Tudtommal Románia Eu tagállam. Így tehát Bulgária felé biztosan, azonban Szerbia és Macedónia felé megérne az érintett követségeknek elküldeni egy email-t. A tapasztalat az, hogy szoktak válaszolni.
#2195182014-07-01 21:59:36 Válasz a #219423. hsz-ra
"Bocsánat jól írod "sík úton", ami természetesen nem létezik! De ha létezne is, akkor sem lehet menni nem hogy 1000 km-t de még 100-at sem úgy hogy ne kelljen lassítani, illetve gyorsítani. "
Ne essünk át a ló másik oldalára, nem labormérésekről, csak egy fizikai elvről van szó. Persze, hogy nincs abszolút sík út, de az emelkedők/lejtők, gyorsítások/lassítások ekkora távon gyakorlatilag kiegyenlítik egymást, és Budapestet alapul véve ~100méter a szintkülönbség a tengerpartig, vagyis nem számottevő. Nem arról van szó, hogy tized wattra ugyanannyi energia kell a kisebb/nagyobb tömeg mozgásban tartásához, csak arról, hogy miért nem fogyaszt a nagyobb tömegű autó látványosan többet egy ilyen jellegű utazás során. Valójában nem hogy többet nem fogyaszt az itthoni állapotokhoz képest, hanem éppen kevesebbet, azaz a nagyérdemű pont önmagának mond ellent ezzel a tömeggel való hadakozással.
--------
Mégegy adalék az üza minőségéhez.
Mentem már egyedül is, meg 4-en is, + arányosan a csomagok. Akkoriban Röszke előtt tankoltam tele és mindkét esetben ugyanannyit tudtam elmenni egy tankkal a hazai gázolajjal, ami az itthoni 1000-1050km/tank helyet ~1300km volt. Szóval az üza minőség sem lehet jelentős különbség.
A görög üzemanyaggal is ugyanezek voltak a tapasztalatok. Hazafelé abból is lényegesen kevesebbet evett mint a kinti "járkálás" során.
Mindezeken túl, marhára nem érdekel a fogyasztás. Amikor kiürül teletöltöm és megyek tovább. Ennek következménye pl. hogy még sosem tankoltam Macedóniában. Ott még sosem ürült ki a tank......
Ennyi. Mindenki hisz amiben akar, jó utat, jó utazást!
Augusztus 13-tól 10 napra Sartiba mennénk 6 személyes (Renault Espace) autóval, lakókocsival. Két személy visszamondta, lehet csatlakozni hozzánk. Lehet úgy is, hogy kinn foglaltok szállást, de hatalmas zárt elő sátrunk is van, úgyhogy ott is lehet aludni. Csak az üzemanyag és az autópályadíjat dobjuk szét. Bővebb felvilágosítás priviben!!!
Sziasztok!Mi július 21-én indulunk 1 hérte Nei Poriba. Az lenne a kérdésem, hogy a Macedónoknàl melyik kúton érdemes tankolni? Illetve melyiknél volt jobb àron a 95-ös? Ha valaki esetleg jàrt arrafele és figyelte. A màsik kérdésem pedig. Kifelemenet a Maci/Görög hatàron lévő Duty Free shopba àt lehet-e jutni? Illetve a nyitvatartàsàra is kìvàncsi lennék. Köszi előre is a vàlaszokat.
A fiam az ENDOMONDO alkalmazást szokta használni androidos telefonon, a google áruházból le ehet tölteni. Igaz hogy sportoláshoz van, de jól vissza lehet nézni merre jártál, hány kilométer tettél meg.
#2196462014-07-03 09:02:10 Válasz a #219642. hsz-ra
Szia!
A Duty free honlapja szerint elvileg éjjel-nappal nyitva a shop.
61 200 Kilkis, Evzonoi Border Station
Tel +30 23430 20 925 | Fax +30 23430 20 926
Working hours: 24 hours/7 days
Store Manager: Fotis Berberidis
Nekem anno azt javasolták, hogy egyszerűen sétáljunk át. (bár végül is csak hazafelé mentünk be, csak italt meg édességet szoktunk venni, de még azt is kaphatsz kint jó áron, a duty free nem olyan olcsó ám...)
#2196502014-07-03 09:18:44 Válasz a #219646. hsz-ra
Szia Messinia! Köszönöm a gyors választ!
Igazából én dohányterméket akarok ott vásárolni. Mert amikor 2 éve voltunk és hazafele bementünk akkor jóval olcsóbban tudtunk venni mint Görögben vagy itthon.
Neked is köszönöm Lafka80! Utánanézek! Úgy láttam a Maci benzinárak jóval olcsóbban mint a Szerbek. így ott tervezünk teli tankolni Görög előtt. Nem mindegy, hogy 370 vagy 520 Ft-os áron tudunk egy kicsit kavirnyálni a célországban.