Végigolvastam szinte az összes hozzászólást, plusz a kapcsolódó oldalakat, de még mindig nem tudom biztosan eldönteni, hogy a régi, puha fedelű személyi igazolványt elfogadják-e a szerb és a mecedón határátlépés alkalmával? Ha valaki ilyennel lépte át az érintett államhatárokat, az írhatna egy pár sort, hogy mi volt a tapasztalata. Előre is köszönöm!
#1848772012-05-20 20:03:43 Válasz a #184860. hsz-ra
Ugyan mi most megyünk elsőre,és személyivel de az új típusúval, azt biztos el fogadják, egyébként a külügyminisztériumnál is az új típusút ajánlják.De volt már valaki aki azt írta hogy a régit is elfogadták.De ez már tényleg lutri.
#1848852012-05-20 21:03:21 Válasz a #184883. hsz-ra
Pont ez az, hogy többen is "úgy hallották", de konkrétat még senki sem mondott. Itt pedig azt írják, hogy bármelyik személyi jó, aminek az érvényessége még nem járt le.
Na ezért szeretnék egy olyan hozzászólást, hogy "valaki ilyennel jár, és minden O.K., vagy visszafordították, mert nem fogadják el."
Nem akarlak megsérteni, köszönöm, hogy próbálsz segíteni de az "úgy hallottam" hasonló esetben -úgy gondolom- Neked sem lenne kielégítő válasz.
#1849172012-05-21 10:51:07 Válasz a #184885. hsz-ra
Szia Steve78!
Hivatalosan el kell, hogy fogadják a régi típusú személyit is.
Tudom, hogy arra lennél kíváncsi, hogy ez a gyakorlatban működik-e.
És, igen én is olvastam már olyanokat, akik ezzel utaztak. Elfogadták tőlük.
Olyat viszont még nem hallottam, hogy bárkit is visszafordítottak volna, emiatt. Mindazonáltal egyre kevesebben használják ezt, tehát egyre kevésbé lesz gördülékeny a használata, szerintem. És mond meg őszintén megelégednél egy valaki válaszával, aki átjutott vele, mondjuk tavaly?
A kétségeid megmaradnának így is.
Egy utazásnál a nyugalom is fontos, nem hinném, hogy jó ötlet végigizgulni az utat. Inkább csináltass egy új személyit, és menj biztosra, idegeskedés helyett.
Ide másolom Neked az idevonatkozó infót, az euvonal. hu oldalról.
"A külügyminisztérium információi alapján az európai unió tagországain kívül az alábbi országokba lehetséges még személyi igazolvánnyal beutazni, illetve ezen országokon átutazni: andorra, bosznia-hercegovina, horvátország, izland, lichtenstein, macedónia, monaco, montenegró, norvégia, svájc, szerbia.
ezen országok esetében bármilyen típusú, érvényes személyi igazolvány megfelelő a be- vagy átutazáshoz.
a gyakorlatban inkább az új típusú, kártyaformájú személyazonosító igazolvány vagy útlevél használata javasolt, mert ezen okmányokkal kapcsolatban nem merülhet fel értelmezési, azonosítási vagy okmánybiztonsági aggály. bosznia-hercegovina esetében azt javasolja a külügyminisztérium, hogy utazásaikhoz minden esetben útlevelet vegyenek igénybe.
Én is láttam már itt a fórumon aki azt írta, hogy régi személyivel volt kint. Amúgy elvileg mind a kettőt el kell fogadniuk de a külügynél is azt a választ kaptam, hogy lehetőleg a kártyaformátumú legyen. Szóval szerintem is érdemesebb egy újat csináltatni ha van még időd az utazásig mint idegeskedni. De ezt majd te eldöntöd mit szeretnél. Valamint ha biztosra akarsz menni ajánlom, hogy vagy hívd fel vagy pedig írj a külügynek mert ők pontosan tudnak mindent!
A probléma az a régi tipusú SZIG-el, hogy hiába "kell" hogy elfogadják, de mi van akkor, ha majd éjfél tájékán az álmos macedon "hatósági személy" azt mondja, hogy lehet vissza fordúlni?!
Nem lenne érdemes egy új SZIG-et csináltatni, vagy esetleg útlevelet? Így talán nem gyomorgörccsel tellik a nyaralás! Mert az igazán nagy "szívás akkor van, ha majd visszafelé mondja a fentieket a macedon határőr!!!
Végigolvastam szinte az összes hozzászólást, plusz a kapcsolódó oldalakat, de még mindig nem tudom biztosan eldönteni, hogy a régi, puha fedelű személyi igazolványt elfogadják-e a szerb és a mecedón határátlépés alkalmával? Ha valaki ilyennel lépte át az érintett államhatárokat, az írhatna egy pár sort, hogy mi volt a tapasztalata. Előre is köszönöm!
Ne vedd zokon, de szerintem attól függ, hogy milyen gatya, vagy bugyi van az útlevélkezelőn.
Komolyra fordítva... Eddig útlevéllel jártam, mert volt, de az idén lejár, a személyim meg a régi volt. Bementem az okmányirodába, s 10 perc alatt elintézték: beírták, hogy elhasználódott a régi személyi, így (talán 2.000 Ft-ért) kaptam 10 évre új típusút max. két hét alatt. Ennyit nekem megért...
Én már többször keveredtem vitába mindenféle okból mindenféle határon, de tudtam hogy nekem van igazam; mégsem kívánom senkinek.
Kurz und gut... Váltsd ki az új személyit, ha már útlevelet nem akarsz! ...aztán békés, jó utat!
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását!
Írtam a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának, ahonnan ezt a választ kaptam:
Az utazáshoz javasoljuk a kártya típusú személyi igazolvány kiváltását. (A magyar állampolgárok érvényes útiokmány birtokában –személyi igazolvány vagy útlevél – utazhatnak át az Ön által megjelölt országokon.).
Azt hiszem, hogy lecserélem a régit, nem azon az 1500,- Ft-on fog múlni a nyaralás. Azt meg nem szeretném, ha valamelyik mókás útlevélkezelő a családot továbbengedné, Nekem pedig maradni kellene.
Ne kockáztassatok a régi tipusu szig.-al,ha a választások,és a görög schengeni övezet gyatra állapota miatt ne adj isten a Macedonok jobban rápattanak az ellenőrzésre akkor könnyen elromolhat a nyaralás öröme.
Még örüljünk ha nem kérnek utlevelet megint : (
Nem akarok kockáztatni, de nem rajtam múlik. Ma bementem az okmányirodába új szig-et csináltatni, és azt mondta az ügyintéző, hogy egyáltalán nem biztos, hogy kész lesz június 26-ig, mivel általában kivárják a 30 napos ügyintézési határidőt+posta. ha nem érkezik meg az új, akkor kénytelen leszek a régivel nekivágni az útnak.
Remélem meg fog neked érkezni! Viszont igenis rajtad múlt!
Számomra mindig kérdéses az amikor az utazás előtt 2-4 héttel az embereknek problémaként jelentkezik az utazási okmány. Miért? Miért nem lehetett hamarabb gondolni rá?