Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Kicsit össze vagyok kutyulva.
Szóval akkor A Vathi csak terepjáróval közelíthető meg? Vagy ha autóval el megyek a Saliara beachre, onnan autóval tovább a márványkikötőig és onnan gyalog a Vathi? Bocsi, hogy ilyen értetlen vagyok. Próbáltam a térképen nézni, de én valahogy így értelmeztem.
A golden beach-ről mindegyik nagyon messze van gyalog.
Esetleg, ha időd engedi be tudnád rajzolni a térképen a gyalogos és a személyautós (nem terepjárós) útvonalat? Nagyon nagy segítség lenne. Nem szeretnék eltévedni, mert ha csak ketten mennénk nem lenne gond, de kislányomat nem tenném ki neki
Mi tavaly Sk.Potamiaból a márványstrandokon át elgyalogoltunk a fővárosba. Itt egy térképen bejelölve az útvonal:
Szóval akkor A Vathi csak terepjáróval közelíthető meg? Vagy ha autóval el megyek a Saliara beachre, onnan autóval tovább a márványkikötőig és onnan gyalog a Vathi? Bocsi, hogy ilyen értetlen vagyok. Próbáltam a térképen nézni, de én valahogy így értelmeztem.
Larik!
Mi 2010-ben saját autóval mentünk el a Vathiig. Jól értelmezed, először Saliara, alias Marble Beach, aztán a kikötő-öböl, át a bányán, és a végén Vathi, alias Nagy Márványpart. Az út vége, már meglehetősen köves volt, de jó sofőrnek járható volt.
Hogy idén milyenek a viszonyok, majd meglátjátok, legfeljebb valahol alkalmas helyen félre álltok, és onnan gyalog elsétáltok Vathiig. Ott már nekünk is mondták, hogy ne tovább, mert egyre nagyobbak a kövek az úton. De ezt tudtuk is.
Az autó így is úgyis poros lesz, de van mosó!
#2041532013-06-11 16:23:29 Válasz a #204133. hsz-ra
Szia Klára!
Szerintem Vathi igazán biztonságosan terepjáróval vagy gyalog közelíthető meg, mert bár Saliaráról indulva az út néhány szakasza nagy odafigyeléssel személyautóval is járható, a nagyobb köves részek miatt én nem ajánlanám még bérelt autóval sem, mert ilyen utakon a teljes, önrészmentes biztosítás sem érvényes. Ha terepjárót nem akartok bérelni, a helyetekben négyéves kislánnyal Saliaráig személyautóval mennék (felső zöld vonal Makryammostól), ott leparkolnék és a térképen pirossal jelzett 2 km-es utat gyalog tenném meg. A Saliara alatti márványkikötőig el lehet ugyan menni személyautóval is (ezért húztam oda is zöld vonalat), de hosszabb ideig való biztonságos parkolásra nem alkalmas, mivel nagyon kicsi a hely az út mellett és még márványszállító teherautók is járnak arra. Ezért hagynám a kocsit inkább Saliara parkolójában, s így 700 m-rel kell többet gyalogolni ahhoz képest, mintha a márványkikötőben állnál meg. Térképen: (piros vonal: gyalog vagy terepjáróval, zöld: személyautóval, sárga: terepjáróval vagy gyalog)
Az alsó zöld vonal a Golden Beachről induló alsó utat mutatja, ami személyautóval is jól járható és a végén parkoló is van. Ide is nagyon érdemes elmenni akár gyalog, akár kocsival, mert az egyik legszebb tömegmentes öböl Thassoson, s erről mutattam képeket az előző hozzászólásaimban is.
A sárgával jelölt felső utat csak terepjáróval, illetve hosszabb gyalogtúrára ajánlanám, de arra nagyon, mert végig csodás a kilátás. Az alsó út végződésénél található öböl keleti végéből gyalog fel lehet menni a felső útra (vagy a felső útról terepjáróval leereszkedni egy darabig, majd gyalog folytatni az utat a partra), így egy hosszabb túra keretében ez a part is útba ejthető, akár Vathi felé, akár vissza, kinek hogy illik bele jobban az útitervébe. S persze folytatni is lehet Vathi után Saliaráig vagy azon túl is, a piros majd a zöld vonal mentén. Megbánni senki sem fogja, az biztos!
#2041642013-06-11 19:13:16 Válasz a #204153. hsz-ra
Annyira szuper ez a térkép
Nagyon szépen köszönöm, most már minden helyre került a zűrzavaros fejemben.
Szerintem számunkra a legjárhatóbb út, ha autóval leparkolunk Saliara bechen, és onnan gyalog. A kiscsaj úgyis nagy túra bajnok, nem hiszem, hogy gond lenne a sétával.
Golden Beach-ről meg simán el tudunk sétálni a kis elhagyott öbölig, hogy az se maradjon ki.
Tényleg nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sokat fáradtál, hogy segíts nekem. Nagyon szépen köszönöm!
Még annyit, hogy kóbor kutyáktól meg hasonlóktól nem kell tartani ha gyalog megyünk?
#2041702013-06-11 20:51:09 Válasz a #204164. hsz-ra
Szia Klára!
Nagyon szívesen! Szerintem az a 2 km nem olyan sok, hogy érdemes lenne kockáztatni a bérelt személykocsi épségét, mert emlékeim szerint helyenként igen keskeny az út, s ha itt történik valamilyen baleset, vagy az alvázat, gumikat éri kár (s ez itt könnyen előfordulhat), azt ki kellene fizetni, mivel nem aszfaltozott, kifejezetten rossz minőségű úton még a teljes, önrész nélküli biztosítás sem él. S azt sem tudod, mennyire amortizálták le előtted az autót hasonló utakon, amit akkor esetleg még kibírt, most viszont be is adhatja a kulcsot... Remélem, a kislányotok is élvezni fogja a túrát, a miénk ilyen korában Rodoszon zokszó nélkül mászta meg a Tsampika kolostorba vezető 300 lépcsőt, s kifejezetten tetszett neki az erőpróba! Ha a gyerekek valamit igazán akarnak, könnyen lepipálják még a felnőtteket is, nem igaz?
Kóbor kutyákat mi sehol sem láttunk az egész szigeten, szerintem ezzel nem lesz gond. Valószínűleg kígyóktól, pókoktól sem kell tartani, ha az autóval is kitaposott utakon közlekedtek, bizonyára kerülik a számukra veszélyesebb helyeket. Esetleg a darazsakkal kell jobban vigyázni, így nem árt megnézni, hova léptek, s olyan lábbelit húzni, amiben könnyen lehet köveken átlépdelni. Bár ebben olyanok tanácsát kellene kikérned, akik szoktak túrázni, sajnálatos módon mi inkább a négykerék meghajtást választjuk, bár annak is megvan a saját varázsa, s a nagyon rázós utakon felér egy igazi méregtelenítő kezeléssel, minden szempontból!
nem tudom milyen a tenger, mert eszunkbe sincs belemenni. de mivel az itteniek szerint az aprilis-majus orult meleg volt (gyak-lag a napokban romlott el az ido), azt hiszem, talan a vizzel van a legkevesebb problema. am most abszolut puloveres az ido. tegnap meg so-so, volt par ora szurt napsutes del korul, azota csak az eso intenzitasa a kerdeses. raadasul egyre huvosebb is van.
koszonom a jokivansagokat, remelem holnap jobb lesz mar. (a bea-fele vanilias pite tenyleg nagyon ut viszont! ) )
#2042542013-06-12 15:13:38 Válasz a #204206. hsz-ra
Szia Rollo,
Örülök, hogy legalább a pite bejött , ha már az időjárás nem... A pulóver azért meredek! Szép felhők is vannak azért? Még két felhős/esős délelőttöt látok most a Weather Online-on (remélem, most is túloznak egy kicsit!), a délutánok már naposnak ígérkeznek, s ha minden igaz, utána már igazi kánikula lesz Thassoson is! Megkérdezhetem, hol laktok? S mikorra tervezitek a túrát? Tettem fel róla egy videót, azt láttad már? Esetleg jó lenne kedvcsinálónak, míg kiderül az ég!
Rollo, az idő ellenére azért kellemes nyaralást kivánok, akkor most küldjük Neked itthonról a jó időt!
Jajj, ilyenkor ez olyan ijesztő, hogy ott is így el tud romlani az időjárás (mert hát az ember kis agyában az van, hogy ez Thassos, meg Görörgország, ott nem lehet rossz hideg és eső... ).
koszonom a kedves szavakat! egyebkent valoban ijeszto,bennem is a nyari gorogorszag-kephez a biztosan jo ido tartozott eddig.
bea: sajnos nem neztem meg, a wifi annyira nem hasit, h egy video elmenjen. :s pedig nagy szukseg volna ra, ugyanis epp most voltunk arra, h beazonositsam a felso es also utat, de nem jartam sikerrel (mondjuk foldmero vagyok, teljesen normalis, h eltevedek, nem? ) szoval kovetkezoket lattam: ha vegig also ut iranyaba tartok akkor egy eleg szakadt kikoto-szerusegbe erunk, ott veget is er az ut.
ha azon az uton megyek amit en a felsonek gondolnek, az pedig egy (eleg uj epitesu, kesz sincs igazan) hazhoz megy es ott megszunik. a haz mellett le lehet menni egy kis partszakaszra (snorizott is ott vki), de e part abszolut koves, csak a kovek mereteben volt kulonbseg.
haat, igy allok most. persze meg probalkozom.
szallas: blue view studios a neve, a golden beach deli vegen.
#2042702013-06-12 18:14:02 Válasz a #204269. hsz-ra
Közben én is meglestem az időjárás-előrejelzéseket több oldalon is, és szombattól, vasárnaptól már felmelegedést igérnek, 30 fok feletti hőmérséklettel.
Szóval van remény!