Vasárnap jöttünk haza Görögországból. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy váltson Szerb Dínárt , mert jó pár helyen keményen le akartak minket húzni Euróval...össze-vissza számolják, ráadásul a fizető kapuknál is gazdaságosabb, mert mindent felkerekítenek Euróban...ez sok kapunál sok plusz kiadás..
Még 1 kis segítség. Ha Görögországból komppal utaztok valamely szigetre, legegyszerűbb módja a kompjegy vásárlásnak ( mert érdemes, ciki ha kiértek és nincs már jegy.....)ha bementek a MAHART irodájába
1056 Budapest
Belgrád rakpart
(Az Erzsébet-hídhoz közel, a Nemzetközi hajóállomás épületében.) Itt meg tudjátok vásárolni a jegyeket. Komp indulás előtt 2 órával be kell már check-olni. Mi Budapestről indultunk autóval pénteken délelőtt 11 órakor, és szombat reggel 7:30 ra értünk Athénba. ( Ebben csak minimális pihenési idők voltak ) Sajnos belefutottunk dugókba Szerbiában, illetve a Szerb Makedón határ között is van egy kb 100 km-es szerpentines szakasz, ahol 60 a megengedett sebesség. ja , és ne feledjétek az időeltolódást 1 órával!!!!!
megint eszembe jutott valami:) Sokan kérdezik a személyi vagy útlevél kérdésre a válaszokat.... Tapasztalat:
Természetesen személyi igazolvánnyal is át lehet menni a határokon az egyezmény miatt. Viszont Makedóniában előttünk Magyar autó állt, személyivel igazolták magukat. Kicsit több időt vesz igénybe a magyar okmány átvizsgálása. Mi útlevelet adtunk, lehúzták egy olvasóval, és már mentünk is...Se zöldkártyát, se forgalmit nem kértek...Lehet, h a személyi vizsgálgatása közben eszébe jut még egy csomó minden a határőrnek, és ezért van sok macera a határon. Úgy gondolom, ha tutira akarsz menni, inkább útlevelet csapj magadhoz. Ez tényleg csak szubjektív vélemény, vagyis személyes tapasztalat..
#1931842012-08-08 12:26:47 Válasz a #193170. hsz-ra
"a fizető kapuknál is gazdaságosabb, mert mindent felkerekítenek Euróban...ez sok kapunál sok plusz kiadás.."
??? Mit kerekítenek? Hivatalos ára van €-ban is az autópályának, pont annyit kell fizetni, mint ami ki van írva. Most megnéztem az árfolyamokat, semmit sem nyersz a váltással az autópályán. (plusz az utánajárás is költség!!)
Kedves Listatagok!
Abszolút kezdő hellász-utazók vagyunk, kb két hétre mennénk, autóval, ezért néhány alapvető - néha bugyuta - kérdésem lenne:
1 Milyen útvonalat (uticélt) javasoltok, szeptember közepe táján? (nem, szeretnék hűvösebb időbe beleszaladni)
2 Úgy terveztük, hogy Macedóniában töltünk odafelé 1-2 napot. Érdemes-e? Van-e olyan hely amit érdemes lenne megnézni?
3 Úgy tervezzük, hogy a nyaralás alatt minnél több szépséget megnézünk, de nem akarjuk "rohangálással" tölteni az időt. Éerdemes-e valamilyen utitervet felállítani?
4 Sokat olvastam a kellmes tavernákról azokon a helyeken, amik nem annyira látogattottak. Van ilyen tapasztalata valakinek?
Egyenlőre ennyi, köszönöm előre is a válaszokat, élvezettel olvasom a beszámolókat
FG
Sziasztok!
Ma hajnalban mi is hazaértünk szokásos Vourvourou-i nyaralásunkról.
Nem volt még időm visszaolvasni az elmúlt hét termését, ha ismétlem a korábbi infókat elnézést kérek!
Kifelé (hétfőn éjszaka) vártunk egy órát a szerbeknél, és egy felet a görögöknél. A többi határ oda-vissza pár perc volt.
Visszafelé magyar idő szerint 15.00-kor indultunk Nikitiből, és éjjel 1-kor léptük át a magyar határt. Belgrádon mindkétszer a városon keresztül mentünk. Amit viszont nem olvastam eddig, vagy elkerülte a figyelmemet: Belgrádban hazafelé, kifelé a városból a régi úton vezet az út, mintha mi sem történt volna. (Letérő a E70/75-ről, nagy balos kanyar, Metró áruház, stb.) jöttünk. Így van kitáblázva, és a GPS is ezt mutatja. Teljesen meglepődtem, arra számítottam, hogy menni kell Sid felé, majd a városon kívül az új úton le az E75 felé.
Személyivel mentünk mindannyian, már a macedónok is szkennelik, kifejezetten gyorsan ment. Hazafelé belépéskor a macedónok már csak az enyémet olvasta be, és mehettünk. Én kifejezetten ajánlom a személyis utazást, csak a görögországi nyaralás miatt fölösleges az útlevél.
Kártyával tankoltunk a szerbeknél OMV ( visszafelé 95-ös 366,45, gázolaj 368.76 Ft), Macedóniában pedig az RT (Vagy PT) Petrolnál ( visszafelé 95-ös 366,78 Ft, gázolaj 317,89 Ft ). A forint adatokat a kapott sms alapján számoltam.
Mielőtt kimentünk kérdezte valaki, hogy milyen papír kell a gyerekeknek, ha csak az egyik szülő utazik. A többi évhez hasonlóan senki sem kért (nem is volt) semmilyen papírt a gyerekek személyi igazolványa mellé, pedig mindkét gyermekünknek csak az egyik szülője volt a kocsiban, és még a vezetéknevek sem valottak egy teljes családra.
Denár-dinár váltás: a kapukat szokás szerint az ismert tarifákkal euróban fizettük. A kártyás tankolásnál 2.32 Ft/dinár, és 4,45 Ft/denár árfolyam jött ki. Gőzöm nincs, hogy mennyiért lehet most váltani, mindenesetre aki ismeri a pénzváltás árfolyamait kiszámolhatja a fentiek alapján, hogy megéri-e váltani 60-70.000 Ft értékben. (árfolyamok, plusz az utánajárás ideje, költsége)
Ha van kérdése valakinek írjon bátran, de csak reggel leszek gépnél újra!
#1932222012-08-08 17:41:40 Válasz a #192996. hsz-ra
Szia Rita29!
A gyerek is ember, azaz állampolgár, nincs külön, gyerekekre vonatkozó elbírálás határátlépés ügyben. A neten rengeteg hülyeség kering, főleg, ha valaki nem nézi meg alaposan a megtalált információ írásának idejét, csak olvassa a megtalált rémhíreket... Olyan fórum, amire van mit adni az autóval Görögország témában szerintem kettő van: ez, és az indexes. Ezeken főleg olyanok írogatnak, akik tapasztaltak valamit, nem csak halottak valakitől, valamikor valamit.
A macedón határőrök utoljára négy éve szivatták az autósokat kisebb dolgokkal, pár euró reményében. Két éve ujdonság volt a személyi, pár hétig nehezen tudtak mit kezdeni vele, lassabban ment a beléptetés, de senkit nem fordítottak vissza emlékeim szerint. Gyerekeket sem. Az idén már az átléptetés sem lassabb, mint útlevéllel.
Menjetek nyugodtan, semmi gond nem lehet ebből. Az elsők között voltam, akik személyivel utaztak, tavaly már a gyerekek is személyivel jöttek, gond nélkül.
Mára a macedón határőrök nem olyanok (lehet, hogy nem is ugyanazok), akik régen voltak, meg merem kockáztatni, hogy olyanok, mint a görögök. Évek óta be sem néztek a kocsiba, köszönnek, tudnak pár magyar szót, mosolyognak. Rengeteget alakult a helyzet a rendőrökkel, benzinkutasokkal kapcsolatban is.
#1932252012-08-08 17:58:25 Válasz a #193079. hsz-ra
Szia ! mi Százhalombattáról indulunk autópálya nélkül szoktunk lemenni a tompai határra ez Battától 156 km a röszkei 187-8 km. Időben a röszkei átkelő nyert 10 percet, költségben a tompai -autópályadíj -üzemanyag az alacsonyabb sebesség miatt. Szerbiában az OMV, MOL és LUKOIL kutakon elég tágas mellékhelyiségek vannak angol wc-vel. Macedoniában az autópályán található első MAKPETROL kútról van hasonló tapasztalatom.
1 Milyen útvonalat (uticélt) javasoltok, szeptember közepe táján? (nem, szeretnék hűvösebb időbe beleszaladni)
Mi 2010-ben pont ebben az időben jöttünk vissza Karpathosról és Rodoszról. Sajnos a kontinensen ekkor már eléggé rossz idő volt, helyenként szemerkélt az eső és nem is volt nagy meleg, max. 23-25C° lehetett. Nem valószínű, hogy ez a tendencia, ezt majd a tapasztaltabbak megerősítik, illetve kiegészítik vagy cáfolják
Idézet:
2 Úgy terveztük, hogy Macedóniában töltünk odafelé 1-2 napot. Érdemes-e? Van-e olyan hely amit érdemes lenne megnézni?
Popova Kula Hotel szállásban ezt ajánlom, kifelé menet igénybe is vettük, kiváló!
#1932832012-08-09 09:11:15 Válasz a #193245. hsz-ra
Ezt én sem értettem, mi a kiírt összeget fizettük €-ban és abban is adtak vissza Szerbiában. Macedoniában meg kikészítettük az 1-1-1 €-t és ennyi. Tök felesleges dinárt váltani ezért. Nem hiszem, hogy bármilyen lehúzás lenne ebből, tök egyértelmű és nem is tapasztaltunk semmi mást. Eltekintve Macedoniában a koldustól a fizetőkapunál.