#2033332013-05-31 20:39:40 Válasz a #203306. hsz-ra
Nem akarok vitát ebből, de azért néhány ponton mégis vitatkoznék:
Sok éve használok kártyát itthon és külföldön egyaránt. A múlt évig sms értesítést sem használtam, mégsem próbáltak átvágni 2* lehúzással és mással sem!
A kártya PIN kódot kér, tehát hiába húzzák le, amíg nincs kód nincs fizetés. (Ez alól kivétel lehet az autópálya kapu, ahol nem mindig kérnek kódot banktól és kártyatípustól függően. Na pont ezért nem szoktam a kapuknál kártyával fizetni. Bár elég nehezen tudom elképzelni, hogy a kapus bevállalna egy dupla lehúzás miatti vizsgálatot, amit utólag könnyű ellenőrizni.)
Ha valami gond lenne a kapcsolattal és meghiúsul a tranzakció, akkor arról bizonylat készül, ugyanúgy, mint a sikeresről. Soha nem adom ki a kezemből úgy a kártyát, hogy ne lássam mi történik vele. Ha azt akarják, hogy újra adjam meg a pin kódot, mert nem sikerült először, akkor elkérem az erről készült papírt, és csak utána ütöm be a kódot.
A kártyahasználathoz is kell egy kis ész, csak olyan helyen fizetek kártyával, amiben van bizalmam, mint ahogy nem számolnék egy köteg pénzt a nyílt utcán éjszaka a nyóckerben.
Az SMS nem kerül többe, mint itthon! Küldeni a magyar bank küldi magyar mobilszámra, tudtommal a fogadott sms-ért nem kell fizetni külföldön sem. Ráadásul mobilról vagy interneten keresztül egyszerűen lehet szabályozni, hogy milyen tranzakciókról, mekkora összegtől küldjön sms-t a rendszer, tehát be lehet állítani, hogy az utazás alkalmával mindenről küldjön, majd a hazaérkezés után akár semmiről.
Nem utaztam még ilyen költségmegosztásos rendszerben, de nem gondolom, hogy minden kútnál és kapunál riszteleik a díjat nemzeti valutában.
A pénzváltásról csak annyit, hogy pld. Debrecen környékén nem 2 percbe kerül denár/dinárt váltani, főleg nem "jó áron". Mellesleg kb 50-60.000 FT-ról beszélünk, amit Szerbiában és Macedóniában kell elkölteni, ekkora tételnél nehéz nagyot fogni a váltással. Szerintem legalább ennyit lehet spórolni a kártyás vásárlásnál használt olcsóbb deviza árfolyamon történő elszámolással.
Összesítve: szerintem aki itthon is idegenkedik a kártyahasználattól, az ne kint kezdje el a barátkozást vele, de akkor váltson nemzeti valutát, aki pedig itthon szívesen használ kártyát, az nyugodtan megtehetni az utazás során mindhárom országban, nem fontos dinárt/denárt váltani, de €-t igen, mert Görögországban nem mindenhol lehet kártyázni.
Szia titi68!
Nagyon szépen köszönöm válaszod!Nagyon jó ötletet adtál.pláne a macedón pénzváltásról.Tudom,hogy ha visszaolvasnák kapnék válaszokat a kérdéseimre,de egy pici babával vagyok itthon,ezért nincs annyi időm bogarászni,ezért inkább megkérdezem.Biztos a későbbiekben is lesznek kérdéseim és őrülni fogok a türelmes fórumozó társaimnak,ha segítenek.
Köszönettel:Buffy
Titi68 tökéletesen igazad van. Szerbiában jól lehet fizetni Euro-val, még az 50 centet is vissza adják. Most hazafele Macedónia-ban majdnem együtt jöttünk egy szlovák autóval. Az első fizető kapunál megelőzött, két kocsival előttem állt a másik sorban, de én jöttem el előbb. A másik két kapunál hasonló volt a helyzet. A pénzváltás nem bonyolult dolog.
Két vagy három éve Novi Sad után bemértek és közölték velem 3.000 dínár, de menjek Szabadkára és váltsak Euro-t, vagy 50 Euro-ban megegyezhetünk. Mondtam jó és elővettem a dínárt és fizettem.
A macedón autópályán 50-60-50 denárt kell fizetni. Ez kb. 1.600 forint. Nem itt próbálnám ki a kártyás fizetést, de mindenki azt csinál amit akar.
#2033432013-06-01 01:02:24 Válasz a #203333. hsz-ra
"csak olyan helyen fizetek kártyával, amiben van bizalmam" És ezt mi alapján döntöd el?
Hidd el nem a kártyahasználat ellen kampányolok, hiszen itthon az új törvények miatt gyakorlatilag készpénzt nem is használok, de bizony hallottam már cifra történeteket. Persze nagyon ritka eset, de ez olyan mint a repülő balesetek. Statisztikailag nagyon rendben van a dolog, de aki megszívja azt nem boldogítja a statisztika. Nem vitázni akarok veled, csak azt akarom megláttatni, hogy az éremnek két oldala van és én személy szerint azt gondolom a gyakorlatban a kezdők számára mindenképpen jobban átlátható, ha minden ország saját pénznemében fizet. Meglátja az árat, kifizeti és nem kell törnie a buksiját és a későbbiekben gondolkoznia akármin is,mert az ügy tiszta. Remélem érthető voltam.
Egyébként én is fizetek kártyával külföldön is, de voltam már kint párszor és első alkalommal váltottam, mint a kis angyal. Nem bántam meg akkor!
#2033442013-06-01 01:19:55 Válasz a #203343. hsz-ra
Pár dolog ami miatt a cash mellett döntöttem:
-nincs idegeskedés amikor a kutasnak adod a kártyádat esetleg hulla fáradtan a vezetéstől, a helyes összeget üti-e be? nem másolja-e le sutyomban a kártyát v. pin kódot?
-nincs olyan trükk hogy "nem működik a kártyaolvasó terminál"
- ha jó árfolyamon váltod az eurót és abból váltasz dínárt v. dénárt (az adott országban nem itthon) akkor jobban jössz ki mintha deviza középárfolyamon számolna a bank kártyás fizetés esetén.
Sziasztok!Csak jó tanács mi mindig váltunk dínárt!A családban többen dolgoznak benzinkútnál,tudom hogy mikor mennek haza a Román vendégmunkások,akkor milyen jól járnak a kútnál dolgozók!Tavaly nyáron 240Ft-ért vették át a z eurót!
Zolee!
Mivel most Szerbiáról és Macedóniáról beszélünk, itt oda-vissza max. négy tankolásról van szó. Nekem megvannak a fix helyeim, ahol menetrend szerint megállok tankolni, elintézni a folyó ügyeket és megmozgatni a csapatot. Ha rendkívüli megállás kell valaki miatt, és ez egy benzinkút, akkor van egy kis helyi pénzem vésztartaléknak, de nem hal bele senki, ha euróval fizeti ki egy pisilés árát. Én mindig OMV kúton tankolok Szerbiában, Macedóniában az RT Petrolnál, régebben pedig egy másik színvonalas nagy kútnál. Ezekben van bizalmam, a lepukkant kis kutakban nem annyira, de itt azért sem állnék meg, mert nem nézek ki belőlük egy tisztességes wc-t.
Pont ezért nem szoktam a kapuknál kártyával fizetni, mert ki kellene adni a kezemből és nem látom mi történik vele. Viszont az útdíjat mindenütt lehet euróval fizetni!
Kaliber
Ha valaki olyan fáradt, hogy nem tud figyelni a beütött összegre és a kártyára, akkor az inkább aludjon egyet, mert nem biztonságos tovább vezetni!
Az általam javasolt kutaknál, meg a többi nagyobb kutaknál nem szoktak trükközni. Ezt olyan helyen lehet megjátszani, ahol ritkán tankolnak. Nevetséges lenne egy olyan kúton ahol megy két-három kassza, percenként fizetnek kártyával, csak pont nálad nem megy!
Abban igazad van, hogyha jó áron veszi meg az eurót, akkor jobban is járhat. Nekem sajnos nincs ilyen forrásom, csak aprót tudok szerezni jobb árfolyamon.
Buda
Véletlenül sem javasoltam a kutaknál az euróval fizetést, sőt, mindenkit lebeszélek róla!
Szóval: mindenki azt csinál, amit akar de én főleg a kezdőknek és a Görögországba csak ritkán utazóknak nem javaslom a nemzeti valuták váltását ( ha egyébként is használ kártyát). Lehet, hogy jó áron lehet szerezni és megéri használni, de sokszor láttam tanakodni az utolsó kútnál, repülőtéri boltokban stb. tanakodni embereket, hogy mit vegyenek a maradék pénzen. Na az ilyen fölösleges vásárlásokon elúszik a kis megszerzett haszon.
Megfelelően odafigyelve és megválasztva a kutakat kockázat nélkül lehet kártyát használni!
#2033512013-06-01 09:38:18 Válasz a #203347. hsz-ra
Az tavaly volt! Tavaly ősszel jött a hír, hogy csak denárral, vagy kártyával lehet fizetni. Tavasszal pedig annyit javult a helyzet, hogy a papír euróst már elfogadják, és denárban adnak vissza.
#2033532013-06-01 09:50:06 Válasz a #203350. hsz-ra
Rendszeresen használom a kártyámat külföldön (Ukrajna), de a Görög úton is Szerbiában, Macedóniában is ezzel fizetek, sose volt még semmi gond vele. Sokkal gyorsabb és elegánsabb, nem kell az árfolyammal foglalkoznom meg helyi valuta után szaladgálni és akárhogy számolom mindig így jövök ki a legjobban
#2033782013-06-01 13:51:55 Válasz a #203350. hsz-ra
Én is használok kártyát, de abban nem értek veled egyet, hogy egy kezdőnek jobb a kártya, mint az adott ország pénznemében fizetni. Pl. Tankolok Szerbiában 1300 dinárért, a benzinkúton is az jelenik meg, viszem a pénzt és visszakapok dinárban. Teljesen tiszta ügy minden külső tényezőt kizárva. Az, hogy egy kút omw, mol vagy lukoil egy dolog! Nem csak kút neve a fontos, hanem a benne dolgozó emberek és bizony előfordul, hogy egy-egy alkalmazott csak főszezonban dolgozik és nem igazán érdekli, csak a haszon. Mondom lehet 100-ből 5ször, ha előfordul és magam is fizetek kártyával időnként, de most az először utazókról beszélünk akik teljesen stresszmentesen szeretnének utazni. Nekik hiába mondom, hogy fölösleges kombinálni, mert amíg nem tapasztalja meg mindenki saját bőrén nem fog maximálisan azonosulni a dologgal. Kp. megmaradásról annyit, hogy nagyon elkell számolnia magát valakinek, hogy sok megmaradjon, ugyanis nem érdemes tele tankkal Magyarországra érni, ha pedig nem tankolsz tele bőven elmegy a váltott pénz és még tankolsz itthon ha szükséges.
Nézőpont kérdése, hogy kártyával vagy kp-vel való fizetés a jobb.(olyan ez mint a diesel vs benzin vita....fölösleges...) A lényeg, hogy szempontok alapján kell eldönteni mi a jobb, mert olyan ,hogy csak az a jó, nincs. Sok szempont alapján a kártyával történő fizetés a favorit, de bizony vannak tényezők amikben a kp-s fizetés a megnyugtatóbb.
A te esetedben gondolom a kártyás a legjobb,de nem mindenki egy banknál van és sokan egy sima tescos váltással is jobban jöhetnek ki. PL. esetemben is így van. A szerb-mac határnál pedig többször is váltottam olyan jól, hogy jó pár liter benzint "kaptam ajándékba" ezzel.
A sokszor Görögországba utazóktól kérdezném, hogy mondjuk a 10 vagy 5 eurósból mennyit adnak vissza a Macedónok.
Tudom, hogy nem sok múlik 320 denár váltásán, de azért érdekelne, hogy a kapuknál mennyit adnak vissza és mindig ugyanannyit-e vagy szokott változni az összeg.
#2033822013-06-01 14:20:23 Válasz a #203378. hsz-ra
A kivétel erősíti a szabályt, de ne akarjunk a kivételből szabályt fabrikálni. A bankkártya egy kényelmi szolgáltatásként is felfogható (szerintem az is minden résztvevőnek, de ebbe ne bonyolódjunk bele), s használata szabadon választott gyakorlat. Minden évben többször visszatérő téma, hogy hol, mikor mi a jobb. Kár és felesleges ezen rugózni (az, hogy hol fogadják el, s hol nem, s melyiket, az fontos információ, de a többi csak líra...); ha valakinek ez fontos, akkor tájékozódjon a részletekről a megfelelő helyen (rendeletek, keresztárfolyamok a neki fontos helyeken, stb.), aztán mérlegeljen és döntse el, neki mikor mi a jobb, s itt a vége...
Nem szeretnék vitát provokálni, de bárki belegondolhat, hogy az élet különféle szituációiban milyen és mekkora kockázatokat vállal nap, mint nap, amibe az is bele tartozik, hogy mikor, hol, mi eshet a fejére. Az egészséges lelkülettel rendelkezők élete nem alapulhat ilyen és hasonló félelmeken, mert annak egy szorongásokkal teli élet az eredménye...
Sziasztok!
A sokszor Görögországba utazóktól kérdezném, hogy mondjuk a 10 vagy 5 eurósból mennyit adnak vissza a Macedónok.
Tudom, hogy nem sok múlik 320 denár váltásán, de azért érdekelne, hogy a kapuknál mennyit adnak vissza és mindig ugyanannyit-e vagy szokott változni az összeg.
Előre is köszi a válaszolóknak.!
Én csak évente 1* megyek, de azt mondom, hogy kb. így számolj:
Ha 5 Eurót adsz, akkor 5*62,5-50=262,5 MKD, ha 10 Eurót adsz, akkor 10*62,5-50=575 MKD a hivatalosan visszajáró összeg.
Ha ennyit kapsz vissza, akkor nem lettél átvágva, ha nem, akkor sanszos. Te döntöd el, hogy mennyiért reklamálsz. Mindenesetre indulás előtt nézd meg a hivatalos EUR-MKD árfolyamot!
Viszont egyre figyelj! Ha arra a részeges helyre mész, amit józanul ki sem lehet mondani, akkor az úton még ne igyál. Inkább a határon mond egy másik várost.
#2033872013-06-01 16:35:55 Válasz a #203386. hsz-ra
Én aki 4 éve legalább nem jártam Szerbiában Macedóniában, sőt Görögországban sem, tavaly a macedón határon éjszaka az egyik speditőr irodában 10 euróért váltottam denárt és kerek 600-at kaptam érte.. Szóval nagyon nem verhettek át a váltással, sőt......