#2006072013-04-01 18:53:16 Válasz a #200601. hsz-ra
h.apci mostanság valamiféle topikrendőr szerepében tetszeleg, néhány topikba benéz, és ott gyorsan ledorongolja a szerinte rosszul viselkedőket Legutóbb tök véletlenül a Grand Tours Kefallonia fórumja alatti hellasz link nem az itteni Kefallonia topikba irányított, hanem a Paralia fórumra, ahol épp egy gyermeteg hsz-re válaszoltam, aki nehezményezte, hogy egyre kevesebb boltos beszél magyarul Paralián, és ez milyen zavaró!! Erre válaszoltam anélkül, hogy a dátumot néztem volna, és mikor észrevettem, hogy tavalyi hsz-ről van szó, bocsiztam, erre ő hosszasan ledorongolt, hogy ne offoljam szét ezt a topikot is, mert szerinte annyira unatkozom, hogy ezért fórumozgatok Rossz hírem van, kedves apci, veled ellentétben akadhat, aki kedvtelésből "írogat" bizonyos topikokba, nem csupán ha unatkozik. Néha lenne más dolgom is, ha konkrét kérdést kapok (ezeket többnyire priviben, de sokat a fórumokon is), azokra lelkiismeretesen és sokszor hosszas utánajárás, fotókeresgélés, egyéb után válaszolok, vagyis próbálok segíteni. Nem azért, mert unatkozom, hanem mert jól esnek a visszajelzések egy esetleges sikeres, emlékezetes nyaralásból visszatérve, aminek picit én is segítője lehettem!
Persze, mivel ez okból sűrűn járok a hellaszra, sok baromságot (sorry) olvasok, amire képtelen vagyok nem reagálni...ez van, kedves h.apci, nem kell mindig magadból kiindulni, nekem van egy olyan halvány megérzésem, hogy a te 2366 hsz-edben is találhatnánk, ha elvétve is, de 1-2, vagy inkább párszár off-ot. Úgy-hogy asszem előbb a saját portádon kéne sepregetni - nem így látod?! Ráadásul elárulok egy titkot: a dumcsi topikot kifejezetten az offoknak találta ki Jox, nagy részüket át is rakja ide máshonnan! Úgy-hogy légy szíves törődj bele, ha itt indifferens dolgokról esik szó! Nem bánod, ugye?!
Ehhez még csak annyit, hogy én is utálom és üldözöm a trollokat, ha mégannyira tudat alatt is azok sokan, de jó lenne, ha tudnánk különbséget tenni off és off között! Ezt most kifejthetném hosszabban is, de nem terhelném tovább a topikot, ha h.apci kívánja, priviben szívesen kifejtem neki (természetesen kulturált hangnemben!), hogy hogyan értem.
Szép Húsvétot
#2006082013-04-01 19:04:20 Válasz a #200606. hsz-ra
"...hogy is jönnék én ahhoz…" - kedves h.apci, ehhez akár tarthatnád is magad, és egyenesebb is lenne, ha nem mis-másolnál, csak úgy beugorva ide-oda, és akkor értelmezhető is lehetne akár az a gumicsont, amit magaddal hoztál (képzavar, csak alkalmazkodni próbálok!).
Lefordítva: ha konkrétan van véleményed valamiről, úgy válhat érthetővé, ha jelzed! Ha csak úgy szégyenlősen célozgatsz, annak semmi értelme!
Azzal csak eggyel több lesz a hsz-ed, de a fórumhoz egy szemernyivel sem járultál hozzá, hiába az a téveszméd, hogy az avatarod alatti szám ezt jelzi
Nem akartam ott off lenni, ezért gondoltam, itt leírom még, ami eszembe jutott a hozzászólásod kapcsán:
Görögország szerelmeseként javaslom, hogy olvasgass minél több útikönyvet, görög regényt, verset (magyarul is elérhetők), nézz meg filmeket (ha lehet, magyar felirattal, ne szinkronnal), nagyon sokat lehet tanulni belőlük, szórakozás közben közelebb lehet jutni a gondolkodásmódjukhoz. A könyves és filmes topicban sok ajánlatot találhatsz. Ha esetleg angol nyelvtudással bírsz, akkor a lehetőségek tárháza még szélesebb. És érdemes a magyarországi görög önkormányzatok programjait is figyelemmel kísérni annak, aki jobban érdeklődik az ország iránt, mint "egy-két hét nyaralás a tengernél". A nyelvről pedig: ha később valóban szeretnétek kint élni, én mindenképpen javaslom a nyelviskolát/nyelvtanárt akkor is, ha csak biztos alapokat szeretnél elsajátítani.
Szia Pontikos, itt vagyok.
Először is: Köszi, a bocsánatodat.
A görög nyelvű menetrendet megérdemeltem. Legalább a megállók neveit megtanulom elolvasni. sajnos nem tudok angolul, de okulva a 74 éves szüleim példáján /Atyám úgy van vele, hogy miért ő tudjon görögül, tudjanak ők magyarul/, Vrasnában mindent velem akart kérdeztetni. Pl. van-e nyugdijas kedvezmény, hol áll meg a busz, mennyi a menetidő, hogy csak az egyszerűbbeket vegyem elő. Én szeretném inkább tanulni (nem szégyen, mint ahogy kérdezni sem attól, aki tud valamit) a nyelvet. Megtaláltam a Face-n egy görög nyelvtanuló csoportot. Tőlük kaptam anyanyelvi hangzó letöltési lehetőséget. Mivel ez egy látássérült csoport - legalább is sokan igen, a levelezőtársam is - a nyelvet szép lassan érthetően mondja a HUEL. Bár az kár, hogy nem látom könyv alakban, de azt is meg fogom keresni, hiszen a szavaknál szükséges a vizualitás is.
Még egyszer köszi a bocsánatodat.
Üdvözlettel: Erzsébet
Atyádnak is mondd el a Rómában élj úgy, mint az olaszok példát.
Magyar nyelvű görög nyelvkönyv nincs, csak egynyelvű, ill. sokféle egyéb (pl. angol). Egy nyaraláshoz szükséges alapokat kitartó munkával föl lehet szedni önálló tanulással, de van egy szint, amikor bizony szükségessé válik a tanár. Szerintem. Ha valaki tök önállóan megtanult görögül (vagy más nyelven) úgy, hogy nem is anyanyelvi környezetben élt, cáfoljon meg!
Biztos ismered már a szegedi görögök honlapját, ahol viszont van pl. magyar nyelvű nyelvtani összefoglaló. Érdemes körbenézni azon az oldalon is.
#2011012013-04-15 11:50:31 Válasz a #201098. hsz-ra
Természetesen ismerem, elég gyakran felnézek és nézem a görög leckéket. Át is másoltam párat belőle egy file-ba és ott azért látom a görög betűket is legalább.
Megvásároltam évekkel ezelőtt (két éve) a
"Kezdők Görög Nyelvkönyve" című Holnap Kiadó gondozásában megjelent könyvet,
"Görög kapd elő" Assimil társalgási zsebkönyvet, és a
"Kompakt Útiszótár GÖRÖG" zsebkönyvet is. Egyenlőre ezek vannak, és a HUEL hangoskönyv 100 leckével. Ezt tényleg csak ajánlani tudnám mindenkinek aki szeretne tanulni, mert szép lassan és érthetően mondja el magyarul-görögül a szavakat, mondatokat. Itt érthetem a kiejtést, csak vizuális típus vagyok, és kár hogy nem látom.
Ennyi.
Tényleg igyekszem. A kiköltözésünk pedig álom-álom, mivel a párommal együtt állandó orvosi felügyeletre szorulunk. Párom cukros, magas a vérnyomása (kicsit duci a lelkem, bár bringázik tavasztól őszig, csak hát jón a tél...).
Én pedig 2 rákműtét után így is engedéllyel megyek ki, de ki nem hagynám, ha már 57 évesen utolért a végzetem, hogy először megláttam Görögország egy piciny szeletét.
Szalonikiben pedig tényleg nagyon félve közlekedtem, hidd el, ez a tapasztalatom. Vrasnából egyedül "szaladgáltam" be, mivel babérfát kerestem. Találtam. Azóta fél métert nőtt, gyönyörű egészséges. Ha ránézek, eszembe jutnak az élmények, ahogy hozzájutottam.
Köszönöm a jó tanácsaidat. Azok után....
Nagyon rendes vagy hozzám.
Üdvözlettel: Erzsébet
Csütörtök+2 nap Bp. Csarnokban Görög napok lesznek. Mivel irodások is olvassák a fórumot, de másnak is lehet infója. A kérdésem az lenne Csütörtöki programot tudja -e valaki Előre is köszi.
#2011372013-04-17 10:33:55 Válasz a #201134. hsz-ra
Programok nemigen vannak ezeken a napokon, többnyire pár árus görög árukat árul vagy 10-15 pulton a középső folyosón. És alkalomszerűen szoktak zenélni is középtájon. De konkrét műsor nem szokott lenni.
Legalábbis azokon, amiket én láttam, ilyen nem nagyon volt. Inkább hangulatos, ha az ember úgyis arra jár (mint én, aki hetente többször itt vásárolok), érdemes aznapra időzítenie - pláne, ha görög-mániás
Valakinek van esetleg tippje, hol lenne érdemes napernyőt venni a nyaraláshoz? Olyan kellene ami az átlagosnál kicsit nagyobb, de még is könnyű, hogy lehessen cipelni. Valami tipp?
#2019302013-05-07 15:37:32 Válasz a #201928. hsz-ra
Szia MaciG!
Mi az Auchan-ban akartuk megnézni, ezért éppen az honlapját nézegettem, két éve is ott vettünk, egész normális áron vannak.
http://termek.auchan.hu/kempin.....-napernyok
Bár idén azt mondtam, hogy már nem cipeljük el, mert mindig elvittük, aztán az esetek nagy többségében már egy ital fejében lehetett napernyőt+ágyat bérelni, így nem is használtuk, csak a helyet foglalta.
Idén nyáron ismét irány Görögország!
Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy lejárt az útlevelem és hallottam olyat hogy már a macedónok is beengednek új típusú személyivel.
Tényleg igaz a hír? Ha igaz lenne nem csináltatnék új útlevelet!
Köszi a választ mindenkinek!