#2299852015-06-09 08:37:53 Válasz a #229978. hozzászólásra
Én spec. minden napra szoktam kötni, és senkit sem akarok erről lebeszélni!
Annyi értelme lehet csak az utazás napjaira kötni, mert csak akkor közlekedünk a nem EU-s országokban, ahol nem érvényes az EU-s társadalombiztosítás. Szerintem viszonylag kevesen kötnek utasbiztosítást egy pár napos cseh, vagy olasz kirándulás miatt.
Amíg Görögországban van valaki (feltéve, hogy kiváltotta az EU-s TAJ kártyát) kap ellátást, ha komolyabb baj van, amihez már nem elég a helyi maszek orvos.
Ha néhány évente egyszer el kell menni a helyi maszek orvoshoz, az biztosan kevesebbe kerül, mint a teljes csapat biztosítása éveken keresztül, tehát ezt esetleg lehet mérlegelni, hogy megköti-e. A szerb/macedón szakaszon viszont szerintem értelmetlen kockáztatni biztosítás nélkül, mert ott nem egy fülfájás miatt fogsz orvoshoz fordulni, hanem csak komoly baj esetén, ami messze nem ugyanaz!
Segítsetek légyszi!
Valaki megtudja mondani, hogy a magyar-szerb határon mennyi RSD-t adnak 1 euróért, valamint a szerb-macedón határon mennyi MKD-t adnak 1 euróért? (tudom-tudom: kártya... DE ÉN KÉSZPÉNZT AKAROK, úgy, hogy légyszi ne szidjatok... )
Valaki Segítsen rajtam!
Euróban is ki vannak írva az árak lehet avval is fizetni, ezért érdemes aprót is vinni, mert lehet dinárban adnak vissza, az árfolyam az változik attol függ a váltón milyen sapka van
Nem csak az útdíjakat, az üzemanyagot is készpénzzel fizetném, ezért FONTOS, hogy tudjam, mennyi az árfolyam.... ugyanis, RSD-t itthon még csak-csak, de MKD-t nem igazán találok... :/
Nem csak az útdíjakat, az üzemanyagot is készpénzzel fizetném, ezért FONTOS, hogy tudjam, mennyi az árfolyam.... ugyanis, RSD-t itthon még csak-csak, de MKD-t nem igazán találok... :/
Fontos?
Számold ki, mibe kerül a nyaralásod, aztán hogy mennyit akarsz költeni oda-vissza az úton, utána, hogy mennyi lehet az árfolyam-különbözet, s az ebből adódó megtakarítás, vagy többletkiadás. Nem érdemes ezzel foglalkozni, hidd el! Ha mégis, akkor keress egy jó pénzváltót a lakhelyed közelében, mert a határon általában drágább, s jó ha nem vernek át. Lehet a határ közelében feketén is váltani, de azt nem ajánlom. Az árfolyam mindenütt naponta többször is változik a tőzsdei árfolyamok függvényében. Nagy lehet az ingadozás akár naponta. Semmit sem ér egy mai információ...
Ne érts félre! "Hajdanában" én is a határon váltottam, miután a lakhelyemen nem lehetett váltani, bankkártyával még nem lehetett mindenhol fizetni, stb. Éjszaka mentem legtöbbször, s egy dráma volt megkeresni, vagy felébreszteni a pénzváltót, de a sok simlisnél az út szélén akkor sem váltottam. Akkor kezdtem próbából Euróval fizetni, s elfogadták általában, soha nem vertek át, sőt. Régi szép idők... Jó utat, s jó nyaralást neked!
#2300202015-06-09 13:49:27 Válasz a #230014. hozzászólásra
Ha rászánod az időt van értelme pénzt váltani euróból makedón dénárt, én mindig váltok a szerb-mac határon ill. mikor szerbiában tankoltam akkor a magyar határ (tompa) után váltottam, mert forintból itthon jóval drágább ha egyáltalán találsz valamelyik váltóban. 1euro-60mac dénár, 1euro-115szerb dínár
Egy szerb kúton majdnem megszivattak bankkártyával azóta jobban preferálom a készpénzt
#2300212015-06-09 14:05:39 Válasz a #230017. hozzászólásra
Makedón határ után itt érdemes váltani közvetlen a határ átlépés után 50méterre bal oldalon (ez egy posta) a speditőrökig nem kell elmenni.
Általában a mac kúton szoktak lesni mikor előveszem a nemzeti valutájukat nincs olyan hogy "nem működik a terminál" és majd euróval fizetek mert akkor annyit számol amennyit akar.
Engem nem kell meggyőzni az utasbizti fontosságáról, kötök is mindig. Az útitársaim felöl voltak kétségeim, de velem együtt négyből hároman már biztosan kötünk, a negyedik emberrel meg még nem tudtam egyeztetni, de kétségeim voltak/vannak vele kapcsolatban. Ezért kérdeztem, hogy kérik-e a macik, hogy ezzel tudjak érvelni
Június 7-én éjjel fél 11-kor indultunk,a határátkelésnél sehol semmi gond nem volt,várakozni is csak pár percet kellett. A szerbek mindenhol elfogadták az előre elkészített
eurót , annyi volt mindenhol,mint amennyit itt a fórumon jeleztek (3-2-6,5-2).Macedóniában sem volt gond az euróval való fizetésnél,csak annyi különbség volt a várt összegnél,hogy a második kapunál 2 euróval készültünk és visszakaptunk 30 MKD-z ,amit a harmadik kapunál,amikor 1,5 eurót szerettünk/kellett volna fizetni,a "kapu őre",megkérdezte,nincs e MKD nálunk? Megmutattuk ez előző kapunál visszakapott 30 MKD-t,azt mosolyogva elvette,és jó utat kívánt. Gondolom Ő is elfogadta volna az eurót,ha nincs más...Thesszalonikiben kifogtunk egy 40 perces dugót kamionbaleset miatt.
Végül bő 13 órás utazás után (volt benne 3 pihenő) érkeztünk meg Gerakini mellé,a szépen csepergő esőbe
Őszintén,legközelebb meggondolnám,hogy ennyit autózzunk egyfolytában,mert nagyon fárasztó volt a gyerekeknek is,bár ők az út háromnegyedét átaludták,de a férjem egyedül vezette le a távot....
Mindenkinek jó utat kívánok,magunknak meg egy kicsit több napsütést!!!!!!!!
#2300652015-06-10 08:58:32 Válasz a #230030. hozzászólásra
Szia Berry89!
Röszkénél, ha átérsz a szerb oldalon is balra van egy nagy pénzváltó + mosdó jól látható helyen, parkolókkal körülvéve. Talán Agrobank, vagy valami hasonló néven. Nyitva van éjjel-nappal. Az árfolyamot nem ismerem, de gyanítom, hogy nem a legolcsóbb, mivel frekventált helyen van. Valamikor azt olvastam, hogy a határ utáni első, vagy második MOL kút mellett is üzemel pénzváltó, de az nem saját tapasztalat.