#2394622016-06-08 12:21:04 Válasz a #239455. hozzászólásra
Kedves UrsoAmante! Igen, én is láttam nagyon jó árakat már most Karpathosra. Nekem annyi a problémám, hogy bejött egy nagyobb meló, és előreláthatólag nem tudjuk mikor lesz vége. Amíg ez a munka nincs megcsinálva, addig én sem tudok szabira menni. Elég képlékeny, hogy mikorra tudjuk megcsinálni. Idáig úgy tűnik talán augusztus végére,szeptember elejére meglehet. Ez miatt nem merek most utat lefoglalni, nehogy úgy járjak, hogy addigra nem leszünk kész Ezért érdeklődöm ennyire, hogy indulás előtt pl. 2-3 héttel fogok-e még találni szabad helyet. Van B terv is persze, ha Karpathos nem jönne össze. Persze bízom a szerencsében
4 utazásszervező iroda rendelkezik szállással, viszont utazási irodák tömegesen veszik át az utakat. Ezért szinte mindegyiknek van ajánlata és nem biztos, hogy raknak rá plusz költséget is. Idén amit foglaltam az nem is Magyar iroda de vidéki kis Toursnál is lazán le tudtam rendezni mindet felár nélkül.
Ne keverjük a szezont a fazonnal. Vannak utazási irodák, s azoknak saját szállásaik, utazásaik, utazás+szállásaik. Vannak az utazásközvetítők, melyek csak ezeket árulják, és pont ugyanannyiért. És emellett a saját utakkal rendelkező irodák is árulhatják más irodák útjait, pont ugyanannyiért. Ettől még pont ugyanannyi kiadó szoba, meg üres hely van. Ezért tudod mondjuk a Frédi és Béni Travelnél befizetni teszem azt az Aeolus újtát. Bármelyik iroda, aki szerződött a 4 Karpathosra utaztatóval (roppant könnyen megtalálhatóak ált. online is a partnerek), ugyanazt fogja árulni és ugyanannyiért. Ha hasznot tesz rá, azonnal el is kell felejteni.
Pontikos, kb. ugyanazt írtad amit én is...
Viszont némi adalék. Tudomásom szerint 7.500 szálláshely van a szigeten +- 4-500. Hetente 1 repülő megy Magyarországról ami kapacitása 192 fő. Ha nem számoljuk a 2 hetes turnusokra foglalást akkor a durván 5 hónap 23-25 hét az 4.400-4.800 utas évente. Nos ezek közé kell bekerűlni:)
#2394892016-06-08 21:35:51 Válasz a #239488. hozzászólásra
Szerintem arra, h nem biztos, h marad last minute.
Ami a kérdező esetében abból a szempontból "tök mindegy", hogy van egy B terv Kelet-Krétája, ahol aztán ajánlatok tömkelege van.
#2394902016-06-08 21:39:43 Válasz a #239487. hozzászólásra
Én mondjuk soha az életben nem ástam bele magam a szállások számába, meg repülőn helyekbe meg egyebekbe, ha last minute-re vártam. Volt A, B és C terv, egyszer kellett a B-t igénybe venni, amúgy mindig oda és akkor mentünk, ahogy megálmodtuk. Aztán leszoktunk az irodákról. Nem kell ezt túlgondolkodni.
Az adatok véletlen kerültek elém Viszont ezek ellenére van Last Minut út mert bár relatíve olcsónak tűnik, mégis drágább nagyon sok más nyaralóhelynél. És az illeték is rendesen megdobja az árakat. Ezért próbálják maximálisan feltölteni a helyeket az utazási irodák. Mint írtam tavaly összejött az utolsó pillanat de azóta sokan reklámozták. Kicsit off de nekem még sose volt B tervem:) Mindíg céltudatosan cselekedtem és eddig bejött
#2394922016-06-08 22:36:38 Válasz a #239489. hozzászólásra
erre gondoltam én is, csak nem értem a dolog logikai oldalát egyelőre, ezért kérdeztem rá.
mert tegyük fel, hogy 7500 szálláshely van a szigeten. de ez ugye nem ennyi szobát/stúdiót/apartmant jelent, hanem ennek a sokszorosát (persze lehet, hogy az olvtárs ennyi ágyra gondolt, de a 'szálláshely' nem azt jelenti).
másrészt, én azt feltételezem, hogy az, hogy a magyaroknak lesz-e last minute az azon múlik, hogy hány hely/szoba/fő van foglalva a négy irodánál, és azok foglaltsága hogyan áll. viszont az, hogy mennyi szálláshely van karpathoson úgy egyébként, nem releváns ebben.
mármint, gondolom én.
#2394962016-06-09 00:17:22 Válasz a #239372. hozzászólásra
Nem a vélemények ütköztetése volt a hozzászólásom elsődleges célja. Kérlek, ne értsd félre! Maximálisan tiszteletben tartom mind a véleményedet, mind a preferenciáidat. Csupán azt szerettem volna jelezni, hogy nem mindig „úgy” jön ki a matek.
Az egyéni megoldás a gazdaságossága mellett azért is lett említve részemről, mert él még az a téves beidegződés, hogy az irodák fantasy-be illő díjai ténylegesen a repjegy járulékos költségeit képezik.
Hosszú leszek, bocsi! Valószínűleg itt az ágyak számára gondolt Ursoamante, ezt egy icipicit soknak tartom Karpathos esetében, de minden lehetséges, és annak az ellentéte is. Régebbi adatok következnek, de valamicske fogalmunk lesz talán a valós számokról. A Google szerencsére erre s hoz fel találatot.
A SETE hivatalos, a 2013. évi hotel kapacitást elemző statisztikájában az egész Dodekán régióra vonatkozóan 1040 hotel, apartman, miegymás, 73.702 szoba és 143.864 ágy szerepelt.
A HVS egyik, In Focus: Dodecanese, Greece című, 2012. évi hotelpiaci elemzésében Rodoszra vonatkozóan 750 szálláshely, 43.754 szoba és 84.942 ágy, míg Kos esetében 267 szálláshely, 22.755 szoba és 45.097 ágy volt megadva. Számoljunk, azóta átlagosan évi 1-3 %-os kapacitásbővüléssel! Mellesleg Rodosz az egész dodekán régió szoba kapacitásának kb. 60%-át tudhatja magáénak… Szóval, így maradt a többi szigetre abban a 2 évben mondjuk 7.193 szoba és 13.825 férőhely. Ebből lenne akkor most kb. 7.500 ágy/férőhely Karpathoson.
(Egyébként és érdekességként a Hellenic Statistical Authority 2014. évi adatai szerint országosan a fenti számok a következőképpen alakultak: 9745 szálláshely a camping-ek kivételével, 404.779 szoba és 780.721 ágy.)
Ursoamante is feltárja majd a forrását, remélhetőleg…
Mivel Csilla rendelkezik B tervvel, és valószínű, hogy fog találni last minute utat a suli kezdés körül, és gyakorlatilag a főszezon lefutása után akár Karpathosra is, Ursoamante pedig lehet, hogy viszonylag pontos számokat közölt és érdekes és elgondolkodtató témát vetett fel, még ha a valószínűségszámítás nem is volt pontos; hát, nem is tudom, hogy mit mondjak…
#2394992016-06-09 07:31:16 Válasz a #239497. hozzászólásra
nem közölt pontos számokat, lévén a szálláshely és az ágyszám nagyon nem ugyanazt jelenti. másrészt továbbra is azt gondolom, hogy a magyar irodák lastminutozásához az általános ágyszámnak nem sok köze van, annak csakis a magyar irodák által foglalt ágyszámhoz van.
amúgy a jelzett összesítésben a kis mini-apartmanházak, egy-két-három szobás stúdiók, aztán az airbnb és társai is benne foglaltatnak vajon? mert ha igen, akkor nagyon meglepnek ezek a számok, én több szálláshelyet tippeltem volna pl. Rodoszra.
Elnézést, hogy kicsit pontatlan voltam és vitát generáltam. Tavaly kb. ilyenkor néztem utána és döntöttem a sziget mellett. Szeptember végére terveztem az utazást így bőven volt időm böngészni. Nos nem emlékszem melyik oldalon láttam a 7.500 férőhelyet. De itt kezdtem kalkulálgatni, hogy hány emberre van méretezve a hely és beleférek-e a szórásba? Utazás előtt 10 nappal foglaltam az utolsó két helyet...szeptember végére. (Érdekes, hogy pár napra rá amikor már nem volt hely, még olcsóbb lett az utazás. Gondolom fenntartottak pár helyet ahol csak az előleget fizették ki.) A számokkal csak érzékeltetni szerettem volna, hogy nagyon minimális az esély a Last Minute utakra, pláne, hogy igen nagy reklámja lett a szigetnek. Egy angol oldalon találtam olyan infót, hogy 6.500 lakos és megduplázódik a nyárra azokkal akik kivándoroltak a szigetről. A turistákkal együtt 20.000 emberre teszik a szigeten tartózkodókat főszezonban. De mint minden, itt is nagy változások lehetnek. Több helyen láttunk építkezéseket ami azt mutatja, hogy dinamikusan fejlesztik a szállásokat és a turizmus felé kezdenek kacsingatni. Remélem ez nem teszi tönkre a szigetet....Aki járt Karpathoson az pontosan tudja, hogy egyenlőre nincsenek tömegek és ha pl. autóval megy a szerpentíneken akkor ha 3 jármű jön szembe már soknak számít Persze az én tapasztalataim az utószezonra vonatkoznak.
#2395382016-06-09 23:17:58 Válasz a #239499. hozzászólásra
Fórumtársunk rosszul emlékezett, esetleg tévedett. Előfordulhat bárkivel.
Képben vagyok ám, hogy a szálláshely és ágyszám nagyon nem ugyanaz… Egy ekkora lélekszámú és ilyen fejlettségű szigetnél a 7.500 db szálláshely, vagy ugyanennyi szoba, már elsőre is túlzóan soknak kellene, hogy tűnjön bárkinek elvileg, ezért valószínűsítettem az elején, hogy férőhelyekről lehet szó. Másrészt óvatosan úgy írtam, hogy „lehet, hogy viszonylag pontos számokat közölt”; visszautalva a statisztikás részre. Vagyis ez a bűvös szám a karpathosi ágyakra vonatkoztatva akár korrekt is lehet(ne). Szerintem.
Nem emlékezem, hogy cáfoltam volna a teljesen egyértelmű szigetes és irodás foglalt ágyszámos dolgot, amit írtál.
#2395392016-06-09 23:43:01 Válasz a #239499. hozzászólásra
Persze, a statisztika... Remélem, hogy követhető és érthető lesz.
A SETE 2013-as táblázatában 1-5 csillagos kategóriánként és régiókra lebontva, kamarai adatok alapján közölték az adatokat. Pl. Krétán 1540 szállást számláltak, országosan pedig 9.677-et. A HVS elemzésében 3 és a többi csillagos, valamint „other” kategóriákban tették közzé a számokat Rodosz és Kos esetében a 2006-2012. közötti időszakra, az egyes szállástípusok %-os arányával egyetemben, és számolva a kapacitásbővülést is. Ez a 2 sziget rendelkezett a szobák 90%-ával a dodekán régióban. Számomra az országos statisztika (2014.) hivatalos számai is meglepően alacsonyak, és teljesen összecsengnek az előző számokkal. Így írják: "…all hotel units (except campsites) and their capacity: 9745/404.779/780.721."
Csillagtalan szállásokra vonatkozó statisztikát eddig még nem találtam.
Airbnb: a fenti összesítésekben nem hinném, hogy benne lennének az így kiadott szállások, lakások. Néhány éves számokról van itt már szó; a „sharing economy” modell nem is tudom, hogy mennyire volt elterjedve akkoriban, főleg görög szigeteken. Elnézésedet kérem, sajnos ez utóbbit nem tudom!