Idén? ...vagy jó a régebbi is? Mi 2010-ben is és 2014-ben is és idén is kocsival voltunk. 2010-ben itthontól Pargáig, 2014-ben csak Szalonikitől Pargáig, idén meg "csak" Vourvourouig voltunk.
Egyébként nézz be a Parga csoportba, vagy a fészbuk Parga Love csoportjába.
Azt szeretném kérdezni, hogy kb. hány óra volt az út Pargara? És mikor indultatok itthonról? Nem tudjuk még hánykor induljunk, pedig már nagyon közeledik az időpont. És aki Pargan volt attól kérdeznék a parkolásról. A leendő szállásunkon nem tudunk majd parkolni.
mi úgy mentünk, hogy csüt reggel indultunk 10 körül, 17-re Vranjében voltunk (Szerbia), ott aludtunk egyet, majd másnap 9 körül mentünk tovább. Odafele beugrottunk a Meteorákhoz, úgyhogy nem tudok pontosat mondani, oda 15 óra körül értünk. Amennyit a pályától szüttyögtünk buszok és platósok mögött a szerpentinen a Meterorákig, szerintem annyit idő alatt Pargáig is el lehet jutni.
Visszafele 15 órakor indultunk egy hétfői nap Lefkadavárosból és Kanalinál kajáltunk (Pargától 44km Lefkada felé a parton) 16 órakor indultunk tovább és 19.30-ra voltunk kb. Thessalonikiben a tranzitszálláson. Onnan kb. 11,5 óra volt az út Budapestig úgy, hogy Belgrádban baleset volt az átvezetőn és legalább fél-háromnegyed órát keveregtünk és sajnos Ásotthalmon álltunk kb. 45 percet, a többi határon 5-10 percet max. Forgalom elég szellős volt oda is és vissza is.
Szerintem Pargára olyan 14 óra alatt le lehet jutni kifele rövid pihenőkkel, ha hétköznap mentek és nincs baleset, valamint a kirakott sebességhatárokat (70-60-40-30-20) csak ajánlásnak veszitek. Ha mindet betartjátok, akkor jóval több lesz.
Visszafele hasonló paraméterekkel még a magyar határon lévő szigorú (és lassú) határellenőrzés még rádob ki tudja mennyit.
"1/60-ba váltja a fickó nem hivatalos árfolyam erre fel is hívta a figyelmet hogy a centrumban 1/61-be váltják hivatalosan az eurót, de nekünk így is megfelelt (még mindig jobb mint a bankkártya konverzió "
Miért is jobb ez, mint a bankkártya konverzió?!
Így 60+80+60 denárt (1€+1.33€+1€) fizettél a kapuknál.
Én bankkártyával 0.97€+1.29€+0.97€ fizettem és nem kellett szórakozni a határon a pénzváltással sem (az eurót pedig 317 Ft helyett csak 313.4 Ft-al számolta az OTP).
Nem a megtakarítható "hatalmas" összegek miatt írtam le, csak a bankkártya használat pozitív oldalát próbáltam bemutatni. Évekkel ezelőtt, amikor még nem volt más lehetőség, valóban érdemes volt a határon denárt váltani, de ma már teljesen felesleges.
Tessék ellenőrizni a terminálon kiírt összeget tankoláskor és csak utána nyomni a PIN-t. Az autópályán meg a kezedbe kapod a levont összegről az igazolást (ha nem jó -erre még sose volt példa-, azonnal lehet reklamálni).
Szóval felejtsétek már el ezt a pénzváltós marhaságot a határon!
Hajrá bankkártya (ami on-line fizetésre alkalmas)!
#2418252016-08-24 14:09:32 Válasz a #241824. hozzászólásra
Mint már számtalanszor meg lett itt beszélve, nem minden bankkártya vált ugyanúgy. Lehet, hogy az övé nem váltja olyan jól mint a tiéd, és azt se feledd, (bármilyen hihetetlen is) nem mindenkinek van bankkártyája.
#2418302016-08-24 17:09:12 Válasz a #241824. hozzászólásra
Én a tankolást is ebből oldottam meg a pályakapukért biztosan nem adnám ki a bankkártyát a kezemből ott inkább akkor kp. euróval fizetnék (ha nem sikerült volna váltani) mint feljebb lehetett olvasni a jópár tapasztalatot (és ebből saját is akad) a bankártyás fizetés "kockázataíról"
Számold újra én itthon 310.5 ft-ért vettem az eurót
Tört angolsággal a fene se akar vitatkozni a kutassal vagy más szolgáltatóval, igaz utána garantáltan felfrissülsz (felmegy a pumpa) de inkább a kávét választanám, örülök hogy neked még nem volt rossz tapasztalatod nekem meg még itt több fórumozónak viszont igen
#2418342016-08-24 21:36:31 Válasz a #241825. hozzászólásra
Ebben igazad van, én viszont tudom, hogy az OTP-s kártyám jól vált, emiatt használom. (Van egy Citi Bankos is, na azzal meg sem próbálom.)
Ez a nincs mindenkinek bankkártyája szlogen viszont kicsit olcsó (van több százezer forintja nyaralásra, autóra, benzinre és pont egy nyavajás kártyára nincs, amivel nem kell szórakozni minden vásárlásnál a pénzkiváltással, ami ugye nincs mindig ingyen).
Kicsit számolni kellene és lehet megérné az a bankkártya mégiscsak.
(Itthon is furcsállom, amikor a pénztárnál elöttem álló kiszámol 50-60 000 Ft-ot és nem kártyával fizet. Ja, hogy olyan a munkája, ami ennyi kp zsebben tartásával jár. Zsebmetszők paradicsoma ez az ország.)
#2418362016-08-24 22:08:41 Válasz a #241830. hozzászólásra
A 310-es eurót biztos nem augusztus 10-én vetted, én csak az akkori hivatalos eladási árfolyamhoz tudok viszonyítani, ami 317 ft volt. (De mondtam, hogy ez csak pár forintot jelent adott esetben).
Nem tudom kinek, mi baja volt a bankkártyák használatával, nekem azzal még sosem volt semmi problémám, pedig már vagy 8-10 éve használom Görögországban, ahol csak lehet és az utóbbi években a szerb és maci autópályákon is. Mindig korrektül húzták le és adták a számlát.
Kp használattal viszont több bajom volt (euróval fizettem a macedón benzinkútnál, ahol kiderült, hogy így jártam a legrosszabbul - azóta soha többet!)
Kp - Egyiptom - ellopták a pénzünk felét a szállodában. Itt konkrétan én voltam a barom, mert elöl hagytam a pénztárcát, de lehet ha keresni kell akkor is elviszik a pénzt. (Ott sajnos nem nagyon tudtam volna bankkártyát használni, csak a valutát váltották a szálló bankjában.)
Az autópályán fizetéskor nem nagyon tud csalni a kezelő, mert az orrod elött villogó táblán ki van írva, hogy kártyás fizetés és az összeget is látod. A kártyával együtt kapod a bizonylatot. Nem kell vitatkozni, jó szokott lenni az összeg.
De mindenkinek más a szokása, ha a kp-t szereti, akkor azzal fizessen, én viszont ha lehet kerülöm.
(Kisebb összegű kézpénzt felvenni kint automatából viszont nem nagyon éri meg.)
Még a végére annyit had tegyek hozzá, hogy a kártyás fizetési problémáknál azért a tulajdonos amatőrsége is közrejátszhat abban, ha átverik (lásd, amit fentebb Egyiptomról írtam).
Na, a végére azért eszembe jutott, hogy Macedóniában, 3 éve a kutas nem tudta leolvasni a kártyámat, akkor volt kis veszekedés, meg nagy sor (ő mondta macedónul én meg kedvesen, magyarul). A végén megjavult a kártya (de inkább a kártyaolvasó).
Most kedden, hazafelé a görög határ utáni első macedón kútnál (nem a Lukoil-nál) tankoltam. Ott még be se kell menni a bódéba, a kút mellett van a terminál, mindent látsz, mit csinálnak a kártyával. Teljesen korrekt a dolog, és tömeg sincs, mint a szerb határhoz közelebb (rajtunk kívül nem volt senki).
... mint feljebb lehetett olvasni a jópár tapasztalatot (és ebből saját is akad) a bankártyás fizetés "kockázataíról"
Visszaolvastam pár évet a bankkártyás fórumon. Nincs igazán negatív tapasztalat, csak félelmek a kártya használattól.
Aki viszont használta, mind csak pozitív dolgokat említett.
Hol van a "kockázat"?
(Kockázata mindennek van, konkrétan a kártyás fizetésnek és a kp-s fizetésnek is.)
Mindenki azt használ, amiben nagyobb a bizodalma.
Pusztán a macedón határon történő pénzváltás feleslegességét próbáltam jelezni a hozzászólással, mert szerintem az már teljesen idejétmúlt dolog. De ha neked úgy jó, hát csináld.
... a kirakott sebességhatárokat (70-60-40-30-20) csak ajánlásnak veszitek. Ha mindet betartjátok, akkor jóval több lesz.
Figyelni kell a forgalmat és annak a ritmusával menni, adott esetben betartani akár a 20km/ó-t is!
Pár éve éjszaka, szakadó esőben jöttünk hazafelé és a régi belgrádi kivezetőt éppen felújították, ki is volt szépen táblázva a 60-40-20.
Többen nem vették komolyan.
Na, mit gondolsz, ki állt az út szélén az utolsó tábla után pár méterrel?? Hát nem a mikulás.
Kapkodták ki a rendőrök a sok "leszarom a táblákat" típusú, többnyire helyi autóst.
#2418412016-08-25 08:27:43 Válasz a #241838. hozzászólásra
Teljesen igazad van. Sajna, van amikor egyszerűen letolnak az útról,ha betartod. Én is így jártam az idén. Betartottam,letoltak, de ők fizettek...bruhahaha. Egyébként nagyon szemét dolog ,amit csinálnak a szerbek és macedónok. Kipakolják az úton munkások dolgoznak táblát a korlátozásokkal/20-30-50/ s éjszaka nem is dolgoznak. Miért nem lehet időkorláttal kitenni ezeket. Persze ,ahol terelőkkel van elválasztva és megjelölve az építés,ott nem lehet ezt,de a többi helyen miért nem?Mert egyszerűen gyökerek. Utálat ezeken végigmenni. A másik:mi hazafelé 08.13-án fogtuk ki a török hadát. A mac/szerb határon vártunk egy órát,majd Belgrád előtt a kapunál álltunk két órát,illetve araszoltunk. Közben a mocskos törökök dudáltak,tolakodni akartak. Nem tudom ,miért vannak fellázadva,miattuk van igy minden évben.Ha nem lennének, tök jól lehetne haladni. Ráadásul a benzinkutakon ott hugyoznak a parkoló füvén,meg teszik tisztába a majmokat, pedig ott a tiszta wc bent. Na,nesze nektek vadi új Merci,BMW,Audi...meg unió.Fújj.
Itt írta valaki, hogy Novi Sad után mérnek a pályán. Igaz,sőt ki is tereltek mindenkit.Egy német Audi TT-s fizetett is a zsaruknak. Aztán egy pár kilométerrel később megelőzött vagy 170-el. Egy másik német rendszámos Opel Vectrát kombit meg kísértek az első kihajtóig.
#2418432016-08-25 08:44:55 Válasz a #241816. hozzászólásra
Szia!
Tavaly voltunk Pargán, illetve mellette Lichnoson.
Dújv-ból indultunk, Tompa felé, július végén vasárnap este 19 órakor.
Szerb-mac és Mac-Gör határokon 1-1 órát álltunk, Ioanniná-ba beugrottunk még a Lidl-be is.
Így, Görög idő szerint pont délben értünk oda...130-al mentem ahol lehetett.