Na az tényleg régen volt. Első utunk alkalmával egy szeméttelepre hajtottam be Thessalonikibe, de ami még igazán érdekes, hogy Sartiba beérve, integettek a magyar rendszámot látván a motoros fiatalok. Ma már nem integetnek szerintem.......
Nem érdemes vesződni a pénzváltással szerintem. (dinár,dénár váltásra gondolok)
95 benzin: Macedóniában 72 mkd = 432 Ft vagy 1,2 euro= 396 Ft Macedóniában kérdeztem és 1,2euró volt 1 liter benzin a Lukoilnál.
Szerbiában 153,7 rsd=430,6 FT vagy 1,3 euro = 429 Ft
A 33Ft különbség soknak mondható, mondjuk kb. átlagosan 100 L üzemanyagot tankol valaki Magyarországon kívül az 3300Ft különbség. Tehát szerintem egy nyaralás alatt nem érdemes annyira számolgatni, kannázgatni,mert sehol nem adják ingyen az üzemanyagot. Annyit lehet érdemes tenni, hogy a Görög határ előtt a kaszinónál tele nyomni ,mert görögben 1.65 a benzin az 542 Ft,de mondjuk egy átlagos full tankolásnál még az is kb. 7300Ft differencia Macedóniához képest.
Ez azt jelenti, hogy a Macedoniában olcsóbb kp. Euro-ért tankolni, mint a helyi fizetőeszközzel? Mindenhol azt olvasom, hogy inkább bankkártya mint kp. Euro mert azt rosszabbul váltják. Mint ahogy nàlunk is...
Nem olcsóbb, csak 72 mkd az nem 432Ft, hanem 385Ft. Ott a hiba az okfejtésben. Kártyával éri meg legjobban fizetni, ha kaja-pia kell, az is benzinkúton kártyával, útdíj szintén megy kártyával, nem kell dénár.
"... Fontos tudnivaló mindenkinek, aki külföldre akar utazni: kártyás vásárlásaink nem középárfolyamon történnének, hanem vételi árfolyamon, vagyis a középárfolyamnál magasabb áron. Ez a tény, az általános meggyőződéssel szembe megy, de a jelentősége közel sem elhanyagolható, hiszen a különbség akár három-négy százalék is lehet. ..."
szerintem csak egyfajta szófordulat, hogy mindenki középárfolyamot emleget, hiszen nyilván a bank (kártyakibocsájtó) eladási árfolyamot adja a zsét. De általában ez hasonló árfolyam, mint amivel a váltókban váltanak, ahol egyébként kezelési költséget is felszámítanak (ettől a cikk nagyvonalúan eltekint), rohangálni kell érte (órabérben ezt is beszámíthatjuk) és a maradék aprót is el kell verni csokira vagy hasonlóra. Ha ezt így együtt megnézzük, akkor szerintem még mindig a kártyás vásárlás a legkedvezőbb, kivéve ha egy havertól tudsz váltani.
Én egyedül eurót szoktam előre váltani, azt is Transferwise-on a devizaszámlámra, ahol 0.9%-ra jön ki a jutalék, de mivel hitelkártyával fizetek, 1% visszatérítést kapok a vásárlás után, így gyakorlatilag pénzt kapok a váltásért.
Egy kis összehasonlítás az utunk során, pl. útdíjakon bemutatva konkrét összegekkel:
Szerbia: 13 eur vagy 1650 RSD
Kártyával fizettem: 4540Ft-ot, azaz 2.75Ft-ért váltott a bank.
Euro kp.-val lett volna: 13 eur, akkor 326-on állt, azaz 4238Ft lett volna.
RSD kp-val: 2.80Ft körül váltották, szóval 4600Ft körül lett volna, plusz kezelési költség.
----
Ebből úgy látszik, hogy Szerbiában pl. euro kp-val megéri fizetni.
Macedónia: 4.5 eur vagy 200 MKD
Kártyával fizettem: 1055Ft-ot, azaz 5.275Ft-ért váltott a bank.
Euro kp.-val lett volna: 4.5 eur, akkor 326-on állt, azaz 1467Ft lett volna.
MKD kp-val: 6.3Ft körül váltották (mivel nem sok helyen váltanak), szóval 1260Ft körül lett volna, plusz kezelési költség.
Sziasztok, lenne agy kérdésem a komppal kapcsolatban (korfu:Lefkimmi-Igoumenitsa) úgy tudom, hogy érdemesebb return, oda-vissza megváltani a jegyet.
Nem tudom mennyire van ez időhöz kötve, mondjuk arra gondolok, hogy a 08:00 órakor induló kompot lekésem. Ebben az esetben újra meg kell váltani a jegyet vagy érvényes lesz a következő járatra? Vagy egyáltalán meddig lehet felhasználni?
Kicsit több,mint 2 hete 1,2 Euro volt Macedóniában a benzin.
A Macedón dinárt én 6Ft-ért láttam, ha pedig igy van akkor euróban olcsóbb,de hagyjuk is mert nem akarom senki meggyőződését megváltoztatni, inkább az volt részemről a fő mondani való, hogy nem érdemes egy ÁTLAGOS nyaralónak rágörcsölni mit, fizessen hol tankoljon, mert valóban lehet pénzt megtakarítani,de szerintem a nyaraláskor nem a spórolás a fő opció, hanem kikapcsolódás,élményszerzés és ez lehet,hogy valakinek egy hosszabb úton kerülővel drágább benzinkutak közelében sikerül.
Van sok olyan aki határokon egyik sorból a másikba táncol és stresszel,hogy beférjen, mindezt azért,hogy nyerjen pár percet az átkelésen.
Nekem a nyaralás már otthonrol induláskor elkezdődik és a határokon is nyaralok.
Lenne olyan opció ami atom biztosan nyerő lenne,akkor más lehetőséget nem választana senki. Szóval mindenki azt fogja választani amihez hozzászokott,amiben megbízik. Mindenkinek van egy rémtörténete valamelyik módszerrel kapcsolatban. Nem kell atomfizikus diplomával útra kelni és minden kézmozdulatot figyelni, szerintem a többségnek Macedóniában és Szerbiában is pozitív tapasztalatai vannak.
Viszont,ha megfordítjuk a dolgot sok külföldi Magyarországról is panaszkodik, pedig tudjuk,hogy itthon többségben vannak a tisztességes emberek,de bárhol előfordulhatnak csalók, ezért nyitott szemmel, de nem rástresszelve kell utazni.
Sziasztok, lenne agy kérdésem a komppal kapcsolatban (korfu:Lefkimmi-Igoumenitsa) úgy tudom, hogy érdemesebb return, oda-vissza megváltani a jegyet.
Nem tudom mennyire van ez időhöz kötve, mondjuk arra gondolok, hogy a 08:00 órakor induló kompot lekésem. Ebben az esetben újra meg kell váltani a jegyet vagy érvényes lesz a következő járatra? Vagy egyáltalán meddig lehet felhasználni?
Én két hete Kumanovóban 100 Euróért 6120 dénárt kaptam. Szerb dínárt még itthon 2.79 Ft-ért váltottam Szeretem ha van nálam helyi fizető eszköz!
Belgrádban jól is jött , a benzinkúton ahol tankoltam előre mondták , hogy sem kártyát sem eurót nem fogadnak el.
Ma jöttünk haza , Makedón határon kérték a zöldkártyát!
Teljesen felesleges Korfura előre foglalni. ha lekésed a foglalt helyed nem jó a másik hajóra.. Pont az a lényeg benne hogy a jegy eladás alapján tudjál kb hány autó fér fel az adott kompra.. Meg azért is felesleges szerintem előre foglalni,mert stresszelni fogsz az úton hogy időben odaérj.. Sűrűn mennek a kompok,ha valamelyiket lekésed hamar jön a következő....
én csak olyan kompra szoktam előre foglalni, ami pici és pl. napi kétszer megy. Ha meg nagy a sor a pénztárhoz , akkor ott helyben megvesszük mobilról, elég mobilon bemutatni a visszaigazolást.