénk (korán indulva, későn érkezve)? Tudnátok útvonalat javasolni rá?
7. Autópálya díjairól tudtok konkrétumokat?
8. Valakinek esetleg nincsen egy "listája" különböző belépő árakról? Akropolisz, Heródes Attikus Ódeinja, Dionüszosz színház, akropolisz múzeum, Benaki múzeum, nemzeti régészeti múzeum - ezek Athénban; Posszeidon temploma (attika déli csúcsán), Olimpia, Delphoi jósda, Boldog Lukács kolostora, Epidaurusz, Mükéné stb
Sziasztok!
Mi is megérkeztünk Tolóból. Nekem nagyon tetszett.
Sokan érdeklődtek a tavernákról, árakról .
Tavernák közül kipróbáltuk:
Amvrosia bolognai spagetti 7 euro, ásványvíz 0,50
Tsiros, ott gyros tálat ettünk 7 euróért, frappé 1,50, kenyérre felszámoltak 1,20-at.
Akrogialiban 6,5 és 7,5 euróért ettünk görög pörköltet és görög lecsós pörköltet (valami ilyesmi volt a neve) , üdítő 1,50 , kenyérre felszámoltak 0,50, halikrasaláta 2, tzadziki 3, görög sali 4,5
Romvi bifszteki sült krumplival 7, Mythos 3,5 , Cola 1,5, kenyérre nem számoltak fel, muszaka 7
Ajándékot a Romviban már az első alkalommal kaptunk /dinnyét nem is keveset/, az Akrogialiban a második alkalommal pudingszerűséget. A Tsirosban nem adtak semmit, pedig a strandról is oda szaladgáltunk szuvlaki pita, kolbászos pita, gyros pita-ért - mind 2 euro
Mi a GrandTourssal utazunk július elején Toloba. Te leszel nekünk is az idegenvezetőnk? A környékről és a látnivalókról, stb.. már rengeteg infóm van, hála fórumnak, fórumozóknak, de lenne egy speciális kérésem. Ha Te fogadsz minket is, akkor föltenném a kérdésem, ha nem, akkor úgyis tárgytalan.
Tavernákról: a lányomék egyszer beültek a Grill Hause nevű helyre. Azt mondta, hogy olyan büdös volt, hogy nem bírtak enni, mintha a közelben valami disznóólat takarítottak volna.
Ágitól kaptunk 10% kedvezményes papírt a Romviba, mindig rendeléskor mutattuk fel, tényleg levonták a 10%-ot a számlából. Igaz borravalóstól visszakerült.
Az Akrogialiba csak az menjen, aki ráér. Mi egyszer 1 órát vártunk a számlára, igaz közbe hoztak ezt -azt nyamizni. Rengeteg görög evett ott.
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de valahol azt olvastam, hogy Toloban mindenhol hideg a víz, még nyáron is (Tenger). :S
Ugye ez hülyeség? Azt esetleg tudja valaki, hogy az Oasis apartmannál milyen a part? Homokos vagy apró kavicsos? Azt olvastam, hogy Tolóban ilyen is meg olyan is a part. Köszönöm a segítséget, még ha hülyeséget is kérdeztem.
Autó vagy motorbérlésről tud valaki aktuális árakat?
Köszi szépen.