Egyébként a józan ész azt súgja,hogy tartsuk be az arra érdemes korlátozásokat különös tekintettel a városokra mivel, nagyon szigorúak a törvények. A 9-10 órás utazási idő átlagosnak mondható,a többség ennyi idő alatt fogja teljesíteni,de lesznek akik sokkal gyorsabban és lesznek akik lassabban.
az összes gyorshajtó, jaszkari vergődő majomnak!(+ittas vezetőnek) beállítanám őket az intenziv osztályon az ágyak mellé, hogy lássa mit okoz(nak).(Bár nem hinném, hogy az agyuk képest befogadni és felfogni bármit is)
Roncsolt, béna, nyomorék emberek maradnak utánuk, ha épp nem okoztak halált.
Nekem sem célom minél előbb leérni , sőt abszolút nem szoktam száguldozni, néha kicsit megnyomom neki de csak pályán.... Igaz mi szinte sehol nem szoktunk megállni határokon és az egy tankoláson kívül..Volt már hogy 23 óra alatt értem ki Korfura, de olyan is volt hogy 13,5 óra alatt, de az nem nyáron nem szezonban volt..
Az biztos,hogy aki bármilyen szer befolyásoltság alatt illetve gyors hajtás miatt balesetet okoz,az nem biztos,hogy bármilyen megértést megérdemel. Mérlegelni akkor kell mikor lehet. A megbánással nem lehet visszacsinálni,ha előtte nem gondolkozik valaki.
Én sajnos látom nap,mint nap ennek az eredményét.Én nem tudok toleráns lenni és megértő lenni ezekkel szemben...sem kor, sem nem, sem lelki állapot, se haverok, se buli, se szoros időpont nem felmentés és magyarázat...ez olyan ipar, amit szerintem csak felelősséggel lehet csinálni
.... Aki ez biztonságosan ,kontrolláltan megtudja tenni,ám tegye. ..........
Na ilyen ember a közúton nincs!
Niki Lauda mondott egyszer valami hasonlót: Egy átlag ember halála előtt pár pillanattal vészfékez először életében 180-ról.
És ezzel egyet értek. A közút nem versenypálya!
De matekozzunk még egy kicsit!
Ha az 570 km-ből 400 az autópálya, akkor mennyit lehet nyerni rajta ha nem 120-al, hanem 160-al mész??? 400/120= 3 óra 20 perc, míg 400/160= 2 óra 30 perc.
A maradék 170 km-en pedig átlag 80 illetve 120 esetén: 170/80= 2 óra 7 perc míg 170/120= 1 óra 24 perc.
Akkor ha nem kellene megállni, és nem lenne semmi, amiért lassítani kellene, akkor nyerni lehetne autópályán 50 percet, a főutakon 43 percet. De meg kell állni 8-szor, lassítani is biztosan kell mások miatt. Ha 40-50 percet lehet nyerni, akkor sokat mondok. Megéri ez egy több mint fél napos útnál? Szerintem nem!
Félre értés ne essék, én sem vagyok az a minden szabályt betartó. De főleg a főutak lakott területen kívüli részén szoktam gyorshajtani. Persze akkor is csak ésszel!
Köszönöm mindenkinek, aki megköszönte a józan ész diktálta válaszom!
Egyébként az aláírásomban szereplő oldalon mindenki elolvashatja a beszámolóimat. Autós részről mindig pontos km és idő adatokkal.
Nekem sem célom minél előbb leérni , sőt abszolút nem szoktam száguldozni, néha kicsit megnyomom neki de csak pályán.... Igaz mi szinte sehol nem szoktunk megállni határokon és az egy tankoláson kívül..Volt már hogy 23 óra alatt értem ki Korfura, de olyan is volt hogy 13,5 óra alatt, de az nem nyáron nem szezonban volt..
Erről írtam, ha legközelebb közöl menetidőt valaki (rutinosabb utazó) tegye már hozzá, hogy honnan indult, elő- utó vagy főszezonban, melyik napon (az sem mindegy, hogy pénteken szombaton vagy a hét többi napján) mennyi pihenőt tartott, mennyi idő alatt ért át a határon, mert ekkora időkülönbségek jönnek ki, pl: az idézetben majd duplája a menetidő különbség.
Engem ugyan nem tudnak megtéveszteni a kevés menetidőt írók (mert sejtem a körülményeket) de egy először utazót igen.
Nos, nem tudom, hogy engem kevés menetidőt közé soroltál-e vagy sem. Szerintem az enyémben semmi megtévesztés nincs. Nem mentünk 200-al sem, de haladtunk.
Az út mindig u.a. Szolnok-Platamonas. Május 2-tól okt. 2.-ig. Minden hónapban, főszezonban úgy 10 naponta is! Az indulási nap sosem volt előre eldöntve, nem tudom megmondani, hogy éppen, vasárnap, vagy kedd volt, nem tudom, nekünk nem számított. Mindig hajnalban indultunk és este volt érkezés. Odafelé is, meg vissza is. Legkülönbözőbb határátkelésekkel, tehát egy szezonban úgy 8-10X jártuk meg oda-vissza. A legrosszabb futott időnk 12 óra volt. A majdnem mindig teljesített volt 10 óra. A 9 óra extrém.
Egy tankolás volt benne Belgrád és NIS között valahol, és 10 perc u.o. kávéra, lábmozgatásra. Ennyi. Nem volt rohanás, de nekünk így volt jó!
Szerintem ez sem nem rossz, sem nem jó. Nem hajtottuk sem az autót halálra, sem magunkat. Ez egy jó tempó volt. Az autónk sem ér 15 millát!
Én vagyok az egyik szószólója annak,hogy az utazás is legyen a nyaralás része és,hogy nyugodtan többszöri pihenéssel ,nyújtózkodással kényelmesen tegyük meg az utat! Igaz,hogy nem szeretem,a 15 milliós autóval száguldozókat akik nem foglalkoznak azokkal akik a 2-3 milliós autóval meghalnak ,ha ütköznek. DE! Megemlíteném a másik oldalt is!
Az amikor olyan útvonalon közlekedünk ahol a megengedett sebesség joggal nagyobb és a közlekedés részvevői nagyobb tempót diktálnak,ott nagyon veszélyes tud lenni,az indokolatlan feltartás,tötymörgés!
Erről lehet nem beszélt Niki Lauda,de bizony van ahol minimum sebesség határ is van és ilyenkor bizony a levillogás dudálás(megjegyzem magam sosem csináltam,mivel nagyon utálatos dolog) indokolt lehet. A normális közlekedési morálhoz hozzátartozik,hogy nem veszélyeztetjük más életét(sőt életveszély és anyagi kár megelőzését kötelesek vagyunk segíteni,ha minket nem veszélyeztet valamilyen módon a segítés) és az is hozzátartozik,hogy indokolatlanul nem tartjuk fel a forgalmat,mert ez is balesetveszélyhez vezethet közvetett módon. Tehát rendben,hogy ne száguldozzunk,de aki úgy érzi nem képes bármilyen oknál fogva az autópálya minimum ritmusát felvenni,az talán jobbat tesz magával és másokkal is ,ha elkerüli a gyorsforgalmi részeket. Talán így kerek a történet!
Én a szerbeknél a száguldozóknál túl lassan menőknél jobban félek a pályán Belgrádban szembejövő teherautóstól, vagy Nis környékén a leállósávon szembejövő hetes bömöstől, vagy éjszaka a görög hegyekben Metsovó környékén a ködben az út közepén alvó tehenektől lovaktól birkáktól ...
Szerencsére alvó tehenekkel az úton még nem találkoztunk! Pedig évente jó párszor megtesszük ezt az utat!
Oké leírtuk mikre érdemes figyelni,de azért ne rémisztgessük az először utazókat! Szerencsére eddig eseménytelen utazásokat tudtunk magunk mögött. Sokszor megállunk. Amikor valaki kiakar szállni picit ,megállunk. Nem érdemes egybe lenyomni éhesen ,szomjasan,álmosan. Az ,hogy előbb leér valaki max. pár órával ,az nem éri meg az esetleges kellemetlenségeket. Szerencsére az út nem sok letérést tartalmaz. Görögig 1-et Belgrádban és amúgy eseménytelen hosszú az út! Aki nappal utazik gyönyörködjön a tájban ahol érdemes. Amikor legelőször mentünk le,olvastam pár rémisztő dolgot és ettől szeretnék megóvni mindenkit.
Amiket én tanácsolok!
1. Az autó műszakilag alkalmas legyen az útra
2.A sebességhatárokat ahol tudjuk tartsuk be (Én nem szoktam lelassítani ott 40-re ahol már látom, 100 korlátozást utána [megjegyzem van aki igen])
3.Legyünk vezetésre alkalmas állapotban az egész út alatt. (pár perc mozgás,evés,ivás csodákat tud tenni)
4.A kötelező tartozékokra figyeljük és legyen a kocsiban érvényes eü csomag,mert akár nyaralás alatt is előfordulhat kisebb sérülés amikor jól jön.
+ami eszetekbe jut egészítsétek ki! Megtiszteltek vele!(engem és az először utazókat is)
Csak a nemzetközi zöldkártya jut eszembe. Az nem árt, ha be van téve, mert bizony mi is elmentünk egyszer anélkül!
Fizettünk is a macedónnak odafelé is, meg vissza is Ugyanannak!