Valódi probléma hogy a régebbi gépek nem kezelik a "nagyobb" memóriákat.Javaslom hogy a fényképezőgéppel formatáld használatbavétel előtt,az összes gyártó ezt javasolja!(egyébként javítok fényképezőgépeket is)
A kártyát a kereskedelmi törvények alapján vásárlás utáni 3 napon belől ki kell hogy cseréljék vagy levásárolhatod (elállási jog)nem is beszélve ha hibás a termék.
A nyaralási adatmentést úgy oldom meg hogy mindig viszem az egyik laptopomat és mindennap lemásolom a képeket,nem törlöm le a kártyáról sem.
#1949142012-08-30 21:11:05 Válasz a #194871. hsz-ra
Azért tegyük hozzá, hogy 2 db 4 gigás kártya jóval drágább, mint 1 db 8 gigás. És azért adatvesztéssel ne riogassunk senkit, annyira azért nem gyakori, nekem speciel a 10 év alatt egyszer sem volt benne részem! Ha mégis lenne ilyen gondom, nem kéne egy forintot sem fizetnem, hiszen adatmentő progik tucatszámra állnak ingyen rendelkezésre. Persze az ördög nem alszik, ezért a legkézenfekvőbb a Tomi által javasolt laptopra mentés (esetleg pendrive-ra is menthetsz, ha pl. van kéznél egy számítógép, mint Skalaban a Hermes apartmanban). Persze a laptop is elromolhat, meg a fényképezőgéped is, és a kártyád is a vízbe eshet, ha ott cseréled ki, és egy vírus is gallyra vághatja a számítógéped, de minden katasztrófára költséges lenne felkészülni Ezért nem hordunk hózentrógert, ha van rajtunk derékszíj, és nem veszünk jegyet, ha bérletünk van
#1949182012-08-30 21:29:17 Válasz a #194914. hsz-ra
Kónyu
velem is csak egyszer fordult elő hogy kártyám megállt,végülis 3 képem bánta (kingston CF) felhasználhatatlanul csíkosak lettek,de a többit sikerült lementeni.De rettenetesen ritkák a kártyahibák,legtöbbször csak az érintkezőket kell letisztítani ha nincs felismerés.
Kónyu írta:
"Azért tegyük hozzá, hogy 2 db 4 gigás kártya jóval drágább, mint 1 db 8 gigás."
Nem mindig! Főleg egy SDHC kártyánál! Tudni kell, hogy hol lehet olcsón beszerezni!
Kónyu írta:
"És azért adatvesztéssel ne riogassunk senkit, annyira azért nem gyakori, nekem speciel a 10 év alatt egyszer sem volt benne részem!"
Örülj neki! Sajnos nekem 6 év alatt 2-szer is! Az egyik egy CF kártya volt a másik pedig Sandisk SD kártya. Az elsőnél egy sima képáttöltés közben szálltak el a képek, de szerencsére vissza tudtam varázsolni a netről lementett progikkal. A második esetben egy memóriakártya olvasó (nem saját) okozta a hibát, és olyan szinten megsérült képáttöltés közben az egyik szektor, hogy nem bírtam egyik programmal sem vissza szedni a képeket, így nem maradt más, mint, hogy szakemberhez forduljak. Nehezen ment nekik is és nem is volt olcsó! Sajnos nem is tudták az összes képet megmenteni legalább 5 kép nekem is csíkos, használhatatlan lett, mint tapodyt-nak.
Nem szeretnék riogatni senkit sem, de az ördög nem alszik!
Kónyu írta:
"...hiszen adatmentő progik tucatszámra állnak ingyen rendelkezésre."
Én NEM hiszem, hogy az összes fórumozó tudja, hogy hogyan is kell ezt csinálni, ha netán baj történne!
Szerintem még ha 1.000Ft-al esetleg többe is kerül a két kisebb kapacitású kártya akkor is megéri! Főleg ha egy kis kompakt gépről van szó, ami lehet nem is tudja kezelni a 8GB-os kártyát!
Na, de ezekről sokat lehetne még beszélni, vitázni... Én azt mondom mindenki döntse el maga milyet vesz és mennyit!
Bízom benne, hogy senkinek nem lesz adatvesztése és sok-sok szép képpel fog hazatérni, majd később megosztja velünk fórumozókkal!
#1949282012-08-30 22:42:33 Válasz a #194927. hsz-ra
Rendben, készüljünk fel a váratlan problémákra: nekem 2 éve egy kis kosz került a gépembe, minden további fotómon ott éktelenkedett (kb. 600 db) a bal felső sarokban egy nagy folt. Ha elfogadtok egy tanácsot, ezt megelőzendő vigyetek magatokkal tartalék gépet, tízegynéhány éve pedig a légzőpipám süllyedt le a tengerfenékre észrevétlenül, abból sem árt egy tartalékot vinni. De nem folytatom, csak reszelgetem a körmöm, és hülyeségeket beszélek
#1949512012-08-31 20:17:08 Válasz a #194927. hsz-ra
"...Örülj neki! Sajnos nekem 6 év alatt 2-szer is! Az egyik egy CF kártya volt a másik pedig Sandisk SD kártya. Az elsőnél egy sima képáttöltés közben szálltak el a képek, de szerencsére vissza tudtam varázsolni a netről lementett progikkal. A második esetben egy memóriakártya olvasó (nem saját) okozta a hibát, és olyan szinten megsérült képáttöltés közben az egyik szektor, hogy nem bírtam egyik programmal sem vissza szedni a képeket, így nem maradt más, mint, hogy szakemberhez forduljak. Nehezen ment nekik is és nem is volt olcsó! Sajnos nem is tudták az összes képet megmenteni legalább 5 kép nekem is csíkos, használhatatlan lett, mint tapodyt-nak.
Nem szeretnék riogatni senkit sem, de az ördög nem alszik!..."
Segíts nekem egyszerűen gondolkodó buta fotósnak! A fent említett esetben mit segített volna, ha van egy tartalék kártyád?
1. Adatmásolás közben a CF-kártyád egyszer csak rádöbbent: hmmmmm. dehát ennek a lánynak van egy tarcsikártyája...akkor semmi értelme eltűnnie a képeknek, inkább hagyom őket a helyükön
2. A memóriakártya olvasó (persze csak ha nem saját!!), tudomást szerezve arról, hogy a delikvens suttyomban vett egy tartalék kártyát, rájött, hogy nem vágja haza azt a bizonyos szektort, mert így már semmi értelme
3. A szakember(akinek nehezen ment a helyreállítás, és még drága is volt!!) így morfondírozott: bezzeg, ha lett volna egy tartalékkártyája, most ezen a kártyán is megmaradhattak volna az adatok, de legalábbis könnyebben javítottam volna ki a hibát, és persze még olcsóbb is lett volna
Szóval keresem az összefüggéseket, és arra jutottam, ha lett volna tartalék kártyád, a képeid épp ugyanúgy eltűntek volna, és pont annyiba került volna a javítás!!!
Vagy rosszul gondolkodom?! Kérlek világítsd meg az összefüggéseket: mennyiben lett volna más a helyzet, ha van egy plusz kártyád?
SD,SDHC kártyáknál az ár messze nem attól függ hogy hány Gb-os,persze nagyon is meg kell fizetni a gyártót de tapasztalatom hogy sokan nem tudják,a kártyának a feltöltési sebességét jelölik a CLASS 4-6-10 felírattal.
A készülékek zökkenőmentes kártyával való kommunikációjához ajánlott értékek:
Kisebb Megapixeles régebbi készülékeknél ajánlott CLASS 4
10Megapixel körüli géphez,videofelvételhez CLASS 6
14Megapixeltől,HD videofelvételhez legalább CLASS 10 ajánlott.
Sokszor találkoztam már akadozó HD videofelvétel panasszal,amit a nem elég gyors kártya okozott.Fényképezésnél leginkább az a hibajelenség hogy 3-4 -es sorozat után nem lehet tovább fenyképezni,de találkoztam már olyannal is hogy minden fénykép után 15-20 mp-et kellett várni,a következő exponálásig,ez a probléma egy gyorsabb kártyával azonnal megoldódott.
Remélem sikerült egy kis segítséget nyújtani az ezutáni kártyavásárláshoz.
#1949582012-08-31 22:39:44 Válasz a #194951. hsz-ra
Kónyu!
Egyszerű a válasz, ezen nem kell sokat gondolkodni!
Ha lett volna, akkor egy másik kártyám, akkor nem egy kártyára fotóztam volna mind az 1200 képet, hanem mondjuk csak a felét. Így talán elkerülhettem volna azt, hogy mind az 1200 db kép elszáll és kevesebbet kellett volna vissza állíttatnom! Ennyire egyszerű!