#2065872013-07-12 17:43:43 Válasz a #206586. hsz-ra
Jóóó...!!! Azért valahol ez is érthető.
Mi is csodálkoznánk, ha egy görög tavernában (főleg üdülőhelyen) nem találnánk gyrost, vagy muszakát.
Legyél kicsit megértőbb szegény turistával!
#2065882013-07-12 17:50:32 Válasz a #206587. hsz-ra
Oké!
Ki is találtam valamit,ha szeptemberbe elmegyünk Egyiptomba nyaralni 2 hétre,akkor viszek egy dunsztosüveg Gulyáslevest és ha valaki keresi,garantálom hozzá fogom vágni.
Így jó lesz?
Ahogyan olvastam egy kisebb fajta beszélgetés alakult ki abból ki mit visz ki a nyaralásra:)
Gondoltam én is hozzáfűznék ehhez pár sort..
Olyan sokszor nem jártam még kint Görögországban csupán 3X. Legutóbb tavaly Kefalónián.. Mi sem vittünk ki semmilyen nagyobb élelmiszert.. Gondolok itt a húsra, vagy krumplira és esetleg más dolgokra.. Egyrészt hűtőtáskában sem hiszem, hogy kibírja 20-30 órát.. Mi is tavaly közel 30 órát utaztunk.. Szépen nézett volna ki mire kiérünk:) Főleg mert a csomagtérben nagyon meleg van..:S Mondjuk én hűtőtáskát sem szoktam vinni.
Csupán pár apróságot viszek pl felvágott, lekvárt stb. Olyat ami nem romlik meg.. De előre úgy sem tudom, hogy éppen mit fogok majd a nap folyamán megkívánni a helyet meg ne foglalja a bőröndbe:) Persze én is hallottam olyat aki hozott ki paprikát, paradicsomot stb lecsónak pl.. De ettől nem piszkáltam őket hiszen ki hogyan szeretne kicsit spórolni.. Egy biztos én pihenni, nyaralni mentem ki nem főzni:) Azt itthon is megtehetem majdnem minden nap. No meg ahogyan itt is elhangzott kicsit szegényes a felszerelés a főzőcskézésre.
Egy szónak is száz a vége szerintem mindenki azt visz ki amit szeretne:) Mindenki máshogyan szeret eltölteni egy nyaralást.. Én jobban szeretek esténként beülni egy tavernába vacsorázni. Reggelente pedig leugrani friss zsemléért pl:))
Jó ez a kis pezsgő vita...és ez nem irónia!
Abban igaza van pévinek,hogy inkább megyek nagyon kicsi pénzből Görögországba,mint sokból a Balatonra!(Bátyámék tavaly 100 euróval indultak el ketten,kizárólag gyroson éltek,de a tengerben fürödtek,és ez a lényeg...)
Szivem szerint kitiltanám a hűtőtáskákat a buszból,és bocsi,Évi,de ha az ég a földdel összeérne,akkor sem ennék káposztás tésztát Görögországban....ez olyan nem szép kép...
#2066232013-07-13 09:42:06 Válasz a #206621. hsz-ra
MaciG!
Igen Kefalónia kicsit messzebb van kell oda buszozgatni egy kicsit.. Tegyük hozzá, hogy olyan korán odaértünk a kikötőbe, hogy még ott is várni kellett több mint 3 órát..:S
Pezsgő? Hmm, ezt sem sűrűn visznek ki:) Én alkoholt nem szoktam kivinni:) Sört utálom, borozgatni szoktam inkább:D
Azt meg tavaly is lehetett kapni nem rosszat kint és este a tengerparton elfogyasztva nagyon jó volt..
Szivem szerint kitiltanám a hűtőtáskákat a buszból,és bocsi,Évi,de ha az ég a földdel összeérne,akkor sem ennék káposztás tésztát Görögországban....ez olyan nem szép kép...
Teljesen egyetértek. De van a káposztás kockánál rosszabb is: töltött káposzta. Anno valamelyik topikban valaki kérdezte, hogy lehet-e Görögországban tejfölt kapni, mert az kell a töltöttkáposztára. Amikor meg merészeltem jegyezni, hogy egy ilyen nehéz és romlékony kaja nem való oda, és talán a helyi ételek közül kéne válogatni, akkor majdnem leharapták a fejem.
És másik történet, bő 10 évvel történt, amikor még repülőn is lehetett hűtőtáskát vinni. Nekünk nem volt, mert én inkább az út széli fáról szedett fügén élek, ha nincs pénzem, de akkor sem viszek hűtőtáskát. Az ülésszomszédomnak viszont volt kettő. És az egyiket az én lábamhoz tette, ha már nekem nincs, akkor ugye nem baj, ha kicsit kényelmetlenül kell üljek. Mondtam, de baj, intézze ahogy akarja, de az én lábomnál ne legyen semmi. Jó kis balhé keveredett ebből, végül a sztyuvi elvitte valahová az egyik táskát.
#2066292013-07-13 13:16:41 Válasz a #206626. hsz-ra
Én sokszor láttam magyar pezsgőt görög marketben, picit talán drágább volt mint itthon. Egyébként a jó pezsgővel én furán állok, életem legrosszabb pezsgőjét még úgy 30 éve egy szálloda italraktárosaként ittam, Mumm márkájút, nem a legrosszabbak közül való, mégsem ízlett.
A kajára visszatérve szalámit, szárazkolbászt, leveskockát és levestésztát mi is mindig viszünk, és ki-ki persze vigyen itthonról, amit igényel, és az ottani nem ízlik, vagy esetleg nem akarja vásárlással múlatni az időt, én 2 dolog ellen vagyok, ami kifejezetten zavar: a dömping bevásárlás olyasmiből, ami kint is kapható (pl. csak amit személyesen láttam: karton Tesco ásványvíz, 12-es karton tarts tej, 10 kilós necc-krumpli, nagy mennyiségű paradicsom, paprika lecsónak, mint kiderült rákérdezésemre, mert az ott nem az igazi ), valamint a fagyasztott romlandó áru, ami az utastársaknak és a sofőröknek sok bosszúságot okoz (mint említettem szintén kizárólag saját élmény: a rosszul záródó hűtőtáskából a csomagtérbe folyt a húslé, a bűz átjárta, és valszeg pár csomagot is összegányolt, amit senkinek sincs joga egy utastársával sem megtenni (!!), valamint anno egy BKV-s különítmény Thassosra annyi hűtőtáskát hozott, hogy a busz közlekedőfolyosóját is eltorlaszolta, így a határokon megkülönböztetett figyelemmel bántak velünk (!!), és az utasok sem tudtak közlekedni, hab volt a tortán, hogy ők az emeletet foglalták el, de oda el sem fért volna a sok hűtőtáska, ezért a nagyja a lenti utastérben volt, a vétleneket akadályozta a közlekedésben!! A Dias Zeus-os sofőrök dühöngve bár, de megengedték, a Grandosok valszeg kivágták volna a járdára - jogosan, nekik az utazási feltételek közt szerepelnek bizonyos kitételek!!
#2066302013-07-13 13:25:30 Válasz a #206629. hsz-ra
És az sem volt rossz, amikor egy soproni kórház brancsa utcsó napján úgy döntött, bedobják a közösbe a megmaradt kajákat, és kellemes fasírt-szag terjengett az egész házban. Lenéztem a teraszunkról az alattunk lévőre, és akkor látom, hogy vagy 15 ember ül egy fasírtgolyókkal és töltött káposztával, töltött paprikával rogyásig megrakott asztal mellett, és magyar nóta bömbölt a laptopjukról Valamiért ráadásul a darált húsos kajákat preferálták, ami még könnyebben romlik!! Ennél az esetnél hívták meg körükbe az apartman egyik tulaját, aki kedvesen elutasította, és ekkor mesélte el nekünk azt a bizonyos történetet, amikor előzőleg már elfogadott egy hasonló meghívást szintén töltött káposztára (ezt valamiért mi magyarok vagy karácsonykor, vagy Görögországban szeretjük enni ), amitől aztán 2 napig hányt.
#2066332013-07-13 13:33:33 Válasz a #206630. hsz-ra
Na ilyenkor nem bánkódom, hogy napközben szinte alig vagyunk a szállásunkon. Nem látunk és hallunk, és pláne nem érzünk semmi effélét.
Érdekes vendéggel már mi is találkoztunk, egyiküknél pl. nem a kajával volt a gond, hanem egyszerűen a kákán is csomót kerestek, az apartmanban nekik semmi nem felelt meg - amit előre tudhattak természetesen. Szegény idegenvezető próbálta kedvesen intézni a dolgot, le a kalappal előtte.
#2066362013-07-13 14:15:25 Válasz a #206585. hsz-ra
Szia Pévi!
Lehet, hogy a véleményem miatt megköveznek, de teljes mértékben egyet értek Veled, hogy néha főzöl egy kis kaját. Én Poriban imádom a pénteki piacot, hiszen olyan dolgokat találok, amit itthon csak horror összegért lehetne megvenni.
Ezek között első helyen van a bámia - hölgyujj - elnevezésü, fura paprikához is hasonlító termés, amivel készítettem lecsót is, mert kiváncsi voltam rá, hogy tényleg sűrít-e. Csodás volt. És a sárgadinnyéből, aminek olyan illata van, hogy így találtunk rá, készítettem lekvárt, a szintén általam sütött palacsintához. Mert megkívántuk. Viszont gyakran eljártunk a Platon étterembe újdonságokat kipróbálni. Sokféle halat, kagylót, polipot, és én életemben először ott ettem kecskét.
Tehát a hazai és a főzés, valamint a görög kaják kipróbálása nem zárják ki egymást. Csak egyensúlyt kell tartani, hogy jusson idő a fürdésre, bóklászásra, rácsodálkozásra, fakultativ vagy önálló úton a környék felfedezésére is.
#2066372013-07-13 14:25:19 Válasz a #206630. hsz-ra
Szia Kónyu!
Neked is igazat kell adnom, miután elolvastam a Soproni Kórház társulatának merényletét. Így nem szabad hazait vinni, már csak azért sem, mert az ottani mélyhűtők mérete nincs bekalkulálva a hazulról vitt fagyasztott ételekre.
Viszont az ellenkező vélemények ellenére én ragaszkodom a megszokott hűtőtáskámhoz. Sőt kettőhöz! Az egyikben van a buszos üdítők, szenyák, stb., a másikban a fagyasztot füstölt csülök. Nincs jobb mint a görög hozzávalókkal elkészített csülkös lecsó. Valami fenséges. Általában turnusváltáskor készítjük, ezzel várjuk az utánunk érkező barátainkat. És örülnek neki, sőt már ragaszkodnak a vendégvárás ilyetén kifejezéséhez. Az igaz, hogy készételt a legritkább esetben és kis mennyiséget viszek - szintén a mélyhűtő térfogata miatt.
Tavaly rántottam ki ropi helyett csirke szivet. Nagyon babrás, de megérkezéskor kitettük tálcára és mindenki aki megkívánta evett belőle. Hamar elfogyott, tehát megérte a hűtőtáskázás. Ez az a pont, ahol mindkét félnek igaza van. Lehet, hogy korfüggő? A fiatalok rugalmasabbak és elég a buszra egy vászonszütyő, az idősebbek pedig, mint mi is, már a biztonságra mennek?!