#2076922013-07-25 23:49:13 Válasz a #207199. hsz-ra
Sziasztok!
Ha minden jól megy 08.15-én indulunk Rodoszra az Anubisz Travel-el.
Először megyünk és kicsit tartottam tőle, hogy "nem lesz sok látnivaló" de ahogy egyre több hozzászólást olvasok és fotókat nézek igazán megkapó és varázslatos helyek vannak a szigeten. Bízom benne, hogy sikerül egy használható utitervet összehozni és az egy hetet tartalmasan eltölteni.
Két dolog aggaszt kicsit: nehogy túltervezzem a dolgokat és "szaladgálós" nyaralás legyen ill. a másik, hogy esetleg nagy hőség lesz, mert akkor nem sok kedvünk lesz kimozdulni sem!) Ahogy láttam nincs sok természetes árnyék sem a partokon sem az egész szigeten.
A Princess Flora szállodába megyünk.
Szívesen fogadok bármilyen tanácsot, hasznos ill. aktuális infót!
Üdv.
Experte
#2076952013-07-26 00:02:42 Válasz a #207692. hsz-ra
ez így nem igaz, h nincs természetes árnyék (márhogy ugye fa ) a szigeten. ha kilépsz a turistás részéből a szigetnek, és elkalandozol a 'vidéki' rodosz felé, pl. monolithos környékén erdős, ligetes területek borítják a szigetet.
tény, a népszerű, rodosz város és mondjuk lindos közötti rész javarészt kopár (de még ez is csak javarészt, és elsősorban a part mentén; hiszen lásd hét forrás és pillangók völgye). és bár a legtöbben megmaradnak ezen a területen, az egész szigetre egyáltalán nem az a jellemző.
#2077102013-07-26 10:02:19 Válasz a #207692. hsz-ra
Szia!
A sziget nagy és ebből kifolyólag rengeteg látnivalója van, amiknek a bejárásához egy hét nem elég. Mi évek óta visszajárunk és még mindig sok érdekes dolgot találunk Véleményem szerint, az "úgymond" fontos látnivalókat kell elsőnek megnézni, úgy, hogy menet közben pár kevésbé felkapott rész is legyen. Nem kell és nem is lehet mindent megnézni, mert abból mint írtad egy rohangálós nyaralás lesz. Egyszer még úgyis vissza kell menni, legalábbis a többség így "jár" a szigettel
Mindenképp érdemes autót vagy motort bérelni, mert ez a legkötetlenebb módja Rodosz bejárásának.
Én készítettem egy rövid kis listát, ami véleményem szerint, a fontosabb látnivalókat tartalmazza:
-Rodosz városban az óvárosi rész és a kikötők, főképp este, mert ekkor a legszebbek
-Thermes Kalitheas, hőforrás (este a kiépített rész ingyenes)
-Kamiros az egyik ősi város
-Kastellos-Kritinia, johannita vár, pompás panorámával
-Hétforrás
-Pillangók völgye
-Monolithos, johannita vár, ez is, mint a fenti, remek helyre épült
-lindosi fellegvár és a tövében lévő máig lakott ősi város, számunkra a legjobb stranddal és árnyék is van a parton
-Prassonissi, két tenger találkozása, a kitartóak elgyalogolhatnak a sziget végéhez, a világítótoronyhoz is
Továbbá mivel útba esik érdemes időt szakítani rá:
-Siana, helyi olivaolaj és méz, mézes pálinka, szép a temploma is a településnek
-Kattavia, itt kicsit belekóstolhatsz a vidéki rodoszi életbe, a főtéren kellemes kis vendéglőkkel, esti programnak kiváló!
-Profitis Ilias, kiváló erdei ösvényekkel, itt aztán van erdő rendesen
-Filerimos, kilátó és kálvária,
-Fourni Beach, Monolithos alatti part kis büfével és csodálatos sziklákkal, kevesen mennek le ide is, pedig csodaszép
-Anthony Quinn és Ladiko Beach, kis szikás öblök, kevés hellyel, de szép fotótémákkal
Ha még nem tetted és van időd, nézegesd az oldalam, ebből alapvetően fel tudsz készülni és sok képet is találsz a fenti helyekről is.
#2077662013-07-26 22:24:00 Válasz a #207710. hsz-ra
Köszönöm Nektek a gyors reagálást és a hasznos infókat!
Igyekszem a tippek és a beszámolók alapján tervezni a nyaralást.
Ezek alapján tényleg van mit látni és bizony szelektálni kell majd.
Tanulmányozni kell még a sziget adottságait méreteit helységek megközelítéseit... valahogy nem tudom még "összerakni" hogy mi merre ill. nem tudom elhelyezni fejben a szigeten, az ott található látnivalók, helységek neveit amikor olvasom őket vagy látom a fotókat a beszámolókban. Ilyen problémám nem volt Korfuval,Krétával és Mallorcával sem legalábbis úgy rémlik..) ezeknél szinte mindent azonnal el tudnék helyezni egy "vak térképen". Persze minden sziget más. Rodoszon még sok a fehér folt számomra. Az arányokról, távolságokról nem is beszélve.... de hát épp ettől lehet vonzó és érdekes, ráadásul van még 20 napom, hogy barátkozzak vele. Talán itt nincs annyi szerpentines útszakasz se:o) bár meg kell hagyni azok is lenyűgözőek és izgalmasak tudnak lenni....
#2077672013-07-26 22:27:42 Válasz a #207766. hsz-ra
nincs annyi szerpentin valóban, ráadásul az utak jó minőségűek és szélesek.
ajánlom figyelmedbe (ha nem ismernéd) a google earth-öt. ott szépen tudsz virtuálisan vándorolni a szigeten, jó sok fényképet nézegetve közben, útvonalterveket készítgetve, távolságokat méricskélve. biztosan könnyebben menne az azonosítás.
#2078492013-07-28 13:38:29 Válasz a #207766. hsz-ra
A hegyek között, azért van pár meredekebb rész és kacskaringós út is.
Javaslom, hogy az ezen az oldalon látható térképet nyomtasd ki, bár 12db-ból lesz, de ezen már meg tudod tervezni a nyaralást:
Rodosz térkép
Kint érdemes már a reptéren szétnézni, mert oda is ki szoktak rakni ingyenes példányokat. Illetve ~pár€-ért jó minőségűt lehet kint venni.
Azt kell alapul venni, hogy a sziget a felső részétől, a déliig ~100km-s autókázást jelent oda és ennyit vissza. A Rodosz város-Faliraki-Ixia által határolt terület a legsűrűbben lakott és itt a legnagyobb a forgalom is. Bár itt is van pár kanyargós út, de mégis inkább a forgalom miatt hosszabbodik meg az út időtartama. Illetve el is lehet tévedni, mert ezen a részen keresztbe-kasul utak hálózzák be Rodoszt.
A déli részen, az Anthony Quinn öböl után, le egészen Prassonissiig, már jól és gyorsan járható általában az út. A másik oldalt, Ixia után egy darabon a tengerparton megy az út, ahogy távolodtok Ixia-tól, látványosan csökken a forgalom, max. csak az úton bóklászó kecskékre kell vigyázni. Mi erre indultunk el elsőnek anno, csodaszép a tengerpart erre. Ez a rész egyébként mezőgazdasági terület, sok üvegházzal lehet itt találkozni. Kamiros után már nemsokára felmegy az út az Attaviros hegyre. Ez már meredekebb és helyenként kacskaringósabb rész, itt kicsit lassabban lehet haladni. De itt is sok érdekes település és látnivaló van.
#2078682013-07-28 20:50:01 Válasz a #207849. hsz-ra
persze, vannak kanyargósabb utak, de összevetve más görög szigetekkel, pl. kréta vagy lefkada, a rodoszi utak lényegesen könnyebben abszolválhatóak még egy efféle síkvidéki országból érkezőknek is, mint mi vagyunk.
ettől még persze, figyelni kell, száguldozni nem lehet, igaz, nem is érdemes, hiszen akkor kevesebbet látunk.
#2078752013-07-28 22:12:34 Válasz a #207849. hsz-ra
Köszönöm a térképajánlót!
Az utakkal kapcsolatosan abban bízom, hogy mindenképp "haladósabb" mint Korfun v. Krétán egy-egy szakasz. Szerencsére ezekkel megbírkóztunk és mivel nálunk a Bükkben is vannak veszélyes hegyi útszakaszok nagyából olyasmire azért számítok és fel vagyok készülve:) Írták, hogy érdemes éles kanyarokban dudálni nehogy szembe jöjjön valaki így ezt valószínűleg megfogadom.
A tüzekről olvastam. Úgy írták a déli - délnyugati területeken tombol a tűz, semmiképp sem jó hír! Sajnos tavaly épp elrepültünk egy tűz felett Görögországban, repülőből is borzalmas látvány.
#2079332013-07-29 17:42:43 Válasz a #207868. hsz-ra
Mivel szinte minden évben láttunk olyan balesetet, amit a turisták okoztak, így csak javasolni tudom a fokozott óvatosságot! Pár helyen sziklaomlás is veszélyezteti a járművezetőket a hegyi utakon! Ez autóval is problémás lehet, de motorral, főként ha nincs kellő gyakorlata a sofőrnek, kifejezetten életveszélyes!
Motornál még az oldalszél is veszélyforrás lehet, bizonyos részeken.
Rodosz város közlekedése is rutint igényel, mert eléggé kaotikus. Legalábbis pont az un. síkvidéki autósoknak kell fokozottabban figyelni, mert becsapós lehet a sziget. Gondolok itt pl. főként a motorosokra, akinek Kánaán Rodosz szigete...
Köszönöm a térképajánlót!
Az utakkal kapcsolatosan abban bízom, hogy mindenképp "haladósabb" mint Korfun v. Krétán egy-egy szakasz. Szerencsére ezekkel megbírkóztunk és mivel nálunk a Bükkben is vannak veszélyes hegyi útszakaszok nagyából olyasmire azért számítok és fel vagyok készülve:) Írták, hogy érdemes éles kanyarokban dudálni nehogy szembe jöjjön valaki így ezt valószínűleg megfogadom.
A tüzekről olvastam. Úgy írták a déli - délnyugati területeken tombol a tűz, semmiképp sem jó hír! Sajnos tavaly épp elrepültünk egy tűz felett Görögországban, repülőből is borzalmas látvány.
Szívesen!
Előre dudálni nem sok helyen szükséges, talán nem is kell, mert az utak javarészt megfelelő szélességűek.
Több helyen is fogtok találkozni a szigeten tűzoltóautókkal, amik figyelik az esetlegesen felbukkanó tüzeket.
#2079442013-07-29 20:51:52 Válasz a #207692. hsz-ra
szia Experte!
arra készüljetek hogy kb ilyen meleg lesz a szigeten mint nálunk ezen a héten! mi szeptember elején voltunk 2 éve,de ilyen hőséget még egyik görög szigeten nem tapasztaltunk mint rodoszon!!!szinte csak a vízben lehetett kibirni!!
azért amit Ian leirt látnivalók,feltétlenül nézzétek meg! nekünk 4 nap alatt sikerült nagyjából mindent megnézni! a szigeten szerintem kevés a homokos part,ami talán a legjobb az a tsompika beach.
#2084682013-08-07 17:22:43 Válasz a #207944. hsz-ra
Szia Angel,
ha ezt a pokoli hetet itthon a 37-39 fokkal a munkahelyen esetleg túlélem akkor szerintem már azzal se lesz gond a tengerparton!) Többen mondták, hogy azért elviselhető egész nap az ottani klíma.
Amúgy azt néztem, hogy 28-30 fokot ír arra a hétre Rodoszra és ha nincs az a nagy pára mint mondjuk töröko-ban akkor már jó! Persze gondolom a napon ott is durva lesz max. a szél csökkenti a hőérzetet. Még a végén úgy fogok elköszönni, hogy "megyek hűsölni Rodoszra"...???
Az jó lenne ha Nekünk is sikerülne 4 nap alatt megnézni a látnivalók nagy részét de ha nagy hőség lesz akkor inkább többet fürdünk és napozunk. Amúgy kocsibérlést 3 napra tervezek de megnézem a busz menetrendeket is. Remélem egy kis hajókirándulás is belefér majd a programba.