Sziasztok! Most igénylem az idei nyaralásunkhoz a gépjármű zöldkártyáját, ami 2020 augusztus 1-től nem zöld papír alapú, hanem FEHÉR! Nekem ez teljesen új, remélem a Macedón határőröknek nem ekkora újdonság?! Tavaly augusztus óta csak járt valaki arrafelé fehérpapíros "zöld" kártyával:)
https://m.youtube.com/watch?v=.....ct16RcpEjE
Ez egy jó összefoglaló a 2021 es helyzetről. Ha valaki érti a szerb nyelvet, leírhatná ide, hogy a görög határnál miről beszélnek pontosan. Köszönöm.
Autóval most hogyan lehet menni görögországba? Szerbek, macedónok kérdés nélkül engednek át autóval? Védettségi kártyánk van.
Augusztusra terveznénk az utazást.
Ha az a kérdés, hogy szükséges-e a Passenger Locator Form, akkor a válasz igen, ki kell tölteni és az érkezés napján küldenek egy QR kódot (nem muszáj kinyomtatni).
https://travel.gov.gr
0. Nemzetközi zöldkártya fehér papírra
1. Legkésőbb Görögországba lépés időpontja előtt 24 órával ki kell tölteni a PLF regisztrációt (travel.gov.gr) és vinni a QR kódot (én személy szerint ki fogom inkább nyomtatni, az a biztos)
2. Valamilyen védettséget igazoló angol nyelvű hivatalos igazolás (pecsét legyen rajta):
- VAGY magyar védettségi kártya + angol nyelvű oltási igazolás, amin szerepel a két oltás időpontja és a vakcina típusa. Az országba lépés időpontja legalább 14 nappal a 2. oltás napja után kell, hogy legyen. Angol oltási igazolást ingyen kiadnak azon az oltóponton, ahol oltottak vagy ha háziorvos oltott, akkor ő ki tudja állítani. Érdemes rákérdezni, hogy van-e angol papírjuk, ha nincs, akkor nyomtassatok magatoknak és azt vigyétek (letöltés innen: Angol-magyar oltási igazolás)
- VAGY 72 óránál nem régebbi PCR teszt igazolás angolul
- VAGY pozitív PCR tesztről és/vagy ambuláns lapról angol igazolás, ami legalább 2 hónapja és legfeljebb 9 hónapja keletkezett az országba lépés napjához képest
3. Indulás: Szerbiába és Észak-Macedóniába való lépéskor nem fognak semmit kérni az eddigi tapasztalatok alapján, ha tranzitszállást terveztek, akkor viszont kérhetik a védettségi plasztikkártyát, amelyet mindkét ország elfogad. Bár úgyse fogja senki megkérdezni, de hivatalosan ha nem folytonos tranzitra használjátok az országot, akkor kell a kártya.
Szép napot kívánok.Segítséget kérnék.
Útlevelem lejárt, utazhatok -e kártyás személyivel Szerbia-Macedonia-Görögország vonalon?
Köszönöm.Ha nem muszály nem csináltatnám meg.
Farkas :
Szerintem nem, mivel nem EU tagallamok. ugy tudom csak EU orszagokban ervenyes a Plastik kartya, de ki is Googlezhatod.
Egyebkent 5 perc alatt lefotoznak es a Okmanyirodakban megcsinaljak azonnal az uj utlevelet.
Szép napot kívánok.Segítséget kérnék.
Útlevelem lejárt, utazhatok -e kártyás személyivel Szerbia-Macedonia-Görögország vonalon?
Köszönöm.Ha nem muszály nem csináltatnám meg.
Igen, sőt, jobban szeretik, mint az útlevelet. Nekem kb. 20 éve nincs is útlevelem. Egész Balkánra jó a kártyás személyi (Szerbia, Bosznia, Montenegro, Albánia, Koszovó, Észak-Macedónia).
Arra figyelj, hogy még legalább pár hónapig legyen érvényes a személyid, mert ha hamarosan lejár, akkor akár vissza is fordíthatnak.
1. Legkésőbb Görögországba lépés időpontja előtt 24 órával ki kell tölteni a PLF regisztrációt (travel.gov.gr) és vinni a QR kódot (én személy szerint ki fogom inkább nyomtatni, az a biztos)
Természetesen az a biztos, ha nálad van. Én is vittem magammal, hajnali 5 órás indulásom előtt kinyomtattam (csak éjfélkor küldik), aztán mikor láttam, hogy a görög nem kéri, mondom neki, nézze már meg, egy órát szenvedtem vele, amíg kitöltöttem. Azt mondta, látta, hogy megvan (gondolom a számítógépen), ezért nem kérte