#2317872015-07-05 11:17:13 Válasz a #231724. hozzászólásra
Sartiról nem tudok nyilatkozni, de ezek szerint a többiek sem.
Kb. 30 km-rel visszább Vourvourouban van 2-3 kölcsönző. Ott lehet bérelni kisebb, max. 5 személyes és 15-30 lóerős motorral szerelt csónakokat (is), amihez nem kell semmilyen papír. Mielőtt odaadják tartanak egy kis képzést, elmagyaráznak mindent, nem nehéz vezetni, de igen nagy élmény.
A szabály nyilván Sartiban is ez, csak kérdés, hogy van-e kölcsönző. Ha a vourvouroui lehetőség is érdekes neked, akkor írj abba a topicba és segítek szívesen.
Sartin is van lehetőség bérelni motorcsónakot, a parton van a kölcsönző, ott ahol a táblán kint vannak az öblök. Tavaly 100 euro volt a kölcsönzés egész napra. És vagy délnek vagy északnak lehet menni ha jól emlékszem akkor max 15-20 km-t.
Határátlépéssel kapcsolatos információk magyar állampolgárok számára
Az érvényes magyar személyazonosító igazolvánnyal történő utazás lehetőségét biztosító országokba az alábbi típusú személyazonosító igazolványokkal lehet beutazni:
1991. április 1. előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel); (kivéve Albánia, Bosznia Hercegovina, Macedónia, Montenegró, Moldávia és Szerbia)
az 1991. április 1. után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel); (kivéve Albánia, Bosznia Hercegovina, Macedónia, Montenegró, Moldávia és Szerbia)
a 2000. január 1. után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag);
Illetve 2000. január 1. követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal (kivéve Albánia, Bosznia Hercegovina, Macedónia, Montenegró, Moldávia és Szerbia).
A problémamentes külföldre utazás érdekében javasoljuk a külföldre utazók számára elsősorban az útlevél, továbbá az új típusú, kártyaformátumú személyazonosító igazolvány használatát.
Kedves Fórumozók! Érdekelne, hogy ti milyen információkat kaptok az utazási irodáktól a nyaralásokkal kapcsolatban? Mi több, mint egy hónap múlva mennénk nyaralni Korfura a Grand Tours iroda szervezésében, és mivel folyamatosan változik az ország helyzete, felvilágosítást kértem tőlük, hogy mire lehet számítani. Választ nem kaptam. Ezt írtam nekik: "...az lenne a kérdésem, hogy, ha esetleg addig nagyon rosszra fordulna a helyzet a görögöknél (háborgások, tüntetések, kifogyott árukészlet stb.) akkor mire számíthatunk? Úgy értem pénzvisszatérítésre lehet számítani ilyen esetben és az utazás elmaradására, vagy esetleg lehetőség van -e a nyaralást áttenni egy másik országba, másik nyaralóhelyre? Azért kérdezem ezt, mert szeretnénk nyaralni menni, és bármilyen megoldás érdekelne abban az esetben, ha a görögországi út meghiúsulna. Bízom az irodájukban, évek óta Önökkel utazunk, így nem aggódom, csak a lehetőségeimet szeretném megtudni. Tisztában vagyok azzal, hogy most minden oké, és a kint lévő utasok nem éreznek még az egész válságból semmit, de mi augusztus végén mennénk, és addigra még sok minden változhat...
Válaszukat köszönöm!"
Érdekelne, hogy ki, mit tud, mit hallott...igazából MINDEN érdekel... (azért írtam ide is, mert láttam, hogy itt vannak most aktív tagok)
#2319022015-07-06 22:41:25 Válasz a #231894. hozzászólásra
Románián és Bulgárián keresztül lehet, repülővel lehet, és van rá példa, hogy Szerbián és Macedónián keresztül is sikerült,, de hivatalosan nem. Nézz be az útleveles topicba, két éve elég sokat írtunk erről.
sZIA! Fele se igaz amit leadnak a hírekben rémhír keltést csinálnak.Bár én a jövő héten megyek de nagyon sok görög barátom van meg olyanok akik ott dolgoznak.Semmi gáz nincs,mennek a fakultatívok,van választék a boltokban.A görögök ugyanolyan kedvesek,barátságosak mint eddig.Menjél nyugodtan ne parázz,én se teszem
Megérkeztünk, csodás 1 hetet töltöttünk Sartin, de szívesen maradtunk volna még
Válságból mi semmit nem érzékeltünk, maximum annyit, hogy sehol nem volt tömeg. Persze esténként azért összegyűltek az emberek az Ófaluban, de akik évente járnak oda, ők is azt mondták, idén lényegesen kevesebb a nyaraló.
Boltokban minden kapható, tavernák, gyorsétkezdék is felkészültek a vendégekre.
Mindenhol készpénzzel fizettünk, kártyával nem is próbálkoztunk, így erről sajnos nincs friss információm. Amire viszont felfigyeltem, a hírekkel ellentétben az automatáknál nem állt sor, max 1-1 ember próbálkozott, de hogy sikerrel-e azt már nem tudom.
Menekülteket csak 1x láttunk odafelé, szegények kicsi gyerekekkel a nyakuban, libasorban meneteltek a Görög vasúti sín mellett.
Nagyjából mindenhol az itt is olvasott árakkal találkoztam:
- gyros tál: Ovelix 4,9, Aigaio 3,9 vagy 3,5 erre sajnos már nem emlékszem pontosan, a blokkot pedig nem találom...viszont előbbinél több féle extra finom krémet/szószt adtak, utóbbinál "csak" tzatziki volt mellé, viszont a husi valami fenomenális volt!
- dobozos üdítő (0,3l) 1,3-1,5 (Ovelix, Aigaio, Argiris, Piazza Italia)
- Amita 1 literes üdítők 1,78-1.99 (mindenhol ízesítéstől függően változik az ára)
- 6db-os 1,5 literes ásványvíz 0.99-1,90 között (legolcsóbb az emeletes super marketben volt, de talán pont akciósan)
- hot-dog kifli jellegű, de sós hosszúkás, finom puha buci féle (férjem szerint inkább lekváros bukta jellegű lekvár nélkül.... 0,30 (szintén a fenti pékségben)
- bécsi szelet.......lányom kívánta meg a sok gyros után (de mentségére legyen szólva, tényleg mindenből evett és ízlett is neki:).......6 euró (Argiris)
- hamburger/hot-dog a gyerekeknek 2,5 euró (Aigaio)
- kis üveg mazsolabor csak kóstolónak 0,375l 3,65 euró (egy kisebb super marketben)
- padlizsánkrém 5,20/kg (hentes)
- füge 3,20/kg (mozgó árusnál)
- dinnye 0,40/kg (kisebb super marketben, de utána láttunk az emeletesben 0,20-ért is)
- frappé 3 euró (part menti napernyős bárnál, de mindig kaptunk mellé 0,5 literes vizet + kis kekszet)
- 2700ml Varieté 3 ízű jégkrém 8,7 euró (szintén egy kisebb boltban)
- 1 gombóc fagyi úgy általánosságban 1,2 és 1,9 euró közt mozogtak
- sült kukorica 1,5, de láttunk 1.3-ért is, de akkor ott később kezdték el a sütést (idős néniknél)
A meglévő blokkok, vagy emlékezetem szerint nagyjából ennyi, de ha még bármi eszembe jut mindenképp írom.
Terveinkel ellentétben 1x sem főztünk, valahogy mindig találtunk mást:) + igazsághoz tartozik, hogy nagyon keveset tartózkodtunk az apartmanban.
600 eurót váltottunk, és negyedét még haza is hoztuk, pedig vásárolgattunk, nem főztünk, finomakat ettünk stb.
2x vacsoráztunk tavernában/étteremben, ahol négyünkre 40 eurót fizettünk, többi alkalommal kisebb gyorsétkezdékben pedig átlagosan 18-21 között.
Itthonról mindössze 3 liter tartós tejet, 3 csomag szeletelt szalámit (reggelikre, napközbenre 1-2 pót szendvicsnek, illetve hazafelé útra), pár db seven days croissant (bár ezt inkább az útra csomagoltam, de annak a kevésnek a felét is hazahoztuk, úgy mint a csomagolt zabszeleteket) és 2 makréla halkonzervet a férjemnek, mivel ő nem eszik más húst, de minden reggelire tökéletesen elvolt a padlizsánkrémmel és a különböző finomságokkal a pékségből
Ja, meg vész esetére tettem be 4 csomag smack levest, de jól is jött, mert egyik nap nagyon későn és fáradtan értünk vissza a szálláshelyünkre már nem volt kedvünk elsétálni enni valamit.
Fakultatív programként ugye volt csütörtökön a Kalóztúra, ami nekünk nagyon tetszett, és mivel még itthon foglaltuk le/fizettük ki, valamivel még olcsóbb is volt. E program keretében ellátogattunk a szív öbölbe, narancspartra (ide külön is befizettünk hétfőn 6 euró/fő 10-18-ig), Platanitsi beachre (itt fogyasztottuk el a finom bőséges ebédet: souvlaki, tzatziki saláta, friss kenyérke), volt nyílt vizi fürdőzés, kis játék gyanánt tengerbe dobott borosüveg, melyet meg kellett találni. Észbe se kaptunk, már indultunk is vissza, iszonyat gyorsan eltelt az idő.
Folyamatosan kínálgattak üdítővel, ouzóval, cukorkát, kekszet és nyalókát osztogattak, beöltözve lehetett hajót vezetni (természetesen a kapitány segédletével:), szóval mi egy percig nem bántuk meg, hogy ezt választottuk.