Mi holnap este indulunk haza.
A nyaralás szuper volt.
Részleteket pénteken írok majd.
Röviden:
- nagy a tömeg az utóbbi napokban a szigeten. Panagiaban tegnaptól kezdve kirakodóvásár, ünneplés, nagyon jó a hangulat.
- darazsak egyátalán nem sok, ennél csak többet láttunk eddig Thassoson.
- Márványpart I. v más néven Saliara beach : nagyon nagy a tömeg, szabad napágy sincs, max ha reggel megy valaki és megy a tuc,tuc. Szerintem nem éri meg oda menni. Kiniranál viszont kevesen voltak és nagyon szép továbbra is.
- Lenanál továbbra is nagyon jó gyros van 2,5 euroért.
- Platanosban Panagiaban nagyon jókat ettünk
- az idő végig jó volt, egyszer volt egy nagyobb zápor
Szóval az utunk nagyon jó volt. Odafele út: hétfő délben indultunk Pestről és már hajnal fél 3kor Keramotiban voltunk. Az összes határon egyből átengedtek és nem volt előttünk senki. Így a kompkikötőben kellett várnunk az első kompig (3/4 7) de legalább a kikötőben tudtunk aludni.
Szállás: Ágin keresztül foglaltunk a San Giorgos apartmanban. Az apartman a tengertől 3 perc gyalog, Skala Potamia központja viszont kicsit messzebb van. (kb. 800 meter). Nagyon szép az apartman belül, a klíma és az internet is benne volt az árban. A tulajék nagyon aranyosak.
Köv. beacheken fürödtünk: Kinira - nagyon kevesen voltak, gyönyörű átlátszó víz.
Paradise beach - tömeg, fullon volt az egész, de szép
Aliki - szintén tömeg volt, viszont este 7 után érdemes menni, mert akkor kezd kiürülni. Nagyon kellemes este.
Kolostor alatti két beach: Livadi beach: autóval egyszerűen megközelíthető, kevés ember, hosszú partszakasz. Az arsanas beach autóval nehezen megközelíthető. Csak tapasztalt vezetőnek ajánlott. Nagy kövek vannak végig az úton. Majd a beachre már gyalog vezet néhány lépcső.
Márványpart I. : szerintem szebb, mint a II. de nagy a tömeg, megy a hangos zene, így aki ezt nem szereti annak nem éri meg oda kocsikázni a hosszú poros úton. Márványpart II. : nincsenek napágyak, mikor mi voltunk nem volt senki.
Limenas után fürödtünk még többször a Nisteri Beachen. Nagyon hosszú szakasz. Jókat lehet búvárkodni is és a fenyőfáknál van sok árnyékos hely is.
Ami még tetszett az Glifanaria beach. Kevés ember és szintén volt sok árnyékos rész a fenyőfáknál.
Sokszor ettünk Limenasban a sétálóutcán van a Panos gyorskajálda. Itt ettük a legjobb gyrost. Talán még a Lenanal is jobb. Óriási adagot adnak és folyamatosan van forgalom, mindig állt náluk a sor.
A sziget sajnos jóval drágább azért mint a szárazföld.
Ypsario - túra: reggel 3/4 7-kor indultunk, negyed 11kor értünk fel a csúcsra. Potamia végén tettük le az autót. Normál tempóban haladtunk, viszont pihenőt csak 5 percet tartottunk össz. Vissza fél 11-kor indultunk a csúcsról és fél 1-re értünk le. A látvány fantasztikus az út mentén végig páfrányok, kecskék, fenyőfák. Tényleg gyönyörű. Tiszta időben mentünk így láttuk Samothrakit is a távolban.
A terep viszont nem egyszerű. Egy jó túracipő viszont sokat segít. Sima csúszós talpú teremcipőm volt csak, így eléggé koncentrálnom kellett lefelé menet, mert nagyon csúsznak a kövek és a poros út is csúszik végig. De teljesíthető! A menedékházat elérve már senki ne forduljon vissza, onnan kb. fél óra. Vizet vigyetek és kaját is! Forrás csak lent van Potamia falu végén. A nagy meleg miatt aki fel tud kelni még korábban az induljon reggel fél 6-6kor.
Sziasztok!
Jelentem mi is megérkeztünk szombat éjjel, csak még százezer dolgom van éppen. Csak beköszöntem, nehogy nagyon hiányoljatok.
A hazafelé utunk szintén elég hosszú lett, a macedón-szerb határon éppen bozóttűz volt (közvetlen a határ mellett, óriási területen, szállt a pernye meg a füst) tűzoltót egy darabot nem láttunk, a határőrök próbálták oltani a tüzet, álltunk vagy két órát.
A szerb-magyaron szintén vagy másfél óra (lehet több is volt).
Maga a nyaralás jól sikerült, istenien éreztük magunkat, olyannyira, hogy valószinűleg jövőre is Thassos lesz az úticél. Már csak azért is, mert igazából megvallva elég lustálkodós lett ez az egy hét, sok minden kimaradt, igy jövőre azokat látnom kell.
Limenasban többször is voltunk (kb 4x), olcsóbbnak tűnt mint Potamia, és a romokat is keresgetni kellett.
Potamia faluba is sokszor felmentünk, mi is voltunk az ominózus 15-i kirakodóvásáron. Volt ott még csilingelő bili is...
Ezen felül voltunk Alikiben természetesen, amitől én nagyon el voltum ájulva, eltöltöttünk ott legalább 5-6 órát, gyönyörű a táj, a tenger és az ókori maradványok. Mindenkinek ajánlom. És ez legalább rendben volt tartva, ki volt épitve, nem volt gaz és elhanyagoltság, mint Limenasban.
A Paradise beachen is eltöltöttünk egy napot, én nagyon élveztem a nagy hullámok miatt.
A Márványpartra (nagy) késő délután mentünk ki, hát....tömeg már nem volt, de az a hangos zene meg úgy az egész...gyönyörű a part, de a varázsát elvesztette sajnos, bár én fürödtem egy jót ott is. A másikra már nem mentünk át, a párom eléggé kiakadt az út minőségén, nem tudom más hogy halad ott olyan könnyedén, és nagyon sajnáltam a kocsit, hepehupás, tele óriási gödrökkel, kátyúkkal, csak lépésben tudtunk haladni.
Az étel a Koralliban és a Krambousában és a Nautilusban irtó finom volt, de ettünk még a Gatosban (muszakát kértem, de nagyon nem volt jó), a Rönkösnél, és a Mammában is (itt igazán nagy kajálást nem érdemes csapni, mert drágállom, inkább akkor egy parti étterem). Ettünk Limeasban is egy étteremben, a sétáló utca és a kikötő között, a nevét nem tudom most fejből, majd eszembe jut.
Gyrost a legjobbat szintén Limenasban ettük a strandnál vagy egy Stavros nevű hely (étterem is, és az út másik oldalán egy kis gyorsétkezde része is van).
A Golden beachen mi a legszélső részen voltunk mindig a kikötőnél, az esett a legközelebb az apartmanunkhoz. Megnéztük ugyen a többi részét is, de mindig ide tértünk vissza.
Az Ifigénia hegyi apartman nagyon szép, tiszta, tágas, csendes helyen van, és Efi a tulaj is nagyon kedves.
Egyelőre ennyit, majd jövök még részletekkel, meg próbálok egy fotóalbumot is csinálni a héten.
#1940562012-08-20 15:44:33 Válasz a #194042. hsz-ra
Szia Messi!
Hát letelt???Nagyon gyorsan eltelt a hét!Nekünk meg hátra van 31.-én utazunk, 3x-ra megyünk, de még mindig vannak "nagyszabású" terveink, a jeep túrát illetőleg.Na meg kajakkal is tevezünk túrát mert most fedeztük fel hogy lehet bérelni merevtestüt.
#1940572012-08-20 15:47:17 Válasz a #194042. hsz-ra
Szia!
Üdv, itthon, a trópusokon!
Nagyon örülök, hogy megfelelt a sziget, az előzetes várakozásaidnak. És hogy tényleg jól éreztétek magatokat.
Én mondtam, hogy Aliki a Te világod lesz!
Hát igen Zsuzsa..sajnos letelt.
Az, hogy nálunk a párom is azt mondja egy ilyen nyaraláskor, hogy ilyen csodálatos helyen még nem volt, nagy szó, ő általában rám hagyatkozik, és ahová mondom, oda visz. És most rögtön mondta ő is, hogy jövőre visszajövünk.
Darazsak nem nagyon voltak, utolsó nap volt csak, hogy a Koralliban meg kellett gyújtani a kávét, hogy kifüstöljék őket, mert jöttek ezrével, de a parton csak elvétve találkoztunk velük.
Igen Melus, Alikit nagyon imádtam! Minden egyes oszlopot és falat tüzetesen szemügyre vettem! Nem is hasonlitható Limenashoz.
Jó nagy volt a nyüzsi egész héten, esténéként volt nagy élet a faluban, emiatt nem is bántam, hogy nem parti apartmant választottunk.
A viz szó szerint meleg volt, nem tudom hány fokos lehetett.
Sok képet csináltam, bár én nem vagyok igazán jó fotós, majd megpróbálom valami albumba felvarázsolni a nagyját.
Hoztam pár márványlapot is, bár inkább kisebbeket, a teknősöm azon fog napozni.
A pékség nagyon jó, rengeteg a választék, és mindig friss. A cream pie-t nem tudtam megunni, egyszer vettünk "meglepi" zsemlét szendvicsnek, és utána láttam, hogy olivabogyó, meg feta sajt van benne, onnantól azt is mindig venni kellett, mert isteni fincsi volt.
A Limenas melletti Arvenditis (hú remélem jól irom) szupermarketben vásároltunk, mert az volt a legolcsóbb, és jó nagy választéka van. (Ági ajánlotta)
És megkóstoltam a tengeri herkentyűket! Hát az az egyben sütött kis minipolip nem lesz a kedvencem, meg a szardinia sem, de a kagyló és a rák nagyon izlett. Egyébként általában grillezett kaját ettünk, az én kedvencem az a darálthús-tömb grillezve (az is souvlaki lenne?)és a Fisherman saláta.
Muszakát egyszer kértem, de annak semmi ize nem volt, mintha nem is fűszerezték volna.
Üdv. újra itthon Messinia!
Örülök, hogy tetszett nektek Thassos. Egy hét alatt nem lehet megnézni mindent a szigeten. Mi, hogy 3.ja voltunk még mindig nem láttunk mindent. Megéri visszamenni, az tuti
Kolostornál voltatok?
Kalandosan, kisebb problémákkal, de csak megérkeztünk pénteken késő este Kinirába. Egyre melegebb van, minden csupa zöld és a tenger illata, színei lenyűgözőek. Rengeteg a török, bolgár és a görögök is most nyaralnak. A szigetre ki lehetne tenni a megtelt táblát. Az itteni görögök a szokásosnál is kedvesebbek.
Messinia, Rekuc, örülök, hogy jól éreztétek magatokat, kívánom a nemsokára ide utazóknak, hogy ők is nagyon jól nyaraljanak ezen a márványokkal borított szigeten.
#1941152012-08-20 21:43:25 Válasz a #194112. hsz-ra
Szia Rekuc!
Köszi, nagyon jó itt minden! Kinira melyik részén van a kedvenc strandod? Ahol mi vagyunk, az nagy köves, kavicsos, és hatalmasak a hullámok, de megunhatatlan meglovagolni a hullámokat és a víz alatti világot fürkészni.
#1941452012-08-21 08:37:29 Válasz a #194109. hsz-ra
Szia Rekuc!
Az az igazság, hogy voltunk a kolostornál, de nagyon-nagyon fáradtan értünk oda, Alikiben órákat császkáltam a romok között, nekem az megunhatatlan.
Aztán mikor beléptünk a kolostor kapuján és rám akarták aggatni azt a büdös ruhát (Isten bizony nagyon az volt:)), és ki volt irva, hogy sem fotózni sem videozni nem lehet, hát visszatántorodtunk, és irány a Paradise beach..
Kövezzetek meg, de annyira nem bántam meg, talán majd jövőre.
A Paradise beach-en a hullámok jobban tetszettek ám!