Sziasztok!
Hajnalban hazaértünk Krétáról, szuper volt. A Maravel Land Hotellel is nagyon elégedettek voltunk, de beszámolót szerintem csak 2 hét múlva tudok írni. Az ominózus Malév géppel utaztunk, a leszállásunk enyhén szólva nem volt zökkenőmentes, de a Krétán töltött idő mindenért kárpótolt, az idő szuper volt, a krétai nap akkor is éget, ha felhős az ég.
Blanchelor
#1683312011-07-03 19:26:52 Válasz a #168327. hsz-ra
Szia Blanchelor! Fő, hogy szerencsésen leszálltatok és nem történt nagyobb baj. Látod, eddig eszembe sem jutott, hogy a fórumról is lehettek utasok azon a gépen
Ha visszarázódtál a dolgos hétköznapokba, várjuk ám a beszámolót
#1683662011-07-03 22:42:01 Válasz a #168327. hsz-ra
Szia Blanchelor!
Akkor tényleg isten hozott!
Nekem eddig még soha nem fordult meg a fejemben, hogy történhetne bármi repülés közben, mikor nyaralni megyünk, szerencsére az ijedtségen kívül komoly baja nem lett most sem senkinek és még jól is sikerült a nyaralásotok!
Sziasztok!!
Hát újra itthon...nem állítom, hogy olyan boldog vagyok m int amikor indultunk, de a két hét életünk egyik legszebb nyaralása lett!!!
A beszámolót majd megírom, de most még minden barátunk élőszóban akarja, de a párom írt naplót Krétán is, úgyhogy nem fog semmi kimaradni. Gyönyörűek a hegyek, és a tengerpartok, az emberek igazi szívélyes vendéglátók, valóban nem volt probléma a nyelv, (azért jobb lett volna, ha el tudjuk olvasni a kiírásokat...) kézzel-lábbal is jól elboldogultunk, a férjem a kis göröggel én a hasonlóan kicsi angollal azért nem tudtak eladni, de nem is akartak, a krétaiak sokkal becsületesebbek mint a magyarok! A kirándulásokból az eredeti tervhez képest kimaradt Balos, mert nagyon messze lett volna, és Szamaria, mert akkora szél volt azon az oldalon, hogy volt olyan nap mikor ki se nyitott és nem mertünk a semmire méregdrága hajót meg benzint fizetni, de voltunk az Imbros szurdokban és a Zarosi szurdokban mindkettő csodaszép volt. A Zarosi szurdok nem is tudom miért van méltánytalanul mellőzve, talán túl délen van...Végül sikerült a búvárkodás is Lentas után Tsoutsourosban (az életben nem fogom tudni kiejteni a nevét) ott sziklás a part és gyönyörű az élővilág a víz alatt! Matala nagyon hangulatos, még mindig vannak ott hippik sikerült egy térzenéjüket elcsípni, csináltam képeket de mivel este volt nem lettek túl jók, azért majd egyet felteszek abból is. Ők még mindig a barlangok egyikében laknak, persze nem a híres felében, hanem a Red beachre vezető út mellett szerintem ők lehetnek akikkel BoAt is találkozott, és a beszámolóban megemlítette. A szállásadónk Elena is nagyon aranyos volt, az anyja vagy anyósa lehetett a néni akiről írtam, hogy milyen durci volt, végül azt tippeltük, hogy azért, mert a reggeliztetéstől kezdve a takarításig mindent ő csinált, mondjuk igy én is morcos lettem volna... A szállás is jó volt, tiszta, rendes, naponta takarítottak a két hét alatt háromszor cseréltek törölközőt ami még Ausztriában sem volt így...
Voltak kalandjaink és csodaszép élményeink, de azt majd a beszámolóban részletesen leírom.
Tényleg, ha képet akarok majd feltölteni azt le kell kicsinyítsem, vagy maradhat az eredeti nagy méret? Ti már biztos tudjátok!
Mindenképpen meg akarom köszönni Verka, Adri, És BoAt nektek a sok segítséget, csomó mindent megkönnyített, és sok mindennel megismertettetek ami nélkületek kimaradt volna! Köszi!!!
Most befejezem, nem sokára igyekszem megírni a beszámolót, ha valami infó sürgősen kell és tudok segíteni kérdezzétek, mert biztos kifelejtettem így elsőre sok mindent!
Üdv: Ági
#1684572011-07-04 17:02:18 Válasz a #168444. hsz-ra
Szia Ági!
Ez tök szuper, hogy ilyen jól sikerült a nyaralás, és hogy jól éreztétek magatokat!
Örülök, hogy hozzájárulhattam némi infóval ehhez a jól sikerült úthoz!
Már alig várom/várjuk a részletes beszámolót, képeket, benyomásokat, mindent! Irigykedtünk is egy kicsit, legalábbis én Nekem nagyon hosszúnak tünt az a két hét, de nektek gondolom elrepült.....
Elég rosszul eshetett a melegből ebbe a "hidegbe" hazaérkezni....
Ja és igen, le kell kicsinyiteni a képeket, különben bazi nagyok lesznek, saját tapasztalat
#1684602011-07-04 17:29:24 Válasz a #168444. hsz-ra
Szia Ági!
Először is: örülök, hogy szerencsésen hazaérkeztetek, és, hogy jól éreztétek magatokat:) A köszöneteiddel jól meghatottál, én nem is szolgáltam rá az egyszem beszámolómmal:) Biztosan sűrűn fogunk kérdezni, de első nekifutásra a következők jutnak eszembe:
- a reptérről Matalába vezető út megtalálásának nehézségi foka
- a Matala- Lendas útvonal rejtelmei
- még mindig fél kilenctől lehet reggelizni Dimitriséknél?
- a piszkos anyagiakról (szigorúan röviden:)) pár szót, amennyiben valamiféle összegzést készítettetek a benzinre, élelmiszerre vonatkozólag
Bónusz kérdés: Beleszerettél Krétába?
Bónusz kérés: Véreinket ne bántsd Tőlünk is sokan el vannak ragadtatva, hogy milyen vendégszerető nép vagyunk, de turistaszemmel kicsit másképp nézelődik az ember. Szemét ember mindenhol van, mint ahogyan csupaszív vendéglátó is. Bár az arányok lehetnek eltérőek:)
Majd sorolom a további kérdéseket, ahogyan eszembejutnak:)
#1684832011-07-04 19:12:45 Válasz a #168460. hsz-ra
Szia!
Először is pont a Te egyszem beszámolód szólt Mataláról többek között úgyhogy csak ne becsüld le!
Az árak: a benzin 1.82 és 1.65 között változik, általában a kihaltabb helyeken az olcsóbb persze.
A kaja: csak Matalát tudom mondani mert a reggelinél úgy belaktunk, (és igen, fél kilenctől) hogy csak otthon ettünk, ha beülsz akkor 7-11 euró per fő de ennél már benne van kettőtökre a fél liter bor is, az ajándék gyümölcs és a raki, ha esetleg másodszorra is ugyanoda mész jó esély van arra hogy kissé billegve távozol, mert a raki akár 4 kör is lehet, mi is így jártunk a Sirtaki tavernában és mikor a búcsúvacsit is ott ettük, mécses is volt másfél liter bor, vagy öt kör raki, fotózkodás ,címcsere, ölelgetés.
A gyorskaja 2.5-3 euró, egy girosz mondjuk. Az ásványvíz kartonját 1.6 és 1.25 közt vettük, a kávé (frappe) 1.5-3 közt, a Chora Sfakioni pite (én is beleszerettem!) 2 euró, a kenyér és zsemle 0.9 ill.0.4 euró. A Lidl a legolcsóbb, aztán a Carefour aztán a max ami az ottani spar.
Az autót itthonról lefoglalva az athenscarstól végül egy elég lepukkant Twingo 112 euró volt 7 napra, ott foglalva a második hétre a Kozmosztól 150 euró az mondjuk egy jobb kategóriájú autó volt fullos Hyundai athos és 209 euróról alkudtuk le.
a Matala és Lentas út aránylag könnyű volt, de használtuk végig a GPS-t csak meg kellett tanulni krétául használni, pl. ha azt mondta hogy újratervezés: az első lehetőségnél fordulj élesen balra, akkor jobb ugyanazon az úton megfordulni és visszamenni, mert a kerülő utak felvisznek a falu legeldugottabb utcájába ahol a két visszapillantó tükör belóg az utca két felén lévő lakás konyhájába, és az út egyszercsak egy tyúkólban ér véget. Nemegyszer jártunk így az elején.
Ha Lentasig elmentek, érdemes Tsoutsourosba is elmenni kb. 20 km-rel van odébb, de valami gyönyörű!
A reptérről Matalába szintén használtuk a GPS-t főleg a Heraklionból kitalálás volt a gond, onnan aránylag simán ment az út.
Tudom, hogy már írtad, de most Krétán hová is mentek?
Bónusz válaszok: igen, beleszerettünk, és az arányok erőteljesen mások, sajnos nálunk a turisták leszedése a divat, Krétán jártunk úgy, hogy a falusi bácsi a tavernában visszaadta a borravaló jó részét mondván hogy az sok! Ennyit a különbségről, én se örülök neki.
Ami még hirtelen eszembe jut, az a naptej abból vittünk egy 50 és egy 30 faktoros flakonnal, és kevés lett, egyrészt a nap ereje iszonyatos, másrészt pedig a naptej ottani ára, a 30-ast vettük leárazva 10 euróért, úgyhogy vigyetek inkább többet, és hozzátok haza minthogy ott kelljen venni.
Üdv: Ági
#1684872011-07-04 19:36:34 Válasz a #168457. hsz-ra
Szia Adri!
Igazad van a két hét ott baromi gyorsan eltelt, sőt annyira nem tudtuk a napokat, hogy a kocsi visszaadását is elnéztem, 25.-én du 5-re kellett volna visszavinni, boldogan autóztunk hazafelé Tsoutsourosból mikor jött au sms, hogy bocsi hol van az autó, akkor láttam, hogy ma van 25.-e, akkor volt este 6 óra. Üzentünk, hogy kicsit késünk, és mint az őrültek rohantunk vissza Heraklionba, este 10-re értünk oda és tettük a megbeszélt helyre az autót, ugyan megpróbált az athenscars még 20 eurót leszedni rólunk ezért, de nem hagytuk. Az volt csak a baj, hogy ott álltunk Heraklion teherhajó-kikötőjénél este tízkor, gyalog, az egyetlen szemmel látható autókölcsönző zárva volt, Heraklion esti világítása némi kivánnivalót hagy maga után a kevéssé frekventált részeken ezért kivettünk egy szobát az első útbaeső szállodában, kifogtuk Kréta egyetlen nyúlszájú recepciósát aki angolul és görögül is kivehetetlen katyvaszt morgott ezért aztán írásban kommunikáltunk. Túlestünk egy heveny szívinfarktuson a szobaár hallatán ill. olvastán, 50 euró reggeli nélkül, majd reggel hétkor a másodikon, a takarítónő koncertjére ébredvén, aki minden dobtudását előadta az útjába eső székeken, wc ülőkén, szemetesen stb. de mikor a férjem egyszál ádámkosztümben kirontott és magyarul elküldte melegebb éghajlatra, boldogan válaszolta, hogy kalimera!! így aztán reggel fél nyolckor keltünk, megnéztük Herakliont ahogy ébredezik, béreltünk egy másik autót és délután úgy mentünk vissza Matalába mint aki hazamegy.
Kalandnak így visszagondolva nem volt rossz, de itt éreztük igazán a nyelvtudás hiányát.
Igen rossz volt a hidegbe hazaérni, de még rosszabb dolgozni menni...
Köszi a segítséget akkor lekicsinyítem a képeket de nem lesz egyszerű mert 540 képet csináltunk...
Üdv. Ági