#1991872013-02-23 17:31:31 Válasz a #199181. hsz-ra
Igen, lesz átkelőhely Ásotthalmon. 07.00 - 19.00 -ig lesz nyitva.
A magyar oldalon kész az út, a szerb oldalon kb 50 méteren még murva van.
46.142734,19.844999 lesz a pontos helye.
Én már két éve, a megnyitása óta a Macedón- Görög határ előtti Rt-kútnál tankolok jövet-menet és sohasem volt problémám a kártyás fizetéssel. Ha valakinek a tankja kibírja odáig, merem javasolni. A szerb-mac határ után is nyitott egy Lukoil kút, pár kilométerrel az Rt-kút után.
#1992652013-02-26 01:18:28 Válasz a #199177. hsz-ra
kvu
Hihetetlen csak egy oldalt kellett volna vissza olvasnod, bár még olvasnod sem kellett volna, mert képet is linkeltem, de pár lapppal előrébb még több véleményt olvashattál volna.
titi68
Idézet:
Az SRB-MAC határ macedón oldalán én nem szívesen állnék meg
Már évek óta ott váltok pénzt soha semmi probléma nem volt, szerintem csak akkor javasolj ilyet ha volt vele (rossz) tapasztalatod
Az SRB-MAC határ macedón oldalán én nem szívesen állnék meg
Már évek óta ott váltok pénzt soha semmi probléma nem volt, szerintem csak akkor javasolj ilyet ha volt vele (rossz) tapasztalatod
Bocs, mit is javasoltam???
Kijelentettem, hogy ÉN! nem szívesen állnék meg. Nem javasoltam ezzel semmit, csak elmondtam a véleményem, és ezt tartom most is! Szintén nem szívesen állok meg Macedóniában pihenni, WC-t használni a fizetőkapuknál, és a kis benzinkutaknál, pedig nincs túl sok rossz tapasztalatom. Csak nem tetszik a kéregetők, a szemét és a kocsiból LÁTSZÓ állapotok és 2-3 korábbi tapasztalat miatt.
Hozzáteszem, hogy mi általában reggel 7-9 között szoktunk odaérni, tehát nem a nappali állapotokról beszélek!
Javasolni a kártyás fizetést javasoltam, és konkrét benzinkutat, ezek viszont kipróbált tapasztalataim!
Szintén nem szívesen állok meg Macedóniában pihenni, WC-t használni a fizetőkapuknál, és a kis benzinkutaknál, pedig nincs túl sok rossz tapasztalatom. Csak nem tetszik a kéregetők, a szemét és a kocsiból LÁTSZÓ állapotok és 2-3 korábbi tapasztalat miatt.
Abszolút egyetértek, a minimálisan szükséges megállásokhoz képest minden plusz megállás potenciális veszélyforrás Macedóniában
Nekem is van bőven rossz tapasztalatom, útban oda-vissza Görögországba még csak Macedóniában húztak le.
Volt hogy rendőr húzott le, merthogy átléptem a záróvonalat (persze, hogy átléptem B+, mert 500 méter hosszon záróvonal volt, a maci paraszt meg a szamaras kordéval ment az európai főúton, persze mindenki a átlépte a záróvonalat kikerülés közben, csak éppen akkor én voltam egyedül külföldi autóval).
Volt hogy a kéregetők úgy körbevették az autót, hogy csak 2-3 eurónyi apró szétosztogatásával szabadultunk, volt hogy a pályakapunál kétszer kellett fizetnem, mert egyszerűen nem engedtek tovább.
Azt már nem is mondom lehúzásnak, pedig előfordul sokszor, hogy nem működő kártyaleolvasóra hivatkozva euróban fizettetnek a kútnál, vagy azt, hogy okoskodnak azokkal, akiknek nincs balesetbiztosításuk.
Nekik mi vagyunk a gazdag külföldiek, akiket minden módon meg kell fejni
#1994202013-02-28 23:58:23 Válasz a #199411. hsz-ra
Na végre ezek már konkrét tapasztalatok nemcsak "én nem állnék meg"
nekem ezzel szemben nem volt gondom Macedóniában fizettem kártyával kúton meg (utóbb) készpénzzel is, csak dénárral mert egyébként eurónál vastagon fog a ceruza náluk, de előre megmondják hogyha kérdezed, hogy eurónál hogyan számolnak.
Ezzel szemben három éve Szerbiában próbált meg lehúzni egy kutas és a kéregetőkkel is csak Szabadkán és Belgrádban volt gondom.
Egyébként meg a görög határnál levő Mac kúton nagy forgalmat, bonyolítanak állt a sor (legalábbis tavaly még így volt) van vagy nyolc kútfej kb. ugyanannyi kutas és régi ÁFOR-os módon zsebbe kellett fizetni itt lehet kavarodás ha valaki kártyával fizet, itt szerintem célszerű cash-el (dénár) fizetni, ha marad belőle jövőre úgyis görögbe megyünk és akkor megint szükség lesz dénárra (nekünk nem maradt mindet eltankoltam) így soha nem volt gond.
Próbáltam úgy kiszámolni a tankolást, hogy Macedóniába üres tankkal érkezzünk és telivel távozzunk, visszafelé szintúgy igaz Dieselnél még nagyobb az ár különbség mint benzinesnél.
Az autópálya kapuknál én mindig dénárral fizettem (Szekeres István féle útvonalterv tanácsait megfogadva)
Rendőr is csak Belgrád bevezetőn próbált megbüntetni 8év alatt még Macedóniában még egyszer sem.
Ez megint tipikus esete annak, hogy nem lehet sablonokban gondolkodni. Nekünk semmi gondunk nem volt Macedóniában, (2010-ben) ott aludtunk (Popova Kula vendégház) és ott is tankoltunk a közeli kútnál és bankkártyával is tudtunk fizetni. Az SMS szolgáltatás is rendben igazolta a levont összeget. A kapuknál is rendben volt minden. Ellenben a szerb részen párszor eljátszották, hogy nem működik a "telekomunikacija". De érdekes módon, amikor mondtuk, hogy €-val nem vagyunk hajlandóak fizetni, jó lett A többi benzinkútnál pedig korrektül ment minden...Ettől függetlenül, sem a szerb, sem a macedón részt nem mondanám veszélyesnek. Mert a szerb részen is volt több pozitív tapasztalatunk, pl. egy hídfelújításnál minket átengedtek a motorunkkal a rendőrök és az épp dolgozó munkások is segítettek ebben.
Sziasztok!
Remélem, hogy tud valaki az alábbiakra pontos információt adni:
Évek óta autóval járunk Görögországba. 2 felnőtt, 2 gyerek. (Család) Románia-Szerbia-Macedónia útvonalon.
Az idén velünk utazna -egy autóban- a gyerekek unokatestvére, aki 16 éves elmúlt. A szülei viszont busszal, utazási irodával mennek. A kérdésem az lenne, hogy az útlevelén kívül milyen igazolásra, vagy hivatalos nyomtatványra van szükség, hogy a határokon ne legyen gond a -nem családhoz tartozó- kiskorú kiutazásával? Kell-e közjegyző által hitelesíttetni? Elég kiállítani magyar és angol nyelveken vagy kell a tranzit országok nyelvén is?
Sajnos, sehol nem találok biztos infókat ezzel kapcsolatban. Ha van esetleg valakinek ilyen jellegű tapasztalata, a segítségét előre is köszönöm!
Jó tervezgetést és még jobb nyaralást kívánok mindenkinek!
#1994422013-03-01 16:14:06 Válasz a #199411. hsz-ra
Lehet, hogy félreérthetően írtam: Nincs úgy általában semmi bajom Macedóniával, a nagyobb benzinkutakkal, rendőrökkel, emberekkel!! Az utóbbi három évben én is ott tankoltam, kártyával, gond nélkül. Soha nem akartak átvágni, lehúzni, megbüntetni! (kivéve 1* régen a határőröket) A minimális rossz tapasztalatom a kis benzinkutak környékéről származik a higiénia és a kéregetők miatt!
Ami miatt azt írtam, hogy nem szívesen állnék meg pénzt váltani a határon, az attól van, hogy láttam ott egy csomó kéregetőt, mindenféle rossz arcú embert császkálni. Nem szívesen hagynám ott az autót a családdal, vagy a nélkül, míg én pénzt váltok, és nem szívesen mennék a kéregetők kiséretében pénzt váltani. Nem akarok senkit lebeszélni róla, ez csak egyszerűen az én hülyeségem! Hozzáteszem, hogy mi reggel szoktunk odaérni, nem éjszaka, mint sokan mások!
#1994432013-03-01 16:27:13 Válasz a #199434. hsz-ra
Az ég világon soha senki nem kért semmilyen papírt az útlevélen, vagy újabban a személyin kívül a gyerekekhez. Volt már velünk a feleségem kiskorú huga 14 évesen, visszük az előző kapcsolatából származó kislányát, először 3 évesen, akinek a vezetékneve egyikünkével sem egyezik. Egy 16 éves gyerek akár egyedül is utazhat.
Tavaly nyáron volt erről egy kis levelezgetés talán az "Utazás gyerekkel" topicban, próbálj meg rákeresni.
Lehet, hogy létezik erre valamilyen nyomtatvány, de eddig senki nem kért ilyet tőlünk.
Nem akarok senkit elrémíteni az utazástól, de jobb felkészülni arra, hogy az út során barbár, középkori fosztogató hordákkal fogtok találkozni és sehol nem vagytok biztonságban...
Na komolyra fordítva a szót...semmi különös nincs az úton, persze lehet, hogy nem megszokott számunkra a határon és a kapuknál lévő koldusok, de egyszerűen adsz nekik pár eurót, vagy nem foglalkozol velük.
Mi megálltunk kisebb kútnál is Macedóniában egy kis pihenőre, vettem is ásványvizet a kúton, euróval fizettem és nagyon olcsó volt. Nekem úgy tűnt mintha vissza mentem volna a 80-as évekbe, de semmi különös nem volt.
Mi is mikor először mentünk mindenféle rémtörténeteket hallottunk, de nem volt semmi különös, olyan volt mintha itthon utaztunk volna... Gondolj bele, Te szívesen megállnál itthon éjszaka egy kieső parkolóban aludni?
Igazából szerintem a kéregetők megjelenése,nem balkán specifikus probléma. Kimész a Tescoba és már is találkozhatsz sok kéregetővel akár a parkolóban akár a közbeeső úton. Sajnos ez probléma és (tisztelet a kivételnek) nagy részben csak a lehúzás és könnyű pénzszerzési lehetőség miatt próbálják megvezetni az embereket.
Nekem akkor lett elegem a kéregetőkből mikor egy nyaralás alatt már szinte szabad órám nem volt nélkülük.
Szegeden a Tesco parkolóban kezdődött,mikor papírra írt szöveggel jött,adtam neki pénzt.
Belgrádban a piros lámpánál nem törzsgyökeres szerb gyerekek jönnek ablakot takarítani,persze nem jó szándékból.
Szerbiában tankoltam,ablakot takarítottam a bogaraktól,megálltam inni,enni és jön a török tiszta ablakot tisztítani,mondom neki tiszta nem kell,de erőszakosan tisztítja,oké mondom nem kértem by,erre mutatja a gyerekeit stb. adok neki 50 centet (1 eurót kért előtte) és nagy flegmán elmegy. Oké jön Macedónia szinte minden kapunál kéregetők,mondhatnánk elhagytuk a szegény országokat,átértünk Görögországba. Odaérünk,lezuhanyzunk,lefekszünk kicsit aludni,majd este étterem és egy jó kis gyros,erre jön az a srác zenélni akinek két sarokkal arrébb adtam pénzt,mondom neki előbb adtam by,erre orom alá dugja a hegedűjét és erőszakosan nem akar elmenni,nagyon felbosszantott a dolog és azóta senkinek nem adok a kéregetők közül semmi pénzt. Aki szegény és gyerekeket mutogat ,kap szendvicset és ételt ennyi,a pénz nagy valószínűséggel azoknak megy aki kiküldte őket...
Tegnap lejöttünk körül nézni, mert sok mindent hallani, de jól jártunk. Jelenleg árnyékban 15 fok van és süt a nap.
Az útról csak annyit, hogy Demir Kapijánál javítják az alagutakat, ami szerintem pár hónapot igénybe vesz, más említeni való nincs.
Az autópályánál denárral lehetett fizetni, viszont a Kaliber által megadott épület valóban posta, szerintem lehet váltani is.