Augusztusban szeretnénk menni Nei Poriba. Ismeri valaki a Villa Mara házat? Ha igen, kérem, írja meg véleményét, mert ha nagyon zajos, vagy más hibája van, még van időm választani másik apartmant.
sziasztok,
ma 40 fokot mondtak, tegnap este 9 körül 28 fok volt, de többnek éreztük, a tenger 26 fokos, ma kicsit viharos hullámokkal, de nagyon jó volt mostanra lecsendesült.
pecsenyék lettünk...
Jamasz nemoskára jelentkezem
Zongora majdnem egy buszon utaztunk. De én egy héttel előbb megyek Olympic Beachre és majd csak utánna csatlakozok Nei Poriba... Ja emeletes Neoplanal szoktak ha jól emlékszek....
Igen. Mivel sok fakultatívra akarok elmenni rájöttem marad a tengerre 2 nap. Tunéziába is kevés volt. Ezért gondolkodtam és mivel csak a szállást kellett fizetni így megtoldottam még egy héttel. De ne legyek olyan egyszerű eset nem Nei Poriba hanem Paráliába akartam.De mivel az tele vollt így lett belőle Olímpic beach. Nei Poriba félpanzio, az elsőre önellátó. Így ki tusom használni a félpanziot. Olcsobb lesz a fakultatív és tulajdonképpen két helyen leszek. Kiélvezem Görögországot. De visszafelé ugy néz ki egy buszon leszünk.
#1908922012-07-12 11:44:37 Válasz a #190705. hsz-ra
Nagyon szepen koszonom a valaszt !Mindjart meg is nezem a kepeket.Szerbiai vagyok ,es az Ujvideki Elnos Toursszal megyunk. 20.-an indulunk ... Es nagyon koszonom az utca cimet is.
Pár napja érdeklődtem a fórumon, hogy kisgyermeket milyen "engedéllyel" vihetek magammal úgy, hogy kizárólag személyivel rendelkezik és csak az egyik szülő (és mama) kíséri. Nos, ha valaki hasonló cipőben járna, leírom a módját :
Szükség van egy Szülői nyilatkozatra (bárkinek szívesen elküldöm privát üzenetben) mely 2 tanúval hitelesítendő, mindkét szülő által aláírandó. Minden gyerkőcre külön ki kell tölteni, de mivel formanyomtatványról van szó, csak az adatokkal kell kiegészíteni . Ha a gyermek vezetékneve eltér a vele utazó szülő vagy kísérő vezetéknevétől, KELL a gyerek születési anyakönyvi kivonatának másolata is, mely csatolandó. Ha mindez megvan gyerekenként 5(!) példányban, akkor már csak a határok számával kell felszoroznunk (oda-vissza). Irodisták szabad irodaszer használattal előnyben!!! Eltérően a híresztelésektől, CSAK angol és magyar nyelven kell. A nyomtatvány 2 nyelvű, semmit sem kell fordítani, fordíttatni
Előfordulhat persze, hogy nem kérik el, de idéntől már szigorítani akarják az erre vonatkozó szabályokat és jobb, ha az ember előre felkészül...
Lexxa, ezt találtam!
Hogyan utazhat egy 18 év alatti gyermek szülői kíséret nélkül más uniós tagállamba?
Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonosító igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonosító igazolvány birtokában is lehetővé vált. Így ez a jog,természetesen a kiskorúak számára is elérhető.
Az utazáshoz érvényes úti okmányok szükségesek, mely kiskorúak esetében személyi igazolvány vagy útlevél meglétét jelenti, illetve a gondviselő hivatalos írásbeli hozzájárulását az utazáshoz.
Amennyiben a 18 éven aluli magyar állampolgár szülői kíséret nélkül utazik külföldre, úgy a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a problémák elkerülése érdekében javasolt, hogy a kiskorú vagy a vele utazó személy vigye magával a szülők (ha csak az egyik szülővel utazik, akkor a másik szülő) magyarul és a meglátogatni szándékozott - illetve a tranzit - ország nyelvén készült, vagy fordítással ellátott hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek külföldre utazásához, ottani tartózkodásához.
Amennyiben a hozzájárulási nyilatkozat lefordítása a meglátogatni szándékozott ország nyelvén nehézségekbe ütközik, úgy az angol vagy német fordítás is elegendő lehet. Hivatalos fordítás nem szükséges.
A szülői hozzájárulási nyilatkozat kiállításához nincs egységes uniós formanyomtatvány.
A nyilatkozatban az alábbi adatokat érdemes feltüntetni:
a kiskorú, a kísérő és a szülő(k) adatai (születési adatok);
a kiskorú utazásra jogosító okmányának száma;
a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefon);
a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény (iskola, tanfolyamszervező) adatai, elérhetősége.
Amennyiben például egy óvodás vagy iskolás csoport utazik szülői kíséret nélkül egy másik országba, és a kirándulást szervező szervezet / intézmény rendelkezik egységes nyilatkozattal arról, hogy a szülők hozzájárultak a kiskorú gyermek külföldi utazásához, nincs szükség külön szülői hozzájárulási nyilatkozatra.
2009. június 28-ától a 14 éven aluli kiskorúak számára is igényelhető személyazonosító igazolvány, így ezután a kiskorúak számára sem szükséges feltétlenül európai utazásiakhoz kiváltani az útlevelet.
Amennyiben a 18 éven aluli magyar állampolgár rendelkezik személyi igazolvánnyal, annak birtokában utazhat az uniós, illetve az EGT-tagállamokba. A személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező kiskorú magyar állampolgárok továbbra is csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre.
A magyar állampolgárok uniós, illetve EGT-tagállamaiba történő utazásáról az ezen az oldalon található bővebb információ.
A kiskorúak számára történő személyazonosító igazolvány kiadásával kapcsolatos eljárásrendről bővebb információt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának honlapján az Okmánykiállítás > Személyazonosító igazolvány és Lakcímigazolvány menüpont alatt.
#1909582012-07-12 20:13:17 Válasz a #190952. hsz-ra
Gudli, köszi, én is ebből indultam ki, amikor felhívtam a külügy telszámát és megkaptam a szükséges infókat. Nagyon hasznos anyag!
Nekem azért volt szükségem az infókra, mert a fiaimnak nincs útlevele és az édesapjuk évek óta külföldön él, így kell tőle engedély, ha külföldre viszem őket. Személyi esetén kell csak, mert annak kiváltásához csak egy szülő kell, ellentétben az útlevéllel, amelyhez mindkét szülőnek meg kell jelenni. Abban az esetben, ha valamelyik szülő külföldi tartózkodása esetén nem tud megjelenni (apu 7000 kilométerre), úgy az illetékes konzul által ellátott szárazpecsétes szülői engedély szükségeltetik (így kaptunk mi is útlevelet pár éve, de sajnos lejártak és a szülői nyilatkozat most így nekünk és az apának is olcsóbb volt).
Szóval, én, mint anya sajna engedély nélkül sehova sem vihetem őket (maximum, majd ha újra lesz útlevelük), de így, hogy egy évben 1x nyaralunk, ez a legegyszerűbb.
Én csak azt írtam le előző hozzászólásomban, ami jelenleg a miénkhez hasonló szituációkra vonatkozik. Lehet, érdemes lenne egy külön topikot nyitni neki, amolyan jogi hercehurca szerűséget...