#2035162013-06-02 19:50:06 Válasz a #203502. hsz-ra
Mindenkinek köszönök mindent, sokat segítettetek
Természetesen 2 hét Göröghon után megyek, nemsokára utazom
Miért mondtad, hogy ne vigyek levát?
Szállás: Villa magnolia Szozopol
#2035222013-06-02 20:17:19 Válasz a #203516. hsz-ra
Te kérdezted, hogy Levát vigyél, vagy Eurót. Erre írtam, hogy rögzített árfolyam van ezért akkor jársz valamivel jobban, ha az Eurót kint váltod át Levára, de ez elhanyagolható különbség. A legjobb, ha valamelyik fővárosi pénzváltónál Ft-ért tudsz venni a hivatalos fix árnál olcsóbban Levát, de ez ritkaság. Gondolom, nem komoly összegről van szó, így mindegy, ha itthon kapsz (vidéken problémás lehet). A másik szempont, hogy kevés helyen fogadják el az Eurót, ezért már érkezéskor jó, ha van Levád. Remélem, sikerült összezavarjalak...
#2035302013-06-02 20:52:48 Válasz a #203522. hsz-ra
Persze, persze, én kérdeztem, csak ha megírod a saját tapasztalatod, hogy miért, akkor úgy teljes a kép
Oké, a Párom eldöntötte, mindkettőt viszünk.
Isztambulba szeretnék átmenni, régi vágyam. Voltál? Megéri átmenni?
Gondolom hasonló maratoni túra, mint Athén Nei Poriból
#2035322013-06-02 21:02:45 Válasz a #203530. hsz-ra
Nem éri meg átmenni szerintem. Megszűnt a korábbi hajóutas lehetőség (kérdeztem egyszer), de lehet, hogy van ismét. Olvastam leírást, hogy valaki saját kocsival átment, de Isztambul elég nagy falat, nem néhány órás; elég messze is van és kell vízum.
A szállás jól néz ki, de kiesik még az új részből is; jókat fogtok sétálni...
#2035372013-06-02 21:14:43 Válasz a #203532. hsz-ra
Nagyon profi vagy, köszi
Megszoktuk a sok sétát, valahogy mindig a távoli szállásokat foglaltuk... egyedül Sartin volt közeli, már szokatlan is volt...
A félsziget az Óváros, gondolom... hogyan jutunk oda? van busz?
Isztambulba szeretnék átmenni, régi vágyam. Voltál? Megéri átmenni?
Gondolom hasonló maratoni túra, mint Athén Nei Poriból
Ágica!
Mi átmentünk - ez egy mókás szó - Isztambulba, vonattal. Egy teljes napig utaztunk, csak oda. Na, ezért mókás.
Elmentünk busszal Burgasba, onnan vonattal Plovdivba, majd oda érkezett az Isztambul Express.
Ma már persze, nyilván lehet sokkal egyszerűbben is.
Autót akartunk bérelni, de nem sikerült, így megoldottuk máshogy.
Ehh, nem volt semmi, az biztos. A nagy kalandok között elég elől szerepelnek nálam az akkor megéltek.
A mai helyzetről mit sem tudok, csak azt, hogy a határon tudtok venni vízumot. Ahogy nézem, 350km, ha hajnalban indultok, még jó is lehet.
Én biztos mennék...megint.
#2035392013-06-02 21:29:56 Válasz a #203537. hsz-ra
Nem tudok buszról (saját kocsival voltam), de metróról sem; esetleg taxi, de gyalog a félsziget csúcsáig csak 2 km, s vissza sem több, bár annak látszik egy jó vacsora után...
#2035402013-06-02 21:41:12 Válasz a #203539. hsz-ra
Én is ráakadtam a térképre, mi az Odessza utcában laktunk, kb, ott, ahol kezdődik a zöld rész, közvetlen az öböl mellett.
Innen sétálgattunk esténként, ahogy mondod, egy finom vacsi után, az óvárosba, meg vissza.
#2035502013-06-03 07:38:14 Válasz a #203540. hsz-ra
Köszi mindenkinek, ebben reménykedtem, hogy esti sétaként belefér.
Én ezt kb annyi útnak néztem, mint Vrasna-Asprovalta, Vagy O. Beach-Paralia..
Isztambulnak fakultatívot indit 135 leváért, és hajnali fél 2 kor indul a busz...
Érdekes, hogy megoszlanak a vélemények, ami persze érthető, úgyhogy fogalmam sincs menjek, v ne
Az ingyenes buszjárat, amit igérnek , 30 percenként, a tengerparthoz , az valóban létezik? Nem mintha nem tudnánk sétálni, de ilyet nem hallottam még...
Sőt, azt is írták, hogy szobánként egy ernyő és 2 ágy ingyenes a parton...
Gondolom, ebből nem lesz semmi... de ha mégis, akkor mit mond az ember, bocsi, ez volt megírva, itt én ülök??? Mindezt milyen nyelven is?? Vagy, hogy van ez??
#2035702013-06-03 10:41:21 Válasz a #203550. hsz-ra
Nekünk belefért. Elsétálsz a másik öböl mellett, ami már eleve látnivaló, a maga módján. Hogy mennyi idő volt, arra nem emlékszem...
Aztán volt, hogy a parti sétányon járkáltunk, épp a másik irányban. Az mára már nyilván sokkal kiépültebb, mint akkor volt.
Ha máskor nem terveztek Isztambulba menni, és felkészültök erővel az útra, akkor én biztos nem hagynám ki. De ezt mindenki maga tudja, és persze ha fakultatív progi, akkor az sem mindegy, hogy a nyaralás hanyadik napjára esik. Talán középtájon lenne a legalkalmasabb....
#2036162013-06-03 20:50:33 Válasz a #203550. hsz-ra
Az óváros megér talán egy fél napot. Lehet csatangolni az ódon utcákon, s érdemes kimenni a félsziget végéig. Kicsit dimbes-dombos, de nem vészes. Éhesen érdemes menni, közben ezt-azt csipegetni, megpihenni, iszogatni, estefelé ott vacsizni.
Ha ez a napágy és ernyő komoly, akkor ne mondj le róla, sokat jelent. Megoldják, attól ne félj, még ha minden nap másikat is kapsz egy egyszerű bonra, de a szálláson, vagy a kísérőtől kérni kell, esetleg már itthon érdeklődni, hogy is müxik, ki mondja meg.
Fakultatív keretében én is elcsábulnék egy Isztambuli kiruccanásra, de akkor úgy tudom, elég hosszú érvényességű útlevél kell + a határon vízum.
#2036592013-06-04 20:10:39 Válasz a #203616. hsz-ra
Nem, nem is mondok le róla, elég kényelmesek vagyunk, és ha ez valóban így van, kiharcoljuk:)
Most kezdek rágyúrni a jövőheti Görög útra, aztán majd visszatérek:))
Addig is beszerzek sapkát és sálat, mert az ahír járja, Göröghonban sincs épp gatyarohasztó meleg
…Bulgária "strandja" viszont - tapasztalt (főidényben) - használhatatlan . Hiába a teljes ellátás, nem kárpótolja a víz használatának hiányát…
kelemen77 írta:
…A használhatatlan azt jelenti (nálam), hogy: a kosztól, a sok tengeri fűtől és egyéb zöld "cucctól" nem tudsz belemenni a vízbe (olyan szélesen teríti be a part szélét). Undorodsz, hogy abba a "trutyiba" belegázolj…
Érdekes, amit írsz; lehet, hogy éppen kifogtátok, mint mi. Annak idején sokszor voltunk Bulgáriában, mert imádtuk a gyerekekkel a tengerpartot (s akkor hova lehetett volna máshova menni ). A víz sokkal tisztább volt, mint manapság, hínárral alig találkoztunk, míg egyszer a nyár végén egyik napról a másikra vastag hínárréteg borította a partot; nem akartunk hinni a szemünknek. Igyekeztek eltakarítani, de reménytelen vállalkozás volt. Jártunk arra mostanában is, van itt-ott több-kevesebb hínár, de attól még meg lehet találni a helyet a fürdésre. Burgasztól délre nekem tisztábbnak tűnt a víz. A víz általában elfogadható, persze a nyomában sincs a görögországinak, ott is előfordul hínáros rész a homokos partoknál.
Mutatok két képet 1976-ból és 1981-ből (szkennelt, elég gyatra minőségű, de a lényeg látszik).
Kedves Fórumozók!
Tud valaki friss infókkal szolgálni Bulgáriáról?
Nyáron megyünk autóval a Napospartra Zefir hotel.
Amik érdekelnének:
Úgytudom az idén igen sok pályaszakasz elkészült, mennyi igy az útból nem autópályás szakasz (Szerbia felé)?
Érdemes Szófián keresztül menni, vagy inkább kerüljem meg, ha igen észak vagy dél?
Határokon mire számíthatok?
Közbiztonság mílyen? Autólopásokról, feltörésről halottam, ez igaz?
Rendőrök mennyire kekeckednek?
Ha járt valaki a Zefirben, szívesen venném élménybeszámolóját.
Mire figyeljek, vigyázzak?