Nézegetem én is az irodák ajánlatait és kicsit nekem is vannak negatív érzéseim.
Spórolnak az irodák ahol tudnak. Ez jön le.
Neckermann: drága kategória, de mivel van friss prospektus, be is szereztem. Árlista nincs, csak interneten és az irodában lehet érdeklődni. A legolcsóbb ár van feltüntetve a színes prosiban: X ft-tól és ennyi.
Aeolus: Írják a prosiban is, hogy kevesebb a szállás a prosiban, mert inkább az internetre szeretnének ők is fókuszálni. Legalább nekik van újdonság: Toló és hosszú turnus
Parga - ami nagyon nagy kedvence sokunknak - szállások sajna még mindíg jó messzire vannak a központtól. Jó hogy a Valtos közel van, de hát a központba azért igen hosszú az út. Aki már volt tudja, hogy gyalog kicsit meredek bármerre is megy az ember. Idősebbeknek és kis gyerekeseknek nem igazán ajánlanám. Ez szuverén véleményem. Parga nekem nagy kedvencem. Csodálatos kis település. Amikor még én voltam, volt pár központhoz közeli apartman (200-300-400m). Gondolom már nem a magyar pénztárcákhoz értékesítik a tulajok...
Apollon Travel (nekem még mindíg ők a kedvencek)
Mivel még mindíg nincs charter (ahogy látni a prosi alapján) így jó drága lesz az utazás pár helyre. Santorinin amúgy - szerintem - nagyon megemelkedtek a szállás árak. Álmom hogy eljussak oda (utó nászútra), de egyenlőre ez - ilyen árak láttán - álomálom.
Parálián is kevesebb apartman van, Nea Vrasna egy apartmannal fut (Villa Paradise), de az olyan drága hogy... igaz azt írják, hogy sokkal jobb ( ami volt tavaly, olvastam hogy elég lepukkant, csótányos volt) és a parton van, de hát ilyen áron szállodába is mehet az ember más településen ellátással. Stavros még mindíg egy apartman.
Valahogy úgy tűnik hogy teljesen ki akarnak szállni a Stavros, Vrasna, Aspravolta részről. Nekem ez fáj, mert nagyon szuper környék. Nekem ez a rész olyan igazi "görög feeling". Persze ehhez robogóra kell pattanni vagy autó kell és irány Ouranoupoli. Útközben cikk-cakkban is kell haladni és gyönyörű helyekre jut el az ember. Ez egy kicsit Off volt, bocsi
Több irodával tényleg nehéz vidékről utazni, így kizárásos alapon utaznak olyanokkal akik be mennek értük: Grand Tours, IBUSZ. Igaz az Ibusz tavaly már több helyre csak havonta 1-2 alkalommal ment be: pl.: Eger. Valahogy kezdenek nem utas barátokká válni az irodák, szerintem...
Kicsit hosszú lettem, de valahogy ez már kikívánkozott
Míg el nem felejtem: már az utazási kiállításra se nagyon mennek ki az irodák. Aeolus már két éve nem volt (ha jól emlékszem), Theo Tours se volt tavaly. A Holiday Lines is azt írta az egyik közösségi oldalon, hogy nem biztos hogy mennek 2013-ban a kiállításra és a prosi sem biztos, lehet hogy csak interneten és személyesen lehet érdeklődni.
Nekem nagyon hiányoznak a szuper prospektusok. Már a megjelenéstől lehet hangolódni, álmodozni és új helyeket felfedezni.
Kimaradt a fenti "rövid" írásomból: Nekem valahogy az sem érthető, hogy miért nem jön elő egyik iroda sem valami teljesen új hellyel. A Chalkidikin is van pár hely ami jó volt és teljesen eltűntek a süllyesztőben. Közép Görögországban nem tudom elhinni hogy ennyire nincs igény az Evia környékére.
Görögország olyan nagy, hogy a szárazföldön - szerintem - sok hely lehetne még célpont busszal. Pár sziget is mehetne busz-komp. Így hirtelen Skiathos szigete jut eszembe elsőre (ami talán a legközelebb van), de biztos van még több is.
Ahogy olvasom az Apollonnál már most alig vannak helyek. Miért nem lehet új szállásokat befoglalni+ buszt? Igény van rá. Nem? Csak csökken a szállás kínálat mindenhol.
Ez csak úgy kikívánkozott mert már rég foglalkoztat a dolog. Ha nyerek a lottón indul az új iroda és pár új úticél Szorítsatok hogy összejöjjön
Köszi, hogy elolvastatok Érdekelne a véleményetek. Hátha valahol meghallanak minket akik már nagyon megfertőződtünk eme csodás országtól.
#1974872013-01-12 17:05:22 Válasz a #197486. hsz-ra
azért nincsenek új desztinációk, mert a magyarok többségének elég az, ami van. a legtöbb utazónak legyen egy part és ennyi, maga az ország kevésbé érdekli. a lényeg, h lemenjenek 'görögbe'... az olyan helyek, mint evia, melyek nem annyira egyszerűen kiismerhetőek, felfedezhetőek, nem vonzanának annyi magyart, amiért érdemes lenne oda utakat indítani (na és mindazt, ami azzal jár: szállások felkutatása, üzleti partnerek megtalálása, stb.)
Ez az egyik ok. A másik, h mindehhez energia is kéne, abban meg honi irodáink többsége nem bővelkedik. Magyarul, lusták, na.
A harmadik, hogy vannak drága szigetek, melyekre megint csak nehéz lenne elegendő számú magyart összeverbuválni: skiathos pl. ilyen. nem lenne meg parga, meg paralia és társai árában, méghozzá nagyon nem.
Persze nincs rá szabály, h az embernek követnie kell az agencyk szűkös és drága kínálatát, olvasgatnia az apróbetűs részeket, h kiderüljön a végső ár. görögország nem a világ túlsófele, és nem is egy veszélyzónája a világnak, finoman szólva sem. csodaszép helyből, szállásokból, és mindenféle feszilitikből rendkívül széles a kinálat, közel van a kifogyhatatlanhoz. A repülőjegy vásárlásához sem kell egyetemet végezni. Akinek nem elég amit az irodák adnak, hajrá, nézzem maga utána, és menjen pontosan oda ahova szeretne, ami érdekli. a szervezés hosszabb idő ugyan, de az ár alacsonyabb, az élmény pedig nagyobb lesz.
azért nincsenek új desztinációk, mert ... a lényeg, h lemenjenek 'görögbe'
Egyébként a hosszas eszmefuttatáshoz (szigorúan szubjektív vélemény a fórumok alapján):
- sokan már pl. Tolóig sem szívesen buszoznak, mert messze van.
- Komppal sem egyszerű összekötni, mert amikor az iroda katalógust állít össze, csak az előző évi kompmenetrend lehet irányadó...
- Skiathos éppen nem az a sziget, ahol lesz olyan olcsó apartman, ami a sovánka pénztárcának megfelelő, de azért hozza az "elvárt" színvonalat.
- A gyűjtőjáratosdi nyilván jóleső annak, aki nem a Bp-Szeged vonalon lakik, de milyen rossz pl. annak a kecskemétinek, aki netán a logisztikai bakik, vagy forgalmi fennakadások miatt már délben elindul otthonról, de a várakozás miatt mondjuk csak 5-kor jut ki a határon... (Mellesleg a repülőkhöz sem szerveznek ilyeneket. )
- Az Apollonnál csak bizonyos helyekre nincs charter, és ha a first minute árakat nézzük elő-/utószezonra, azért nem halálos pl. Santorini.
- Pargán az is lehet, hogy sokan szeretnek nyugis helyen lakni (aki meg nem, nyilván választ másik irodát/szállást).
- Ha meg nem kínál számunkra megfelelő utat egy iroda sem, akkor lehet nézelődni önállóan vagy más országokban, hiszen mindenki elvárásának úgysem lehet megfelelni.
A hosszú évek óta talpon lévő irodák mégiscsak jól csinálnak valamit - értsd: megfelelően lőtték be a kereslet-kínálatot -, még akkor is, ha esetleg nekünk nem tetszik.
(Engem inkább a reptéri illeték kérdése mosolyogtat meg mindig. )
Jó készülődést mindenkinek!
#1974982013-01-13 09:10:43 Válasz a #197490. hsz-ra
Ezt a reptéri illetéket meg a kerozin pótdíjat akkor is fizetni kell ha egyénileg foglal repülőjegyet az ember? És ha igen, akkor is annyit, mint amit az iroda ír?
Ezt a reptéri illetéket meg a kerozin pótdíjat akkor is fizetni kell ha egyénileg foglal repülőjegyet az ember? És ha igen, akkor is annyit, mint amit az iroda ír?
Szerinted?
Fizetsz, persze, csak nem biztos, hogy ennyit. Ne felejtsük el, amikor -Athén kivételével- illetékmentesek voltak a görög repterek, az utazási irodák többnyire ugyanúgy fizettették az illetéket. Az meg a vicc netovábbja, hogy mire fizeted a kerozinpótdíjat? Honnan tudja, hogy a légitársaságtól kapott árajánlathoz mérten mekkora emelkedés lesz, amit rád kell hárítania?
Egyébként sokszor sok helyre nem olcsóbb a charter, csak kényelmesebb annak, aki Bp-ről utazik.
Engem érdekelne (csak kíváncsiságtól vezérelve), ha valaki foglal az Apollonnál menetrendszerinti, athéni átszállásos jegyet, annak mit mondanak egyrészt jegyárra? Másrészt sok sikert Athénban?
Az Apollonnál ... azért nem halálos pl. Santorini.
Bocsánat, helyesbítem magamat, nem Santorini, hanem Kréta.
És repülős utakban az Aeolusnál érhető el nagyon jó ár, ha az ember tudja "halmozni" a kedvezményeket (előfoglalás, törzsutas...stb).
#1975012013-01-13 10:34:15 Válasz a #197499. hsz-ra
Tehát akkor az illeték mértéke a reptértől függ? Bocs ha hülyeséget kérdezek ,de én még nem utaztam repülővel, csak fórumokon olvasni olyat ,hogy tényleg fillérekért repülőznek (nem feltétlen Görögországba)
#1975062013-01-13 12:23:14 Válasz a #197483. hsz-ra
Krisztácska!
Sok mindenben egyet értek veled. Nekem Chalkidiki pl. egyik kedvenc tájaim egyikre.
Bocs, nem jegyeztem meg, ki írt olyasmit, hogy a "magyarnak mindegy hová, csak lemenjen görögbe". Nekem pl. nem mindegy, de árban elérhető helyek közül nincs nagy választék. Számomra pl. az is érthetetlen, hogy miért nem mennek irodák (nálam az Aeolus nem az, így ő hiába is megy, ha még megy) a Chalkidikin Kassandrára? Egymást érik a jobbnál jobb nyaralóhelyek, színesíthetné az is a kínálatot, távolságban is elérhető.
Azzal sem tudok teljesen egyet érteni, hogy egyénileg olcsóbb szállást foglalni. Én már nagyon sokszor keresgéltem a neten kiadó apartmanokat, és egyrészt elég kevés, aki már ott is feltünteti az árakat, ha pedig megkérdezem, akkor 10-ből kettő, ha válaszol. Nem beszélve arról, hogy az olyanok, mint mi, hogy se autóval, se jogsival nem rendelkezünk, kötve vagyunk az irodák úticéljaihoz, még akkor is, ha egyénileg foglalunk szállást. Az kétségtelen, hogy amikor egyénileg foglatunk (mert néhányszor sikerült már elérhető áron), lényegesen színvonalasabb szobákban lakhattunk.
#1975072013-01-13 13:02:54 Válasz a #197506. hsz-ra
Általában akkor olcsóbb egyénileg ha legalább 4 fő megy autóval, mert egy jó dizel kocsival szinte az ár töredéke az útköltség a buszhoz képest, és még kint se kell autót/motort bérelni.
...Az kétségtelen, hogy amikor egyénileg foglatunk (mert néhányszor sikerült már elérhető áron), lényegesen színvonalasabb szobákban lakhattunk.
Kb. ez a dolog lényege. Mi csak egyénileg foglalunk ősidők (internet előtti idők) óta, igaz (mostanában már) csak autóval utazunk. A rutin ellenére legtöbbször sok munka és kitartás (meg rengeteg üresjárat) kell a megfelelő szállás megtalálásához, de az alapállás az, hogy nekem megfelelő szállás márpedig van, csak én vagyok a béna, hogy nem találom! Az egy kicsit furcsa alapállás (tipikusan a fordítva ülünk a lovon esete), hogy kitalálom, hova mennék, aztán szidom az irodákat, hogy oda nem szerveznek utat.
Engem érdekelne (csak kíváncsiságtól vezérelve), ha valaki foglal az Apollonnál menetrendszerinti, athéni átszállásos jegyet, annak mit mondanak egyrészt jegyárra? Másrészt sok sikert Athénban?
Sok sikert Athénban? Ezt az athéni átszállásra érted? Mert az tényleg húzós: nem valami logikusan sikerült kialakítani ennek a menetét, vagy mi elnéztünk valamit, szóval elég fejetlenség van...
(pedig nagyobb és komplexebb reptereken is emgfordulunk már )
#1975212013-01-13 15:19:06 Válasz a #197508. hsz-ra
Látod, h.apci ez az egyik különbség: autóval utaztok. Én hiába találom ki, hogy hova megyek, ha arra nem megy busza irodának, akkor nem tudok ott foglalni. Pedig hidd el, lennének ötleteim. Ha pl. a Kassandrára akarok menni - ha már azzal példálóztam az előző hozzászólásomban -, akkor el kéne jutnom legalább Moudania-ba, ahonnan indulnak a Ktel buszok. De mivel az irodák arra nem járnak - jó esetben érintenek egy benzinkutat Moudaniá-nál - nem jutok tovább. De ha valami csoda folytán ott lennék a buszállomáson, akkor sem nyertem sokat, mert - ahogy évek óta tapasztaljuk, legalábbis a Chalkidikin - egyre ritkítják a helyközi járatokat. Elnézve a menetrendeket, napi 2 busz, egy a reggeli, egy az esti órákban. Így azért nehéz.
Így maradnak az irodák által kínált nyaralóhelyek. Amíg az irodák meg sem próbálják az új uticélok bevezetését, addig nem tudhatják, hogy mennének-e oda az utasok. Pár évente behoznak egy-egy újat, aztán szépen lassan ott is leépítik a lehetőségeket (Apollonnál mondjuk Toroni, ahol kezdetben 4 apartman közül lehetett választani, idén már csak 1, és az is aránytalanul magas áron).