#1921762012-07-25 20:55:49 Válasz a #192174. hsz-ra
Melinda teljesen igazad van, én totálisan elégedett leszek a látvánnyal.
Rajongok az antik kultúráért, és ennek bármilyen emléke csodálattal tölt el mindig.
Képes vagyok egy kisebb korintoszi oszlop miatt is bárhová elmenni.
Pierre, nézegettem képeken Alikit, és nekem nagyon tetszik! Tuti nem lesz csalódás! De természetesen Limenas ókori maradványait is látni szeretném!
#1921832012-07-25 21:18:28 Válasz a #192178. hsz-ra
Szerintem, a nemeknek ehhez semmi köze!
Csak egyszerűen kedveli valaki a történelmet vagy sem. Kedvelheti férfi is akár...
De itt mindenki megtalálhatja a neki kedves programot, látnivalót, strandot...
Rajongok az antik kultúráért, és ennek bármilyen emléke csodálattal tölt el mindig.
Képes vagyok egy kisebb korintoszi oszlop miatt is bárhová elmenni.
Komolyan mondom, hogy menj el egyszer Törökországba! Side-ben több és jobb állapotú görögkori emléket találhatsz, mint Athénban!
Ott a tengerparton tényleg ott áll Apollón templomának lenyűgöző maradványa:
#1921872012-07-25 21:25:23 Válasz a #192185. hsz-ra
Jajj Pierr, ez itt nagyon offnak tűnt....
Igen szerintem sincs ehhez semmi köze a nemeknek. Thassos azon görög helyek közé tartozik, ahol rengeteg az antik emlék, és nálam ez általában szerepet játszik az úticél kiválasztásában.
És lehet, hogy nem elég nagyok azok a maradványok, de akkor is az ókori kultúrát közvetitik, legalábbis számomra ezt jelentik.
(imádom a régészetet és a művészettörténetet, és mondjuk, hogy értek is hozzá, szóval nekem sokat jelent:))
Legutóbb Messinia szerkesztette (2012-07-25 21:28:07), összesen 1 alkalommal
sziasztok!! Melus16-tal értek egyet!!! Igen is vétek lenne alikit kihagynia és biztos vagyok benne tetszeni fog Messinianak!! Igaz, hogy álló oszlop csak egy maradt meg, és nem az egész fürdő, de szerintem ez is szenzációs, hogy ennyi időn keresztül így maradt!! Egyébként a túl oldalán az elsüllyedt város és márványbánya is nagyon érdekes! Mi itt búvárkodtunk és már a strand elején a vízben is láttunk ókori oszlopot s egyéb maradványt!!
Messinia gondolom érdekelne ez a kis tájékoztató:
Thassos régészeti emlékei
Aliki
Aliki nevének sokféle magyarázata van. Az teljesen biztos, hogy valós személyről kapta nevét. A legenda szerint egy királynő volt a névadó, mások szerint a templom főpapnőjének neve volt. Aliki, gazdagságát a márványbányászatnak és a só kitermelésnek köszönheti. A kettő igen szorosan összefügg, hiszen a márvány bányászat során képződött medencéket töltötte meg a tenger, mely a nyári szárazság után hatalmas mennyiségű sót ajándékozott a lakosoknak, amit ők kigyűjtöttek. Az ókorban Aliki és Limenasz között márványút húzódott, melynek egyes részei a mai napig láthatók. Az ókorban hatalmas méreteket öltött a márvány bányászat, mondhatni elhordták a sziget hegyeit, ma már csak a lyukak és lépcsők utalnak a régvolt bányákra. A régészeti feltárás jelenleg is folyik. Eddig sikerült feltárni az ókori település romjainak egy részét, valamint egy ősi szentélyt. Mai napig láthatók az ókori kikötő kövei, valamint a korabeli világítótorony. Az ókori szentélyek előtti terület már víz alatt van, de a szentély küszöbén olvasható kétezer éves bevésések még láthatók, továbbá az ókori színház nyaranta színi előadásokra és koncertekre használja az építményt. Thimonia volt az a település, ahonnan a márványbányákban dolgozó rabszolgákat figyelték meg. Ezen a településen ma kizárólag romok találhatók.
#1922742012-07-27 09:31:52 Válasz a #192269. hsz-ra
Köszönöm szépen Dei, bár elárulom, ezt már olvastam.
A régészeti emlékekből sokkal felkészültebb vagyok, mint a térképekből, vagy egyéb dolgokból.
Biztos, hogy meg fogjuk nézni, nagyon érdekel.
Azt szeretném kérdezni, hogy irtad, hogy a másik oldalán van a bánya és a vizbe süllyedt romok, mit jelent itt a másik oldal? Mihez képest? Könnyű megtalálni a vizben lévő maradványokat?
Alikiben, és Limeasban biztosan sok időt fogunk eltölteni!
Úgyhogy majd a képeimnél is arra számitsatok, hogy ókori oszlop több lesz rajta, mint a táj.... (na jó azért túloztam egy kicsit...)
A másik oldalt úgy értettem,hogy az útról nem látható, hanem a félsziget túloldalán a nyílt tenger felől van!
A vízben lévő maradványokat is egyszerű már a strand részen vannak! talán még 2 méteres sincs a víz,már az első kikötött motorcsónak vonalában van egy ezer éves vasmacska amit könnyű meglátni és annak vonalába a közepe fele van az oszlop darab is!
Képeidet várom nagyon!