A hozzáértőktől kérdezném, hogy az EU biztosítási kártyának fizikailag nálunk kell lennie, vagy elég ha a TB kártyát mutatjuk meg gond esetén?
Egy amerikai tulajdonú cégnél dolgozok, náluk van az EU bizt. kártyám, s kikérni elég macerás, viszont itthon a TB nem ad ki nekem újat.
#2056202013-06-30 10:26:27 Válasz a #205616. hsz-ra
Az EU-s kártyával kisebb baj esetén helyi orvosnál nem sokra mész. Ha nagy a baj, akkor jól jöhet, de nem hiszem, hogy a sima "Hatósági bizonyítvány" kártyával ékes magyar nyelven túl sokra mennél!
Egyébként az a kártya a tied, mi szüksége van rá a cégednek?
#2056272013-06-30 11:05:16 Válasz a #205620. hsz-ra
az európai egészségbiztosítási kártya nem egy hatósági bizonyítvány, hanem olyan, mint egy bankkártya és nem csak magyar nyelvű. unión belül és hivatalos orvosnál el kell(ene), h fogadják (viszont nem ad egyértelmű ingyenességet: azt nyújtja, amit az adott országban az állampolgároknak is jár-ez azonban több országban önrészt is jelent).
#2056332013-06-30 12:20:38 Válasz a #205627. hsz-ra
Saját matekozásom alapján én is arra gondolok, hogy nálam kell legyen, de ahogyan Te is írod, önrészt legtöbb helyen fizetni kell (Görögországban tuti), valamint olyat is olvastam a régebbi h.sz.-ok között szakértőtől, hogy (kisebb probléma esetén) dokinak fizet a magyar, számlát kér, s azt itthon fizeti ki az OEP.
#2056402013-06-30 13:08:40 Válasz a #205627. hsz-ra
Tudjuk mi a különbség az EU-s kártya és a hatósági bizonyítvány között!!
A kérdés az volt, hogy muszáj-e magával vinnie a kártyát (mert azt a munkáltató elvette), vagy elég-e igazolni a TAJ számot pld. a magyar hatósági igazolvánnyal. Erre írtam, hogy szerintem nem elég.
Szerintem kell a kártya, vagy ki kell fizetned a kezelést, számlát kérni, és elvileg utólag itthon vissza tudod igényelni.
A másik: hivatalos orvos lehet egy magánpraxis folytató orvos is, de ha nincs szerződése a magyar OEP-pel, akkor nem fog ingyen ellátni az EU-s kártyáddal. Csakúgy, mint ahogy itthon sem!
#2056452013-06-30 13:44:54 Válasz a #205640. hsz-ra
elnézést akkor, félreértettelek: én úgy értelmeztem azt írod, h kisebb helyeken nem sokra menne az eu-kártyával. de ezek szerint te itt a taj-kártyára gondoltál.
én a hivatalos orvos alatt az ''állami' orvost (állami alatt pedig a helyi oep által elfogadott személyt vagy helyet) értem. nekik pedig el kell fogadniuk a kártyát.a m
magánorvos: persze igazad van abban amit ezzel kapcsolatban írtál: magánorvosnál lehet gond az eu-kártyával. csak éppen magánnál éppen úgy lehet gond biztosítós utasbiztosításnál is, ha azt nem akarja elfogadni. sőt, erdélyben, csíkszeredán az utasbiztosításra csak néztek (az állami kórházban), az eu-kártyát fogadták volna csak el-na ezután váltottuk ki.
az pedig, h nálunk kell lennie, tiszta sor, persze.
Az EU-s kártya felesleges, hiszen szinte semmire sem jó, főként Görögországban!!!
Vegyük tudomásul, hogy ha tengerpartra megyünk nyaralni, akkor utasbiztosítás kell, bele kell kalkulálni az utiköltségbe!
Egyébként most kötöttem - egyik nagy biztosítónál - 4 főre 16 napra 20.000,- Ft alatti összeggel. A biztosítás személyenként 5.000.000,- Ft, Ha valakinek ez nem elég akkor néhány ezres plussz díjért 15-30 millióig, vagy korlátlan biztosítást köthet. Ha jól emlékszem nekünk 14.000,- Ft lett volna ennél a biztosítónál az alap biztosítás, mely személyenként 2.700.000,- Ft biztosít betegség, baleseti ellátást.
Egyéb iránt úgy kell az utazást kalkulálni, hogy minden várható előzetes költséget figyelembe kell venni. Nem szabad ilyenen spórolni, mert az esetleg anyagi csőddel végződhet.
Tavaly előtt kisérlet képpen kipróbáltam azt, hogy mire jó az EU-s kártya. A helyi orvos, illetve aszisztencia szinte majdnem kiröhögött, és közölte, hogy ez semmire sem jó (ezzel max. az állami kórházban egy minimál ellátást kaphatok), és már mondta volna a vizsgálat kp. tarifáját amikor elővettem a biztosítási kötvényt. És láss csodát, minden megváltozott, szívélyes lett, rögtön megvizsgált, stb. Szerencsére nem súlyos betegség volt, csak a szemem gyulladt be, amit a felírt szemcsep 1 nap alatt elmulasztott. A biztosítás az orvosi vizsgálatot, és kezelést ingyenessé tette, helyszínen sem kellett fizetni. A gyógyszer az fizetős volt, melyet elvileg a biztosítótól itthon kérhettem volna hogy fizessék, meg, de olyan csekély összegről volt szó, hogy nem is kiséreltem meg behajtani rajtuk.
#2058282013-07-03 10:26:20 Válasz a #205826. hsz-ra
ne mondjunk már ilyeneket, h nem ér semmit az eu-kártya... nekem pl. éppen fordított tapasztalatom van: a biztosítási kötvénnyel kinevettek, eu-kártyát kértek-volna, mert akkor még nem volt, mivel pont ezt gondoltam, mint te. no azóta van. enni nem kér, csak haszna lehet, kára nem.
és görögország nem a világvége, ez a rendszer, lévén egyelőre uniós tagállam, éppen úgy működik ott is-ha elég neked az a szolgáltatás ami a helyieknek is jár.
ennek ellenére persze én is kötök utasbiztosítást is, már csak azért is, mert bár az egészségügyi probléma a legnagyobb baj, de más probléma is lehet, és azt is le kell védeni. valamint ugye sok helyen van önrész és azt sem szeretném kifizetni.
#2058322013-07-03 11:01:58 Válasz a #205826. hsz-ra
Dobaki, hol kötötted a biztosítást, megkérdezhetem?
Ez nagyon jó ár.
Én is nagy válogatásban vagyok, tavaly Mapfrenk volt, ami árban nagyon jó, de annyira szeretném tudni, hogy vajon ez az olcsó húsnak híg a leve kategória?
#2058342013-07-03 11:13:10 Válasz a #205832. hsz-ra
Talált sűllyedt!
És nekem már volt élesben is tapasztalatom Korfun velük. Korrektek voltak. Egyre kell ügyelni, hogy "mindig" az ellátás előtt fel kell hívni a központ számukat.
ne mondjunk már ilyeneket, h nem ér semmit az eu-kártya... nekem pl. éppen fordított tapasztalatom van: a biztosítási kötvénnyel kinevettek, eu-kártyát kértek-volna, mert akkor még nem volt, mivel pont ezt gondoltam, mint te. no azóta van. enni nem kér, csak haszna lehet, kára nem.
és görögország nem a világvége, ez a rendszer, lévén egyelőre uniós tagállam, éppen úgy működik ott is-ha elég neked az a szolgáltatás ami a helyieknek is jár.
ennek ellenére persze én is kötök utasbiztosítást is, már csak azért is, mert bár az egészségügyi probléma a legnagyobb baj, de más probléma is lehet, és azt is le kell védeni. valamint ugye sok helyen van önrész és azt sem szeretném kifizetni.
Ennek csak az lehetett azoka, hogy nem akartak veled foglalkozni. A nyaraló településeken ezerből egy -maszek- orvosnak ha van szerződése a különböző görög tb. szervekkel (mert hát ott nem úgy működik mint nálunk, hogy egy tb szerv van). Már csak azért is kétséges ez a fajta tapasztalat, mert az orvos szeretné megkapni a pénzét, amit a helyi tb. szervektől egyre kevésb kap meg, míg a külföldi biztosítok "zokszó nélkül" fizetnek. Persze most nem a milliós térítésekről beszélek, mert hát szerencsére erre nincsen tapasztalatom. Egyébként a helyi idegenvezetők rendszerint már az első napon közlik, hogy felejtsük el az EU-s kártyát, mert az Görögországba max. az életveszély elhárításához elegendő! Az idegenvezetők sem szeretik az EU-s kártyát, mert azzal CSAK a központi helyi kórházakban lehet ellátást igénybe venni, és nem biztos, hogy jó egy egyébként fél óra alatt elintézhető ficam kezelés miatt egy egész napot a helyi kórházban várakozni.
#2058392013-07-03 11:35:20 Válasz a #205834. hsz-ra
Köszi!
Akkor már nem aggódom a Mapfre miatt, valószinűleg idén is azt kötöm. Pont erre voltam kiváncsi, hogy valakinek volt-e tapasztalata velük élesben (bár kivánom, hogy senkinek soha ne legyen rá szüksége).
Húú, én nem is értem az e körüli vitát.
EU Taj kártyát ingyenesen lehet igényelni, én postai úton intéztem a lakcímem szerinti önkormányzattal. Kérdés nélkül kiküldték, csak 2 igénylőlapot töltöttem ki.
A biztosítás pedig egyetlen utazónak sem lehet kérdés. Netes kalkulátorral pillanatok alatt kiszámolja a legkedvezőbbet. Mondjuk én a minőségtől sem tekintek el.
Az Allianznál most is van kedvezményes biztosítás. A classic 2 felnőtt személyre 10 apra 6800, az ezüst kb 8000 FT. (ÉN ezt választottam.
, mert ebben van jogi segítség, utazási segítség, ha akkora baj lenne.)
Aki úgy akar spórolni, hogy nem köt biztosítást, az inkább ne menjen sehová.