De ahogy olvasom nem nagyon éri meg arra menni , én maradok a régi bejárt útvonalon...
Félreérted! (bizonyára félreérthetően írtam) Nem a Belgrádot elkerülő útról van szó, hanem annak csak egy kis részéről. Mostantól nem kell (egyes hírek szerint nem is lehet), bemenni a városba amikor megérkezünk az autópályáról ahhoz a hosszú lámpás egyenes szakaszhoz a derékszögű kanyarral és ablakmosó gyerekekkel, majd felkanyarodunk az autópályára Nis felé. Ezt a szakaszt kihagyva, a városon kívül lehet ugyanarra az autópályára felhajtani ami keresztül megy Belgrádon. Tehát ugyanúgy Belgrádon megyünk keresztül mint eddig, csak úgy, mintha Horvátország felől érkeznénk.
A Google Earth-ön ez már látható.
Legutóbb Triznyak szerkesztette (2012-06-25 20:49:30), összesen 1 alkalommal
40 fokos hőségben az aszfalt legalább 60 fokos itt már a téli gumi tapadása totál 000000000!
Én tuti nem kísérleteznék ilyennel!
Ne csinálj butaságot saját életed mellett másokét is veszélyezteted!
Éppen egy napja beszéltük meg, hogy ennek az urbánus legendának nincs semmilyen racionális műszaki alapja! Tehát, ez a 0 tapadás emlegetése egyszerű megtévesztés, rémhír!! Kérlek tájékozódj, mielőtt "csípőből" ilyeneket beírsz! Köszönöm!
40 fokos hőségben az aszfalt legalább 60 fokos itt már a téli gumi tapadása totál 000000000!
Én tuti nem kísérleteznék ilyennel!
Ne csinálj butaságot saját életed mellett másokét is veszélyezteted!
Éppen egy napja beszéltük meg, hogy ennek az urbánus legendának nincs semmilyen racionális műszaki alapja! Tehát, ez a 0 tapadás emlegetése egyszerű megtévesztés, rémhír!! Kérlek tájékozódj, mielőtt "csípőből" ilyeneket beírsz! Köszönöm!
Nana Urak!
Saját tapasztalatból mondom, hogy ha megkeményedik a téli gumi felülete olyan lesz, mint az üveg. Minél melegebb, annál keményebb. Mint írtam ez saját tapasztalat. A sógorom meg gumis. Ő sem hitte el, még saját szemével nem látta!
Triznyak nem tudom mit beszéltél meg egy napja de én belinkeltem a kérdésedre a válasz amire nem reagáltál.
Most kiemelem a lényeget neked.
"Valóban azt szoktam mondani, hogy jobb nyáron téli gumival járni, mint télen nyárival. De azt azért nem árt tudni, hogy a téli abroncsok jóval intenzívebben kopnak +10 fok felett, mint a nyáriak, valamint a nyári hőségben szabályosan megéghet a futófelületük, ami felkeményedéshez, végső soron pedig tapadásvesztéshez vezet. Nem túl gazdaságos tehát és nem is 100%-ig biztonságos a téli abroncsok nyári használata."
Tovább gondolva általában egy seggel tolunk le 1000+ kilométert nyári hőségben ahol is a gumi biztosan nem a téli szettre ajánlott max. 10fok alatt van. Lehet itt okoskodni de ha a nem megfelelő tapadás miatt baja lesz az utastársnak hiába fog arra hivatkozni hogy itt azt mondták: "jó lesz a téli gumi is"
Legutóbb Apaxp szerkesztette (2012-06-25 21:24:34), összesen 1 alkalommal
#1889262012-06-25 21:17:48 Válasz a #188910. hsz-ra
Nézem a térképen ezt az új utat, jó nagy kerülő a régi úthoz képest. Mi értelme volt??? Ahol eddig jártunk az is inkább egy ipari telep mint lakóövezet..... Na mindegy...
OK lehet hogy hülye vagyok de akkor a gumigyártók miért írják hogy 15 fok fölött nem ajánlják a téli gumit? Biztos a 40 fokos levegő hőmérsékletben jól fog működni a kőkemény használt téli gumi! Hajrá indulj te is ilyen gumival!
Csak én ne legyek akkor úton amikor te............
Hihetetlen hogy vannak ilyen buta emberek akik mások életével is játszanának pár ezer forint miatt!
"...Meg persze azért is foglalok előre szállást, mert szeretem előre tudni, hogy hol leszek, általában tengerre néző erkélyes szobát foglalok. Sokak nézetével ellentétben az apartmant nemcsak hálóhelynek tekintem, hanem szeretem a reggelit, az ebédet és a vacsorát is úgy elfogyasztani, hogy közben lássuk a tengert. Ha nem ott vacsorázunk, akkor is jó este kiülni az erkélyre egy jó jeges koktéllal, hogy ott csobog a tenger a szemed előtt.
Másnak persze más preferenciái vannak, más válik be neki, mindenki úgy utazik és nyaral, ahogy a kedve tartja [/quote]"
nyári hőségben szabályosan megéghet a futófelületük, ami felkeményedéshez, végső soron pedig tapadásvesztéshez vezet.
Úgy van, benne van a Totalcarról idézett szövegben, hogy megéghet a gumi, ami felkeményedéshez, végső soron pedig tapadásvesztéshez vezet.
Tehát ez nagyon pontosan megfogalmazva a szélsőséges esetet jelenti. Valószínűleg 5 atmoszférára felfújt gumival, 5 felnőttel, 500 kg csomaggal, a 60-70 fokos aszfalton folyamatosan 0-ról 160-ra padlógázzal gyorsítva, majd padlófékkel fékezve előbb-utóbb produkálható ez a tapadásvesztés.
2 felnőtt 2 gyerekkel, előírt guminyomással, szokásos csomaggal, a húzós autópálya szakaszt éjszaka letudva (ott sem 130-al, hanem 110 körül haladva), 2-3 óránként megállva teljesen kizárt, hogy egy téliguminak nullára csökkenjen a tapadása.
#1889392012-06-25 22:23:05 Válasz a #188934. hsz-ra
Bocs első kérdés: te hányszor állsz meg? (én pl. csak egyszer tankolni)
második kérdés: hazafelé is éjszaka jössz? (én nem)
megjegyzés az user leírta hogy az a gumi (amiről a polémia indult) az utolsókat rúgja tehát kopott elöregedett. Még ezek után is biztonságos elindulni vele? Ha csak a saját életét kockáztatja ám legyen, de szerintem a családját is viszi. Megéri kockáztatni
Szerintem nem.
#1889412012-06-25 22:26:48 Válasz a #188934. hsz-ra
Nem fogod velük megértetni! Hallották/olvasták a médiában, akkor az úgy van! Pont. Hogy esetleg végig gondolnák, ha már ennyire veszélyes, akkor vajon miért nem tiltja semmilyen előírás a használatát...... Egyszerűbb gyilkost szajkózni mint gondolkodni.
#1889422012-06-25 22:33:30 Válasz a #188925. hsz-ra
"Triznyak nem tudom mit beszéltél meg egy napja de én belinkeltem a kérdésedre a válasz amire nem reagáltál."
Nem, mert pár hsz-el később azt írtad, hogy törölve. Ebből nekem az jött le, beláttad a tévedésed.
Egyébként a gumidoktort idézni, hogy is mondjam, gyakorlatilag a vicc kategória. Kicsit beleolvasva az írásaiba, nem nehéz rájönni, hogy hemzseg a szamárságoktól. (csak azt gondold végig hogy milyen cégek szponzorálják....)
megjegyzés az user leírta hogy az a gumi (amiről a polémia indult) az utolsókat rúgja tehát kopott elöregedett. Még ezek után is biztonságos elindulni vele?
Tévedsz!
Az illető azt írta, hogy van egy nagyon kopott nyárigumija és egy jó állapotú, de öreg téligumija. Ebből a kettőből választhat, hogy mivel megy nyaralni.
Teljesen egyetértek vele, hogy e kettőből választva a jó állapotú, de öreg téligumi a jobb választás.
#1889452012-06-25 22:45:44 Válasz a #188926. hsz-ra
"jó nagy kerülő a régi úthoz képest. icon_evil.gif Mi értelme volt???"
Nagyjából 7km-rel hosszabb, de időben talán nem. Meg ezen az úton a rendőrök sem fognak vadászni a 60-at be nem tartókra.
Az értelme majd akkor jön meg, amikor elkészül a teljes elkerülő, Belgrád "Mnullása". Ez a szakasz már annak a része.
14-én mentem és ma délután érkeztem vissza.
Batajnicától nem lehet, vagy én nem tudtam a régi derékszögű útvonalra kanyarodni, hanem tovább mentem és autópályán értem el a Zágráb-Belgrád autópályát, így kikerültem azt a bizonyos 8-10 lámpás útvonalat. Utána aki akar természetesen Belgrád felé kanyarodhat, jól ki van táblázva, nem lehet eltévezteni, szerintem nem nagyobb a távolság, mint a lámpákon keresztül, csak gyorsabb, mivel se lámpa, se útkereszteződés.
Téli gumit én nem javaslok, mivel két éve nevemberben azzal mentem és ilyen futómű zajt én még nem tapasztaltam. Itthon 12 fok volt, Szalonikiben 21, búgott-kopott minden rendesen.
Benzint szerintem senki ne vigyen, mert 35 fokban veszélyes és a mai üzemanyag árak miatt 1.000-2.000 Ft nem lehet probléma.