#1748092011-09-01 21:39:10 Válasz a #174780. hsz-ra
69.900,- Ft + 36.800,- illeték, transzfer, üzemanyag pótlék.
(Nem tudom, hogy miért nem kötelezik az utazási irodákat, hogy a teljes fizetendő árat írják ki, pedig régen volt róla szó, de valahogy elmaradt.)
Sziasztok!
A lefkosi busz érinti a Potali öblöt is (Blue Horizon, Corali...stb apartmanok), vagy csak a központi részt (Albatros, Sarris...stb)? Honnan indulnak? Van tábla? (Vagy eltéveszthetetlen, annyira picike Lefkos? )
69.900,- Ft + 36.800,- illeték, transzfer, üzemanyag pótlék.
(Nem tudom, hogy miért nem kötelezik az utazási irodákat, hogy a teljes fizetendő árat írják ki, pedig régen volt róla szó, de valahogy elmaradt.)
Ezt az eredeti árhoz (112 990,-Ft) is hozzáadják, nem csupán a Last Minute-hez
De szerintem ez senkinek nem túl nagy újság itt:)
A reklámban nem kötelező feltüntetni, csak a teljes körű ajánlatban - régen ez nem így volt, a prospektusban sem szerepeltek a plusz költségek, ezt változtatták meg tudtommal egy jogszabály módosítással.
#1760902011-09-28 09:47:21 Válasz a #174909. hsz-ra
Sziasztok!
Először is köszönöm a sok hasznos infot, leírást, fotót, választ, amivel útnak indulhattam én is. Mivel tudom, hogy vagyunk páran a fórumon, akik helyben nem bérelnek járművet, így én elsősorban nekik segítenék még újdonságokkal:
1. Volt menetrendszerinti busz Lefkos és Olympos között, hetente kétszer. Alig több mint egy óra az út, Diafaniba is le lehet menni, 8.60 a retúr jegy (a 44 eurós hajózással szemben nem túl rossz). 10.35-kor indult oda, és 16.00-kor vissza. Aki Diafaniba is lemenne, azt 2-1/2 3 körül viszi le a busz, és 1/2 4-kor indul vissza onnan. Kb. ugyanannyit lehet ott tölteni, mint a hajós verzióban, ráadásul, amikor elénk tárul a város, még fotózásra is van idő és lehetőség! (Egyébként Pigadia-Arkassa-Finiki vonalon jön a járat, a végállomástól végállomásig jegy retúrban 15 euró körül van.)
2. A lefkosi buszmenetrend nem ugyanaz, mint a pigadiai. Mi hazardíroztunk, és első nap sikerült fogni egy reggel 7-es járatot, a fővárosban meg letisztáztunk mindent (az az irányadó). A reggeli busz sulibusz volt most (nyáron nem tudom, milyen lehet, az is lehet, másik úton jár), és esetenként nem megy le Lefkosba, csak Agios Georgiosig - utána pedig a keleti parton megy a fővárosba. Érdemes mindig rákérdezni, legközelebb mire lehet számítani. Egyébként a buszok sosem késtek, sőt sokszor még előbb jöttek a kiírthoz képest.
3. A szervezett három strandot is érdemes elfelejteni irodás szervezésben. Van a kikötőben egy kisebb, kék fehér hajó, az útvonala Kyra Panagia-Apella-Achata, 9.30-kor fut ki és 17-kor ér vissza, tehát busszal is kacagva elérni. 15 euró a sima jegy, ha valaki BBQ-t kér, valamivel több - de még buszjeggyel együtt sem lesz az iroda által ajánlott 37 euro... Heringes zsúfoltságot sosem láttam rajta, és nagyon jófej a két görög kapitány.
4. Szinte minden része a szigetnek elérhető busszal-gyaloglással, csak rugalmasan kell kezelni, és a sofőrökkel egyezkedni.
5. A pigadiai gyrosos tényleg verhetetlen! A közeli szupermarket nekünk nem tetszett, viszont a buszállomás felé sétálva, egy pékséggel szemben van egy két szintes üzlet, jó árakkal, és roskadozó polcokkal. Jó szívvel ajánlom. A buszállomásnál is van egy nagyobb üzlet, de ott már foghíjas volt a kínálat.
6. Péksüti Lefkosban - vasárnap nem jön a kenyeres autó, és a többi napon sem hoz túl sok mindent. Érdemes rögvest leszaladni, vagy napközben máshol venni reggelihez valót, esetleg előző este. Mi mindig programtól függően variáltuk.
7. Hazafelé érdemes a kézipoggyászba tenni a fürdőruhát, törölközőt, mert rögvest a reptér mellett van a tengerpart, érdemesebb egy órát pancsolni még, mint bent ücsörögni a csöpp reptéren.
Ezúton is köszönöm a sok hasznos infót a fórumozóknak. Csak megerősíteni tudom, amit ti is tapasztaltatok. Nekünk sok minden pozitívum volt, amit többen negatívumként említettek, pl. a pezsgő éjszakai élet hiánya vagy a túl nagy nyugi. Időnként olyan érzésünk volt, mintha a saját szigetünkön lennénk, de saját öblöt bármikor találhattunk. Sokszor akár tíz percet is mehettünk, amíg szembe jött egy autó, még a repülőtérről Lefkosba vezető főúton is. Korfu, Kos, Kréta és Rodosz után Karpatosz az ötödik görög sziget, amelyen nyaraltunk. Mindegyiket másért szerettük, de ennyire változatos tájjal – ilyen kis területen - még egyiken sem találkoztunk. Emlékeztetőül a méretek: 300 négyzetkilométer a területe, alig 48 km a hossza, a legszélesebb pontján 11, a legkeskenyebben 3,3 km, a legmagasabb pontja több mint 1200 km. A déli rész kivételével szerpentinutak hálózzák be a szigetet, bár a behálózás költői túlzás, mert nincs túl sok út. Viszont szinte minden kanyarban más látvány tárult a szemünk elé – és kanyarból volt bőven. Mint megtapasztaltuk, az sem mindegy, hogy milyen irányban mentünk végig az úton, és melyik napszakban. Mindig sikerült új részleteket felfedeznünk, de voltak állandó dolgok is. Például az időjárás. Minden reggel sütött a nap, a hőmérséklet 28-29-30 fok körül volt, és az esték is kellemesen melegek voltak. Az időjárás kapcsán meg kell említeni a szelet. A szigeten nem ritkák az 50 km/órásnál erősebb széllökések sem, a déli részen gyorsasági szörfös világbajnokságot is rendeztek már. De: mint a szigeten minden más, ez is nagyon változó volt, előfordult, hogy egy pihenőnél majdnem levitte a fejünket a szél, de egy kanyar után már levél se rezdült. Apropó levél. Meglepően zöld volt a sziget, a hegyek egy részét fenyők borították, és sok helyen fűszer- és/vagy gyógynövények illatát éreztük a levegőben. Ugyanakkor nagyon kopár részek is voltak, ahol csak a kiszáradt növények maradványai emlékeztettek arra, hogy tavasszal milyen gyönyörű lehet a környék. 2004-ben hatalmas tűzvész pusztított a szigeten, egész hegyoldalak égtek le, és ennek a szomorú nyomai ma is láthatóak, ugyanakkor helyenként új telepítésű fák nőnek, vagy csak úgy maguktól fejlődtek ki. Az öblöket tekintve is igazi svédasztal volt. A finomhomokos partszakaszoktól, a kavicsokon át a sziklásig minden volt, kicsi vagy nagy hullámmal. Ami közös volt bennük, az a nagyon tiszta víz. Több, hegyről fényképezett képen is látni a tengerfenéket. Ami engem különösen elbűvölt, az a víz színe volt. A kék és a zöld számtalan árnyalatát láttuk, helyenként a napfény csillogásával megspékelve. Az éttermekben hatalmas adag és finom kaját kaptunk, és még gyorsan is kihozták, ez utóbbi azért nem mindenhol jellemző Görögországban. Mindenki kedvenc pigadiai gyrososát mi is csak dicsérni tudjuk, de mindenhol jó kaját adtak, ahová bementünk enni. A szigeten a többi nyaralóhelyhez képest kevés a turista, a többségük olasz. Szerencsére a nép jól megoszlott a számtalan öbölben, így sehol sem volt zsúfoltság.
Akik csendre és nyugalomra vágynak, és a táj látványának változatosságát szeretik, azoknak bátran ajánlom Karpatoszt!
Ha vannak kérdéseitek, szívesen válaszolok.
#1762142011-10-03 12:42:40 Válasz a #176204. hsz-ra
A képek nagy részét feliratoztam. Néhány kép viszont nem köthető feltétlenül helyhez, illetve volt egy helyszín, amelynél bizonytalan voltam, az biztos,hogy a dékeletii parton készült, valahol a szörfös öblök és Amopi között. Ha valki tudja a helyes megfejtést, megköszönöm.
Szia angel001,
mi szeptermber közepétől végéig voltunk 2007-ben. Ugyanolyan meleg volt, mint bármikor nyáron, de nagyon erős szél volt, ami a partokon kellemetlen volt, mindent elvitt és ránk hordta a homokot, ami fájóan szúrt. De ezzel lehet élni. Viszont a mai világ megvadult időjárásában márnem adnék megszokott dolgokra, mert manapság már semmit sem lehet kiszámítani, garancia nincs rá, hogy szeptemberben még jó idő van.
Most olvastam el ezt az oldalt és örülök, hogy a gíroszosunk Pigadiában ilyen népszerű lett. Ha ezt tudom, kellett volna vele kössek egy szerződést, hogy reklámozom és jár nekem jutalék!
aról szeretnék érdeklődni hogy már volt valaki szept.végén a szigeten??milyen ott olyankor az időjárás???
Mi szept. 23-a körül jöttünk haza, éppen akkor volt egy vihar, és esett egy kicsit a hőmérséklet. De, ahogy vojandi írja, az időjárásban nincs garancia - nekünk pl. Karpathoson a vihartól eltekintve alig fújt szél.
Köszönöm a válaszokat,Andi néztem már korábban a képeidet,a beszámolódat is olvastam,nagyon tetszettek:-)
engem a szél annyira nem zavar,inkább ami fontos hogy lehessen még fürödni,és ne legyen eső!!
már évek óta erre a szigetre szeretnénk utazni,még van pár hónap hogy döntsünk karpathos vagy kréta:-)
#1799722012-02-25 09:54:31 Válasz a #179792. hsz-ra
Karpathos az eddig általam meglátogatott szigetek közül a legtisztább. Bár a többi dodekani szigethez mérten kevesebb történelmi látnivalóval rendelkezik, de a természeti szépségek kárpótolják ezt a "hiányosságot". Mindegyik szigetnek szerintem megvan a maga varázsa, Karpathosé talán a magányos jelző lehetne. De ezt nem negatív értelemben értem. Talán legérzékletesebben Olymbos kicsinyke városában lehet ezt megtapasztalni. Amikor felkapaszkodtunk a város felett álló szélmalmokhoz és végigtekintettünk a végtelen tengeren, valami furcsa érzés kerített hatalmába minket...
A főváros, Pigadia sem túlzsúfolt, de a többi település meg kifejezetten csendesnek tűnt számunkra, mi szeptember 4-ig voltunk itt.
engem a szél annyira nem zavar,inkább ami fontos hogy lehessen még fürödni,és ne legyen eső!!
már évek óta erre a szigetre szeretnénk utazni,még van pár hónap hogy döntsünk karpathos vagy kréta:-)
Az esőmentességet sehol nem garantálják.
Amúgy, ha megvan rá az anyagi keret, és mégis dilemmázol, akkor Krétára menj, mert még nem húz eléggé Karpathos varázsa. Nehogy rossz néven vedd, viccnek szántam! De Karpathosnak különös varázsa van, és Ian jól mondja, ez a magányosságában, és a csodáiban rejlik.