Csutek, én rendes ecettel nem szeretem, szerintem nem passzol hozzá ízben, a barna színû balzsam ecetet meg szeretem jócskán beledönteni a különbözõ vegyes salátákba, amikbe fõleg a három színû kaliforniai paprikákból aprítok....szóval én az elsõ paraszt saláta receptemet citromlével olvastam, és azóta is így készítem, mert finom. Fõleg, ha már rajta vannak a feta sajt kockák a tetején (nem keverem össze sosem, mert akkor olyan trutyis lesz), ha a fetára is rámegy a citromlé, igazán kellemes íze lesz - de az én konyhai fortélyaim nem mérvadók az áltagembernek, mert nálam finnyásabb, válogatósabb, szélsõséges szokásokkal bíró köztetek biztos nincs
"Rendes" ecetet nem használok. Nekem leginkább a balzsamecet jön be, ha nincs akkor sima borecetet használok.
A görög salit mindig összekeverem, mert nagyon szeretem, amikor enged egy kis levet. Abban benne van a zöldségek és a feta íze is. Hmm!
Én is akkor szeretem leginkább,amikor már levet eresztett,vagyis jó trugyis.Általában szeretem a trutyis dolgokat,például a muszakát is jó szaftosan.
Zsulinak üzenem,hogy nagyon jó muszaka fûszerkeveréket is lehet kapni,mi tavaly Krétáról hoztunk,nagyon bevált.
Jujj, én a szaftos, szószos dolgokkal elég finnyás vagyok, ha nem igazán ízlik az a szaft, akkor azt sem eszem meg, ami benne úszik...dehát mások vagyunk
Hát szégyen, nem szégyen én nem tudom követni ezt a sok fûszernövényt és az ecetfajtákat. Mi az olivaolajon kívül nem teszünk mást a salátára, de a citromleves változatot azért kipróbálom.
Nagyon irígyellek benneteket azért a magabiztosságért ahogy a fûszerek között kiigazodtok, bevallom az én Zeusom végett hatalmas készletekkel rendelkezünk mi is, de nem mindrõl tudom mire is jó. Nyílván rendszerint nem is hoz lázba a dolog, ezért is van mindez.
Éppen most hallgatom a P.TV-ben, hogy pulykát készítenek valami 32 féle fûszerrel. Na ez már nekem sok.
Egyébként éppen görög ételt fõznek gondolom, mert azt mondja a fickó, hogy a petrezyelyemnek kinn G.országban éppen olyan íze van mint itthon a zellerzöldnek, így itt ezt használja.
Másik info: kinn több mint 300 féle sajt van. Mindennapi eledel: kenyér, sajt, olivabogyó.
Mármint a TV szerint.
A párom mindig azt mondja, ha kinyitja a szekrény fõszeres részét "Ez egy örület, mindjárt kizuhan minden a fejedre, mert úgy tele van...minek ennyi fûszer,a felét sem használod....mikor még egyedül laktam, csak három fõszerem volt, mégis elég volt"
Mindg bizonygatnom kell neki, hogy igeni minden használom, csak van amelyiket ritkábban. De Rebeka, én sem ismertem ki magam, hanem egyszerûen csk megvettem, aminek szimpi, szépen csengõ neve volt (vagy jó illata) és kipróbálgattam, aztán volt, ami bejött, volt ami nem - de ez utóbbiakból is muszáj néha beletenni bizonyos kajákba. Pl. van por alakúra õrölt rozmaringon, annak még a szgát sem bírom, mert nagyon erélyes, de pl. a saját készítésõ pizzalapba beletartozik. A kakukkfõ sema kedvencem, szagolni szeretem, de a kajában nem szeretem az ízét.........
Tipikus pasi ! Az enyém ki se nyitja azt a szekrényt. Csak néha, persze olyankor se találja azt amit keres. Én szeretek fõzni, fûszereket is rendszeresen hozunk Görögországból. Sokkal jobb minõségûek mint az itthon kaphatók. De nálunk õ az aki rábeszél egy-egy új fajta fûszer megvételére. S legtöbbször be is válik a választása.
Kyra, az én párom fõz, ha kell, és nem is rosszul. De ha én fõzök és itthon van, akkor neki jut az "asszisztensi" szerep (hagymavágás, krumplihámozás...) de nem morog sosem.
Érdekes, a fûszerek rendben tartása az én gondom. Az én Zeusom csak veszi õket állandóan, ha elsõre nem találja meg azonnal vesz egy csomagot. Így volt, hogy több félcsomag vigyorgott a dobozban rám.
Amikor besokaltam vettem egy rakás üveg fûszertartót ama svéd áruházban, felcimkéztem õket szépen és kiraktam a pultra a kedves szeme elé. Na azóta jobb a helyzet.
De elgondolkodtam azon, hogy kinntrõl hoztok jobb minõségû fûszereket. Azt gondolom az idén mi is kipróbáljuk a dolgot, csak ha bevállnak két évre valót kell hozni, mert jövõre ha törik, ha szakad építkezni kell.
A boltban szoktátok õket vásárolni, csomagolva mint itthon?
• Ouzo (Görögország)
Görög italspecialitás, ánizsos ízû likõr. Az ouzo immár 200 éves múltra visszatekintõ italkategória. Vezetõ márkája világszerte az Ouzo 12, amely sajátos, nevét onnan kapta, hogy mindig a 12-es számú hordóban tárolták a legkiválóbb ouzót, tehát a neve az egyedi minõséget fémjelzi. Az Ouzo 12 természetes alapanyagokból készül - természetes fermentációval nyert alkohol, illetve több mint tízféle gyógynövény és fûszer keveréke. Különlegességét az adja, hogy ezt a keveréket kétszer párolják le, így egy kivételesen jó minõségû, tiszta párlatot kapnak. Az Ouzo 12 Görögország nemzeti itala. Fõként jéggel vagy vízzel, esetenként tisztán fogyasztják, azonban koktélként is kitûnõ. Alkoholtartalma 38-50%. Ha vizet adnak hozzá, opálossá, tejszerûvé válik az ánizsolajtól.