Köszönjük Zeus az információt. Érdekes, hogy a hordó miatt kapta a 12-es számot Most, hogy írtál az Ouzoról szívesen megkóstolnék egy 50%-os alkoholtartalmút is. Eddig még nem volt szerencsém hozzá
Lányok ne vegyétek sértésnek!
A fõzési tudományáról csak annyit, hogy a legjobb szakácsok, séfek a férfiak.
zeus
A legjobb szakácsok a háttérben maradnak. Mert egyszerre több állásban dolgoznak(takarítónõk, gyermeknevelõk, beszerzõk, ügyintézõk=feleségek). Míg az úgynevezett "legjobbak" csak egy feladatra koncentrálnak. Igy könnyû a legjobb séfek-nek lenni. Félreértés ne essék kedves Zeus ,nagyra becsülöm a Benke Lacibácsihoz hasonló mesterszakácsokat . De ha egyszerre több feladatot kellene nektek a teremtés koronájának megoldani akkor csúfos kudarcot vallanátok!
Én igen, kimérõs fûszert még nem vettem Görögországban. Nem is nagyon találkoztam ilyennel. De Korfun és Rodoszon is rengeteg helyen árulták a csomagos fûszereket. Ha idén eljutunk én is alaposan feltöltöm a készleteimet.
Szerintem a nõkben nincs elég elszántság ahhoz, hogy versenyeken induljanak. Ráadásul, ahogy Kyra írja, egyéb elfoglaltságaik is vannak az átlag házasságokban, ami általában kitesz egy második mûszakot.
Az Ouzo 12 az mennyei
ezelõtt 3 évvel még sosem ittam ilyen finom aromájú, izletes és egyben ütös italt
hozzá képes a hazai pálesz kutyafüle . én már ittam kinn igazi hazai 50%ost és annál jobb nincs
ez cipura is rémlik hogy hallotam már
sõt lehet ittam is
ki tudja , nem emlékszem mi mindent kóstoltam meg már
jah és még az urzusz . lehet nem így kell leirni de igy ejtik
nah nekem az is nagyon fincsi volt
egy ouzo egy urzusz igy ment kb.
Nos az én baklavám a következõképpen készült tegnap.
Mivel elég nagy a tepsim, az adag is nagyobb a kelleténél:
2 csomag réteslap, fél kg darált dió vagy mandula, 30 dkg méz, 1-1,5 dl víz, 15-20 dkg olvasztott vaj, fahéj.
A tepsi aljára terítek két réteslapot, mindegyiket megvajazom. Megszórom a fahéjas dióval vagy mandulával, megint egy vajazott réteslap és újra a töltelék. Addig folytatom, amíg a hozzávalók elfogynak, de réteslap legyen a tetején minimum 2 lap. Kockára vagy rombusz alakúra vágom és beteszem a sütõbe 180 fokra. Addig sütöm, amig szép aranybarna színe lesz.
A mézet a kicsi vízzel felforralom és még forrón a meleg sütire öntöm, hogy mindenhol érje. Aztán hagyom a tepsiben kihülni és már fogyasztható is.
Szerintem a legegyszerûbb sütemény, nem kell vele pepecselni, csak összedobálni.
Idõnként szoktam beletenni egy pici õrölt szegfûszeget. Láttam már úgy elkészítve, hogy minden darabba beleszúrtak egy egész szegfûszeget és úgy sütötték meg.
Legközelebb próbáld ki úgy is, hogy keversz a dió/mandula közé egy kávéskanálnyi vagy teáskanálnyi õrölt kardamomi magot (bár már régen vettem, a Herbáriákban talán még ma is lehet kapni; ki kell hámozni a kis fekete bogyócskákat a maghéjból, és kávédarálóban le lehet darálni. Nagyon erõs szúrós szaga van, óvatosan szabad csak beleszagolni). Kávéba is lehet tenni belõle egy késhegynyit, érdekes, friss ízt ad neki.
A kardamomt rendszeresen használom. A a családomat látogatom Pesten, akkor mindig letámadom a Nagycsarnok alagsorát. Ott mindenféle fûszert be lehet szerezni nagymennyiségben és olcsón.
Nem tudom, hogy honnan, de a húgom vett már kardamom teát is.
Nagyon érdekes fûszer, amit fõleg húsokhoz használtam eddig. Legközelebb kipróbálom a baklavában is.
Köszi!
Én többszöri rákérdeztem a pálesz nevére és a kiéjtésére a halász mindíg meg erõsítet a kiejtésbe.
lehet hogy én fonetikusan irtam le. A végére már nem tudom hányszor mondtam ki a pálasz nevét, de az biztos sikerûlt az ízét is megjegyezni . Az biztos másnapi napozás nem esett jól.
Azért most biztosan szívesebben napoznál másnaposan egy kiadós cipura parti után, mint itthon senyvedj ebben a "jó" idõben?
Nekem már hiányzik a Mithos és az ouzó koktél.