mi az a olcso? Dessimi.Vassiliki. és még a nyugati partnál is emlékszem valahol ezekről tudok. mi is korábban szoktunk indulni mivel előre megmondani 9 honappal nem könnyű Nidry mellett Perigaliban 30/ éj két fő és continentális reggeli benne van (nem rossz mivel voltunk ott) Nostos hotel.A Sun Risevel majdnem szembe.Persze ha valaki lakokocsival megy akkor persze a camping,az áraira nem emlékszem s lehet tévedek 25-30között vannak.Vassilikiben majdnem szembe voltunk a campinggel 25/éj nem nagyon kerestük hogy a legolcsobbat találjuk. inkább a megfelel ahogy megnéztük.
Szisztok. Üdv Vasilikiből. 11 napja 40 fok feletti hőség volt. Amikor megjöttünk a szigetre sima volt a tenger. A nyugati oldalon is. Hihetetlen átlátszó volt a víz. Sajnos másnaptól jöttek a hullámok és ez a tej szerű kékség jött, ami nekünk nem jön be. Gialos Beachre is lehetetlen lejutni. Egis lehetetlen lejutni. Egremnin voltunk kis hajóval, alig bírt kikötni. Majd bőven írok otthonról. Most mobilon pörögni nekem macerás.
Voltunk Poros felett a gerincen, de 45 fokban csak fél óra gyaloglást bírtunk ki. A Bardisban és az ajánlott Old Plane Treeben is ettünk.
Örülünk hogy Vasilikiben vagyunk, nekünk Nidri már túl tumultusos lenne, nem igazán jön be. Nagyon klassz szállasunk van. Tetszik minden. De Parga körül is csodás strandok voltak. Ott is nagyon tetszett. Még 3 napot vagyunk itt. Üdv
ma jött a hír, hogy Dragano-ban egy vállalkozó saját kezébe vette az irányítást és a helyiekkel együtt pénzt gyűjtött a Gialos Beach-re vezető út javítására és most nekiláttak, hogy helyrehozzák ők maguk az utat. Munkagéppel és ásóval, csákánnyal csinálják.
Ők úgy becsülik, hogy a munkával keddre (07/19) elkészülnek és akkor már autóval is le lehet jutni. Lakókocsival, busszal, teherautóval egyelőre még mindig nem javasolják.
#2408222016-07-18 01:14:59 Válasz a #240778. hozzászólásra
Szia Andi! Kíváncsian várom a tapasztalataid, különösen az általam ajánlott Bardisszal kapcsolatban. Nem gondoltam volna, hogy valaki próbálkozik a Poros-Dessimi gerincúttal, pláne nem 40 fokban
már csak pár kupac állja útját annak, hogy kocsival is le lehessen jutni a Gialos Beach-re Ma még dolgoznak rajta. (meg talán még holnap) Mi jövő hétvégén le is teszteljük
u.i.: Egyébként a sztori maga elég vicces, mert a helyiek, akik ezt csinálják, engedélyt kértek előzőleg a polgármestertől, hogy saját maguk állítsák valamennyire helyre az utat, aki mondta, hogy sajnos nem adhat rá engedélyt, de annyi dolga van, hogy biztos nem venné észre, ha elkezdenének rajta dolgozni.
Nekünk Desimi beach nagyon tetszett. Két napig mindenütt nagyon hullámzott a tenger, csak ott nem és valami csodás színe van a viznek. Van természetes árnyék is.
Kónyu, üdvözöl téged a Bardisos nő, kérte hogy adjam át. Emlékszik rád, hogy minden nap oktopuszt ettél és mindent lefotoztal.
Legyűtem ma egy egész oktopuszt.
Holnap megyünk el. Nekem a Gialos beach sajnos túl későn lett kész.
Miután az első hetünken eltöltöttük Parga környékén és az ottani trtabb, kisebb, nyugatobb, tükörsima vízű strandok nagyon tetszettek, Lefkadara negatív előítéletekkel utaztunk tovább, mert csak a hullámzó, felkavart tengert láttam a szemeim előtt, ami nem igazán vonzott.
Szállásunk Vasilikiben a Vasso's Studios volt. Egy család házában, abszolút modern, de kicsi szobák, viszont konyhai dolgokkal nagyon jól berendezve. Ahogy behajt az ember Vasilikibe, az első kanyar után volt ez a szállás, így a kikötő felé eső turistásabb központhoz közel esett.
A nyaralásunk alatt a strandokat mi egy tizes skálán pontozzuk a saját elképzeléseink szerint, ennek megfelelően vasiliki strandja nulla pontot kapott. Az első délután kényszeredtünk itt fürdeni, a víz zöldes felkavart volt, a talaj iszapos, a víz felületán rengeteg műanyag szemét és cigaretta csikk úszott, hatalmas kövek vannak, nem igen lehet rá lefeküdni, ha valaki nem akar napozó ágyakat bérelni. Rettentően unszimpatikus strand volt.
A városka központa idillikus, egy nagyon kellemes bevásárlóutca vezet le a kikötőhöz, ahol sok bár és étterem van, hangulatos hely, valahogy meg van az a kisüdülőhely-atmoszférája, amit mi kedvelünk, nekünk bejött.
Az itt, a fórumon ajánlott éttermeket meglátogattuk.
Az Old Plane Tree Kontarenában semmi különös nem volt nekünk. Sokan járnak oda esténként. A kínálat nagyon szűkös, és nem igazán görögös, mindeféle sült húsok, de hatalmas adagban. Mivel mi nem találtuk meg itt azt, amit szívesen ettünk volna, csak előételeket ettünk, négy félét, minegyik 4 Euro volt és nagyon finomak és kiadósak voltak. Az árak átlagosak.
A Dimitris Pelaokatounában hatalmas élmény volt. Bár ottlétünkkor sajnos millió angol lepte el, akik miatt 2 órába telt a kiszolgálásunk. Hihetetlenül olcsók az áraik, 6 Euro volt a nagy szuvlaki nyárs disznóból és 7 ugyanaz bárányból, amit én ettem. Nagyon finom, kiadós adagok. Előételnek tzatzikit (házi, finom) és paprikában sült fetát ettünk, amik isteniek voltak és míg általában az előátelek máshol 3-4 Euro voltak, itt 2,50-3. A főételek is olcsóbbak voltak sokkal, mint máshol. Mad írok még egy összehasonlítást.
A Bardis Tevernában Nidriben kétszer ettünk. Egyszer, amikor a szigetre érkeztünk, délben, átutazóban Nidriben, nem néztük a nevet, hanem ez volt a legszimpatikusabb kinézetű hely, ezért ide ültünk be, csak később vettem észre a tábláján, hogy ez a Bardis. Pita gíroszt és musszakát ettünk, mindkettő fnom volt, bár nekem a musszaka adagja kevés volt ebédre.
Másodjára célzottan mentünk ide és a Kónyu által ajánlott polipot ettem grillezve. Ez egy egész polip volt, isteni jól volt elkészítve. A tzatziki tényleg a világ legjobb tzatzikije, annyira eredeti, annyira fűszeres. A család, akik üzemeltetik, nagyon kedvesek és az árak itt is nagyon jók.
Az összehasonlítás:
Vasilikiben a kikötőben rendeltem polipot, előtte megkérdeztem, mekkora, nehogy csak két kacs legyen, de a felszlgáló flegmán mondta, hogy egy "normális adag". Zotos volt az étterem neve, a kikötőben kékre festett fallal és kék asztalokkal. A nekik normális adag valóban két kacs volt, kis sült krumplival, mindez 16 Euroért és baromire éhes voltam, és korgó gyomorral jöttem el onnan. A párom grillezett tonhal szeletet evett, ami szénné volt égetve, salátakét egy maroknyi rohadt paradicsomot és valami vékony zöld salátát tettek mellé, még a nyúlnak is kevés lett volna, a szénné égett tonhal pedig kisebb volt, mint az "egy perces szeletként" ismert előrecsomagolt karajszeletek. Szintén 16 Euroért. Itt reklamáltunk, majd elvitték a tányért és kapott egy újat, ami kétszer akkora volt és nem volt odaégetve és szép saláta volt a tányéron, de ettől kezdve nem szóltak hozzánk és véres koloncként néztek ránk. A végén 41 Euró lett a számla két Mythosszal és azt is csak úgy odadobták, kiutáltak. 41 Euróért vertek át és éhesen jöttem el, míg a Bardisban 28 Eurót fizettünk egy egész polipért, egy kért (az étlapon nem szereplő, hanem kérésre összeállított) hatalmas grill mix tányérért, egy tzatzikiért és egy hatalmas görög salátáért két itallal.
Írom tovább, csak nem akartam egyben, nehogy a küldés során lefagyjon vagy valamiért elvesszen.
Az első napunkon annyira nyugodt volt a tenger, hogy a nyugati partokon is sík és teljesen mesebelien áttetsző volt a tenger. A Porto Katzikinél a fentebb lévő parkolósok nagyon szemetek, mert nem engednek tovább, azt mondják, hogy lentebb már telt ház van. Beirányítanak a sajét parkolójukba, majd 5 eurót akarnak kérni. Mondtam neki, hogy csak fényképezni szállunk ki és utána megyünk, ezután olyan gorombán elhajtott, hogy akkor menjünk oda, ahova akarunk. Lementünk az alsóba, bal oldalt, poros parkoló, akihez a büfékocsi is tartozik. Kiszálltam és odamentem az emberhez, megkérdeztem, hogy kell-e fizetni, ha csak 5 percig maradunk fotózni. Mondta, hogy nem, amúgy sem kell nála. A vendégei vagyunk, nagyon szíveélyes és kedves volt. A strand nem nekünk való, mert tömegnyomor volt és nekünk fontos a természetes árnyék is, de az nem igen volt. A fotózás után tovább is mentünk.
Néha le lehetett látni partokra, feltételezem, hogy az Egremnire és Gialosra. Nagyot csalódtam, hogy Gialosra nem lehetett lemenni, ezt nem tudtam, azt hittem, csak az Egremni sérült.
Kalamitsi után egy másik Kala....nevű sem tetszett, napernyőgyár.
Viszont, ha Kalamitsi előtt még lemegy az ember a leghosszabb ilyen strandúton a Kalamitsi Beachekhez, ahol balra a Magali Petra és jobbra egy mésik van, azok csodásak voltak nekünk, nem volt napágy, kevesebb ember volt, hosszan elnyúltak, lehetett magányosabb sarkot is keresni. A parkolárt itt csak 3 Eurót kértek, de pici, hamar tele van, sokan az út mellett parkolnak, a leglehetetlenebb helyeken is.
Ag. Nikitasban sehol sem lehetett parkolni, és mozdulni, még áthaladni sem, a tumultustól, így ez a hely is nagyon unszimpatikus lett. A Milos beachre nem lehet lejutni, azaz autóval nem megközelíthető, a hegy felőli úton, privát apartmanokhoz jut az ember, amik direkt a strand felett vannak és onnan csak lenézni lehet, de lemenni nem. A falun keresztül állítólag el lehet jutni gyalog, de mivel parkolni sehol sem lehetett, így ez ki volt lőve.
A Dessimi Beach viszont nagyon megtetszett. Első napon a parkolóban fizettünk egész napra 6 Eurót, de másodjára korábban mentünk és találtunk még az út mentén helyet, így aznap ingyen volt Kavocsis, de az a méret, amire még kellemesen rá lehet feküdni. A végtelenségig be lehet úszni, tükörsima a víz, csodás, nyugod, kristálytiszta, fák árnyékába lehet húzódni.
Amúgy a napágy szettek sem drágák 4 és6 Euro között mozognak az egész régióban. Míg Krétán, meg más helyeken 10 Euro voltak, sőt még több is.
Sajnos a harmadik naptól szél volt, két hajnalban az eső is szakadt. Így a nyugati partok felkavarodtak, előjött ez a tejes kék szín, ami szuper szép fentről nézve, de mi nem szeretünk a mélységben pancsolni úgy, hogy nem látjuk, mi van alattunk. Meg abból a korból is kinőttünk már, hogy ugrándozni lenne kedvünk a hullámokban, utáljuk a hullámzó tengert, a tükörsima vízben szeretünk órákig lebegni, ábrándozni, mozdulatos nélkül pihenni, hűsölni és nem a hullámok között az életünkért küzdeni.
Vasilikiből mentünk hajókirándlásra, Egremni, Porto Katzki strandokhoz. Kis hajó volt. Mindek mentünk volna Nidribe ezért? Fejenként 15 Euro volt, de lealkudtuk 12-re.
A Kap Dukatoig sima volta tenger, de a nyugatioldalon egyszer csak hullámos. Alig tudtunk kikötni Egremni, elment az emberekkel a létra, életveszélyes volt a ki - és beszállás. Ezenkívül elég durvának tartom azt, hogy a nem mondtak semmit sem arról, hogy ez egy veszélyes part. Az emberek mind behúzódtak a sziklák alá hátra az árnyékba, a hajó meg elment szépen kintebb horgonyozni és otthagyott minket. Mi voltunk az elsők. Utána meg csak jöttek és jöttek a hajók és egy óra alatt hering állapot lett, mozdulni nem lehetett. Nekem nem ilyen egy szép strand, ezt tiszta stressz. Mint valami patraszállási akció. Rémes élmény volt. A hullámok akkorák voltak, hogy avízbe szinte lehetetlen volt bemenni, mert odacsaptak és végigszántottam velük kifelé menet a víz alatt a talajt. Ha sikerült bemenni, jó messze beúsztunk és nagy hullámok tetején evicéltünk a dudáló nagy hajók és a borzalmas tömény dízelgőzök között. Nekem horror élmény volt és nem pedig egy szép kirándulás emléke marad meg bennem.
A Katzikin ugyanez volt, de ott még úszott a kosz is a tengeren, csomó műanyag szemét, cigarette csikkek és miegymás, meg barna kása, mintha a hajó wc-jét oda űrítették volna. Itt is alig lehetett bemenni. Alig vártuk, hogy véget érjen ez a nap.
Innentől kezdve nem volt már többet nyugodt a tenger a nyugati oldalon, nem is mentünk oda többet.