Elkezdtem tanulmányozni a görög ABC-t, igaz, hogy csak egy kis "kapd előm" van hozzá A kérdésem az lenne, hogy mi dönti el, hogy itát vagy jótát írnak? Mert a könyvben mindkettőre az van írva, hogy mint a magyar "i"...
Szerinted, ki dönti el, hogy helyesen hogy kell írni: Hülye, vagy Hüje???
Így van és kész!
Meg kell tanulni, mint a papagáj-t, vagy a bagoly-t!
Azért megnyugtató, hogy olvasni könnyű...
És azért az íráshoz is tartoznak szabályok, mint az "étá"-nál, hogy leginkább a nőnemű szavaknál használatos végződés... (a jota inkább a semleges nemű szavaknál szerepel vagy a kettős magánhangzóknál:
omikron-jota ami a többes szám "i" betűje, vagy az epszilon-jota, ami a cselekvő igék (mint : fut) végződésekor használatos "i". Vagy az alfa-jota ami a "passziv" igék (mint: alszik) használatos "e"-nek ejtett végződés... stb-stb. (ne riadj meg a rengeteg "kivétel"t-ől, ami erősíti a szabályt!)
Ajánlom, keress rá a szegedi görögök honlapjára, biztos akad valami hasznos a számodra!
Εδώ θα ανεβάζουμε κάθε φορά μία από τις 800 εκφράσεις του "Λεξικό της αργκό".
"-Ide (ebbe a Blogba) fogunk alkalmanként feltölteni egy-egy kifejezést abból a 800-ból,
ami benne szerepel az általunk kiadott: ARGO LEXIKON-ban."- írják a "SZLENG SZÓTÁR" könyvecske szerzői.
Πουλάω ~ (szó szerinti jelentés) eladok, árulok vmit
"Σε μένα τα πουλάς αυτά;" => Nekem akarod ezt "beadni"?
A szleng jelentése:
Δεν σε πιστεύω . Nem hiszek neked.
( Ρε, Σταύρο, σε μένα τα πουλάς αυτά; Βρες καμιά άλλη δικαιολογία...)
( Ugyan már, Stavros! Nekem akarod ezt bemesélni? Keress valami jobb ürügyet / Keress valami más kifogást!)
Ez ugyan az a "Teach Yourself" sorozat kiadványa.
Nekem az eredeti van meg (ami nyelvtanulóknak, nem turistáknak készült) könyv+kazetták (nem volt még CD-vel). Én sok hasznát vettem, veszem...
Tudom, van több változat, ez a turistáknak szól...
Véleményem szerint nem rossz, de azt nem gondolom, hogy az idei nyaralásra igazán felkészítene, ha csak nem a nyár végén mész... de ha a buszos út alatt is hallgatod, sokat segíthet.
A CD-nek, vagyis ha hallás után tanulod a dolgokat annyi előnye van, hogy megtanulod jobban kiejteni a szavakat, illetve ha ott hallod a kérdéseket, válaszokat, könnyebben megérted őket.
És elég könnyen emészthetően adják elő!
Én ezt a kiadást nem ismerem, de ennyi pénzért megéri, szerintem!