Többekhez hasonlóan Én sem javaslom a hajnali indulást egyrészt viszonylag késő este fogsz odaérni, ezáltal az a nap "elúszik" másrészt iszonyat fáradtan fogsz megérkezni, és az első nap az főleg az utazás kipihenésével fog eltelni.
Mi is így csináltuk jó pár éven keresztül, és (sajnos) mindig ez volt a helyzet.
Aztán jött az ötlet, hogy mi lenne ha elindulnák pl délben, és sok megállással kb éjfélig, egy óráig "nyomnánk" majd megállnánk pár órára aludni, és olyan reggel 5 kor továbbmenni, majd reggel 8 körül megérkezni.
Ez a variáció teljesen bejött, kipihenten, reggel érkezünk meg a célállomásra, ráadásul úgy hogy az út legnagyobb részét világosban tesszük meg, és ami fontos, hogy éjszaka alszunk, ezáltal nem borul fel a bioritmusunk. Több esetben a szállást is el lehetett foglalni azonnal, és nem kellett délutánig várni. Ebben az esetben az első nap is teljes értékű nap...
Sokáig gondolkodtunk azon, hogy az éjszakát hogyan lehetne megoldani, mivel nehéz úgy szállást találni ami ad egy szobát csak pár órára, ráadásul az éjszaka közepén, valahol Makedóniában.
Nem is sikerült ilyet találni, ezért maradt a "török megoldás" azaz benzinkútra kiállni és ott aludni egy pár órát. Aki tud autóban aludni annak csak ajánlani tudom. Az E75 melletti benzinkutak teljesen biztonságosak. Aggodalomra semmi ok...
Amennyiben nem preferáljátok a kártyás fizetést, akkor se válts dinárt és dénárt, euroval is tudsz fizetni bárhol (még Macedóniában is). Ismerősők euroval fizettek egy macedón kúton és normálisan váltották. Amennyiben valami kérdésed van az útall kapcsolatban nyugodtan írj, mert nyárig még valószínűleg egy párszor megtesszük a távot.
Igen lehet, de csak papírt fogadnak el, tehát a legkisebb az 5 euros. Ebből dénárban adnak vissza. Sajnos oda-vissza útra ez nem lesz elég és biztosan marad valamennyi, de majd a következő évben jó lesz ami megmarad. 1 euro kb 60 dénár, ennek megfelelően váltják a kapuknál is. Úgy tudom a szerbek elfogadják az aprót is a kapuknál, de mivel én a Szerbiában kártyával fizetek, nem tudom megmondani, nagyobb címletből hogyan adnak vissza.
Szia Sancho!
Mi is nagyon várjuk már a nyaralást,vissza számolunk.Mi valószínű,hogy délután indulunk reggelre ott leszünk ,bár még nincs eldöntve.Még össze is futhatunk a szállás körül
Szia Sancho!
Azt írod, hogy többet nem szándékozol autóval menni, csak most egy alkalommal. Szerintem meg innentől kezdve csak autóval fogsz járni Görögországba. Legalábbis mi így voltunk vele. Mi is este szoktunk elindulni, 18-20 óra között, de mivel csak a férjem vezet és mindig egy hajnali 5-kor kelős munkanap után szoktunk este elindulni, muszáj valahol megpihenni. Éjjel 2 körül Nisnél valamelyik nagyobb benzinkút parkolójában alszunk 2-3 órát (ez a rövid idő alvás is csodákra képes) és utána már világosban és fitten lehet nekivágni a hegyeknek. Nisig teljesen "sima és egyenes" az út, nincsenek hegyek, kanyargós utak stb. Kb. dél körül Görögország északi részén lehet lenni és még hátravan a nap nagyobb része.
Azért gondoltam a hajnali indulásra, mert akkor végig világosban és nappal tudnék keresztül menni Szerbián és Macedónián. Sartira meg elvileg este 8-9 óra körül odaérhetnénk. Kis pihenőkkel viszonylag folyamatosan tudnánk haladni. Ha délben indulnánk, akkor valamikor hajnalban lennénk Szerbiában és sötétben egy teljesen idegen helyen nem annyira tud az ember a táblákra figyelni, pláne sötétben. Mivel úgy is 14-től szól a foglalásunk, ezért nincs jelentősége, hogy mikor érünk oda, de éjszakai érkezéskor már semmit nem tudunk Sartin kezdeni, a szállást nem tudjuk elfoglalni, már semmi nincs nyitva. Ha este 8-9 körül érnénk oda, akkor még el tudunk menni enni egy gyrost és inni egy nagy pohár Mythost a hosszú útra Az útvonal tervező 12 órában adja meg az utat, bár ő nem számol a határokkal, pihenőkkel, esetleges dugókkal, de ha 16 órát számolok, akkor is hajnali indulással este 8 körül már Sartin lehetnénk...
Amikor busszal mentünk Sartira reggel 6-órás indulással másnap reggel 4 óra körül voltunk ott. Másik alkalommal olyan 9 óra körül, de a buszok hosszabb időt töltenek a határokon. Több alkalommal és hosszabb időre állnak meg, mint egy személyautó. Ha esetleg elpillednék, akkor nem ijedek meg az autóban alvástól, mert már többször aludtam kocsiban
De ez még addig úgy is ezerszer változhat Csak kíváncsi voltam azok véleményére és tanácsára, akik már megtették ezt az utat autóval...
Ahogy írtam is a szüleim intézik az utiköltséget és nekik már ki van véve a pénz, már váltottak is Euro-t az útra. Olvasgattam a neten, hogy nem mindenhol fogadják el az Euro-t a tankolásnál, vagy utána kell kérdezni, hogy mennyiért váltják. Azt is írták többen hogy a terminál nem fogadta el a kártyájukat. Ha esetleg így járnánk, akkor este hova tudnánk fordulni? A saját pénzükkel nem tudnak trükközni, mert ki van írva mi mennyibe kerül és az ember annyit fizet. Mindenképpen úgy tervezzük, hogy itthon a határon tele tankolok, aztán Macedóniában szeretnénk megint fullra tankolni az autót. A leglényegesebb kérdés, hogy mennyi idő alatt lehet ideális esetben a Budapest-Sarti útvonalat megtenni? Mi június 13-án indulunk, tehát még nem főszezonban és a vendégmunkások sem indulnak még el. Így talán még nem kell akkora várakozásra számítani a határokon.
Na mi is tűkön ülünk, főleg anyuék. Én majd még utána megyek vissza egy hónap múlva Korfura, de nagyon szeretem Sartit, így engem is már most kerülget az utazási láz Mi 14-től 21-ig leszünk, nem számoltam utána az hány nap még, de a Hannánál biztos ott leszünk és ha el tudom intézni, hogy hétfőn még ne kelljen mennem melózni, akkor nem is indulunk olyan korán haza
Ez valóban egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom lesz Itt az utat a szüleim fizetik, így nem érintenek a költségek, de ketten a párommal nagyon sokba lenne ha autóval mennénk. Busszal fejenként 23000 Ft körül van fejenként, egyénileg mindennel együtt (fizetőkapuk, autópálya matrica, üzemanyag) legalább 80000 Ft, ami azért több...
Nem beszélve arról, hogy mivel a kedvesem nem tud vezetni akkor is nekem kellene lenyomni az utat, a buszon rejtvényt fejtek, nézelődök, filmet nézek stb
Este semmi képpen nem akarok elindulni, mert nem akarok sötétben vezetni. Én már az indulás előtti napra is kértem szabit, akkor majd próbálok pihengetni. Az autóban alvás természetesen benne van a programban, ha nagyon nem bírom esetleg, akkor kiállunk egy benzinkúthoz. Sartira úgy szeretnénk megérkezni, hogy még esetleg este tudjunk egyet sétálni, vagy valami hasonló, ha más nem beülünk a Geroge's Pub-ba hajnalig
14-én megpróbálunk hamar becuccolni a szobába és ha még akkor is alszom egy picit akkor sem vagyok semmiről elkésve. Majd próbálok még Arnolddal alkudozni
Szia Sancho!
Mi tavaly déli 12-kor indultunk Budapestről és kb. másnap hajnal 4-re Sartin voltunk. Hazafelé reggel 9-10-kor indultunk Sartiról és este 11-re Budapesten voltunk. Mindenhol bankkártyával fizettünk(autópályadíj, tankolás) és csak egy helyen szóltak előre Szerbiában, hogy náluk nem tudunk fizetni kártyával.
Mivel autóval mentünk, így körbe tudtuk járni a félszigetet és felfedezhettünk egy csomó olyan helyet, amit elkerült a tömegturizmus.
Fakultativra amit ajánlanék az Athos túra vagy az Edessai vízeséshez kirándulás.Meteorák innen nagyon messze van.Érdekes lehet még az öszvértúra is, ha kaphatók rá az ősök.
Narancspart, ha a rengeteg csöves vadkempingezőt végre kiírtották, akkor talán újra élvezhető, egyébként sajnos kritikátlan.
És a bárhol kapható palacsinta helyett inkább ajánlom kóstolásra a főtér tövében áruló néni lukumádeszét a saját készítésű lekvárjával és mézes -fahéjas szirupjával.
Kívánok nagyon szép és felejthetetlen utazást és kikapcsolódást szüleidnek!!!és persze Neked is!
Szerintem szuper jól döntöttetek, tökéletes választás a Dimis ház, mert jók az adottságai. Gondolom nem volt véletlen az sem, hogy pont ez a 4, ófaluban lévő ház közül akartatok választani, biztosan közel akartatok lenni a központhoz.
Mi laktunk már az ófaluban, a középső részen (amit Sarti Village néven szoktak emlegetni sokszor a prospik), illetve Sarti Beach-en is. A legjobban a középső részen szeretünk lenni, onnan nincs messze az ófalu sem, és kicsit talán nyugisabb.
A kisgyerekes családok előszeretettel választják Sarti Beach-et, de oda igazából kocsival érdemes csak menni. Mert bár nagyon szép házak vannak ott is, a part fantasztikus ott, de ráférne egy kis fejlesztés, mert egy kicsi bolt (ami évek óta félig szinte üres), illetve 1 taverna található csak ott, így ha bármit akar vásárolni az ember, akkor jól meg kell sétáltatnia bentről. Ami izgalmas móka, mert Sarti egyik feléből eljutni a másik végébe kb. másfél km. Persze nem megtehetetlen ez a táv, ha valaki jó kondiban van, de sokan emiatt nem mernek arra a részre foglalni.
Mivel ti abban a szerencsés helyzetben lesztek, hogy kocsival mentek, így nagyon sok szép öblöt meg tudtuk majd látogatni a közelbe. De ha csak ott helyben Sartin fürödtök majd, akkor is gyorsan elröpül majd az ott töltött idő. Szerencsére Sartinak több km-es széles tengerpartja van, így, még ha netán főszezonba mentek, akkor sem kell aggódni, hogy egymás szájába lógtok majd a parton (többek között ezt is imádom benne). Viszont a gyerkőc miatt érdemes lesz „átruccanni” Sarti Beach-re is párszor (tőletek közel 1 km), mert ott nagyon-nagyon sekély a víz, így sokkal gyorsabban átmelegszik, míg az ófalunál, illetve a középső részen jobban oda kell figyelni, mert helyenként igencsak hirtelen mélyül (de nem vészes).
Viszont a focipálya után, ahogy mész egyre följebb fokozatosan egyre sekélyebb a tenger. Sarti Beach vége fele már egész messzire be kell gyalogolni, ha úszni szeretne az ember. A kicsi víz mellett még sokan azért szeretik ezt a részt, mert nagyon puha, selymes itt ezen a részen a homok, ami igazán kellemes, de kicsit nehezebb is lemosni a tusolásnál. De ez legyen, a legnagyobb gondotok odakint!
Maximálisan igazad van, osztom a véleményed az étkezéssel kapcsolatban. Mert olyan sok finom étel található odakint, hogy még a nagyon válogatósak is találhatnak ízlésüknek, és pénztárcájuknak megfelelőt. Csak sajnálni tudom azt, aki a kinti nagy választékból nem talál magának ízlő dolgot.
Mi is hosszú évek óta egy kis szalámit, kolbászt, pár májkrémet viszünk csak. Persze ezek is kaphatóak odakint, de ezek közül vannak itthoni kedvenceink, így biztosra megyünk. 1995-ben még az első görög kirándulásunknál vittük mi is sok lefagyasztott pörköltet, meg a sok-sok sült húst, tele volt a hűtőtáska oldalassal, meg csirkecombbal, no de rájöttünk, hogy tök fölösleges, mert megfizethető áron nagyon finom ételeket lehet enni Görögországba. Azóta alig várom a nyarat, hogy a kellemes tengerparti lubickolás mellett degeszre tudjam magam enni a sok-sok ottani finomsággal. Egyedül az ottani édességekkel nem tudok kibékülni, nekem nagyon-nagyon tömények azok a szirupos sütik. No de sokan pont ezt kedvelik benne.
Szia: Andi
Látod, ahány ház, annyi szokás. Akkor indulj, amikor nektek megfelelő. 1. te tudod mennyit tudsz vezetni és mikor szeretsz, 2. ebben az esetben csak magadat hibáztathatod, ha valami nem úgy "alakul". Egyébként az útra kb 12 órát számolj Budapestől, persze ez azért sok mindentől függ. Nekünk a Bp-Katerini távot sikerült már megtenni 9 óra alatt, de volt már 14 órás utunk is (ez augusztus utólső hétvégéjén a legnagyobb csúcsban). Sarti kb +1,5-2 óra.
Sartin szerintetek melyik a jobb választás? Ilias 4fős apartman vagy Kipriotis 4fős??
A fakultatív program Thessalonikibe csak péntekenként megy vagy esetleg van olyan iroda ami másik nap indít?