Rollo, a voyager például félig teli tankkal kéri vissza, az is jobb azért szerintem. Szóval nagyjából hasonlóan jön ki bárhol bérel az ember.
A drágaságot a boltokra értem, az élelmiszerekre. A magyar pénztárcához nekünk igen drágának tűnt minden.
A tavernákban egész jó árak vannak, 20-25 euroból mindig kijöttünk kettőnk vacsijával.
Balosba úgy mentünk igen, hogy Kissamosig busszal, aztán hajóval. Kocsival olcsóbb lett volna addig leutazni, de elég zavarosnak tűnt nekünk az a hajójegy vásárlás. Azt írták hogy előre kell foglalni, meg ilyesmi. Úgyhogy inkább rábíztuk magunkat egy napra az idegenvezetőre, aki egyébként helyi volt. Az Ibusz velük kooperál, úgyhogy oda nincs magyar nyelvű idegenvezetés.
Amit még nem írtam, hogy csak 2 napig volt nyugodt a tenger, utána végig nagyon hullámzott. A párom élvezte, és nem mertem csak derékig bemenni
Sziasztok!
Túl sok infóval nem szolgálhatok, hiszen mi már egy picit más szemmel nézegettük Krétának ezt a részét, valamint amúgy is pihenősre állítottuk át magunkat. Elég volt már a sok, rohanós szigettúrákból. Jobb, ha az ember többször utazik, főleg Krétára, de a legjobb persze az lenne, ha ideköltözne. Mi ezen mesterkedünk.
Paleochora tökéletes hely és egyben kiinduló pont is azoknak, akik elsősorban Kréta délnyugati részét szeretnék felfedezni. Az északi „turistagyárakhoz” (Stalis, Hersonissos, stb.) képest itt nyugalom van, meglehetősen kevés turista lézengett a városkában június közepén. Látszott ez esténként a még félig sem megtelő tavernák forgalmán is. Szállást találni nagyon könnyű, rengeteg kiadó szoba van. A nyugati, homokos strand felett nagyon jók a parkolási lehetőségek. Kétágyas szobát 35 Euróért találtunk, ebben benne van a légkondi ára is, szükség is volt rá.
Bérautóval érkeztünk, ezt a céget választottuk: www.justrentals.gr
Ha valaki Heraklionból érkezik (ez a gyakoribb Chaniaval szemben), és már nagyon megutálta az autóvezetést, átválthat hajóra. Sougia, Agia Roumeli (Samaria miatt), Loutro, Chora Sfakion szebbnél szebb helyek, Paleochoraból mind elérhető: www.anendyk.gr/pages/gr/etereia.php
Mi utazás előtt csak a június 30-ig érvényes menetrendet tanulmányoztuk és a „’1= Passenger Boat” jelzés mögé is valami komolyabb hajót képzeltünk. Ezzel szemben csak a helyszínen szembesültünk azzal az aprósággal, hogy egy lélekvesztőnél csak egy fokkal erősebb bárkával fogunk utazni. Átvészeltük, szerencsénkre a víz tükörsima volt és a szél sem fújt. Utolsó reggelünkön, mikor kisétáltunk a kikötőbe, már más volt a helyzet. A lényeg tehát, ha valaki ilyen hajós utat tervez, soha ne vegye meg a jegyet elővételben, mert előfordulhat, hogy az időjárás miatt inkább visszakozna. Ráér az adott nap reggelén, mi is így tettünk, van olyan iroda, amely már 7.30-kor kinyit.
Gavdos szigete egy külön szám lehet, azt jövőre már nem hagyjuk ki.
Egyetlen kitűzött célunk volt: egy romantikus vacsora a mesebeli Loutroban (sok hasznos infó: www.loutro.gr ). Ez sikerült, igaz ez a túránk, a hajó menetrendek miatt 35 órásra sikeredett. De megérte. Június közepe, ezek szerint Loutroban, abszolút turistamentes. Fantasztikus, mindenkinek csak ajánlani tudom. Szobakiválasztás még egyszerűbb, az ember csak egyszerűen végig sétál a kb. 300 méter félkör alakú öbölben és kedve szerint válogathat. Ez az egyetlen gyalogos út, gyakran tavernákon vagy éppen kávézón keresztül. Ezt az utat használják a talicskás fiúk is. Ez nem vicc, ők a helyi fuvarosok, minden (szerencsére nem sok) hajó kikötésekor kitolják talicskájukat a mini kikötőbe áruért. Azt hiszem, napi néhány Euróért én is tologatnék, csak ne kellene már mindig visszautazgatni a Kárpát-medencébe. 30 Euróért kaptunk szobát, a tulajhoz tartozó taverna is szuper volt. Feltétlen említést érdemel az E4-es turistaút. Előzetesen, nagy arccal én is kijelentettem, hogy elmegyünk majd rajta egy jó darabig, de ebből gyakorlatilag csak 5-600 métert sikerült megvalósítani Sfakion felé a rekkenő hőség miatt. De legalább a fotók miatt szükség volt rá. Livaniana felé is elindultuk a következő reggel, de fél óra múlva visszafordultunk. Szóval ezeket a túrákat még jobban ki kellene tolnunk akár május, akár október felé. Bár, ha belegondolok, hogy tavaly október közepén Samariaban leégett rólunk a ruha….
Sougiat autóval látogattuk meg. Most már végre tudom, hogy Bea (Balázs) miről áradozott évekkel ezelőtt (Paleochora és Sougia közötti szakasz). Itt, ezen a rendkívül bájos kis helyen szó szerint 3-4 turistával találkoztunk. Sehol senki, a vízben is csak egyedül csobbantam.
Paleochoraból ha Elafonissire igyekszik az ember, akkor meglehetősen vadregényes utakon kell utaznia egészen Elos falucskáig, ahonnan már jó út vezet le délre. Még soha nem jártunk ilyen forgalommentes és törmelékkel teli hegyi utakon. Helyenként, akár több száz méteren kőtörmelék borította be teljesen az egyik sávot. Félelmetes volt. Elost már tavaly októberben is méregettük, most úgy döntöttünk, hogy Elafonissi után visszaugrunk egy kicsit körülnézni. Ekkor már a (szervezett) buszos turisták is elhagyták ezt a falut és már odaértek Elafonissire. Egy hegyi faluban elfogyasztott ebéd is nyújthat kiemelkedő élményt.
Összességében nem sok helyen jártunk, de így is nagyon jól éreztük magunkat, igazi pihenés volt.
Már dolgozunk a visszatérésen, ez lehet akár október közepe is.
#2050542013-06-24 10:50:13 Válasz a #205053. hsz-ra
ilyen, mikor nincs sok információd, mi?
egyébként gavdost tényleg ne hagyjátok ki-legalábbis számunkra abszolút életre szóló élmény adott (biztos tudod, de hátha új valakinek: viszont semmiképp se hagyjátok a hazautazás előtti időszakra: még csúcsidőben is gyakran előfordul, h kimaradnak hajók a szélerősség miatt)
#2050782013-06-24 17:21:09 Válasz a #205052. hsz-ra
Jó idő volt, egy felhő sem volt az égen, de a helyiek szerint elmarad a hőmérséklet az ilyenkor megszokottól. Ha nem strandoltunk, akkor nagyon meleg volt. A strandon el bírtam volna viselni kicsit melegebbet is. Estére és reggel kellett egy kis vékony felső. Mondjuk én eleve fázós vagyok.
A tengervíz nagyon kellemes volt, nem volt nehéz bemenni.
#2050912013-06-24 19:43:56 Válasz a #205054. hsz-ra
Gavdosra Sfakionból vagy Paleochoraból mentetek? Most P.-ból 21-kor indult este, és 4 óra a menetidő G.-ra az Anendyk honlapja szerint. Még soha nem érkeztem hajóval az éjszaka közepén.
#2050952013-06-24 20:04:05 Válasz a #205091. hsz-ra
mi sfakiaból mentünk, oda is értünk vissza. ez nappal ment, tán kora délután ha jól emlékszem, és a 4 óránál lényegesen rövidebb volt onnan az út. de ugyanaz a társaság hajózza persze.
#2051062013-06-24 21:21:44 Válasz a #205053. hsz-ra
Szia Misiarc!
Örülök, hogy nektek is ennyire bejött a Paleohora-Sougia szakasz! Még az index fórumára csináltam ezt a térképet: oda-vissza a pirossal jelzett úton mentetek vagy esetleg kipróbáltátok a parthoz közelebbi utat is? Ha igen, melyik tetszett jobban? Csak azért kérdezem, hogy legközelebb arra menjünk-e!
Jó idő volt, egy felhő sem volt az égen, de a helyiek szerint elmarad a hőmérséklet az ilyenkor megszokottól. Ha nem strandoltunk, akkor nagyon meleg volt. A strandon el bírtam volna viselni kicsit melegebbet is. Estére és reggel kellett egy kis vékony felső. Mondjuk én eleve fázós vagyok.
A tengervíz nagyon kellemes volt, nem volt nehéz bemenni.
#2052012013-06-25 22:01:45 Válasz a #205053. hsz-ra
Szia Misi!
Van az írásodban egy csomó infó, nem győzöm raktározni.
Abban is megerősítettél, hogy bőven van mit csinálni, nézni Paleochora környékén, egy hétig.
Szobát, vagy stúdiót vettetek ki 35-ért?
Gavdos nekem is bejönne, de a menetrend nem turistás, egyáltalán.
Kirándulóhajó nincs a szigetre, mert mintha rémlene... ?
De, lehet, hogy most kimarad, enélkül is bőven lesz látnivaló
#2052322013-06-26 08:55:29 Válasz a #205201. hsz-ra
Szia Melus!
Itt is tudsz csemegézni, néhány helynek saját honlapja van:
www.paleochora-rooms.gr/rooms_en.html
Mi itt voltunk az Ostriaban: www.crete.tournet.gr/en/hotels?id=9228&view=unit
Én mondtam szobának, a leírásában apartman hotelnek minősítik. Nem nagy maga az épület, csak 6 kiadó szoba van. A szoba nagy, konyhasarokkal, hűtővel, fürdőszobával és légkondival. Erkély is tarozik hozzá, nekünk legalább is volt. De egy ilyen helyen úgyis tudtok válogatni, végül is azt veszed ki, amelyik legjobban tetszik. Itt parkolással soha nem volt gond. Alatta egy pékség van, így hajnalban, ha nem használsz légkondit, fantasztikus, friss illatokra ébredhetsz. De ne feledkezzünk meg arról, hogy a pékek korán kelnek és a munka nagyon gyakran zajjal jár.
#2052332013-06-26 09:03:46 Válasz a #205106. hsz-ra
Szia Bea!
Ugyanazon mentünk, mint Ti. A parthoz közelebbit meghagyjuk azokra az időkre, amikor már ott lakunk. De akkor már kerékpározni fogunk a rövidebb távokon. Igaz, hosszú, lógó nyelvvel. És baromi sok vízzel a hátizsákban.
#2052342013-06-26 09:30:16 Válasz a #205232. hsz-ra
Köszi Misi!
Már nézegetem egy ideje a szállásokat, egy bizonyos időszakra, ugye. De, azt látom, innen, hogy Paleochorán drágábban adják ki őket, mint máshol, ahol szintén keresgélek.
És sok van, ami tényleg csak szoba, esetleg van benne hűtő. Ezek olcsóbbak is, de nekem kéne legalább egy főzőlap a reggeli kávémhoz.
Még azt sem döntöttem el, hogy foglaljak-e előre, vagy majd ott...
A Ti szállásotok jó helyen van, néztem az előbb. Hmm, nem vagyok meggyőződve arról, hogy pékség illatot szeretnénk. Ebben dolgozunk pár tíz éve...