Ettől a kerozin-pótdíjtól a falra tudok mászni... általában diszkont társaságokkal utazom, de sem náluk, sem egyéb cégeknél nem találkozom olyan díjtételekkel hogy "kerozin-felár".
Szerény véleményem szerint egyébként egy Budapest-Thesszaloniki vonalon a fapados gép is megteszi, ugyanis olyan rövid az utazás, hogy bőven ki lehet bírni étel-ital nélkül, és az üléssorok közötti minimális hely sem olyan zsibbasztó. Talán egyes utastársak okozhatnak némi kellemetlenséget, de nekem még ez is belefért tavaly nyáron, amikor 3300 forintért jöttem haza
#1985122013-02-01 22:07:00 Válasz a #198491. hsz-ra
Persze, h nem talalod az illeteket meg a kerozin potdijat, ezek nincsenek.
Ami az utastarsakat illeti: a nyari nyaralojaratok kozonsege nagyban kulonbozik az egyeb jaratoketol. Vagyis elteres ebben van, nem a fapadossagtol tapasztalhattal mast.
Már elég rég foglalkoztat engem is ez a kérdés a pótdíjakkal kapcsolatban. A fóromokon csak azt olvasni, hogy ilyen nincs, ez csak az utazási irodás utasok átverése.
Valaki nem tud valami valós infót, hogy miért is van ez így? Összeültek a magyarországi utazási irodák fejei és megállapodtak, hogy nekünk ez milyen jó lesz: a "balga" utasokról jó pénzt tudunk lehúzni, minden repjegyhez számoljunk repülési illetéket + kerozin felárat?
Más országban is így van, vagy csak nálunk? Ha csak itt, akkor hogy lehetséges ez?
Talán ide téved valaki aki tudja a valós okokat...
#1985952013-02-04 01:49:58 Válasz a #198551. hsz-ra
Idetéved.
Az eu szabályozás ez: 1008/2008-as eu rendelet
Ez kimondja ezt:
„Lehetővé kell tenni a fogyasztók számára, hogy a különböző légitársaságok légi járataira vonatkozó árakat hatékonyan összehasonlíthassák. Ennek érdekében a fogyasztó által fizetendő, a Közösségből származó légi járatokra vonatkozó, az összes adó, illeték és pótdíj felszámításával kialakított teljes árat minden esetben fel kell tüntetni. […]”
valamint:
Az 1008/2008 rendelet „Tájékoztatás és megkülönböztetésmentesség” című 23. cikkének (1) bekezdése kimondja:
„A Szerződés hatálya alá tartozó tagállam területén található repülőtérről kiinduló légi járatok a nagyközönség számára rendelkezésre álló, felkínált vagy bármilyen formában – többek között az interneten – közzétett légi viteldíjaival és légi tarifáival együtt az azokra vonatkozó feltételeket is fel kell tüntetni. A megfizetendő végső árat mindenkor fel kell tüntetni, és annak magában kell foglalnia az alkalmazandó légi vitel‑ vagy légi tarifadíjat, valamint a közzététel idején elkerülhetetlen és előre látható valamennyi vonatkozó adót, díjat, felárat és illetéket.
Persze, ez értelmezhető úgy, h végül is leírják az összetevőket, nem tévesztenek meg. És mint látható, így is értelmezik. Ezzel a bajok a következők:
- nem írják le nyíltan és egyben a végösszeget pedig ezt mindenképpen kéne (sőt: gyakran apróbb betűsek ezek a tételek, amiből nehéz sztem mást feltételezni, mint, h megtéveszteni szeretnének)
- az összegek melyeket megjelölnek nem igazak, nem is lehetnek azok. ugyanis azok egyszeri, állandó tételek, melyeket az adott reptér határoz meg és a repcsi után (nem az utasok száma után) fizetendő. vagyis, minél több utas van egy gépen annál kisebb az egy főre eső díj (melyeket az agency-k egyáltalán nem követnek hanem mindenkitől uazt a sápot kérik)
- az áraikon nem érződik az, h külön kezelik e tételeket, hiszen rendre drágábbak a csárterek
- az irodák kivételével ezt a jogszabályt mindenki úgy követi, h mindenféle díjat és adót beépít az árba és ezt a vásárlás folyamata során jelzi is. Meg kell csak nézni a wizz air, a ryanair, vueling, easyjet stb. oldalait: max. az admindíj 1-2 ezer forintos költsége jön rá a mutatott összegre... (vagyis ez nem azon múlik, h ki és mit mond: egyszerűen mindenki számára látható, ellenőrizhető az általános helyzet)
- más országbeli irodák is rendre követik a szokásjogot (hirtelen a tui jut eszembe, mely komoly saját gépparkot is fenntart, mégsem kér külön illetéket és társait)
Összefoglalva... nem tudom, h miért teszik így nálunk. de azt gondolom oka lehet (ha magyarázata nem is), a saját jogaikkal sem tisztában lévő (és azokkal úgy igazán nem is foglalkozó), az irodákat mint a külföldre jutás egyetlen lehetséges módjaként kezelő és ezért azokat gyakran nem szolgáltatóként, hanem kvázi hatóságként 'tisztelő' fogyasztói magatartás is.
Bocsánat rollo de ha tisztában vagyok a jogaimmal és utazni is szeretnék ,de nem tudom elöre hogy mikor mehetek szabadságra csak az adott héten derül ki már nincs idöm leszervezni egyénileg a nyaralást .Bemegyek az utazási irodába megnézem mi az adott lehetöség befizetem és kézbe kapok mindent.Ez nem a hatóság iránti tiszteletböl teszem hanem csak azért mert igénybe veszem a szolgáltatást amit felkinálnak veszi-nem veszi alapon.Bocsánat ha off voltam:)
#1986422013-02-04 21:21:19 Válasz a #198639. hsz-ra
off
félreértesz.
nem azt írtam, h mindenki, aki agency-vel utazik azokra kivétel nélkül megáll a felvetésem. hanem azt írtam, h feltételezésem szerint sokakra igaz lehet és ez oka lehet annak, ami az eredeti kérdés volt.
akinek pedig nem inge, ne vegye magára egyáltalán, nem akartam megbántani senkit, de tényleg.
#1987852013-02-07 21:06:28 Válasz a #198512. hsz-ra
Nem azt mondom hogy "nem találom" hanem hogy "nem találkozom"
Ugyanis jómagam is tisztában vagyok vele hogy nem is érdemes keresni. A légitársaság megadja a jegyárat és azt tessék kifizetni, nincs felosztva hogy ebből mennyi a pilóta bére meg az amortizáció...
Az utastársakat illetően amúgy is peches vagyok: minden második utamon mögém ül a legokosabb, legműveltebb... amit én mélyen tisztelek és elismerek, csak maradna csendben, ha már halkan nem tudja önmaga értékeit ecsetelni
#1995492013-03-04 15:07:08 Válasz a #198551. hsz-ra
Szia,
azért számítgatják külön, mert
1- rejtett profit van ebben is. pl ők felszámolnak 25000ft-ot plusszban csak illetékre, ugyanakkor Athénba megvettem a menetrend szerinti járatra a jegyet 30k-ért oda-vissza
2- Hogy olcsóbb árakon reklámozhassák, így ültetve el az ember agyában a gondolatot, hogy ezt Te is megengedheted, csak 59.900 ft (hiába valójában esetleg 90k-t kell kifizetni. 90.000ért nem hangzik annyira csábítónak)
na de várj. ez nem azt jelenti, h a fapadosok átverősek, a normálok meg nem.
Nem is mondtam soha, csak engem zavar, hogy pl. sokat kell szöszögnöm a végső ár meglátásáért.
rollo írta:
az pedig éppen ezért félreértelmezés, h ha mindezeket megveszem, akkor is legyenek olcsóbbak, mert ők 'csak' fapadosak
Ezt én nem mondtam soha. Sőt, éppen én is szeretem, hogy van lehetőség időnként szinte gombokért utazni.
Én csak azt mondom, ha valaki úgy utazik (és nyaralni sokan úgy mennek), hogy szüksége van bármilyen okból feladott cuccra, ha fontos, hogy biztosítva legyen a csatlakozása késés esetén, akkor nem mindig jobb árban a fapados (bocs, low cost )- akár árban, akár csatlakozás szempontjából.
rollo írta:
a nyári, görög desztinációkat meg végképp nem szabad fapadosként kezelni, ezekre-sajnos-egész más üzletpolitika van, mint az egész évben üzemelő járatokra. példának okáért, azokra nem repülnek rá az utazási irodák, h utána hazug illetékekkel meg kerozin pótdíjakkal varázsolják el a mit sem tudó nagyérdeműt...)
Látod, ez is egy érdekes kérdés. Pl. egy Bp-Rodosz "low cost" könnyen lehet drágább a bőrönddel utazónak, mint egy nem low cost. Tény viszont, hogy nem kell átszállni, és ezt sokan preferálják (akár idő, akár kényelem, akár nyelvtudás hiánya miatt).
Tudod, mire vagyok nagyon kíváncsi, de még sajna senki ilyen nem jelentkezett? Az Apollon visz idén pár utat menetrend szerinti Aegean járatokkal, átszállással, és tökre érdekelne, milyen jegyárat kapnak az utasok. (Na meg hogy simán csak útjukra bocsátják őket? )
#1998472013-03-10 12:36:25 Válasz a #199844. hsz-ra
ponti, te aztán rendet csapsz itt a topikok között! (igen helyesen egyébként, félre ne érts!)
nem mindig jobbak nyári desztinációknál a fapadosak (vagyis ugye low-cost-ok ), de azért az esetek túlnyomó többségében bizony azok.
esetek alatt pedig az elmúlt éveket értem: mégiscsak megjártuk lefkadát (vagyis repülőtérileg patrast), átszállással 23-ból, ketten, tavaly nyárelőn, ródost pedig telibe júliusban, a főszezonban 37-ből. ha ezekhez csomagot is hozzáadsz, akkor sincs az aegean/olympic a kanyarban sem, akár a legnagyobb akciójával sem.
ám idén egyelőre más a helyzet, mert a wizz, nem csak ezeken az útvonalakon, brutálisan túláraz; ráadásul bevezette ezt a nevetséges kis kézit, amiben a legundorítóbb az, h eladják úgy, h az az utasnak jó...
ezért én (miközben bízom abban, h tényleg túláraz a wizz, és így nyakukon marad jópár jegy, amit kitáraznak majd májusban:D), erősen nézegetem a ryanair-t, mely átszállással igen sok görög desztinációt repül, számosat nem rossz árakon-na és igen, természetesen az aegean-t is.
(erre az apollonos mókára én is kiváncsi leszek! érdekelne, h mennyiért vesztegetik ezeket a jegyeket, na és kandi kamerával azért felvenném pl. a mit csinál a csoport athénban a reptéren-részt. bár biztos lesz majd erre egy idvez, h terelgesse az állományt. )
Naná, hogy rendet csapok, én utálom, ha valamit adott témáról keresnék, aztán tök mással van tele a topic, mert a fórumozók már rég elkanyarodtak a témától.
Így van, így van, igazad van, pl. ryan-es, wizz-es átszállás sokszor verhetetlen árban alaphelyzetben, de eddig az én "elvárásaimhoz" hosszabb út kapcsán sosem jött be olyan ajánlat, ami miatt őket akartam volna választani. (Meg ne felejtsük el azt sem, hogy azok többsége, akik maguktól nem zongoráznak végig ilyen lehetőségeket, amikor kitalálják, hová utaznának - szóval azok elég kis eséllyel fognak elutazni mondjuk egy bergamoi (vagy bármilyen) átszállással.
(Hű, most csak kíváncsiságból ránéztem az Apollon prospektusra. Pl. júni. 22-re van Athénban átszállós Santorinijük. A bp-i géphez csak másnap hajnalban van aegean/olympic csatlakozás. Vajon ott éjszakáznak a reptéren? Vagy más légitársasággal mennek Athénból? Lehet, ha egyszer lesz rá időm, betérek megkérdezni, mert tényleg érdekel a dolog. )
#1998602013-03-10 19:02:07 Válasz a #199848. hsz-ra
Sziasztok!
Az en tapasztalatom, hogy fapados vagy normal-e????
Tavaly Eindhoven-Budapest-Theszaloniki retur jegy a Wizzairnal nagymeretu kezipogyasszal odafele 1 nap varakozassal, irodaban megveve julius vegen szeptember elejere 244 euro.Az idei arat dragalltam, az indulasi-erkezesi ido is kisse kiverte a biztositekot nalam.
Iden Amsterdam-Becs-Theszaloniki retur jegy normal pogyasszal, a gepen ellatassal, becsi 50 perces varakozassal mind2 iranyba, 240 euro.Az is igaz, hogy 1 honappal ezelott vettem es neten utalassal fizettem.Radasul erkezes Szalonikibe 12.30kor es nem este 20.30-kor, vissza pedig 13.25kor indul es 17 orakor van Amsterdamba.